Şimdi Ara

Ytü ve Hazırlık Hakkındaki İzlenimlerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
3
Favori
3.594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • YTÜ- Okul ve Hazırlık Hakkındaki İzlenimlerim
    Merhabalar öncelikle hepinize kolay gelsin diyerek başlamak istiyorum yazıma malum tercih zamanları her zaman sıkıntılı olur.Ytü' yü düşünen arkadaşların kafalarında genel bir taslak oluşturmak amacıyla açtım bu konuyu. Ytü , hazırlık ve konaklama hakkında olacak yazımın içeriği umarım sizin için faydalı olur.

Bölüm 1: Tercih Zamanım

12 senenin sonu gelmiş ygs-lys sınavları da bitmişti. Artık açıklanmasını bekliyordum ve o gün geldi sınav açıklandı.Birçok öğrenci gibi benimde moralim bozulmuştu çünkü düşündüğümden daha kötü bir sonuç gelmişti diploma puanım beni 4k geriye atmıştı : mf3 14k mf4 18k ( sıralamamı tam hatırlayamıyorum) Olan olmuştu bir kere ve tercih için dershanedeki rehberlikçiye danışmaya gitmiştim.MF3 puanım tıp , diş gibi bölümlere yettiğinden dolayı o yönde tercih yapmamı söylüyorlardı.Çevremdeki birçok kişide bu yönde tavsiye veriyordu. Üzerimde büyük bir baskı vardı çünkü hayatım boyunca tek düşüncem mühendislik okumaktı ama herkes sağlık sektörünü öneriyordu.Epey düşündüm bir ara sağlık sektörüne yönelmeyi malum forumlarda da "Mühendislik Pişmanlıktır" vb birçok konu vardı. Etkilenmemek mümkün değildi.Günler geçti bir türlü karar veremiyordum artık son 3 gün kala kararımı verdim ve ne olursa olsun mühendislik okuyacaktım ve listem hazırdı. Ytü Elektrik,Makine,Mekatronik ve İtü Uzay dan oluşan bir tercih listem vardı.Bazılarınıza çok karmaşık gelebilir ama o zamanın kafası böyle bir liste ortaya çıkmıştı işte. Kafam rahattı çünkü kendi kararımı kendim vermiştim.Tercihler açıklandığında beklediğim gibi Ytü Elektrik müh. kazanmıştım. Ben mutluydum fakat etrafımdakiler puanına yazık ettin tıp, diş okumak varken mühendis olup aç mı kalacaksın diyenleri umursamadan okula kayıt gününü beklemeye başladım.

Bölüm 2: İstanbul'a Geliş

Kayıt tarihi yaklaşmıştı ve ailemle beraber o tarihten daha önce gelmiştim İstanbul'a ve çok büyük bir problemim vardı: Nerede kalacaktım? Devlet yurtlarına başvuru yaptım fakat çıkması pek mümkün görünmüyordu.İnternetten civardaki yurtları araştırmaya başladım fakat düşündüğüm gibi bir yurt bulamıyordum.Okula keşif amaçlı geldiğim bir gün reklam panolarında bir yurdun ilanını gördüm ve oraya telefon açtım.Yurdun servisine bindim ve o yurda gittim. Okula yakın olduğu için na karar verdim. ( Bu arada yurtta kalmayı düşünen arkadaşlara önerim internetten araştırsınlar ve mümkünse kayıt tarihinden 1 hafta falan önce gelmeye çalışsınlar çünkü yurtlarda iyi odalar seçiliyor ve benim gibi en kötü odaya mecburen katlanmak zorunda kalıyorsunuz. Devlet yurdu demişken(FSM YURDU) kampüsün içerisinde devlet yurdu var ve şartlarıda gayet iyi diyor kalanlar ama onun çıkma ihtimalide bayağı bir düşük)Zaten okulun önünde özel yurtların stantları oluyor en kötü ihtimal onlardan bilgi alıp yurt işini çözebilirsiniz.İlk seneden eve çıkma pek önerilmiyor en makulu 1 sene yurtlarda kalıp çevre edinip uygun arkadaşlarınızla eve çıkmanız. Şahsen ben öyle yaptım.

Bölüm 3 : Hazırlık Hakkında

Barınma sorununa da değindikten sonra hazırlık kısmına geldik.Öncelikle şunu açıklayayım okulda bölümler 2 ye ayrılıyor %100 ingilizceler( onlar zaten ing diye yazıyor kılavuzda) ve ing diye geçmeyen kısım %30 ing olan bölümler. Arkadaşlar yazmıyor ama bölüm türkçe değil belli bir kredide ing derslerde almak zorundasınız. Ve sene başında hazırlık sınavı yapılır.Baraj puanı 60 ve eğer geçemezseniz hazırlığa başlıyorsunuz.Hazırlıkta 5 farklı kur var a,b,c ve 2.öğretimler için bn ve cn kurları. Sınavdan aldığınız puanlara göre farklı seviyelerdeki kurlara yerleştiriliyorsunuz. 2. öğretimler eğer a kuru değillerse hazırlıkta da akşam okula gidiyorlar. B-C kurları 9-12.40 arası der görüyor öğle ise A kurları.A ların ders müfredatı seviye farkından dolayı daha farklı oluyor. B -C lerin ise daha benzer.Dersler okuma, dil bilgisi,yazma ve dinleme-konuşma olmak üzere 4 farklı bölümde işeniyor ve genelde hepsine farklı hocalar giriyor.( Yurt dışından gelmiş yabancı hocalarda derslere girebiliyor) Onun haricinde her sınıfın belli bir günü ve saati var ve isteğe bağlı olarak yazma veya konuşma merkezlerindeki etkinliklere katılabiliyorlar.Hazırlığın en sıkıcı yanı bence çok fazla sınav olması. Dönemde 2 yada 3 hafta sınav olmayan hafta oluyordu diğer tüm haftalar sınav vardı ekstra ödevler falanda oluyordu( bi süre sonra bıkıyorsun) 3 Quiz,2 progress,2 vize, 2 Reading,1 Oral exam hatırlayabildiğim bu sınavlar daha da vardı ödev ve ekstra packleri saymıyorum zaten.Hazırlık başında kitap listesi belirlenir okul tarafından ve bu listeyi temin etmek zorundasınız. Ama dert etmeyin Beyazıt ta ve kadıköydeki alternatif kitapçılardan rahatlıkla temin edilebiliyor zaten onlarda set halinde satıyorlar.75-85 tl arası değişiyor b-c kurunun kitapları a ise 60 civarı olması gerek. Güz dönemi sonunda bir iys daha var eğer onda geçemediyseniz bahar dönemine devam ediyorsunuz.2. dönemde sınıflar karıştırılıyor ve yeni bir sınıfta ders işliyorsunuz.Devamsızlık çok önemli eğer sınırı aşarsanız sınava girme hakkınız olmuyor eylüldeki sınava kalıyorsunuz.Senenin başında devamsızlığı fazla tüketmeyin zira nisan mayısta herkes dışarıdayken ders işlemek zorunda kalırsınız. Bu konuda okul bayağı katı affetmiyorlar. Dönem sonunda yeterli şartları sağlıyorsanız tekrar sınava giriyorsunuz.( Sınav zor mu diye düşünenler için örnek vereyim bu yıl 1700 kişi geçti 1000 kişiye yakın kaldı hazırlık sınavında) Eskiden hazırlık bu kadar zorlu değilmiş ama son zamanlarda zorlaştırmışlar ama eğer dersleri düzenli takip eder ödevleri falan yaparsanız geçersiniz diye tahmin ediyorum.İngilizce temeli olmayan arkadaşlar gözlerinde büyütmesinler ben fen lisesi mezunuyum ve hiç ingilizce görmezdik derslerde o yüzden temeli olmayan biriydim. İlk sınavda 100 üzerinden 3 almıştım daha sonra 70 le geçtim. Abartacak bir şey yok eğer düzenli çalışırsanız geçersiniz.

Bölüm 4 : Okul Hakkında

Ve şimdi birçoğunuzun kafasında olduğunu tahmin ettiğim soruları yanıtlama çalıştığım bölümdeyiz.Okula ilk kayıt olduğunuz gün öğrenci kimliği şifre kalem defter falan olan bir çanta tutuşturuyorlar elinize ve beraberinde geldiğiniz insanlar çayını kahvesini bitirmeden kayıt tamamlanıyor yalnızca gerekli belgeleri verdikten sonra önceden hazırlanmış paketi alıp gidiyorsunuz.Gerekli belgeler ve kayıt tarihleri okulun sitesinden açıklanıyor.Öğrenci akbilini de okul sizin yerinize başvurup çıkartıyor. Bankaya 10 tl para yatırıp dekontu verdikten sonra akbili de alabilirsiniz. Malum öğrenci akbili İstanbul için olmazsa olmazdır.Davutpaşa ya ulaşım zor değil aksaray- havalimanı metrosunda ytü durağı var hemen okulun girişinde yer alıyor. Cevizlibağ dan ringler var 500es in son durağı okulun içerisinde, 41AT ile yada marmaray dan 85c ile okula gelebilirsiniz .Ulaşım okula kadar sıkıntı değil ama eğer benim gibi ringleri kullanmayı reddeden biriyseniz hergün sabah sporu niyetine ilk girişteki yokuşu tırmanmak zorunda kalırsınız.Dert etmeyin belli bir süre sonra alışılıyor.Yıldız kampüsüne değinmeye gerek yok zaten merkezi bir yerde o.Gelelim davutpaşa kampüsüne.Yıldıza göre 10 kata kadar daha büyük olan kampüse birçok fakülte yeni taşınmaya başladı yani tam oturmadı. Son 3- 4 yıldır ilgilenmeye başladığını söyleyenler var haliyle gelişmekte olan bir kampüs daha tam oturmadı.İçerisinde Basketbol sahaları (8 9 tane var galiba saymadım)halı saha,bakımsız olsada çim saha, açık - kapalı havuz, spor salonu, karting pisti falan var. Yani sosyal olanaklar olarak yıldızdan çok daha gelişmiş.Eğer benim gibi daha büyük ve yeşillik bir kampüste okumak istiyorsanız Davutpaşa Yıldızdan daha iyi bir alternatif olacaktır.(Zaten okulda 2 ye bölünmüş durumda kimi yıldızı çok sever davutpaşayı dağ başı der kötüler kimide yıldızı küçük der beğenmez biraz kişisel tercih meselesi) Okulda 38 40 tane öğrenci kulübü var sene başında tanışma toplantıları oluyor ilgi alanınıza göre katılıp kendinizi geliştirebilirsiniz.Yemekhanede öğle ve akşam yemek çıkar fiyatı 2 tl 4 çeşit yemek olur ve 2 farklı ana yemek var birini seçersiniz ayrıca vejeteryanlar için menü var( veganlar da imza topluyorardı onlar içinde önümüzdeki yıl yemek çıkabilir tam bilmiyorum).iş bankası bankamatik kartınızla öğrenci kimliğini eşleştirdiğiniz cihazlar var 1 kere yaptıktan sonra direk hesabınızdan öğrenci kartınıza para yüklüyorsunuz.Okulun Teknoparkı ise yine davutpaşada.Yaklaşık 3000 mühendisin çalıştığı çeşitli branşlarda arge firmalarının yer aldığı bir bölge.Kariyer günleri oluyor ona katılıp şirketlerle görüşüp öğrenciyken çalışmak isteyenler için iyi bir fırsat( mesela ben öyle yapıyorum şimdi teknoparkta bi firmada çalışıyorum).Mühendislik kendini geliştirmeyle doğru orantılı olduğu için bu tür imkanları değerlendirmek gerek.
    Bu bölümün sonunda size en büyük önerim hayatta bir vizyonunuzun olması gerektiğidir.Kendinizi iyi tanıyın tercih yaparken ona göre yapın bilinçsizce puana göre tercih yapmayın severek okuyacağınız bölümü tercih edin.Unutmayın vizyonsuz bir insana hiçbir okul bir şey katmaz ve lisansın sonunda mühendis diplomalı boş bir insan olarak mezun olursunuz.

Bölüm 5: Elektrik Mühendisliği

Genel bilgileri verdikten sonra biraz daha özele inmenin sırası geldi kendi bölümümü tanıtayım birazda.Öncelikle elektrik-elektronik mühendisliği farklı bölümlerdir ve e.e öğrencilerinin çoğu elektroniği seçer.Elektrik müh labları pahalıdır dolayısıyla da her okulda bulunmuyor o yüzden elektroniğe yöneliyorlar ister istemez.Elektrik mühendisini birçok alanda çalışabilir inşaat,otomotiv,enerji,otomasyon bunların başlıcalarıdır. Ytü elektrikte (siteden de bakabilirsiniz)10 tane lab var ve bazı lablara abb gibi firmalar sponsor olmuşlar. Bu firmaların bölüme özel staj kontejyanları oluyor.Yine kariyer günleri falan oluyor bahar aylarında oraya gelen şirketlerde başvuru alıyor.Ben hiç katılmadım ama R-L-C günleri falanda oluyor firmalar gelip tanıtım falan yapıyorlar daha sonrada iş- staj başvurusu alıyorlar bildiğim kadarıyla.Ben otomotiv sektörüne yönelmek istediğim için sadece Tofaş ın etkinliğine katılmıştım o yüzden diğer firmalar hakkında pek bilgim yok yine rlc günlerinin internet sitesinden katılımcılara bakabilirsiniz.Genelde son sınıflar mezun olmadan part time işe giriyorlar daha sonrada o firmada devam edebiliyorlar. Kendini geliştirmiş bir elektrik mühendisinin işsiz kalması bugünün şartlarına göre düşük olasılık.Bunları anlatmamın sebebi okulun olanaklarında biraz bahsedip sizin kafanızda bir taslak oluşturmaktı. Dediğim gibi hangi okulu tercih ederseniz edin en önemlisi hayatta bir vizyonunuzun olması.Benim küçüklükten beri amacım iyi bir müh. olup otomotiv sektöründe çalışmaktı o yüzden tıpı dişi reddetmiştim ülke şartları için doktorluk çok cazip olmasına rağmen.Hayatta başarılı olur muyum bilemem ama en azından vizyonuma uygun hareket ediyorum ve kendi kararımı kendim verebiliyorum.Uzunca bir yazı oldu umarım yararlı olur, hepinize başarılar kolay gelsin :)

Not: Yazı tamamen kişisel görüşlerimi içeriyor.Göreceli kavramlardan bahsettiğim için beğenmeyebilirsiniz. Yanlış değerlendirmelerim,hatalarım olabilir en doğru sonuca tercih günlerinde okula giderek siz kendiniz verirsiniz. Yazı sadece tavsiye amaçlıdır.
    Not : Mobilden yazdığım için imza kurallarına pek dikkat edemedim

• Eline sağlık çok iyi açıklamışsın.Bende bu sene inşaat mühendisliğini tercih edeceğim hayırlısıyla.O bölümde arkadaşların var mı görüşleri nelerdir ve okulda spor imkanlarından rahar bir şekilde faydalanabiliyor muyuz (fitness ve havuz gibi ) ?
  • cccagatayyy23 C kullanıcısına yanıt
    Arkadaşım var inşaattan ama uzun süredir görüşmüyoruz bilmiyorum o yüzden ne diyeceğini. Fitness in yıllık 130 tl ücreti var onu verdikten sonra haftanın 6 günü 8,30 dan 19,00 a kadar açık istediğin zaman girebilirsin, Açık havuz kışın kullanılmıyor ama kapalı havuzunda 4 5 tl gibi saatlik ücreti var veya aylık -yıllık ücreti var onu verirsen kullanıyorsun ama havuza üye olmadan önce sağlık testleri falan istiyorlar
  • Ben inşaat müh tercih edeceğim ama mimarlıkta tercihlerimin arasında var.YTÜ'nün iki bölüm içinde yurtdışı imkanları(erasmus veya abd değişim programı) fazla mı yoksa okul bu konuda çok desteklemiyor mu?
    dostum açıkçası mimarlık ve inşaatla ilgili pek bilgim yok. Ama elektrikte erasmus imkanları iyi ve bayağı tanıdığım var erasmusa giden Münih Teknikle de anlaşması var bende orası için uğraşacağım ayrıca biyomühendislikte okuyan bir arkadaşım var oda erasmus imkanları için iyi diyor hatta bi kız erasmus imkanları için marmaradan ytü ye geçiiş yaptığını söylüyordu. Diyeceklerim bu kadar ama telefon açıp sorabilirsin bölüme detaylı bilgi için
  • elektrik müh. abd ile değişim programları var mıydı?
  • İngilizce eğitimini İtü ile karşılaştırabilir misin? Bir de yıldız mekatronik nasıldır?
    bildiğim kadarıyla yok
  • Slowmo S kullanıcısına yanıt
    İng eğitimini İtü ile karşılaştıramam çünkü onlarda sistem nasıldır bilmiyorum. Mekatronik hakkında bayağı olumlu şeyler söyleyenler var. Mekatroniğe çok ilgim olmadığı için alt sıraya yazdım ama eğer senin ilgin varsa robotlar ve mekatronik sistemlere ilgi duyuyorsan tavsiye ederim. Eğer imkan varsa yıldız kampüsüne uğrayıp hocalarla görüşüp lab ları gezebilirsin. En doğru sonuca kendin karar vermiş olursun.
  • Hocam kontrol ve otomasyon mühendisliği hakkında ne düşünüyorsun ?
  • Yazı güzel, normalde ben elektrik mühendisliği ile ilgili veya üniversiteler ile ilgili yazıları pek beğenmem. Ancak bu yazı az ve öz olmuş adam ne biliyorsa anlatmış bilmediğini de sallamamış bilmiyorum demiş. Bu özellik çoğu adamda yoktur hele ki bizim millette hiç yoktur. Bilgisi olmasa da fikri vardır ancak arkadaş neyse onu söylemiş. Umarım bol bol projeler, fikirler üretirsin.
  • Kontrol otomasyon yeni açılan bi bölüm zaten pek fazla üniversitede de yok. Eskiden elektrik müh nin bir dalıydı son yıllarda ayrıldı. Bizim okulda da zaten aynı Fakültedeler elektrikten k.o.m da derse giren çok hoca var yani ortak ve eskiden elektrikçi olup artık orada ders veren hocalarda var. Adında da gördüğün gibi otomasyon sistemlerine yönelirler. Fabrikalardaki cihazların otomasyon işine genelde elektrik ve k.o mühendisleri bakar. Genel olarak bilgim bu kadar ama forumda onların konuları vardı oradan daha detaylı bilgi alabilirsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Spyxxx kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler umarım yararlı olur yeni gelecekler için

• forlive F kullanıcısına yanıt
    elektrik bölümünde itüye yatay geçiş yapmak kolay mı zor mu gerek var mı sizce ?

• Kaiserberk K kullanıcısına yanıt
    Hiç araştırmadım yatay geçiş nasıldır bilmiyorum geçmeyi düşünmedim de hiç ama aklımda yapabilirsem ( sadece merak için otomotiv sektörüyle ilgileniyorum ) eğer olursa makineden çap yapmayı düşünüyorum onun haricinde yatay geçişi düşünmüyorum.
  • bu sene ytü elektrik veya kontrol otomasyondan birine gireceğim inş. senin kaldığın yurt hangisiydi acaba özelden link atabilir misin
  • quote:

Orijinalden alıntı: tıpçıeleman

bu sene ytü elektrik veya kontrol otomasyondan birine gireceğim inş. senin kaldığın yurt hangisiydi acaba özelden link atabilir misin

ben de alabilir miyim
  • forlive F kullanıcısına yanıt
    hocam bende bu sene çok büyük ihtimal ytü bilgisayara giricem davutpaşayı filan gezdim çok hoşuma gitti benim asıl sormak istediğim hazırlık çok mu zor ya benim aklımda hazırlığı okurum hem ingilizce gelişir hem kendime daha çok ayıracak zaman bulurum dedim hazırlıkta haftaiçi her gün 9-12.40 arası mı ? Mesela güz dönemi sonundaki sınavı geçtik bölüm derslerine bir daha ki yıl başlıyo biliyormuyuz yani ilkbaharı evde yatarak geçirebiliyormuyuz Son olarak hocam sınava girsem geçebileceğimi düşünüyorum mesela sınavı geçtim yinede hazırlık okuma şansım var mı ve siz ne önerirsiniz sizce hazırlığı okuyalım mı yoksa okumayalım mı ?
  • Rigsby kullanıcısına yanıt
    Zorluk kolaylık göreceli kavramdır o yüzden kendi yorumum yerine sayısal bilgileri verebilirim yalnızca bu yıl 1700 civarı geçti 1000 civarı kaldı 300 civarıda sınava girme hakkı alamayan vardı( ama ısrarla çok mu zordu dersen bence abartılacak kadar zor değildi ki bu benim görüşüm) irregular olarak lisansa başlayabilir yada evde yatrak geçirebilirsin eğer yarı dönemde geçersen karar senin ama eğer hazırlık okuyacaksan tavsiyem 2. dönemi de oku çünkü asıl faydayı ben 2.dönem gördüm.Sınavı geçersen bile gönüllü okuyabilirsin galiba emin değilim.
  • 7 Yıl Sonra Gelen Edit

Herkese Merhaba,

Uzun süredir forumu kullanmıyordum, hatta kullanıcı adımı vs de unutmuştum. Tercih aşamasında olup burayı okuyan bir arkadaşın mesajı mail kutuma düşünce ona yazdığım cevabı buraya da yazmak istedim. Arkadaşın sorusu iş bulma ile alakalı idi.

"Hazırlığın yazında okuldaki teknoparkta bir elektronik firmasında çalıştım 2 yıl kadar. 3.sınıfın ortasında ise başka bir firmada staj yaptım ve staj sonra iş teklifi alarak yarı zamanlı olarak çalışmaya başladım. Şuan aynı firmada, özel bir savunma sanayi firmasında Arge departmanında yaklaşık 5 yıldır çalışıyorum. Birlikte proje yaptığım istisnasız bütün arkadaşlarım mezun olmadan iş teklifi aldılar ve ülkenin önde gelen firmalarının Arge departmanlarında çalışıyorlar. Ben ve diğer arkadaşlarım okulun sunduğu ders dışı teknik imkanlar sayesinde kendimizi geliştirerek mezun olmadan işe girme imkanı bulduk. Eğer sen kendini geliştirmek istiyorsan Yıldız sana fazlasıyla imkan sunuyor. Bunlardan faydalanırsan iş bulma korkusu yaşamazsın ama lisans hayatında kendini geliştirmezsen değil ilk 10k Türkiye 1. Si bile olsan normal şartlarda işsiz kalırsın. ODTÜ Havacılık'tan iyi bir ortalama ile mezun olmuş yaklaşık 5 yıldır işsiz olan birini tanıyorum. Artık gerisini sen düşün."

Özetle Yıldız'ı tercih edecek arkadaşlara okulun ders dışındaki sunduğu teknik imkanlarla (öğrenci kulüpleri vs) kendilerini geliştirip donanımlı bir şekilde mezun olmalarını tavsiye ediyorum. Dediğim gibi birçok arkadaşım mezun olmadan önce iş buldular fakat işsiz arkadaşlarım da var. Bunlar genellikle son sınıfa gelmesine rağmen hala hangi alanda çalışacağını bilmeyen, dönemin başından 2 ay geçmesine rağmen hala bitirme tezinin konusunu bile belirlememiş arkadaşlardı.

Son olarak şuan ki bilinç durumum ile 8 sene öncesine dönüp tekrar bir üniversite tercih edecek olsaydım Türkiye 1.si bile olsam tercihim yine Yıldız Elektrik Müh. olurdu. Çünkü 9 sene önce kariyerim için ne planladıysam okul bana çok daha fazlasını sundu. Yanlış anlaşılmasın Yıldız Elektrik Müh. bölümünün eğitim kalitesinden bahsetmiyorum burada onu ayrıca oturup tartışabiliriz (alanında çok çok iyi hocalarda var bulunduğu pozisyonu hak etmeyenler de) ama okulun sunmuş olduğu ders dışı imkanlar benim için çok çok tatmin ediciydi. Zaten şuan ki teknik altyapımı lisansta aldığım eğitimden ziyade ders dışı proje faaliyetleri ile kazandım.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.