ben p4 almaya karar verdim fakat bir 512kb liklar var birde 1mb liklar var.sizce hangisini tercih etmeliym cunku 1mbliklar daha yeni güven olurmu ve cok fark edermi?
1MB da mı cıkartmıslar yahu vay be helal olsun, Fiyat farkı ne kadar? Eger cok büyük fiyat farkı yok ise muhakkak 1mb al derim.
1mb cıkmıstı uyan helper :-) 1 mb tabiki iyidirde, benim mrk ettiğim bi soru var "prescot" işlemclere kimse sıcak bakmıyor cabuk ısınıyor diye ? bu 1 mb lik leri var bunların onlar nasıldır acaba ?
oc için ii değil diyorlar.ancak uygulamalar-birebir kullanımda farkı bence mutlaka olacaktır..
zaten 1mblik olanlar prescot diye geciyor 0.08nm diye bişey falan var cok ayrintili bişey.3.0 yok 1mb cache ama 2.8 de var aradaki for 30-40 dolar fln
arkadaşlar benim soracağımda bu cache belleklerin tam olarak ne işe yaradığı? bide bunları L1 cache bellek ve L2 Cache bellek olmak üzere çeşitleri var bunlar amd lerde sanırım? ne işe yararlar
Prescott dışında bildiğim 1mb cacheli p4 işlemci yok ama eğer prescottdan bahsediyorsan gönül rahatlığıyla alabilirsin.2500+dan geçiş yaptım 3-4 ay önce ve sistem uçuyor adeta farka bende inanamadım gerçi 512mb ek ramde aldım ama o/c yapmadan sistem uçuyor.Ayrıca neden insanlar aşırı ısınıyor diyor anlayamıyorum bendeki 533lük belki 800 ler çok ısınıyordur.Şuan işlemci sıcaklığım 24C en fazla 29c gördüm.İki adet kasa fanı var yandan üfleyen ama sanmıyorum eğer dendiği kadar aşırı ısınsa bu ısılarda olacağını. Saygılarımla,
corto dostum,pcmard2002 ve 3dmark2001 ile sistemi test edip sonuçları burayayazabilirmisin.merak ettim sonuçlarını..
Hem daha fazla ısınıyor.Hemde performansları C seriisi işlemcilerden biraz daha düşük.
daha iyi bir işlemci demek oluyor.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by sinada</i> <br />arkadaşlar benim soracağımda bu cache belleklerin tam olarak ne işe yaradığı? bide bunları L1 cache bellek ve L2 Cache bellek olmak üzere çeşitleri var bunlar amd lerde sanırım? ne işe yararlar <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> cache işlemcinin bir sonraki yapacağı işlemi bu cache lere alıp saklamasıdır yani cache ne kadar büyükse işlemcide okadar fazla bilgi alır daha seri ve hızlı olur
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by corto</i> <br />Prescott dışında bildiğim 1mb cacheli p4 işlemci yok ama eğer prescottdan bahsediyorsan gönül rahatlığıyla alabilirsin.2500+dan geçiş yaptım 3-4 ay önce ve sistem uçuyor adeta farka bende inanamadım gerçi 512mb ek ramde aldım ama o/c yapmadan sistem uçuyor.Ayrıca neden insanlar aşırı ısınıyor diyor anlayamıyorum bendeki 533lük belki 800 ler çok ısınıyordur.Şuan işlemci sıcaklığım 24C en fazla 29c gördüm.İki adet kasa fanı var yandan üfleyen ama sanmıyorum eğer dendiği kadar aşırı ısınsa bu ısılarda olacağını. Saygılarımla, <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> Sistem aldığın ek 512MB ramden dolayı uçuyor , 2.4E gayet başarısız bir işlemci. Prescott alınacaksa minimum 3.0GHz alınmalı , bunun altındaki saat frekanslarındaki prescott işlemciler C serisi P4'lere geçiliyorlar. 3GHz ve üstünde fark kapanmaya başlıyor.
Sıcaklık konusunda da yanlışlık var , hava soğutma ile 29C olması imkansız. %99 ihtimalle kullandığın anakart yanlış okuyor. Test ettiğim bir 2.8E'nin üzerinde 92mm Papst fan ve Termalright SLK947 bakır heatsink ve as3 ile biosta boş boş bekleme sıcaklığı 42C idi. Yüklendiğimde bu kadar etkili soğutmaya rağmen 58C gördüm. (anakart Abit IC7-G idi) Ayrıca biraz araştırırsanız Prescott'un box fanı ile yapılan sıcaklık testlerini de bulabilirsiniz box soğutucu ile 60-70C'ler sözkonusu.
Forumu açan arkadaş 3GHz veya üstü bir işlemci almak istiyorsa Prescott alabilir , diğer durumlarda C serisi Northwood daha avantajlı ve performanslı olacaktır.
teşekkürler fubo
Arkadaşlar evet imkansız çünki yanlış yazmışım kontrol etmeyip sizleri yanılttığım için özürdilerim 42-49c arası olmalıydı.49c nin üstünü görmedim hiç.Bozan arkadaş pcmark ve 3dmark yüklü değil sistemde, çok büyük olduğu için indirmek ölüm gibi geliyor,malum dialup bağlantı.9600xt ile 2500+ ile 12k almıştım eminimki şuanda bu civarda alır 512ram ve cache fazlasıyla belki 13k falanda olabilir tam bilmiyorum.2500+ ile kullandığım fanı aynen kullanıyorum prescottada şimdi nasıl olur uymaz diyeceksiniz ama uyuyor termaltake polo. Saygılarımla,
1mb daha iyidir
l2 bellegi normal ram leere gore islemcini isteklerine 60 kat dah hızlı bir sekilde yanıt verirler.l1 ise l2 ye gore daha hızlıdır ve islemcinin cekirdegindedir.tabi nasıl calısır tam teknik detayları bilmiyorum.bu sayde tekrarlanan islemleri islemci bu belleklere alarak islem hızını artırır.tabi herzaman on bellegi artırmak ise yaramaz.ornegin p4 ee.l3 2mb onbellege sahip bir islemci diger tum ozellikleri ise northwoodlarla aynı. ama ek olarak l3 onbellegi var.ama neden l3, neden l2 ye eklemislerde l3 koymuslar.bu sorunu yanıtıda fsb de.eger fsb yi bellek mıktarına gore arttırmasan yeterli verimi yakalamazsın.simdi neden northwoodlarla presscot ların fazla farkı olamdını daha iyi anlamıssındır.bide ısınma sorunu var tabi bu zaten yazıldı.ama yeni soket 775 lerde fsb 1066 olacagında bu per artısı daha iyi gorulecek
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by hackeraslan</i> <br />daha iyi bir işlemci demek oluyor. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> puahahahahahaaa güldürme beni... tamam doğru söylüyorsun ama bu ne kadar bilinçsizce söylediğin çok belli oluyor...
arkadaşım baktım da pek cvp bulamamışın.... 128,256,512,1 mb ve ileride daha fazlası olacak bu cachelerin... bu cache yukarıda bir arkadaş ta söyledi nicki aklımda değil... yapacağın işlemleri cache ye atar ondan sonra yapmaya başlar yani türkçede ön bellek denir belki bu şekilde daha ii anlarsın... işlemleri yapmadan önce ön belleğine atar ondan sonra işlemini yapar... işte cache'in kısaca anlatımı...
fark etmez hangisini alırsan onemli olan uyum.zaten birbirine fiyatı cok yakın.buda arasında performans farkı olamadıgından.uyum dedim anakartın destekliyoormu.gerci coogu anakat bios guncellemsi ile destek saglanıyor ama eger ugrasmak istemiyorsan northwood al.tabi anakartıda beraber yeni alıyorsan cogu ready for prescott yazar yani ugrasmazsın.