Şimdi Ara

4 sene sonra sınava gireceğim, birkaç küçük yardıma ihtiyacım var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
819
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Ortalama bir üniversitenin mimarlık bölümünde okuyor(d)um. Yıllardır bölümüme hiçbir şekilde alışamamış ve büyük bir psikolojik bunalım içerisindeydim. Hiçbir şekilde tasarım yapmaya; çizimlerle, maketlerle uğraşmaya hevesim olmadı. Zurnanın zırt dediği yer de bu sene oldu. Başka bölümlerde okuyup mezun olan arkadaşlarım olmasına rağmen benim hala hiç sevmediğim ve hiç mutlu olamadığım bir şey uğruna 2 sene daha harcayacak olmam düşüncesiyle radikal bir karar aldım (daha doğrusu yıllardır kafamda olan kararı nihayet hayata geçirebildim) ve şu an hayatımda yeni bir başlangıç yapmaya hazırlanıyorum. Bu bağlamda birkaç soru sormam gerekiyor sizlere.

1) İlk sorum, puanların neden bu kadar düştüğü. Benim yerleştiğim sene (2012) ile 2015 taban puanları arasında ciddi bir puan farkı var, 30-40 puan kadar. Sebebi artan kontenjanlar mı, sınavların gittikçe zorlaşmış olması mı yoksa bambaşka bir sebep mi? Taban sıralamalarını hiçbir yerde bulamıyorum, ancak onlar da düşmüştür diye tahmin ediyorum, 30-40 puan az buz bir düşüş değil çünkü.

2) Dershaneler çok sıkıntılı bir hal almış. Oturduğum ilçede YGS-LYS dershanesi olarak 12'nci sınıflara seçecekleri üç dersi etüt olarak veren, adını duyduğumda bile irkildiğim bir dershane hizmet veriyormuş yalnızca. Mezunlar bu konuda ne yapıyor? Evde çalışanlar hangi internet sitelerini, hangi yöntemleri kullanıyorlar?

3) Kaynak kitap önerilerine ihtiyacım var:
    - Matematik ve geometri konuları genel olarak yıllardır aynı kalmıştır diye düşünüyorum (ve umut ediyorum) ancak yine de gündemi yakalayabilmek için kaynak önerilerinize açığım. Forumda (caha doğrusuhttp://forum.donanimhaber.com/m_98566881/tm.htm şu linkteki ana konuda) bu iki ders ile ilgili daha fazla öneri edindim, ancak yine de özel olarak tavsiyeleriniz varsa bekliyorum.
    - Fizik benim için her zaman büyük bir sıkıntı olmuştu, ancak üzerine hiç düşmezdim. Sınava ilk girdiğimde LYS'de 10'un altında net yapmıştım, ikinci sene biraz üstüne düştüm ve 20'ye yaklaştım. Artık tekrar tekrar pişman olmamak için elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum. Bu yüzden en iyi sonuçlar elde edebileceğim tüm kaynak önerilerinizi bekliyorum.
    - Biyoloji ve kimya fiziğe nazaran çok daha insancıl disiplinlerdi benim için. Her iki LYS'mde de 20'nin üzerinde yaptım, ancak bu artık benim için yeterli değil. Üstelik konular iki senede bile farklılık gösteriyordu, şimdi kim bilir yeni neler neler eklenmiştir müfredata. Önerilerinizi bekliyorum.
    - Türkçede oldukça iyi sayılırdım, eğer ki konular değişmediyse severek çalıştığım konu anlatımlı kaynaklarım vardı, onları kullanmaya devam edebilirim. Yine önerebileceğiniz bir soru bankasıyla da Türkçe konusunda da endişelerim kalmamış olacaktır.
    - Tarih, coğrafya ve felsefeye hiçbir YGS'de vaktim yetişmedi, ancak önümüzdeki YGS onlar gibi olmasın diye ümit ediyorum. Yine her türlü önerilerinize açığım.

Gelelim planlarıma. Yıllardır içimde ukde olarak kalmış bir matematik sevdası var, matematiğin herkesin sevdiği genel lise düzeyi yönlerinin dışında teoremler, ispatlar, boyutlar vs. gibi kavramlarıyla da bugüne kadar hep ilgili kalmaya çalıştım. Bu yüzden gönlümün en çok yakın olduğu bölüm kesinlikle matematik. Zaten geri kalan hayatımı yurt dışında kurmak istiyorum, bu yolda iyi bir üniversitede okuyabileceğim matematik bölümü belki bir şekilde yılların mutsuzluğunu üzerimden atmama yardımcı olabilir diye düşündüm. Ancak kafamdan geçen başka şeyler de var tabii ki, bilgisayar ve yabancı dillere karşı da oldukça ilgiliyim. Bu yüzden bazı mühendisliklere (başta bilgisayar olmak üzere) de aklım kaymıyor değil, ancak bazı büyük korkularım var onlar hakkında. Bol bol araştırma yapmaya devam edeceğim bu süreçte, ancak içimdeki ses bana matematik, matematik diye söyleniyor. Şimdilik ilk hedef olarak ilk on bin diyelim, bilmiyorum bunun için geç kaldım mı ancak mimarlık sonrası öyle bir kararlılık ve azimle sınava giriyorum ki, kendime ben bile şaşırıyorum şu an. Hepimiz için en hayırlısını diliyorum.

Bir de haddime mi değil mi bilmiyorum ancak üniversite hayatı ve mimarlıkla ilgili her türlü sorunuza naçizane açığım. Herkesin kesinlikle ama kesinlikle istediği, ilgisinin yatkın olduğu bölüm ve mesleği (genel resme bakıp düşünürsek hayat motivasyonunu) seçmesi gerektiğini düşünüyorum. Benim mimarlığı seçmemde ben hariç hemen hemen herkes rol oynadı, bu konuda Türkiye'deki sayısız mağdurdan biriyim. Dilerim ki siz olmayın. Üniversiteye gittiğinizde de asla ama asla başkalarından hiçbir şey beklemeyin. Her şeyi kendiniz yapın, kimseye mecbur kalmayın. Elinizden geleni ardınıza koymayın, her türlü fırsatı değerlendirin. Erasmus'a gidin (evet, onu da yaptım, üstelik dünyanın en güzel şehirlerinden birinde). Sizi geliştirecek her şeyi öğrenmeye çalışın.

Vakit ayırıp okuyacak ve yardımcı olmaya çalışacak herkese şimdiden teşekkür ederim. Unuttuğum şeyler olmuş olabilir, aklıma geldikçe eklemeler yaparım.

• Geç de olsa doğru karar vermişsiniz, hayat boyu her gün küfrederek yataktan kalkmakdansa tekrar girmeniz çok daha iyidir, dünyaya bir kere geliyorsunuz.

1)evet sınavlar git gide zorlaştığı için daha az netle daha iyi sıralama yapılabiliyor. Sıralama çok değişmez genelde tabi bölümünr bağlı.

2)Çözümlü kitaplar ve internet fazlasıyla yeterli olur. Bir konuyu kendi kendinize öğrenirseniz daha kalıcı olur.

Tm olduğumdan Fen ilgili maalesef yardımcı olamayacağım.

Matematik tavsiyesi seviyenize bağlı ama genel olarak simetri ve fem kösb güzeldir.

Türkçede konular aynı. Dil bilgisi çok az çıkıyor ve ösym hiç zorlamıyor. Karekök paragraf ve Türkçe soru bankasını önerebilirim
    Konu anlatım fem olabilir

Sosyal ile ilgili ise hedefiniz çok yüksek değilse denemede yanlış çıkan konulara bakabilirsiniz.Tarih,din,felsefe çok bi çalışma istemez.

Hedefinize iyi karar verin, hayat fazla hata yapacak kadar maalesef uzun değil...Hiçbir şey için geç değil, azim ve inançla başarılmayacak bir şey yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi [Naylon Branda] -- 13 Kasım 2015; 23:28:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• [Naylon Branda] kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim. Evet geç oldu, ancak zararın neresinden dönersen kardır düşüncesini beynime yerleştirmeye çalışıyorum. Tavsiyeleriniz için de çok teşekkürler.

Fenci arkadaşlardan fizik, kimya ve biyoloji için öneri bekliyorum. Fizikte Palme'nin iyi olduğunu duydum, 2012 basımı bende vardı zaten.
  • Hocam bencede doğru karar vermişsiniz sevdiğiniz işi yapmak daha önemlidir sizin adınıza mutlu oldum

Fen olarak
    Kimya = YGS Palme Soru Kitabı , LYS Palme Soru Kitabı , Palme Organik Kimya Soru Kitabı
    Biyoloji = Palme A-B Soru Kitabı , Final 3 Yazarlı Soru Bankası , Fen Bilimleri Biyoloji Soru Bankası (Kullanmadım ama bunuda öneren var araştırabilirsiniz)
    Fizik = Palme A-B Soru Kitabı ve YGS için FDD Ygs Kolay Fizikte önerebilirim
  • Çok ama çok teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.