Merhabalar. 400.000 TL - 500.000 TL arası bir otomobil bakıyorum. Genelde tek kullanacağım. Maksimum 3 kişi olur. %25 şehir içi, %75 şehir dışı kullanılacak. Araçta önem verdiğim kriterleri ağırlıklarına göre aşağıda belirttim. Yakıt tüketimi 10/10 Az yakan bir araç olmalı. Ekonomik koşullar belli. Yürütme maliyeti (Parçalarının kullanım ömrü, parça bulunabilirliği ve ucuzluğu, anlayan usta çokluğu vb.) 9,5/10 İkinci ağırlığı bu kritere verdim. Kafam ağrısın istemiyorum. Güvenlik (Güvenlik testleri, şasinin orjinalliği) 6,5/10 Güvenlik açısından bakıldığında Euro NCAP, Latin NCAP vb. kuruluşlar genelde her sene güncellemeler yapıyorlar. O yüzden bu yaşlardaki araçlar için 10/10 hedeflenmesi imkansız olurdu. 10/10 araç hedefleniyorsa güncel yıldaki yüzdeliği en fazla olan araçlara bakılmalı. Bu yaştaki araçların 5 yıldızlıları 2024-2025 model araçlarla kıyaslanırsa bence 2024-2025 model araçların 7/10'una denk gelir. 6,5 olması yeterli. Performans (Hızlanma, frenleme, motor-şanzıman-aktarma organları uyumluluğu vb.) 6/10 Uçmasını, kaçmasını beklemiyorum. 1.0 SCe 65 bg Clio'lar gibi de yokuşta zorlama yapmasın yeter. 150-200 Nm tork ideal gibi. Sürüş kalitesi (Darbe emilimleri, gövde bütünlüğü, süspansiyon sertliği vb.) 5/10 Ortalama olması yeterli. Kullanım ve Dinamikler (Direksiyon hissi, yol tutuşu, çekiş, lastik uygunluğu vb.) 5/10 Ortalama olması yeterli. Sürüş Teknolojisi (Yokuş kalkış desteği, hız sabitleyici, hız sınırlayıcı, far sensörü, yağmur sensörü, park sensörü, geri görüş kamerası vb.) 5/10 Ne kadar çok donanımlı olursa o kadar iyi olur. Fakat çok önemli değil. Sadece yokuş kalkış desteği, hız sabitleyici, hız sınırlayıcı üçlüsünün olması da yeterli. Bilgi-eğlence ve Bağlantı (Multimedya ekranı, direksiyondan kontrol, ses kalitesi, bluetooth, Android Auto, USB portları, 12V vb.) 6/10 Ekranlı olmasını tercih ederim. Sadece radyolu olacaksa diğer kriterlerin birinde artış oldu mu? Neden radyolu tercih edildi? İç Konfor (Kalite, pratiklik, tasarım, koltuk konforu, bagaj hacmi, baş-diz mesafesi vb.) 6/10 Ortalama civarında olması yeterli. Genelde aracı tek kullanacağım. Uzun yolda konfor bakımından kötü olmasın yeter. Paranın Karşılığı (Segmentine göre değerinde mi, fiyat/performans mı, yeniden satış değeri vb.) 8/10 Verdiğimiz paranın karşılığını almalıyız. Para kolay kazanılmıyor. Bu kriterlere bakarak aşağıdaki araçları bulabildim. 2012-2014 arası model Clio HB 1.5 dCi Touch veya Icon Biraz yüksek kilometreli (300.000 km civarı), birkaç parça boyalı ya da lokal boyalı, şasi orjinal 450.000 TL civarında bulunabiliyor. Herhalde pazarlıkla 400.000 TL civarına alınabilir. 2016-2018 arası model Fiat Egea 1.3 multijet Urban, Urban Plus Bu da biraz yüksek kilometreli (200.000-300.000 km arası), birkaç parça boyalı ya da lokal boyalı, şasi orjinal 550.000 TL civarında bulunabiliyor. Herhalde pazarlıkla 500.000 TL civarına alınabilir. -Otomobil piyasasında bir artış olacağını tahmin etmiyorum. Olursa da kısıtlı miktarda bir artış olabileceğini düşünüyorum. -100.000 TL fazla para vermek aylık olarak 3.500-3.750 TL bir kayıp demek. -2012'de Clio, Euro NCAP'ten 5 yıldız almış. -Egea teste girmemiş. Hatchback versiyonu Tipo 2016'da Euro NCAP'te güvenlik paketsiz 3 yıldız, güvenlik paketli 4 yıldız almış. -Tipo ile Egea'nın şasi platformu aynı. Fakat şasi malzemeleri aynı mı belli değil. -2016 Euro NCAP güvenlik standartlarıyla 2012 Euro NCAP güvenlik standartları farklı. Euro NCAP'in listesinde About 2013 Rating, About 2012 Rating yazan kısımda değişiklikler yıl yıl belirtilmiş. Tüm bunlar çerçevesinde değerlendirirseniz hangi aracı tercih edersiniz? Neden? Farklı araç önerisi de alabilirim. Neden bunlardan farklı araç önerisi yazdığınızı da belirtirseniz memnun olurum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qwertsdf -- 23 Ocak 2025; 0:9:44 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
2012-2014 Renault Clio 4 HB mi, 2016-2018 Fiat Egea mı?
-
-
Clio al
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Öneriniz için teşekkürler. Neden Clio 4 HB almamı tavsiye ettiniz?
Egeadan 2 tane Clio çıkar ama o bütçede temizi olur mu bilemedim.
Hacim olarak bakılırsa Egea daha avantajlı evet. Ama Clio 4 HB'de yılına göre hiç fena sayılmaz. Araştırdığım kadarıyla yakıt tüketiminde hemen hemen aynı gibiler. Ortalamada en fazla 0,5-1 lt Egea fazla olabilir. Egea'nın temizini bulmak zor. Çok şirket aracı, taksi çıkması, kilometresi düşürülmüş Egea var.
Clio 4 HB ve Tipo'yu güvenlik bakımından kıyaslarsak hemen hemen eşit gibi. 2012'de güvenlik standartları 2016'ya göre düşük. 2012-2016 yılları arasında Euro NCAP'e daha sert bir yan çarpma bariyeri ve önden düz duvara çarpma eklenmiş. Çocuk koruması testinde çocuğun yaşı değişmiş ve eklemeler yapılmış. Ayrıca 2016'da araçlar güvenlik paketsiz ve güvenlik paketli olarak ayrı ayrı test edilmeye başlanmış.
2012 model sıfır bir Clio 4 HB araç, 2016 test standartlarıyla teste sokulursa 5 yıldız alabileceği muamma.
Tabii Tipo teste girdi. Egea teste girmedi. Egea'da Tipo'yla aynı şasi malzemeleri, airbag vb. kullanıldığı da muamma.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qwertsdf -- 22 Ocak 2025; 14:13:53 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Amaç sadece ekonomi olacak galiba. Clio daha uyguna alınır. Dağa az yakar daha uzun ömürlü olur
Clio daha mantıklı bence.
-
Tipo ile Egea'nın şasi platformu aynı. Fakat şasi malzemeleri aynı mı acaba? İkisinin malzemelerini değerlendiren var mı ya da bu bilgiyi nereden bulabilirim?
2017 model 1.6 etorq urban ile 2017 model 1.6 etorg urban plus hb (tipo) araca sahiptim.
1.4 için bir şey diyemem
Farklar sedanda olmayıp hb olan
1- Çarpışma önleyici
2- Adaptif hız sabitleyici
3- 8 hava yastığı
4-yalıtım daha iyi
5-koltuk kumaşları HP bariz daha iyi
6- Hb sürüşü daha keyifli
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Ben güvenlik testi açısından sormuştum. Güvenlik paketsiz Tipo HB 3 yıldız almış. Sedan girseydi aynı mı çıkardı acaba? Özellikle şasideki parçalar (şasi kolu, podye, ön direk, orta direk vb.) sedan ile aynı mı değil mi, bunu merak ediyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X