O da onların ayıbı olsun. Sağlıklı tartışma için argüman sahibine değil argümana saldırman gerekiyor. evrim ağacı Kişiliğe Saldırı (Ad Hominem) Safsatası: İnsanlar Cevap Veremediklerinde Neden Kişiliğe Saldırıyorlar? - Evrim Ağacı https://evrimagaci.org/kisilige-saldiri-ad-hominem-safsatasi-insanlar-cevap-veremediklerinde-neden-kisilige-saldiriyorlar-219
Benim isteğim de bu yönde şahsen. İkimizin laik ortam anlayışı birbirinden farklı ama anlaşılan.
Olabilirler de olmayabilirler de. Geçmişteki değil şimdiki eylemi tartışmamız gerekiyor. Burada ilişki yüzünden suçlama durumu da var tabii.
O senin düşüncen. Sahsen komplo teorileri ile pek aram yok.
Bunu neden yapalım? Konu tam olarak da bu eksende. Senin yaptığını uygularsak yine ad homineme girmiş oluruz.
Olabilir fakat bu konuda insanlara karışma hakkımız yok. Dediğim gibi istiyorlarsa Budist ritüeli bile kutlayabilirler.
Çocuğunla arandaki ilişki beni pek ilgilendirmiyor. Çocukların düşüncelerini değiştirmek yetişkinlere göre daha kolaydır ama. Sırf çocuğunla arandaki sıkıntılardan dolayı beni kısıtlamaya çalışman hoş bir davranış değil ama.
Buradan pek öyle gözükmüyor.
Bayramın çıkış noktası dışında Hristiyanlıkla pek bir alakası kalmadığı içindir belki de. Kutlayanlar İsa'ya veya diğer bir Hristiyanlık figürüne yönelik bir tapınma arayışında değiller. Benzer şekilde seküler olup İslami kaynaklı davranışları bilinçli veya bilinçsiz şekilde uygulayanlar da olabiliyor. Adamın amacı dini bir ritüel olsun da Allah'ın rızasını kazanayım değil alışkanlık edindiği veya hoşuna gittiği için yapıyor. Bu arada laiklik kayramının kendisi de Hristiyanlıktan çıkmadır zaten. "Benim krallığım cennettedir", "Tanrı'nın hakkını Tanrı'ya, Sezar'ın hakkını Sezar'a ödeyin". İsa'nın bu gibi sözleri laiklik inancının temelini oluşturmuştur. |
YTÜ'de Şeriatçı bir grup öğrenci yılbaşı ağacını önünde namaz kılarak protesto etti (3. sayfa)
-
-
cahil şey oradaki amacın ağaç olmadığını konuyu açan cahilde biliyor sende.
-
allah kabul etsin ne diyelim.
-
İslamla yoğrulmuş bu ülkede niye yılbaşı kutluyorlar
-
Alışacaksınız
-
Müslümanlar bir eylem yapsa yada bir etkinlik düzenlese broşür dağıtsa vs hemen bazı oktrol kafalılar saldırır ama kimse birşey demezdi. Şimdi keser döndü. Ağlamalar başladı :)
İstemiyoruz kardeşim kafirin adetlerini bayramlarını. Git evinde ne halt ediyorsan et. Ulu orta sizin kafirane adetlerinizi görmek istemiyoruz. Beğenmeyen vatikana hadi.
Dipnot : Alışacaklar üstadım yavaş yavaş :)
-
Hiçbiri öğrenci gibi durmuyor. Malum yerden cesaret alıyorlar ama devran dönecektir -
Alışacaksınız diyen vatanadaşın üstünü çizmişler
Mağdur olur şimdi bu. -
Alıntı
metni:O da onların ayıbı olsun. Sağlıklı tartışma için argüman sahibine değil argümana saldırman gerekiyor. Biz burada sahislari ilgilendiren bir konudan degil toplumu ilgilendiren bir konudan bahsediyoruz dolayisiyla senin boyle bir sey yapmamis olman ortadaki tartismanin tabiatini degistirmiyor. Kimse seni yapmadigin bir seyle suclayamaz zaten.
Alıntı
metni:Olabilirler de olmayabilirler de. Geçmişteki değil şimdiki eylemi tartışmamız gerekiyor. Burada ilişki yüzünden suçlama durumu da var tabii. Ben spesifik olarak senin argumanini seni nispet ettigim guruha baglayarak itibarsizlastirmaya calismiyorum; sizin guruhun neredeyse tamaminin hosgorulerinin tasdik ettikleri uygulamalarla sinirli oldugunu soyluyorum. Bu konu sen ve ben arasinda degil cunku, cok iyi biliyorsun bunu. Senin sahis olarak boyle bir sey yaptigina sahit olmus olsam "sen sunu yaptin, sen bunu yaptin" derim...
Alıntı
metni:O senin düşüncen. Sahsen komplo teorileri ile pek aram yok. Dunyanin hangi memleketinde bir topluluk hicbir noktada ait olmadigi bir dinin bayramini sekulerlestirip kutluyor? Hatta bak daha detayli sorayim: gidip bayram namazi kildin mi mesela son Kurban Bayrami'nda? Bak o dogrudan senin icerisinde yasadigin toplumun aktif olarak kutladigi bir bayram. Kurban Bayrami'nda kurban kesen herhangi bir hristiyan tanidin mi hayatinda? Veya bu bayram bizim uyguladigimiz rituelleri baska bir kutlamaya transfer edip uygulayanlari? Sen yilbasi ve noel arasindaki farki bilmeyen bir batili gordun mu hayatinda? Peki agaclarla, noel babalarla yilbasi kutlayan batili? Bak zaten bunlarin kendisini Hristiyan olarak tanimlayanlarinin neredeyse tamami "kultur Hristiyani", buna ragmen onlarin memleketlerinde marketlerdeki oyuncakcilarda, anaokullarinda falan noel babalarin dolastigi bir yilbasi kutlamasi yok.
Alıntı
metni:Olabilir fakat bu konuda insanlara karışma hakkımız yok. Dediğim gibi istiyorlarsa Budist ritüeli bile kutlayabilirler. Insanlara karisma hakki nerede basliyor? Mesela ne yapmaya basladiklarinda insanlara karisabiliyoruz? Isteyen istedigini kutlayabilir mi mesela? Hosgoru gosterecek misiniz herhangi bir seyi kutlayan herhangi bir insana?
Alıntı
metni:Çocuğunla arandaki ilişki beni pek ilgilendirmiyor. Çocukların düşüncelerini değiştirmek yetişkinlere göre daha kolaydır ama. Sırf çocuğunla arandaki sıkıntılardan dolayı beni kısıtlamaya çalışman hoş bir davranış değil ama. Evin disina ciktigi anda her yerde Hristiyan ikonografisi goren ve formatif yillari boyunca bunlari hediye almak, kutlama yapmak, oyun oynamak gibi pozitif seylerle iliskilendiren cocugun dusuncesini degistirmenin herhangi bir yolu yok. Devlet okullarinda bile her yer Noel Baba ve Noel agaci. Benim cocugum yok bu arada kendim icin konusmuyorum ama sayet bir gun urersem bu gibi konulari nasil cozebilecegim hakkinda hicbir fikrim yok.
Sekuler olup kulturel olarak dini bayramlari kutlayan kisiler bu bayramlari her turlu Islami ogeden arindirarak kutluyorlar, kutlamadan kastim millete "iyi bayramlar" falan demek. Ismini bile sekulerlestirmislerdi Ramazan Bayrami'nin. Mesela bayrami kutlamakla mubarek etmek arasinda cok spesifik bir fark var ve amaci laiklige kaka surdurmemek. Biz de diyoruz ki ayni Islami bayramlari Islam'dan arindirarak kutladiginiz gibi zaten dini olmayan yilbasini Hristiyaniktan arindirarak kutlayin, sonradan oldu zaten bu. Ya da Noel kutlayin ama adina Noel diyin. Isteyen istedigini yapar kimse karisamaz deme bosu bosuna isteyen istedigini yapamiyor cunku cok iyi biliyorsun bunu.
-
Gayet güzel, yıkmadan dökmeden protesto. Rahatsız olan varsa ne güzel.
-
Boğaziçinde Müslüman öğrenciler iftar etkinliği yaptılar, teravih kıldılar diye etmedik küfür, hakaret bırakmamışlardı. Her seferinde de devam ediyorlar. "Burası bilim yuvası, aydın insanların yeri" diye başlayan klişe cümleler, nedense kendileri antik çağlara ait pagan ritüelleri uygularken akıllarına gelmiyor.
Kimin ne yaptığıyla şahsen ilgilenmiyorum. Yeter ki önce insan olsunlar. Küçücük mescitler üzerinden bile nice provokasyon yapıyorlar, olaylar çıkarıp okul yönetimlerine baskı yapıyorlar kapatılması için. Üstelik bunları kalabalık gruplar olarak yapıyorlar. Müslüman öğrenci gruplarının meşru standlarına, etkinliklerine fiziki olarak saldırıyorlar. Bu tarz eylem de değil. Ama şuradaki 3-5 öğrencinin yaptığı üzerinden ülkede gündem oluşturmaya, İslama ve Müslümanlara karşı nefret körüklemeye çalışıyorlar. Öncesinde kendilerinin ne yaptıklarıyla kimse ilgilenmiyor. Şunun gibi sayısız provokasyon, olay çıkarıyorlar.
AlibazyoutubeKadir Has Üniversitesi'nde bir akademisyen ile öğrenciler arasında "Mescid-ayakkabı" tartışması yaşandı. O anlar bir cep telefonu ile kaydedildi.https://www.youtube.com/watch?v=0ukEpSg0fEU
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sonic.Storm -- 13 Aralık 2024; 14:45:20 >
-
Alıntı
metni:ateist bir grup da başka bir ritüeli protesto edebilir. mesela neyi protesto edebilirler
-
Alıntı
metni:Biz burada sahislari ilgilendiren bir konudan degil toplumu ilgilendiren bir konudan bahsediyoruz dolayisiyla senin boyle bir sey yapmamis olman ortadaki tartismanin tabiatini degistirmiyor. Kimse seni yapmadigin bir seyle suclayamaz zaten. "Kimsenin karışma hakkı yok iyiymiş ama. Bu laikçiler çok özgürlükçü. Asla karışmadılar insanların hayat tarzlarına, karışmadılar değil mi? Bir saniye o öyle değildi sanki.. "
Bunu yazıp da tartışmaya safsata ile başlayan ben değilim
Alıntı
metni:Ben spesifik olarak senin argumanini seni nispet ettigim guruha baglayarak itibarsizlastirmaya calismiyorum; sizin guruhun neredeyse tamaminin hosgorulerinin tasdik ettikleri uygulamalarla sinirli oldugunu soyluyorum. Bu konu sen ve ben arasinda degil cunku, cok iyi biliyorsun bunu. Senin sahis olarak boyle bir sey yaptigina sahit olmus olsam "sen sunu yaptin, sen bunu yaptin" derim... Önce:
"Ben spesifik olarak senin argumanini seni nispet ettigim guruha baglayarak itibarsizlastirmaya calismiyorum;"
Sonra:
"sizin guruhun neredeyse tamaminin hosgorulerinin tasdik ettikleri uygulamalarla sinirli oldugunu soyluyorum."
Sadece bir cümle sonra yapmıyorum dediğin şeyi yaptın.
Alıntı
metni:Dunyanin hangi memleketinde bir topluluk hicbir noktada ait olmadigi bir dinin bayramini sekulerlestirip kutluyor? Çin, Vietnam.
Alıntı
metni:gidip bayram namazi kildin mi mesela son Kurban Bayrami'nda? Müslüman değilim.
Alıntı
metni:Kurban Bayrami'nda kurban kesen herhangi bir hristiyan tanidin mi hayatinda? Veya bu bayram bizim uyguladigimiz rituelleri baska bir kutlamaya transfer edip uygulayanlari? Hayır. Burada temel sıkıntı bence kültür ihracatında başarısız olunması gibi duruyor.
Alıntı
metni:Sen yilbasi ve noel arasindaki farki bilmeyen bir batili gordun mu hayatinda? Peki agaclarla, noel babalarla yilbasi kutlayan batili? Bak zaten bunlarin kendisini Hristiyan olarak tanimlayanlarinin neredeyse tamami "kultur Hristiyani", buna ragmen onlarin memleketlerinde marketlerdeki oyuncakcilarda, anaokullarinda falan noel babalarin dolastigi bir yilbasi kutlamasi yok. Kültür sabit bir kavram değil. Etkileşim ile değişen bir şey. Ha illa soruyorsan eski SSCB ve Yugoslavya ülkelerinde benzer şekillerde kutlanıyor.
Alıntı
metni:Insanlara karisma hakki nerede basliyor? Mesela ne yapmaya basladiklarinda insanlara karisabiliyoruz? Isteyen istedigini kutlayabilir mi mesela? Hosgoru gosterecek misiniz herhangi bir seyi kutlayan herhangi bir insana? Güzel soru. John Stuart Mill özgürlüğü zarar ilkesi ile sınırlar. Zarar ilkesi insanların başkalarına zarar vermediği sürece istedikleri gibi davranmakta özgür olmaları gerektiği fikridir. Benim genel fikrim de bu yönde.
Alıntı
metni:Evin disina ciktigi anda her yerde Hristiyan ikonografisi goren ve formatif yillari boyunca bunlari hediye almak, kutlama yapmak, oyun oynamak gibi pozitif seylerle iliskilendiren cocugun dusuncesini degistirmenin herhangi bir yolu yok. Devlet okullarinda bile her yer Noel Baba ve Noel agaci. Benim cocugum yok bu arada kendim icin konusmuyorum ama sayet bir gun urersem bu gibi konulari nasil cozebilecegim hakkinda hicbir fikrim yok. Daha sahip olmadığın bir çocuk için bu kadar kesin konuşmamanı öneririm.
Alıntı
metni:Sekuler olup kulturel olarak dini bayramlari kutlayan kisiler bu bayramlari her turlu Islami ogeden arindirarak kutluyorlar, kutlamadan kastim millete "iyi bayramlar" falan demek. Ismini bile sekulerlestirmislerdi Ramazan Bayrami'nin. Mesela bayrami kutlamakla mubarek etmek arasinda cok spesifik bir fark var ve amaci laiklige kaka surdurmemek. Biz de diyoruz ki ayni Islami bayramlari Islam'dan arindirarak kutladiginiz gibi zaten dini olmayan yilbasini Hristiyaniktan arindirarak kutlayin, sonradan oldu zaten bu. Ya da Noel kutlayin ama adina Noel diyin. Yine aynısını diyorum. İstiyorsa gitsin Budist bayramını kutlasın beni de seni de ilgilendirmiyor.
Hristiyanlıktan arındırma kısmı nasıl olacak pek çözemedim. Çünkü Noel uygulamaları Hristiyanlıktan ziyade antik Roma inançlarına dayanıyor ilgili.
Ağaç süsleme ise aslında o kadar eski bir olay değil. 1500'lü yıllara dayanıyor. Protestan kökenli bir adet olduğu gerekçesiyle Katolikler tarafından ağaç süsleme uzun bir zaman boyunca benimsenmedi. Vatikan bile 1980'lerden sonra ağaç süslemeyi kabul etti.
Günümüzde çoğu Hristiyan muhafazakarı Noel'i Hristiyanlıkla alakası olmamakla eleştiriyor.
open the bible10 Ways to Keep Christ the Center of Christmashttps://openthebible.org/article/10-ways-to-keep-christ-the-center-of-christmasSen de iyiden iyiye seküler hale gelmiş ve Hristiyanlıktan arınmış Noel'in Türkiye'de yılbaşı şeklinde kutlanmasında şikayetçisin anladığım kadarıyla.
Alıntı
metni:Isteyen istedigini yapar kimse karisamaz deme bosu bosuna isteyen istedigini yapamiyor cunku cok iyi biliyorsun bunu. E böyle davranırsan yapamaz elbette. Sen başkalarının özgürlüğünü savunki zamanı gelince onlar da senin özgürlüklerini savunabilsinler. Hoşgörü demokrasiyi yaşatan ve besleyen şeydir. Bireyler hoşgörü sayesinde sağlıklı bir toplum halini alabilir.
-
Camiye gidip bir vakit namazı kılmaz bunlar -
Alıntı
metni:Bunu yazıp da tartışmaya safsata ile başlayan ben değilim Soyledigim sey dogru mu degil mi sen onu de hele.
Alıntı
metni:Sadece bir cümle sonra yapmıyorum dediğin şeyi yaptın. Ben seni itibarsizlastirmaya calismiyorum. Temsil ettigin guruhla derdim var benim senle degil. Sizin guruh derken sizin guruhtan bahsediyorum. Senin sahsinla herhangi bir derdim yok istedigin gibi yasarsin, bana ne.
Cin'in %3e yakini, Vietnam'in da %7sinden fazlasi Hristiyan.
Alıntı
metni:Müslüman değilim. Hristiyan da degilsin ama iste...
Alıntı
metni:Güzel soru. John Stuart Mill özgürlüğü zarar ilkesi ile sınırlar. Zarar ilkesi insanların başkalarına zarar vermediği sürece istedikleri gibi davranmakta özgür olmaları gerektiği fikridir. Benim genel fikrim de bu yönde. Simdi mesela kimseye bir zarari olmayan ama buradaki sekulercileri cildirtabilecek kutlama fikirleri ortaya atabilirim. Eminim senin de aklina birkac tane gelecektir.
Alıntı
metni:Daha sahip olmadığın bir çocuk için bu kadar kesin konuşmamanı öneririm. Yakinimda cocuk yetistirmeye calisan Muslumanlar var ve yasadiklari sikintilari biliyorum.
Alıntı
metni:Hayır. Burada temel sıkıntı bence kültür ihracatında başarısız olunması gibi duruyor. Ben temel sikintinin bizim memleketteki malum kesimin bati kasigiyla kaka yeme sevdasi oldugu kanaatindeyim.
Alıntı
metni:Kültür sabit bir kavram değil. Etkileşim ile değişen bir şey. Ha illa soruyorsan eski SSCB ve Yugoslavya ülkelerinde benzer şekillerde kutlanıyor. Bahsettigin memleketler birer Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne donusmeden once Hristiyandi ve Kuzey Avrupali'larin aksine halklarinin geneli kultur Hristiyani degildi. Komunistlerin zulmune ragmen gizli gizli dinlerini yasadilar. Su noktada sekulerlesmis olsalar da kokleri Hristiyan, en fazla mezhep kavgasina doner onlarin memleketinde bu is.
Alıntı
metni:Hristiyanlıktan arındırma kısmı nasıl olacak pek çözemedim. Çünkü Noel uygulamaları Hristiyanlıktan ziyade antik Roma inançlarına dayanıyor ilgili. Sen de pek ala biliyorsun ki gercek kokeninin ne oldugu en iyi ihtimalle birkac yuz yil once onemini tamamen yitirdi. Noel Baba dedikleri bir katolik azizi, agac suslemek ise kendisini hristiyan olarak tanimlayan kisilerin uyguladigi bir dini rituel. Bahsettigin seyi okumustum daha once. Katolik Kilisesi de aslinda Isa A.S.'dan 300 sene once kurulmus. Ha bundan 1000 sene sonra agac susleme isi cok farkli bir topluluk/din tarafindan benimsenip farkli bir sey haline de gelebilir ama 2024 yili itibariyle agac suslemek bir Hristiyan bayramina ait bir Hristiyan ritueli. Bu arada bu agac aslinda bizden cikmis diyenler de vardi ama butun pagan dinlerinde bir agac mevzuu var dolayisiyla onemsiz bir konu.
Alıntı
metni:Günümüzde çoğu Hristiyan muhafazakarı Noel'i Hristiyanlıkla alakası olmamakla eleştiriyor. Simdi mesela ben Caferilerin itikatlari hakkinda elestiriler yapsam hatta hepsini tekfir etsem bir Hristiyan icin Caferiler Musluman olmaktan cikar mi? Ben Hristiyanlarin kendi ic cekismeleriyle ilgilenmem ki, beni ilgilendiren benim cocugumun dimagina download edilen Hristiyan ikonografisi ve rituelleridir. Bir okulda corap bile asmislardi sanirim sinifa. Yilbasi ayagina vaftiz de etsinler cocuklari nasil olsa bu artik kulturel bir sey. Senin cocugunu alip bayram namazina gotursem hosuna gider mi?
Alıntı
metni:E böyle davranırsan yapamaz elbette. Sen başkalarının özgürlüğünü savunki zamanı gelince onlar da senin özgürlüklerini savunabilsinler. Hoşgörü demokrasiyi yaşatan ve besleyen şeydir. Bireyler hoşgörü sayesinde sağlıklı bir toplum halini alabilir. Ozgurlugun sinirlari vardir. Muslumanlarin hukmu altinda yasayan hristiyanlarin butun rituellerini yerine getirme ozgurlukleri vardir mesela. Ama bunlari Muslumanlara yaptirmaya calisma ozgurlukleri yoktur. Su an oyle bir durum yok tabii bunu konuyla baglantili bir ornek olarak verdim sadece. Baska ornekler de verilebilir.
-
Mavi sacli kadinlardan, kadin kiyafeti giyen erkeklerden daha kotu olamaz tipleri merak etme sen.
Hristiyanlarin Noel kutlamasiyla zerre kadar sikintimiz yok kardes. Yilbasi diye cocuklara Noel kutlattirilmasiyla sikintimiz var. Universitedeki kazik kadar adam va kadinlar istedikleri halti yiyebilirler. Protesto bence de sacma ve yersiz olmus.
-
Diyelim ki Hristiyan adeti. Bunu kutlayana, süsleyene yine de karışamazsın. Ateist adeti de olsa karışamazsın. Hiçbir şeye karışamazsın. Böyle bir hakkın yok. Gerçekten bıkkınlık verdiler. -
Burada görüldüğü gibi yalandan karışmadıklarını söyleyip aslında tamamen karışmak istediklerini, kendi düşüncelerini baz alıp başkalarına bunu dayatma çabasında olduklarını söylüyorlar. Bunların özgürlük kavramı bu işte.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X