Bildirim
40Khz ve üstü ses verebilen f/p hoparlör arıyorum
Daha Fazla ![](/static/forum/img/downicon.png)
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az ![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
2 Misafir - 2 Masaüstü
![](/static/forum/img/close.png)
Giriş
-
selamlar
insan kulağı 20hz-20khz arası duyabiliyor yanlış bilmiyor isem 40khz e ne gerek war ya da diğer hoparlörler karşısında ne gibi bir artısı olur bu sistemin?? -
frekans aralığı geniş olunca, sesler daha gerçekçi ve doyurucu çıkıyor
22khz radyo ile 44khz cd ve 48khz SACD arasındaki ses farkıda burda ortaya çıkıyor zaten
40khz eskidi bile, 24bit 192khz çıkardı adamlar (bi araba parası ediyo öyle sistem) -
pardon yanlis biliyorsam buradaki arkadaslar zaten beni duzelteceklerdir ancak sizin bahsettiginiz 22-40-48-192 kHz gibi degerler sesin dijital olarak kodlanmasi sirasinda 1 sn.lik zaman dilimi icin depolanan ses ornegi adedini belirtirken; hoparlorlerin Hz degerleri yaydiklari dalga boyu (dolayisiyla 1 sn icerisinde o dalganin tekrarlanma sayisi) ile ilgili.
Kisacasi bu iki deger birbiriyle bagintili seyler degil diye biliyorum. Konuya hakim bir arkadasimiz daha iyi anlatabilecektir ddiye dusnuyorum. Umarim yanlis yonlendirmiyorumdur. -
satox kardeşimiz her şeyi açıklamış katılıorum ona -
Yanlış bilgi neredeyse gülmekten ölüceğim.. -
quote:
Orjinalden alıntı: HarryBlade
Yanlış bilgi neredeyse gülmekten ölüceğim..
gülmekten ölmek yerine açıklasan da öğrensek cünkü bende KSK lı arkadaşımın söylediklerini doğru biliyordum:s -
birisi radyo sinyalleri iken diğerleri ise insanın duyabildiği sinyaller..
SES FREKANS ARALIĞI - FREQUENCY RANGE (Hz) :
ALT SINIR: ÜST SINIR: SES TANIMI:
20..............40..............Alt Kalın-Deep Bass
40..............80..............Kalın-Mid Bass
80.............160.............Üst Kalın-Upper Bass
160...........320.............Alt Orta-Lower Midrange
320...........640.............Orta-Midrange
640..........1280............Üst Orta-Upper Midrange
1280........2560............Alt Tiz-Lower Treble
2560........5120............Orta Tiz-Middle Treble
5120........10240..........Üst Tiz-Upper Treble
10240......20480..........Tepe Oktav-Top Octave
BAZI SESLERİN FREKANS ARALIĞI
NEFESLİLER....HERTZ (Hz)
Piccolo...............480-4608
Flute..................256-2304
Oboe..................256-1536
Clarinet..............160-1536
Trumpet...............160-960
Bass Clarinet.........80-480
YAYLILAR
Violin................192-3072
Viola.................128-1280
Cello....................64-768
Bass Viol.............40-240
İNSAN SESLERİ
Soprano............240-1152
Alto....................160-768
Tenor..................128-480
Baritone................95-384
Bass....................80-320
SES ŞİDDETİNE İLİŞKİN BAZI ÖRNEKLER
GÜRÜLTÜNÜN TANIMI.....................DESİBEL (dB)
Kulakta acı başlangıcı..........................130
Çelik bir levhaya çekiç darbesi..............114
Perçin çivisine çekiç darbesi...................97
Sedan bir otomobilde yolculuk................87
Fabrika gürültüsü..................................78
Yoğun trafikte bir ana cadde...................68
Büyük bir ofis........................................65
Büyük bir mağaza..................................63
Orta büyüklükte bir mağaza....................62
Restaurant........................................ ....60
Ara sokak............................................. 58
Benzin istasyonu...................................55
Küçük bir dükkan...................................52
Tiyatro salonu........................................42
Büyük kentte bir ev.................................40
Kırsal alanda bir ev.................................30
Alçak sesle konuşma.............................20
Meltem............................................ .....10
İşitme sınırı............................................ .0
-
muratremix arkadaşım ilk defa seni görüyorum şu khz'de hoparlör almak istiyorum, diye.. Malesef ki böyle bir şey yok, yanlış bilgi edinmişsin. Öncelikle markası ne olursa olsun hoparlör dinleyerek alınır. Örneğin internette uygun fiyata bose 301 bulursun mesela, onu hiç dinlemene gerek yok direk alabilirsin
Ama bir hoparlör hiçbir zaman teknik verilerine bakılarak alınmaz. Ayrıca kullanım amacın da çok önemli. Ne için alacaksın? film izlemek için mi, yoksa stereo müzik? Örneğin bende, imzamda da belirttiğim gibi, JBL'nin bir çift cm62 plastik kabin pasif monitörü var ve pioneer A607 amfi ile besliyorum. Amfi çok kuvvetli olduğundan bir çift monitör daha düşünüyorum, bir yerde yine JBL'nin aynı serisinden cm52(benimkinin bir alt modeli) buldum ve dinlemeden internetten sipariş vererek alacağım, çünkü bildiğim hoparlör.. Eve gelip dinleyenler hayretler içerisinde kalıyor. Ama hepsini birden toplamaya kalkarsan fiyat açısından çok tuzlu olur. Ben parça parça zamanla edindim bu sistemi.
Eğer amacın stereo müzik dinlemekse iyi bir amfi ve hoparlör olayı sana en az 1000YTL gibi bir fiyata patlar. Ama bunun yerine ben aktif studio referans monitörleri tavsiye ederim sana. İnanamayacağın derecede kaliteli ve berrak bir ses alırsın. M-Audio ve Alesis gibi markaların bu tip modellerine kesinlikle bakmadan geçme. Amacın ev sinema sistemiyse eğer marka hiç vermiyorum, dinleyerek bakarak aradığın ürünü bulmalısın. Sinema sistemlerinde gönül tabi hep bose'den yana ama fiyatlar uçmuş vaziyette
-
Sanırım sana boyle bir super tweeter lazım
Tannoy super tweeter ST200
Continuous power handling: 135 Watts RMS (DIN IEC 268)
Maximum Sensitivity: 95dB (2.83v @ 1m)
Frequency response: To 54kHz, usable output (-18dB) to 100kHz
Nominal impedance: 8 Ohms
Driver Type: 25mm (1") 25 micron titanium dome, 24 carat vapor deposited gold finish with neodymium magnet
Tabi bu tweeter hiend dunyasında ne kadar gerekli diye cok tartısıldı. Ust sahneyi genislettigine dair iddealar olsada insan kulagının en saglıklısı 20 kHz i ancak duyabiliyor. Tabi boyle bir tweeter icin hiend bir sistemin olması gerekliligide ayrı konu. Sadece bu tweeter ortalama 2000 usd. En mukemmel sesi 5-6 milyara alman cok zor. Binlerce dolara sadece hoparlor kablosu satıldıgını dusunursek ...
-
zaten en mükemmel sesi almak istediğimi söylememiştim, sadece sıradan 20-20khz lik hoparlörlerden belirgin derecede daha iyi bir ses istiyorum -
quote:
Orjinalden alıntı: muratremix
zaten en mükemmel sesi almak istediğimi söylememiştim, sadece sıradan 20-20khz lik hoparlörlerden belirgin derecede daha iyi bir ses istiyorum
Ok yanlıs anlama olmus. Yalnız bir hoparloru yukardada bahsedildigi gibi dinlemeden anlamak cok zor.
Teknik specleri bile bir hoparlorun nasıl caldıgı konusunda fikir vermez. Dinlemek sarttır. Tabi hangi ampli ve kabloyla ne kadar calabildigide onemli. İyi bir hoparlor zaten en ideal sekilde frekans cevabı verecektir. İyi ses verecektir. Bir dunya hesap kitap bilimsel calısma yapılır dogru ses almak icin. En ideal dogru calan hoparlorde malesef yuksek fiyatla karsımıza cıkacaktır. B&W, JM Lab,KEF,Cabasse,Dali, Klipsch vs vs gibi isini oldukca iyi yapan markaların iyi urunleri var. Bu markaların urunlerine bakıp dinleyerek sonuca daha hızlı ulasabilirsin. Kimisini giris seviyesi jbl E90 tatmin ederken kimisinide JM Lab tatmin eder. Kulaktan kulaga begeni cok degiskenlik gosterir. O yuzden birinin cok begendigi bir hoparlor senin acından cok vasat olabilir. Mutlaka kendin karar vermelisin. Teknik spec lerede cok takılma.
Son olarak kullandıgın odanın buyuklugu ve akustik durumuda cok onemli. Bir hoparlor ne kadar iyi calarsa calsın sonuc odanın izin verdigi olcudedir. Mesela 23 metrekare bir odanın uzun kenarı muhtemelen 5 metredir. 5 metredede 40, 50 Hz leri alman cok zordur. 900 kuralı vardır. Ama cogu kisi bak hoparlorum super 20 Hz e inebiliyor derken odanın o frekansa inemedigini bilmez. Bilmeden kendini avutur kandırır.
Ses frekansı malesef cok detaylı bir konu. Su hoparloru al super demekle asla olmuyor.
-
istediğin frekansta ses verebilen kolonlara baktım da bayağı pahalılar
ama dediğine katılıyorum
frekans aralığı geniş olması bence de kaliteli olmasını gösterir
ceyarr arkadaşın dediğine katılmıyorum
bence hoparlör almak için önce teknik verilerine bakılması lazım
quote:
Orjinalden alıntı: ceyarr
muratremix arkadaşım ilk defa seni görüyorum şu khz'de hoparlör almak istiyorum, diye.. Malesef ki böyle bir şey yok, yanlış bilgi edinmişsin. Öncelikle markası ne olursa olsun hoparlör dinleyerek alınır. Örneğin internette uygun fiyata bose 301 bulursun mesela, onu hiç dinlemene gerek yok direk alabilirsin
Ama bir hoparlör hiçbir zaman teknik verilerine bakılarak alınmaz. Ayrıca kullanım amacın da çok önemli. Ne için alacaksın? film izlemek için mi, yoksa stereo müzik? Örneğin bende, imzamda da belirttiğim gibi, JBL'nin bir çift cm62 plastik kabin pasif monitörü var ve pioneer A607 amfi ile besliyorum. Amfi çok kuvvetli olduğundan bir çift monitör daha düşünüyorum, bir yerde yine JBL'nin aynı serisinden cm52(benimkinin bir alt modeli) buldum ve dinlemeden internetten sipariş vererek alacağım, çünkü bildiğim hoparlör.. Eve gelip dinleyenler hayretler içerisinde kalıyor. Ama hepsini birden toplamaya kalkarsan fiyat açısından çok tuzlu olur. Ben parça parça zamanla edindim bu sistemi.
Eğer amacın stereo müzik dinlemekse iyi bir amfi ve hoparlör olayı sana en az 1000YTL gibi bir fiyata patlar. Ama bunun yerine ben aktif studio referans monitörleri tavsiye ederim sana. İnanamayacağın derecede kaliteli ve berrak bir ses alırsın. M-Audio ve Alesis gibi markaların bu tip modellerine kesinlikle bakmadan geçme. Amacın ev sinema sistemiyse eğer marka hiç vermiyorum, dinleyerek bakarak aradığın ürünü bulmalısın. Sinema sistemlerinde gönül tabi hep bose'den yana ama fiyatlar uçmuş vaziyette
-
quote:
Orjinalden alıntı: AKREPmt.
istediğin frekansta ses verebilen kolonlara baktım da bayağı pahalılar
ama dediğine katılıyorum
frekans aralığı geniş olması bence de kaliteli olmasını gösterir
ceyarr arkadaşın dediğine katılmıyorum
bence hoparlör almak için önce teknik verilerine bakılması lazım
Dostum teknik verilerine elbette bakacaksın, benim demek istediğim şey, yalnızca teknik verilerine bakarak dinlemeden almak yanlış olur ayrıca hoparlör teknik verilerden yola çıkılarak aranmaz, yani şu verilerde hoparlör arıyorum diye bir şey yoktur. Amacına ve sistemine uygun olan hoparlörleri gider dinlersin, teknik verilerine de bakarsın, ama kıstas sestir yani ses de kulağa hitap eder ve verileri ne olursa olsun sesini beğendiğin hoparlörü alırsın
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceyarr -- 19 Aralık 2007; 10:28:24 >
-
Teknik veriler hoparlorun ses karakteri acısından hicbir bilgi vermez. O yuzden hifi dunyasında hoparlorde teknik veriler pek gozununde tutulmaz. Guc ve ohm durumu icin bakılır daha cok. İyi firmaların zemin tipi speakerları zaten genis bir aralıkta calısırlar. Fakat hepsinin ses rengi farklıdır. Kimi orta seslere hakim iken, kimi ust, kimi alt frekanslara hakimdir yada flat calıyordur. Kullanılan ampli ve kabloda cok degistirir bu karakteristigi. Tabi kisinin muzik kulturu, dinledigi muzik turude bu degiskenliklerde rol oynar. Eger klasik tarzında muzik dinliyorsanız gidipte bas tiz agırlıklı kabin almazsınız.
Gecenlerde kendi speakerimi 2 ayrı ampli ile surdum. Bir ampli alt frekanslarda kontrolsuz, enstrumanlar birbirine karısmıs gibi, detaydan yoksun kapalı calarken diger ampli daha berrak, tane tane, detaylı, telli calgıların tele vurus seslerini cok iyi vurgulayarak calıyordu. Sahne adeta buyuyordu. Aynı speaker ama iki farklı ses rengi. Bu arada yapacagınız dinletilerde hoparlorun gercek sesini duymak icin amplilerde flat tusunu kullanın yada yoksa tum tonlamaları sıfır seviyesine getirin. Yoksa cok yanıltıcı olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 19 Aralık 2007; 10:53:15 >
-
ben kendi fikrimi söyledim
hoparlör alacaksam önce teknik verilere bakarım kesinlikle
şimdiye kadar 3 subwoofer aldım ve ilk baktığım özelliği alt frekans başarısıdır, sonra watt'ına bakarım
quote:
Orjinalden alıntı: ceyarr
Dostum teknik verilerine elbette bakacaksın, benim demek istediğim şey, yalnızca teknik verilerine bakarak dinlemeden almak yanlış olur ayrıca hoparlör teknik verilerden yola çıkılarak aranmaz, yani şu verilerde hoparlör arıyorum diye bir şey yoktur. Amacına ve sistemine uygun olan hoparlörleri gider dinlersin, teknik verilerine de bakarsın, ama kıstas sestir yani ses de kulağa hitap eder ve verileri ne olursa olsun sesini beğendiğin hoparlörü alırsın
sizde haklı olabilirsiniz ama benim dünyam hifi dünyasından farklı demekki
kullandığım bir kaç milyarlık sistem
ilerde McIntosh veya wilson audio'dan bir hoparlör almaya gidersem o zaman söylediklerinizi dikkate alırım
quote:
Orjinalden alıntı: ikarahal
Teknik veriler hoparlorun ses karakteri acısından hicbir bilgi vermez. O yuzden hifi dunyasında hoparlorde teknik veriler pek gozununde tutulmaz. Guc ve ohm durumu icin bakılır daha cok. İyi firmaların zemin tipi speakerları zaten genis bir aralıkta calısırlar. Fakat hepsinin ses rengi farklıdır. Kimi orta seslere hakim iken, kimi ust, kimi alt frekanslara hakimdir yada flat calıyordur. Kullanılan ampli ve kabloda cok degistirir bu karakteristigi. Tabi kisinin muzik kulturu, dinledigi muzik turude bu degiskenliklerde rol oynar. Eger klasik tarzında muzik dinliyorsanız gidipte bas tiz agırlıklı kabin almazsınız.
Gecenlerde kendi speakerimi 2 ayrı ampli ile surdum. Bir ampli alt frekanslarda kontrolsuz, enstrumanlar birbirine karısmıs gibi, detaydan yoksun kapalı calarken diger ampli daha berrak, tane tane, detaylı, telli calgıların tele vurus seslerini cok iyi vurgulayarak calıyordu. Sahne adeta buyuyordu. Aynı speaker ama iki farklı ses rengi. Bu arada yapacagınız dinletilerde hoparlorun gercek sesini duymak icin amplilerde flat tusunu kullanın yada yoksa tum tonlamaları sıfır seviyesine getirin. Yoksa cok yanıltıcı olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuratTURAN1977 -- 19 Aralık 2007; 12:24:21 >
-
"muratremix " dostum aradığın niteliklerde bir çift speaker var bende sanırım!
technics vintage sb-7
tec. specs :
üretim yılı : 1981
acustik tip (kapalı kabin)
10" bass + 3.125", disc mid + leaf tweeter
Frequency Response,
Hz to kHz, + dB :34hz - 125khz.
SPL, 1 Watt/ 1Meter, dB :87db
8 ohm.
-
Arkadaşım Selam,
Çok uzun yıllar geçmiş ama insan yazamadan duramıyor, siz bu konuda haklısınız, en azından hoparlör arayan arkadaşın söylediklerine göre. Burada bir kavram karmaşası var, asıl konuyu açan arkadaş örnekleme frekansından bahsediyor bunun içinde söylediği gibi frekanstaki gibi sesleri veren bir khoparlöre ihtiyacı yok, ancak şöyle söylenebilir, örnekleme frekansı yüksek bir hoparlör arayabilir. O zaman olur. -
Örnekleme frekansı yüksek hoparlör ne demek?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ses ne enteresan bir konu.. Yıllardır ses konusunda hep "biraz daha iyi" olanın peşindeyimdir, bütçem çerçevesinde..Yıllardır başka başka nicklerle tonlarca soru sormuşumdur bu mecrada, daha da bir kişi çıkıp "kardeşim şu şudur bu alanda , nokta" dememiştir. Kim ne dese, hep bir başkasınca "yanlış bildiği konusunda" uyarılmış düzeltilmiştir.. Velhasıl, en azından ülkemiz için ses konusu; "tam bir muamma ve para tuzağıdır"..
Benzer içerikler
- mp3/mp4 çalar tavsiye
- çift bobin bass nasıl bağlanır
- ses sistemi için akü tavsiyesi
- zoom bluetooth kulaklık nasıl bağlanır
- dac nedir
- ses bombası
- dolby atmos
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X