Şimdi Ara

YÜK DİRENCİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
3.295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar 12v beslemeden 4A çekecek birr yük direnci lazım direnç değerleri kaç ohm olmalı ve kaç watt olmalı

• 3 ohm degerinde olmali. kaba taslak hesapta ise 12x4 ten 48 yani 50W sogutuculu secilmesi gerekiyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • toplam direnç değeri 3 ohm olacak peki seri paralel nasıl bağlamalıyım bu dirençleri 3 ohm 50w direnç olmayacağına göre
  • 1 ohm 17W tas direncler mevcut/ ancak her yerde bulunmaz. bu bir ohm direncleri seri baglayacaksin, edecek sana 3 ohm. her biri ustunde de 16W guc kaybi olusacak, bu da toplamda 48W eder. Daha farkli alternatif istersen 0.56ohm direnclerden seri 6 adet kullanirsin eder sana 3.36 ohm, bu seri gruba birde 33 ohm baglarsin toplamda 3.05 ohm yapar.amper bu durumda 3.95 olur. ayni hat ustune paralel bir de 2.4k direnc attin mi eder sana 4A.
    yani kisa ca 6 adet seri bagli 0.56 ohm diren, bu seri grup uclarina paralel bagli 2,4k ve 33ohm direnc sana yaklasik olarak 4 ohm empedansi saglayacak. 0.56 ohm direncler 11w, 33ohm direnc 5W, 2.4k direnc ise 1/4W olacak. tam 4 amper degil ama hata payi yok sayilabilir

• Teşekkür ederim yarın deneyeceğim
  • 2.4k direnc bulamazsan 2.2k dirence seri bagli iki adet 100R direnc kullanilabilir. her biri 1/4W yeterli. ne projesiymis bu anlayamadim ama amfi cikisina yuk olarak baglayip cokme falan mi olupolmadigina bakmayi planliyorsun?

• Bende bir ucuz yollu basit tavsiye de bulunmak isterim.
    Evet hesaplar doğru,bence daha kolay,daha verimli daha ucuz bir teknik olan lâmba yüklerinden bahsedeceğim.

Tanesi 50-75 krş. olan 12Volt-21watt lambadan 2 adet ve bir adetde 12V-5Watt lamba alınıp parelel devreye bağlanır.Çekilen akım ölçülür.Kalan 1 watt eksik olursa1W/12V=0,08 amper....12V/0,08A=150 ohmluk 2 wattlık bir dirençte eklenirse sizce nasıl olur?
    Bence olur....
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Direnç ve Waat Hesaplama
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • pc power supply çıkışından -12v alacağım 4A kadar gerilim düşümü olacakmı diye bakacağım.evt amfi besleyeceğim bununlada
  • quote:

Orijinalden alıntı: sefaulsy52

toplam direnç değeri 3 ohm olacak peki seri paralel nasıl bağlamalıyım bu dirençleri 3 ohm 50w direnç olmayacağına göre

http://www.direnc.net/33-Ohm-50w-Aluminyum-Direnc,PR-13604.html

3.3 ohm 50w var
  • quote:

pc power supply çıkışından -12v alacağım 4A kadar gerilim düşümü olacakmı diye bakacağım.evt amfi besleyeceğim bununlada

300-350W modeller 12V çıkışından 6-7 amper rahat karşılar.Bu durumda testden daha önemli bir konuyu hatırlatmakta fayda var.PSU'nun diğer çıkışları olan 5V ve 3,3V uçlarına da yük bağlayın.Bağlamazsanız 12V uçtan biraz fazla amnper çektiğinizde PSU korumaya geçer.bilinir ki PSU'lar geri beslemesini 5V uca göre ayar ederler.
    Birde geri beslemeli SMPS modellerde voltaj düşmesi olmaz.Yani sağlam bir SMPS devrede ya yüksek akım ve kısa devre koruyucu vardır belirli akım sonrası korumaya geçer yada sadece geri besleme varsa akım ve kısa devre koruyucu yok ise SMPS yanıp bozuluncaya kadar o voltajı vermeye çalışır.
    Tabi daha basit ucuz yapılmış SMPS modellerde geri besleme yoktur ve voltaj çökmesi olur,voltaj stabilitesi de ypktur.PSU'lar bu model dışındadır tabi.

• 5v ve 3.3v uçlarına ne kadar bir yük bağlamalıyım?
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Bende bir ucuz yollu basit tavsiye de bulunmak isterim.
    Evet hesaplar doğru,bence daha kolay,daha verimli daha ucuz bir teknik olan lâmba yüklerinden bahsedeceğim.

Tanesi 50-75 krş. olan 12Volt-21watt lambadan 2 adet ve bir adetde 12V-5Watt lamba alınıp parelel devreye bağlanır.Çekilen akım ölçülür.Kalan 1 watt eksik olursa1W/12V=0,08 amper....12V/0,08A=150 ohmluk 2 wattlık bir dirençte eklenirse sizce nasıl olur?
    Bence olur....

mantıklı ama dediğim gibi sadece test için direnç hesaplıyorum direnç önemli biraz da benim için
  • quote:

mantıklı ama dediğim gibi sadece test için direnç hesaplıyorum direnç önemli biraz da benim için

Tabi ki uygun gördüğünüzü uygulamak daha güzeldir.

3,3 ve 5V uçlara ben 11Watt 6-7 ohmluk taş direnç kullandım,5V çıkıştaki baya ısınıyor bu yüzden bende bu direnci fanın önüne tutturdum,problem çözüldü.
    Şu anda 3,3V-40V arası ayarlı güç kaynağı olarak kullanıyorum.12V çıkışı step-up tekniği ile 40 V'a kadar çıkarıyorum,güzel,problemsiz çalışıyor.
    Haa eğer 5V ve 3,3V uçlara yük bağlamasaydım büyük ihtimal bu uçlara bağlı kondansatörler de nakavt olacaktı,yani yük montajı ile bu kond.ları da korumuş oldum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 11 Ocak 2014; 0:26:52 >
  • ben switch mode trafonun çıkışından ayrı bir devre ile -12v alacağım 4 a kadar verir mi sizce taş direnç bağlasam
  • quote:

ben switch mode trafonun çıkışından ayrı bir devre ile -12v alacağım 4 a kadar verir mi sizce taş direnç bağlasam

O trafonun gücüne bağlı olarak değişir.
    Tabi trafo derken PC güç kaynağından(PSU'dan) bahsedilmiyor ayrı bir kaynaktan bahsediyorsunuz diye anlıyorum.
  • psu daki switch mode trafodan bahsediyorum onun ac 12 v kısmından -12v alıcağım

• quote:

psu daki switch mode trafodan bahsediyorum onun ac 12 v kısmından -12v alıcağım

Çok ayrıntılı ve hassas çalışma gerekir.Kendi doğrultma diyotlarından farklı olarak doğrultma yapılmalı ve bu uçlar bağımsız olmalı.Bence gerek yok,böylesine uğraşıncaya kadar yeni istenilen güçte bir SMPS model devre yaparsınız.
  • elinizde 2x12 smps açık devresi varmı 5a veya 5a kadar
  • quote:

elinizde 2x12 smps açık devresi varmı 5a veya 5a kadar

Devre problem değil,istediğiniz entegre ile(PİC hariç) devre paylaşabilirim.Ama önce siz bu devreyi yapabilirmisiniz?Yanlış anlamayın,ferrit trafosunu dahil kendiniz yeniden saracaksınız.
    Aslında sizin ne istediğinizi net anlarsam biiznillah daha net cevaplar verebilirim.
    Gelin şunu baştan alalım,size 2x12V simetrik 4-5 amper gücünde güç kaynağı gerek değilmi?Bununla amfi çalıştıracaksınız.-12V alacağım diye yazdığınıza göre...(eksi 12volt anlıyorum)

Cevap evet ise,en basit,en kolay yöntem;hemen 2.el 2 adet aynı model PSU temin edip 12V çıkışları seri bağlayıp orta uç ortak kaynak elde edilebilir.
    Bunda dikkat edilecek nokta;PSU'ların eksi uçlarını kasadan ve toprak uçtan ayıracaksınız,yine diğer voltaj çıkışına birer yük bağlayıp 2x12V akım alacaksınız.
    Detaili yapılış şeklinide paylaşmıştım.Linki birazdan eklerim.

Yok yapmak istediğiniz bu değilse ben devresini paylaşırım,sizde yaparsınız.

Edit=Verdiğim linkteki konuya göz atarsanız faydası olacaktır.
    [link]http://forum.donanimhaber.com/m_82476730/f_//tm.htm#86082278[/link]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 11 Ocak 2014; 18:18:43 >

• çok iyi anlamışsın ben bunları çok rahat yaparım tek sıkıntım elimde devre olmaması. ama elimde her marka her model power supply var.Biz ankaradaki hastanelerin her türlü elektronik işlerini yapıyoruz pc,yazıcı,monitör o yüzden malzzeme sıkıntım yok.PC power supply ile yapmak daha az masraflı olduğu için onu seçtim
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.