Şimdi Ara

12-13 bin gelirle geçinemiyorum sorun bende mi? (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
451
Cevap
6
Favori
27.897
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
99 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yılda 25 milyon ciro yapan patronum da aynı şeyi söylüyor, sıkıntı sen de değil bizi lükse şatafata, aslında pek de gerekli olmayan şeyleri zaruri ihtiyaçmış gibi hayatımızın taviz veremeyeceğimiz standartları olarak sunan küresel sermaye denen canavarda :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kanki ben de aylık 100bin tl ile geçinemiyorum esas 12-13 bin tl ilr tabii geçinemezsin. 98 bin tl kredi borcu 2bin tl de harcamalar var biz napalım bende mi bir sorun var?!

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Marka takıntından kurtulacaksın. Tüm markaları sayıp şunu alıyorum bunu almıyorum demek marka takıntısıdır. Saydığın tüm markaların ne olduğunu bilmiyorum bile ben. Ambalaja yatırımı bırak :)
  • evet, sıkıntı sende - bu kafayla anca bu kadar.
    sen Almanya'da 6-7000€ kazansan onunla da geçinemezsin.
    dost acı söyler demişler...
  • Hocam ben senin ne demek istediğini çok iyi anlıyorum. Sen normal bir yaşantı sürüyorsun ve bu para tam yetiyor. Hem de ailen yok bekar hayatı yaşıyorsun. İnsanlar yokluk içinde sürünmeyi o kadar benimsemiş ki sana zengin gözüyle, müsrif gözüyle bakıyorlar. Buradan anladığımız, normal bir hayat yaşamak için asgari ücretin en az 5 katını kazanmak gerekiyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Gelirim EMS'ye dayalı benim. EMS: Esnek maaş sistemi. Harcamam o ay artarsa, gelirim artar. Harcamam o ay düşerse, gelirim düşer. Neye ihtiyacım varsa gelirim odur. Bu ay 7000 lazım. 7000 olur. "Bu ay 3500 harcadım, 3500'ü de kenara atayım" diyemezsin. Gelirim zart, o ay 3500'e düşer. Fazlaca gelir yaratacak elimde bir şey yok şimdilik. Ama mal mülk var. Genel olarak imar geçmek üzere olan tarla var. Öyle bir dönüm, iki dönüm değil. 56 dönüm tarla var. Ankara'da. İki tane babamdan kalma klasik araba var falan... 86 doğumluyum. Babam ve eniştem 88 yılında satmak için yelkenli tekne üretim işine girmişler. İlk tekneyi suya indirmelerinden 2 gün sonra Özal'ın ithalat yasası çıkınca, tekne üretip satarak kar etmek imkansız hale geliyor. Biz o tekneye tam 20 yıl bindik. 12 metre çift direkli, 50 beygir lombardini motorlu, ortadan havuzluklu, TÜRKİYE'NİN İLK TİCARİ AMAÇLA ÜRETİLMİŞ FİBER TEKNESİNE 20 yıl bindik. Çocukluğumun yazları teknede geçti. Özetle beyaz çıçlı Türk burjuvasıyım ben. Net.

Başlıyorum.

1) 2000TL kira ödüyorum. Kira yeni 2000TL oldu. 500TL aidat ödüyorum. 300TL faturalar tutuyor.

2) Araç kredisi ödemiyorum. Mal mıyım lan ben, sıfır araç alayım TÜRKİYE gibi, orta sınıfın aşağılık komplekslerini kaşıyıp, millete bir gaz araba aldırtıp, milleti kaz gibi yolmanın yolunu bulmuş sistemde? Arabaya para mı vereceğim? Kaporta fetişinin şiarı olan güzide ülkede en son 35.000km'de iki yaşında bir Mini aldım. Sağ tarafı boylu boyunca boyalı. Hatun kişi kullanıyormuş, aracın sağını takmış. Her birinize çok çok teşekkür ederim. Kaporta fetişiniz sağ olsun, boyasızlarından 20.000TL ucuza aldım. Ben zaten arabayı öldürmeden satmam. O araba 250.000km'yi görmeden satılmaz. Artık eskisi gibi yol da yapmıyorum. 10 - 12 yıl binerim. Araç 15-16 yaşında iken leş fiyatına satarım. O zaman gene fırsat arabası avına çıkarım.

Bu aracı şu an annem kullanıyor. Annem benim eve yürüyerek 5 dakika mesafede oturuyor. Ben 10 yaşında, 320.000km'de bir Fusion kullanıyorum. Hatunda da 16 yaşında, 60.000km'de bir Kalos var. Her gün Balgat'taki işine iş trafiğinde gidip, iş trafiğinde dönüyor. Mercedes'e binse ne? Kalos'a binse ne? Araba 50km hızı gördü mü seviniyor garibim. 16 yıllık ömründe iki kere Ankara'nın dışını gördü. O da burnumuzun dibi, Ürgüp-Göreme.

Uzun yola gitmem gerekirse annemden Mini'ye çökerim. Giderim. Eskiden Annemin arabası 2011 model, gemi gibi Legacy idi. Kaza yaptı. Araç pert oldu. Ben de Mini'yi anneme verdim. Kapattığımız fabrikadan gelen Fusion'a biniyorum dediğim gibi.

3 - Market alışverişimi takip etmiyorum. Ama koyuyor. Muhtemelen 1300-1400TL'dir.

4 - Alkole para vermem. Rakının litresi 50-60TL'dir. Vergi zamları beni etkilemez. Viski depoluyorum. Yurtdışına çıktığımda gümrük patlatarak alırım. Eşim ve ben toplam iki litre hakkımız var. "Risk budur!" deyip 4 litre alır gelirim. Temiz yüzlü çocuğum. Daha hiç gümrük kontrole girmedim. Girsem, 2 litre viskiyi verir, kalan 2 ile ülkeye girerim. Ne olacak? 4 litre viski bana bir yıl yetiyor. O sırada bir yurtdışı daha yapıyorum zaten. Rakıyı da eş dost üretiyor zaten. Nemalanırım.

5 - Teknoloji manyağıyım. Ben tüketici değilim. Üretirim. Drone'u hazır almam. Yaparım. Şu anda masamın yanında devasa bir drone duruyor. Arızalı aldım. Tamir ettim. Bin tane modifiye yaptım. Pili bitene kadar gidiyor. Menzili pil belirliyor. Çünkü en son Raspberry Pi ve 4g LTE modem taktım. Artık aletin menzilini pil belirliyor. Kumandayı, kamera vericisini, telemetri modulünü falan satacağım sanırım. Bir laptop, bir joystick ile drone kontrol edilebiliyor. Aynısını bir RC uçağa aktarmaya da niyetliyim bir ara...

Iphone gibi mal bir cihaza para vermem. Beni kazıkladı yıllar önce bir kere. Beni kazıklayana "Hadi beni bir daha kazıkla" diye tekrar gitmem. HTC de kazıkladı bir kere beni. Ondan da bir daha bir şey almam. Asus kazıklamadı. Kayınvalideme, anneme, eşime derken aldığım üçüncü Asus oldu. Ben namuslu firmayı ödüllendirir, ŞEREFSİZE para kazandırmam. Açık ve net. Kendim tüketimden ziyade, üreterek teknolojiye meraklı olduğum için, BİR ÜRÜNLE NE YAPILIP NE YAPILMAYACAĞINA KENDİM KARAR VERMEK İSTERİM. BU KARARI KİMSEYE BIRAKMAM. MAL BENİM. İSTEDİĞİM GİBİ KULLANIRIM. Buna izin vermeyen kimsenin malına para vermem. Cep telefonuna da para vermem ek olarak. Tiksiniyorum telefondan. Elimde olsa akılsız telefona geçeceğim. Telefona vereceğim parayı SLR fotoğraf makinesine veririm, desktop'uma veririm.

6 - Seyahat bizi de zorluyor biraz. 3 ay önceden ayarlanmak gerekiyor. Biletleri önceden alıp, 3 taksit yapıp, ödüyorum. Oraya gittiğimde taksiti bitmiş oluyor. Otel rezervasyonunu son gün iptalli yaptırıyorum. Sonra adamları arıyorum. "Karttan üçte birini çekin" diyorum. Adamların canına comcom zaten. Sonra ertesi ay, "üçtebir daha çekin". Oraya gittiğimde de son üçte biri çektirip oteli de üçe bölüyorum. Gideceğim şehirdeki müzelerin ve toplu taşımayı içeren bir turist kartı oluyor genelde. Onu alıyorum önceden. Barcelona koydu mesela. Müzelerin çoğu özel müze. Bileti ayrı ayrı alınıyor. Kişi başı müze + toplu taşıma masrafımız 210 Euro falandı. Küfür gibi. Neyse, iyi gezdik ama.

7 - Giyim kuşama aylık 200 lira veriyor olabilirim. Bilmiyorum. En çok para verdiğim şey Levi's kot. Öyle düşünün. Klasik giyinimli biriyim. Marka da sevmem. Komunist burjuva vardır ya hani böyle, mideyi kaldıran... Hah! İşte o benim.

8 - KYK kredisi almadım. KYK kredisi ile okumuş biri, yukarıdaki kadar nasıl açılmış, inanamıyorum. Zengin çocuğu olan benim. Kafayı mı yediniz abi?

9 - Aile yardımı kalemi bende yok. Şımarıklık olacak ama, aileden yardım var:
    "Anne, şimdi sen bana doğumgünü hediyesi yaparsın."
    "Yaparım tabi!"
    "Yılbaşı hediyesi de yaparsın."
    "yaparım tabi!"
    "Hah! Sen onları yapmasan, bize Euro olarak versen de, biz de tatilde iki güzel yemek yesek?"

Bizde doğum günü hediyeleri, düğün falan göçertiyor. Nisan ayı felaket mesela. Şans bu ya arkadaşlarımızın büyük kısmı Nisan doğumlu. Eşimle ortak arkadaşlarımız. Herkes birbirine 75-80 liralık hediye alıyor. Veya 5 kişi birleşip, 400 liralık tek hediye alıyorlar mesela. Dolayısı ile bizim 160 lira koymamız lazım. 6 kişiden, Nisan ayı bize 960TL kaçıyor.

Geyik muhabbetini bırakırsak, sizin durum sıkıntılı. Eş dost akraba yardımından kastınız şımarıklık değil, ki insanın şımarmaya da ihtiyacı var. Anladığım kadarı ile ciddi ciddi yardım. Elinizden geleni yapın. Gerekirse arabayı satın, bunu kesmeyin.

10 - 500TL dışarı çıkma gene iyiymiş. Bizde 1000TL civarıdır. Gerçi gene, iki kişiyiz.

------------------------------------

Bizdeki kilit nokta, iki kişiyiz. İki çalışan var. Bizim ev gelirinin toplamı sizinki kadar yok. Ama araba masrafları falan da yok. Teknolojiye bakış açımız farklı. Giyim kuşama yaklaşımımız da farklı. Alkol konusunda da dediğim gibi, ben vergi vermem kardeşim. Başkasından alsınlar. Vergili ürünlere yaklaşımım şu:

Ben ülkesini seven, iyi niyetli bir yurttaş olarak, devletimin de iyi niyetli olduğunu düşünmek istiyorum. Saf mıyım neyim? Neyse, çizgimizi bozmayalım. Bir devlet bir üründen niye yüksek vergi alır? Onu tüketmemizi istemediği için. Ya çevreye bir zararı vardır, ya ekonomiye... Bir sebepten tüketimi azaltmak istediği için vergi koyar. Ben de devletimin amacı doğrultusunda hareket eder, o ürünü almam. Arabada vergi çok mu? Almam. Teknede vergi yok. HİÇ YOK. Çok param olsa, araba gene almam, tekne alırım. Demek ki devlet tekne almama karşı değil. Destekliyor bunu. Ben de devletimin yönlendirmesine uyarım. Araba almam, tekne alırım. Hatuna pırlanta alırım. Ama PS4 almam. Cep telefonu almam. Benim yaklaşımım bu. Devletini seven, iyi niyetli, sade bir vatandaşım ben. Alkol konusunda ise, hissiyatlar karışık. Akıl sağlığını korumak için az bir miktar gerekiyor. Onu da mecbur temin ediyoruz sağdan soldan. Devletim baba büyüktür. Günahlarımızı affeder. Hem, evde üretmek suç değil ki be baba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 7 Mayıs 2020; 11:59:27 >

• Dostum yazdıklarını okudum haklısın,gereksiz harcaman pek yok sayılır.Standartlartı düşürmeden artırsan artırsan 2 bin artırırsın,ha bu da kötü bir para değil yılda 30 bin ypaar uzun vadede güzel bir birikimin olabilir.
    1 yıl önce öğrenci olduğunu yazmışın anladığım kadarıyla 1 yıldır çalışıyorsun.İlk para kazanmaya başladın mı masraflar bitmez.Ev bulursun bir sürü masraf,eşe dosta hediye alırsın,bir sürü eşyan eskimiş olur.Muhtemelen aylık 500 lira kıyafete verme sebebinde budur.
    Zamanla bu harcamaların düzene girecek,alışveriş manyağı değilsen,aldığın o north face mont sana en az 5 yıl yetecek.
    Aldığın ipad en kötü 3 yıl kullanacaksın,aldığın iphone 11in en az 2 yıl teknolojin ve fiziksel esikeme olmadan kullanacaksın.
    3 yıl sonra araba taksidin bitince altında 120-130 binlik aracın olacak.Küçük bir miktar ekleyip model yükseletebileceksin.
    Yani birçok harcama yapman gerekli olmayacak,ilk yıl mecburen harcamların ancak yetecek ama daha sonrası için uzun vadede bu gelirle rahatlarsın
    Tatilede gidersin,birikimde yaparsın
    Sen buradakilere bakma adamların en büyük hobisi parkta çekirdek kola yapmak
    Teknolojiden geri kalma,gezmeden de geri kalma,alkol sigarada kullanana bin lira rahat gider.Kullanamayana çok masraflı geliyor.Sİgara çok zararlı ama azalt yada bırakmaya çalış uzun vadede,parayı geçtim sağlık açısından sıkıntıya girersin
    İşin özü uzun vadede kötü para değil kenara 3-5 at para parayı çeker.Birikimin büyüdükçe giderlerin azalır.Ev alsan orda 1200 lirayı siliyorsun o parada sana kalıyor mesela,abartmadan harcarsan 3-5 yıla durumu iyice toplarsın.
    Rahat yaşarsın

• Konu sahibi arkadas. Ingilizcen varsa Dave Ramsey'i arastir. (Total Money Makeover diye ekol olmus kitabi var. Okuyabilirsen oneririm. Ben internetten pdf ve audiobook olarak bulmustum yillar once)

7 steps to financial freedom diye bir metodu var. Sen anladigim kadariyla 3. adimdasin. Bu metodu uygulayabilirsin.
    (Amerika icin yazilmis ama Turkiye icin kolaylikla uyarlayabilirsin. Mesela Roth IRA emeklilik sistemini ozel emeklilik olarak dusunebilirsin)
    Borcun yok bu cok iyi.
    Sadece yarin yokmus gibi harcama yapmani anlayamadigimi soylemeliyim. Bugun buyuk kalem ihtiyacin yok diye elindekini planlamadan neredeyse tamamini harciyorsun.
    Ama asil kaybin birikim yapamamak degil. Karsina cikabilcek yatirim firsatlarini kaciriyorsun birikim yapmayarak, yani firsat kaybina sebep oluyor.
    Ayrica eger ornegin 1 yillik harcaman kadar birikim yapabilirsen o zaman is veya meslek olarak da seni bir ust duzeye tasiyacak adimlar atabilmen icin sana gerekli alani saglayacak. Bu is (veya ek is) kurmak olabilir, yurt disina gitmek olabilir. Ev alamiyorsan dukkan/ofis alip kiraya vermek olabilir. Hobilerin varsa firsat bulup al-sat yapmak olabilir.

• Bekar biri olarak ve 500 TL aylık cafe masrafı olan biri olarak market masrafın çok fazla

Her ay 500 TL lik kıyafet alışverişi gereksiz.

Her ay 1000 TL lik gezi masrafı oldukça fazla,

eşe dosta her ay o kadar hediye alınmaz,

diğer masraflarında da abartı var

Yaklaşık 6.000 TL kadar gereksiz harcaman var.
  • Bir elektronik ürün maaşın kadar ediyor hatta 3-4 bin fazlasınu, bu şartlarda büyük beklenti olursa bir kaç güne bitet maaş

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bizim milletin şu kafasını anlamıyorum sözde herkes ekonomiden şikayetçi ama para yetmiyor diyen biri olunca hemen adama çullanıyoruz. herkes maaşına göre hayatlar yaşıyor. sen şu an asgari maaş alsan sonra bu adam gibi 12-13k maaşa almaya başlasan yine asgari maaşındaki gibi mi hayatın olur? ben inanmıyorum tutumlu geçineceğine. benim kullandığım telefon 7750 lira aynısı avrupa'da 700 euro (iphone 11 128 gb gidip bakabilirsiniz). eve yemek söylerim pizza olmuş 40 lira (papa john's'un sitesinde fiyatlar mevcut ona da bakabilirsiniz.) markete giderim çikolatalı gofret alırım zamanında 50 kuruş olan çokonatların küçültülmüş 5'li hali 5.70-6 tl olmuş. yok gereksiz harcama yapıyorsun, yok seyahate 1000 lira harcıyosun vs vs. adamın hobisi olmasın mı? bugüne kadar çalışmış, emek harcamış. boş bir adam 10K para kazanmaz bu ülkede. elin avrupalısı bu yaz hangi ülkeye tatile gitsek diye düşünmesi rutin bir hadise iken bu adamın yaptığı seyahate bile laf etmişsiniz. kusura bakmayın ama bu kıskançlık ve zihniyetle bir adım bile ileriye gidemeyiz. biz kötüyüz diye herkesin kötü olmasını istiyoruz. ve konu ister csb olsun ister gerçek ben sorunun sizde olduğunu düşünmüyorum. kendi arkadaşlarım bu yaşta (22) 2000 lirayla geçinemiyor. kafeye oturup bir şeyler içelim desek bile kişi başı en az 50 lira gidiyor. ama bazılarına göre biz sosyalleşmeyelim. ha ekonomi kötü ama dile getirmeyelim. sosyalleşmeyelim, hobimiz olmasın odun gibi yaşayalım. dolar olmuş 7.27 ama olsun buna da şikayet etmeyelim. sizin kazandığınız 12k avrupada asgari maaştan daha düşük ama bunu sorgulamayalım. onun yerine suçu hobiniz olmasına, sosyalleşmenize, içtiğiniz sigaraya atalım. böylesi daha kolay çünkü.

• Aslında her insanın kazanması ve yaşaması gerektiği standartlarda sın.

Lüks tüketimin yok, insani tüketimin var.

Bu kadar aktiviteye rağmen ay sonu geliyorsa, geçiniyorsun demektir.

Şu hayatı lüks zannedenler: kendini insan yerine koymayandır .

Sen kendini insan yerine koymazsan, kimse koymaz. Koymuyor da zaten yaşayın 2300tl ile...

• Dostum ne kadar kazanırsan o kadar harcarsın, sabit maaş hiçbir zaman yetmez, bi dahaki ay xx alacağım zaten deyip harcarsın. Kendimden örnek vereyim; öğrenciyken aylık 500 TL'ye geçinirken şimdi 8000 TL maaş yetmiyor nerdeyse, kenara 1000-2000 zor atıyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: MaDMaxiBo

1000 lira alkol sigarayı sil ordan

çok rahatlayacaksın. sağlıklı olacaksın.

biz 9-10 bin lira ile gül gibi geçinip gidiyoruz Allah'a şükür, ev aldık tokiden 2000 lira taksidi var, araba aldık 100 bine şimdi 170 küsür bin oldu borcu bitti bi 5 bin kaldı o da önemsiz, toki bu iki ay taksit almıyor onu ekleyip öderim kısmetse dedim. ev lüks değil seninki gibi ama sıfır bina sıfır daire, sitede kiralık ev arayan yüzlerce kişi var boşta ev yok öyle tercih edilen güzel merkezi bir yer. toki bundan sonra bu kadar merkezi yerde site yapmaz zaten sanırım, şehrin dışına doğru kayıyor artık.

diğer harcamaları sırasıyla yapmalısın. misal bu ay 500 teknolojik cihaz aldın eş dost ıvır zıvırı ertelersin, onu yaptığında teknolojik harcamanı ertelemelisin

misal araba için 1550 lira bakım 1300 lira kasko sigorta yaptırdım geçen ay, tabi kredi kartı olduğu için ödemesi bu ay olacak haliyle. (kasko 600 lira sigorta 703 lira çıktı sigostacı bile hayret etti o ayrı konu da )

klima aldım 2600 lira, bilgisayarı yeniledim 4550 lira 6 taksitle ıvır zıvır aldım. sana derken ben de üst üste harcadım ama mecburen artık.

üst üste biniyor ister istemez bazen ama ona göre de bilgisayarı yenilemeyeli yıllar olmuştu, ikinci klimayı bir yıldır erteliyordum vs vs...

bazı şeyler ertelenebilir. bazılarından vazgeçilebilir, özellikle de SAĞLIĞINI BOZAN ÜSTÜNE Bİ DE PARA ÖDEYİP ALDIĞIN KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR
    Toki'den ev alma şartı aylık hane net geliri 5000' geçmemesi gerekiyor deniliyor, siz nasıl kazandınız TOKİ'yi o maaşla?

• Ben sana güzelce ifade edeyim kendi tecrübelerimi:

Ne kadar kazanırsan o kadar harcarsın. Kaç sene önceydi hatırlamıyorum 2 bin lira alan arkadaş başka bir işe 4 bin lirayla girmişti (o zaman 4 bin fena rakam değildi)

Adama DeFacto'dan Lacoste tişörte atlamıştı. Market alışkanlıkları bile değişmişti. BİM'den Dost süt alan adam bir anda badem sütüne soya sütüne kaymaya başlamıştı.

Mesele kazancına göre hareket edebilmektir. Sende gördüğüm sıkıntı da bu oldu. Evet Türkiye şartlarında gayet güzel rakamlar kazanıyorsun ama harcamana dikkat etmiyorsun.

Benim kazandığım rakam seninkinin 1 tık altı diyelim. Ben kenara her ay 3-4 bin lira koyuyorum. Kredi kartı kampanyalarını takip ediyorum, hemen hemen tüm alışverişlerimi internetten kuponla alıyorım. Dışarıdan yeme olayını azalttım. Aç Youtube'u zibilyon gibi tarif var. Yemeğimi kendim yapıyorum. Ha hiç mi yemeyeceksin dışarıda? Elbette yiyeceksin.

Her ay 500 lira kıyafet nedir gözünü seveyim? Biraz dikkat et. Market alışverişlerini yaparken kredi kartı kampanyalarını kullanacak şekilde ayarla, civardaki marketleri gez temel gıda maddelerinin fiyatlarını not et.

Taze sebze meyve için pazara çık. Pazardan hem tazesini alırsın hem daha uyguna alırsın.

Ekonomik olarak zor günlerden geçiyoruz, kenara arttırdığın parayla yatırım araçlarından bir şeyler al.

• scr4m92 S kullanıcısına yanıt
    Senin tespitte konu sahibi arkadasin actigi konuda gayet samimi ve icten..
    keske sizin gibi vizyonu olan gencler artsa..
    12 bin tl yi insan gibi yasamak icin cok bulan ohaa az ye, sekil yapma diyen, o parayı kiskanip aklınca hunharca saldiran forum artiklari cahil mahalle varoslari azalsa..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7E2A7C465 -- 7 Mayıs 2020; 16:41:24 >
  • Sorun sizd değil. Hayat pahalı. Aynı durumdayım. Eşim bile şaşırıyor, o maaş nereye gidiyor diye. Kredi kartı ekstresini gösteriyorum. Taksit falan olmadığı halde minimum 5000 kart ekstresi geliyor. İçki sigara bende de var tabi. Bunlar can yakıyor artık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-7E2A7C465

Senin tespitte konu sahibi arkadasin actigi konuda gayet samimi ve icten..
    keske sizin gibi vizyonu olan gencler artsa..
    12 bin tl yi insan gibi yasamak icin cok bulan ohaa az ye, sekil yapma diyen, o parayı kiskanip aklınca hunharca saldiran forum artiklari cahil mahalle varoslari azalsa..
    Teşekürler,konu sahibi harcamalarını açmış.Fakat adam ekstresine dökecek halı yok,örneklerle durumu anlatmış.
    Bazıları adama saydiriyor 500 liraya ne giyiyorum diye.
    Şimdi bu adam bu paraları kazanabiliyorsa eğitimli,kendini gelistirmis belli bir statüsü olan biridir.
    Adama lcw'den t-shirt cek,defactodan pantolon giy.Üstunede çakma Armani mont haydi iş bakalım diyemezsin.
    Adam belli bir standart istiyor bu beklenti içinde ve hakkıda var.
    Dediği montlar gerçekten bin lira üzeri ama kaliteli ve dayanıklı gönül istiyor ki onu alayım.
    Arkadaş zaten yeni ise başladığını yazmış.
    Kimse bunları düşünmemiş ama en basitinden eşyalı eve çıkmak bile 7-8 bin lira para ister.
    Durumumuz nasıl ki adam belki 3-4 yıldır yeni kıyafet almıyor.Bir anda yüklenince böyle bir harcama çıkmış ortaya,insanlar her ihtiyacını erteliyor
    Teknoloji çağında bir telefonu genç bir insanın 5 yıl kullanmasi revamidir.Burada utanmasalar diyecekler tuşlu telefon kullan neyine yetmiyor.
    İnsanlar bunların konuşulmasını istemiyor bunun sebebi siyasi falanda değil bence içinde bulundukları durumun farkındalar,adam biliyor ki 3 bin lira geliri var alım gücü çok düşük
    Tüm harcamalarını kısıyor herşeyi minimilize yaşıyor ve buna alisiyor
    Bu şekilde yazılanları goruncede kendi yaşantısının sadece karın tokluğu olduğu kafasına dank ediyor
    Karşıdakini müsrif gereksiz harcama yapan biri olarak sifatlandiriyor ki kendisi açlık sınırında yaşadığı gerçekle karsilasmasin.İnsanlarin savunma mekanizması bu bence

• hoopoe H kullanıcısına yanıt
    Anladığım kadarıyla doktorsunuz. Ne kadar ekmek o kadar köfte kazandığın kadar harcarsan ancak yeter. Bir yerden kısman lazım.
  • 4000 ile dibi dibine yetiyor bende. 12 bin olsa öp başına koy. Gereksiz harcamaların çok.
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.