Ben mezun senemde kazandım. Birçok kişinin atladığı (belki ben öyle saniyorum), kaçırdığı önemli noktaları ve kendi yaptığım hataları ve yapılmaması gerekenleri paylaşmak istiyorum. 1) TYT için cok fazla kitap bitirmeye çalışmak. Bunu sakin yapmayın. Temelinizi atın, kendinizi belli bir yere getirin. Ardından TYT için bolca deneme çözmeye çalışın çünkü TYT'de önemli olan sinav psikolojisinin ne olduğunu kavrayıp onu çok iyi yonetebilmek. O yüzden sürekli bir şekilde kitap çözmek size çok şey kalmayacaktır. 1-2 kitap bitirdikten sonra bol bol deneme ve çıkmış soru çözmenizi öneririm. Özellikle fen için çok işlemle boğulmayın, konularin mantığını iyi anlayın ve konuyla ilgili özellikle MEB kitabinda yer alan örnekleri ve sorulari inceleyin derim. Bence çoğu okul ve dershanede yeni sistemle beraber öğrenciyi doğru yönlendirme konusunda sıkıntı var. Öğrenciye deneme çözmenin oneminden bahsetmiyorlar. Buna yine değineceğim. 2) AYT'ye gereken önemi vermemek. Doğru yaptığım şeylerden biri sanirsam AYT'nin önemini kavramak oldu. Özellikle kendi tecrübem ve gözlemledigim kadarıyla 12. Sınıflar basta TYT'ye çok fazla yükleniyorlar Ki TYT de bence degisik bir sınav netleriniz yükselebilir bir anda düşebilir veya hiç yükselmeyebilir. O yüzden TYT netlerini arttirmaya çalışırken AYT elden gidebilir. TYT yükselmiyor diye gereğinden fazla üstüne gitmemek gerek. Yüksek ihtimalle deneme pratiginiz azdir, zamanla alam denemesi ve genel denemesi bolca çözerek neterinizi arttırabilirsiniz. O yüzden AYT'yi şu kadar ayda hemencecik bitiririm demeyin, zamanında çalışmaya başlayın. 3) Plansız, programsız ve dengesiz olmak.Aslinda bunu herkes biliyor ama burada benim vurgulamak istediğim bir şey var. Şimdi çok çalışıyor olabilirsiniz ama planınız , programiniz net değilse ne çalışacağınızi o gün kafanıza koymadiysaniz o ders için o anki motivasyonunuzu kaybederseniz sonrası zor oluyor. Yani kimya çalışacağım diyorsunuz o an baktınız sorulari çözemediniz, konuyu anlamadiniz bir anda başka derse geçiyorsunuz. Halbuki önceki gün kendinizi ona ayarlasaniz neyle karsilasacaginizi bilseniz işiniz daha kolay olur, neyi nasıl yapacağınızı az çok kestirir ve motivasyon kaybiniz olacaksa daha az olur. Aynı zamanda neyi, ne zaman yaptığını bilmek de önemli. Bazen bir derste çok öne gidersiniz diğerinde çok geri kalırsınız. Bu durum her zaman kötü değildir ama mesela Haziran ayına gelip biyolojiyi bitirdim diyip LTI'yi hiç çalışmamış olursanız o zaman hiç güzel olmaz işte. 4) Dershaneler. Ben şahsen dershane ortamını hiç sevmezdim ve beni çok gererdi. Özellikle sinav sonuçlarımıza göre siniflara yerlestirildigimiz için çok fazla stres olurdum ve onu düşünmekten ders çalışmaya gerekli odağı ve vakti saglayamazdim. Uykumdan kisardim. O yüzden bu tarz ihtimalleri, nasil bir psikolojik yapinizin olduğunu düşünün ona göre bir kuruma yazilin derim. Çünkü sadece carpanlara ayırma ve polinomlardan oluşan bir deneme sınavına girersiniz, sınavın çok saçma olduğunu anlarsınız ama sınıfıniz düşer. Buna kafayı takarsiniz vs. O yüzden dershanelerin bu yanını vurgulamak istedim. Ha kaliteli deneme yapan bir yere gidersiniz guzel olur. Aynı zamanda insan yüzü de görmüş oluyorsunuz bu da bir avantaj. Bu dediğim daha çok mezunlar için geçerli. Dershaneye sırf bu gözle bakmamak gerek. 5) Deneme sonuçlarını kafaya fazla takmak. Ben 12. Sınıfta çok cslismama rağmen neredeyse birkac sinav hariç hiç başari gosteremedim , kafama taktım ve psikolojim bozuldu. Siz sadece çalışın. Deneme sonucunuz ne olursa olsun bunu fazlasiyla düşünmek sizi geriye çekecektir. Soyle düşünün deneme kötü olsa ne olur ki ? Önemli olan gercek sinav. O yüzden çalışmaya devam etmek daha guzel olmaz mi? Siz elinizden geleni yapın. Bazen cidden sanssizliklar, kötü şeyler insanın başına gelebiliyor. Başıma gelmez demeyin, gelebilir. Gelse de dert etmeyin birileri bunları yasayabilir ve bu biz olmus olabiliriz. O yüzden sadece sürece odaklanin. 6) Dogru kaynak secimleri yapın lütfen. Genelde herkesin çözdüğü, bilindik kaynaklar işinizi görür. Tabi yine de araştırmak gerek seviye seviye. AYT kısmında MEB kitaplarına kesinlikle göz atın. Eleyici bazı sorular direk oradaki ifadelerden alıntı yapılarak soruluyor. Bu sene kimyadaki naftalin sorusu gecen seneki biyolojideki DNA enzim sorusu gibi. 7) Calistiginiz sürece kendinizi umitsizlige kaptirmayin. Sinav senesi boyunca denemelerde hiç başarı saglayamayanilirsiniz bunlar moralinizi eminim bozacaktir ama bu hayal kirikliklarinin sizi daha dayanıklı bir hale getirdiğini düşünün. Olaylarin negatif taraflarını abartmadan bir yerde tutarak hep olumlu yanlarını görmeye çalışın. Ne dusunurseniz onu zikredersiniz ona göre kendinizi faaliyete gecirirsiniz. Asla ve asla moral bozmayın. Sınavda kimin ne yapacagi hiç belli olmuyor. Hiç beklemediginiz insanlar 5-10binlik sıralamalara girebilirler. Bir de eninde sonunda hepimiz öleceğiz. O yüzden önemli olan hayatta mutlu olabilmeyi basarmaktir ve bence en önemlisi mutlulugu başarıda aramamaktir. Mutlulugu başarıda bulmak yerine önce mutlu olmayı öğrenmeliyiz ve bunu ertelememeliyiz. 8) Dinlenmeyi kesinlikle ihmal etmeyin. Hata yaptığınızda, netleriniz dusuk geldiğinde bazen çok fazla üstüne gitmek yerine bir süre dinlenmeyi tercih edebilirsiniz. Doğru zamanda doğru şeyi yapmak gerek. Stres anında bu çok zor farkındayım ama ne zaman ne yapılması gerektiği bilincini oturtursaniz cok iyi olur. En azından kendi kendinize şu an dinlemeliyim ve stres olmadan eğer hala stres oluyorsanız kendinizi ikna edecek nedenler bulmanızı tavsiye ederim. Umarım faydalı olur. Cok dengesiz ve birbiriyle alakasız cümleleri ardı ardına sıralamis olabilirim. Sorunuz olursa lütfen buradan veya özelden belirtin. Mezun senemde 30k civarından 17.4k dolaylarına çektim. Cok daha iyisini çok daha güzel calismalarla yapanlar var. Onların da fikirlerini mutlaka alın. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Garavel16 -- 4 Ağustos 2021; 19:20:11 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
2022'de sinava girecek arkadaşlar

-
-
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
TYT sb bitirme konusuna değindiğiniz iyi olmuş hocam, benim aklımı kurcalayan konulardan birisiydi.
Burdan “TYT’den her ders için 5, AYT’den 3 kaynak bitirmeniz lazım.” diyen hocama selamlar. Bu nasıl bi yönlendirmedir awk. Kıçımla gülmüştüm adama.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ein ausländer -- 4 Ağustos 2021; 17:26:25 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam bence bu sınavda ne yapılması gerektiğini en iyi bilen ogrencilerdir. Hayatımda çok güzel öğretmenler gördüm ama cidden birçoğu rehberlik konusunda çok yetersiz ve saçma şeyler oneriyorlardi. Ayt için kitap çözmek güzeldir ama tyt için 1 2 den sonrası gereksiz bence. Matematikte 3. Kitap yerine fasikul olabilir. Ben 2020 tytden ciktigimda keşke cok daha fazla deneme cozseymisim dedim. Bu sene yine aynısını söyledim sinav esnasında hem de.
Eksik gördüğünüz, begenmediginiz veya katılmadığını kısımları lütfen belirtin
hocam az bıraz bosluk serpıstırıver de cocuklar rahat okusunlar malum bız dınozor oldugumuzdan kelımesı kelımesıne ezberımde yazdıkların saolasın
-
Haklısınız hocam düzelttim. Estagfurullah hocam ne demek sizler sag olun
Faydalı,teşekkürler
-
Garavel hocamdan hooop buradayım dedirten bir yazı olmuş,elinize sağlık.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Up yararlı konu
Rica ederim siz sag olun
Cok teşekkürler hocam güzel dusunceleriniz için
Cok tesekkurler
Up faydali hocam.
Cok iyi niyetli ve yardimsever birisiniz
Faydalı up
Estagfurullah hocam siz de öylesiniz tesekkurler
Tesekkurler hocam önerilerinizi eksik kısımları yazin bu arada kaynak tavsiyesi konusu da açabilirim
Çoğu şeyi söylemişsin hocam bir de günlük 1-2 saat boş vakit ayırmak iyi olabilir sınav senesi içinde. Zaten çoğu kişi evde çalışacak
elinize sağlık hocam, faydalı up
-
Evet kesinlikle hocam keşke bunu da ekleseydim. Denemem dusuk geliyordu ben gidip inadına daha fazla çalışıyordum halbuki beynimizi dinlendirsek nirkac saat yürüyüş yapsak bence çok daha faydalı olur çünkü bu sınav için çalismak yetmiyor bence çalışabilmek için yeterli psikolojiye sahip olmak gerek
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar

Hocam bence bu sınavda ne yapılması gerektiğini en iyi bilen ogrencilerdir. Hayatımda çok güzel öğretmenler gördüm ama cidden birçoğu rehberlik konusunda çok yetersiz ve saçma şeyler oneriyorlardi. Ayt için kitap çözmek güzeldir ama tyt için 1 2 den sonrası gereksiz bence. Matematikte 3. Kitap yerine fasikul olabilir. Ben 2020 tytden ciktigimda keşke cok daha fazla deneme cozseymisim dedim. Bu sene yine aynısını söyledim sinav esnasında hem de. |
Benzer içerikler
- tyt genel deneme önerileri
- l"hospital yasak mı
- 90 tyt 70 ayt kaç bin
- yönetim bilişim sistemleri mezunları yorumları
- kitapyurdu güvenilir mi
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X