Şimdi Ara

AC/DC Adaptör Farkı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
3
Favori
73.972
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba sorum uzmanlara... Adaptörler AC ve DC olarak ikiye mi ayrılmakta? Eğer ikiye ayrılıyorlarsa AC akım için tasarlanmış bir adaptörün sürekli olarak DC akımla kullanılması adaptöre veya takılı olduğu cihaza bir zararı olabilir mi?

Adaptör alırken üzerinde AC/DC yazısını aramalı mıyız?

Teşekkürler,

• Yapay Zekanın Yanıtı

AC/DC Adaptör Farkı

Elektronik cihazlarınızı çalıştırmak için kullanılan güç kaynakları arasında AC adaptörleri ve DC adaptörleri bulunur. Bu iki adaptör türü arasındaki temel fark, sağladıkları elektrik akımı türüdür.

AC adaptörleri, alternatif akım (AC) sağlar. AC akımı, düzenli olarak yön değiştiren elektrik akımıdır. Evlerinizdeki elektrik prizleri AC akım sağlar.

DC adaptörleri, doğru akım (DC) sağlar. DC akımı, tek bir yönde akan elektrik akımıdır. Piller ve güneş panelleri DC akım üretir.

AC-DC adaptörleri ise hem AC hem de DC akım sağlayabilir. Bu adaptörler genellikle, AC akımı DC akıma dönüştürmek için dahili bir devreye sahiptir.

Yaygın olarak kullanılan 5V DC adaptörler, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer küçük elektronik cihazları çalıştırmak için kullanılır.

AC adaptörleri ile DC adaptörleri arasındaki farkları özetleyecek olursak:

• AC adaptörleri AC akım sağlar, DC adaptörleri DC akım sağlar.
    • AC-DC adaptörleri hem AC hem de DC akım sağlayabilir.
    • AC akımı ev prizleri tarafından sağlanırken, DC akımı piller ve güneş panelleri tarafından üretilir.
    • 5V DC adaptörler küçük elektronik cihazları çalıştırmak için kullanılır.

Elektronik cihazınız için doğru adaptörü seçmek önemlidir. Yanlış adaptör kullanmak cihazınıza zarar verebilir. Cihazınızın kullanım kılavuzunu kontrol ederek doğru adaptör türünü ve voltajı belirleyebilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Adaptörü kullanacağanız cihazın hangi tür voltajla çalıştığı önemli.Bu iki voltaj birbirinden çok farklı formlarda olduğu için mesela dc'ye ihtiyaç duyan cihaza ac uygularsanız cihaz bozulur.Kısacası önce kullanacağınız cihaza bakıp hangi tür adaptör istediğini ona göre seçmeli.

Evet aramalıyız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Anıl_35

Adaptörü kullanacağanız cihazın hangi tür voltajla çalıştığı önemli.Bu iki voltaj birbirinden çok farklı formlarda olduğu için mesela dc'ye ihtiyaç duyan cihaza ac uygularsanız cihaz bozulur.Kısacası önce kullanacağınız cihaza bakıp hangi tür adaptör istediğini ona göre seçmeli.

Evet aramalıyız
    AC gerilim ile DC gerilim birbirinden çok farklıdır. AC gerilimin hem negatif hemde pozitif olduğu evreler vardır. Örneğin evlerde kullandığımız şehir şebekesi 220 V AC dir. Ve 50 Hz frekansa sahiptir. Yani saniyede 50 kere polarizasyonu değişir. DC gerilimin ise bir pozitif ve bir negetif ucu vardır ve iki uçtada gerilimler sabittir. DC gerilimin polarizasyonu sürekli sabittir ve evimizde çalışan birçok adaptörlü cihaz DC gerilim ile çalışır. Öreneğin laptop, telefon şarj cihazları gibi cihazlar hep DC adaptörlerdir.

Kullanacağımız dihaza uygun adaptör seçilmelidir. Özellikle şarj cihazlarında yapılan yanlış seçimler ciddi sonuçlar doğurabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: mozkan1987
    Kullanacağımız dihaza uygun adaptör seçilmelidir. Özellikle şarj cihazlarında yapılan yanlış seçimler ciddi sonuçlar doğurabilir.

AC sarz cihazı varmıda

evet farkeder arkadaşlar acıllamıs zaten
  • quote:

Orijinalden alıntı: OguzhaniuM

quote:

AC sarz cihazı varmıda

Siz denk gelmemiş olbilirisiniz ama bazı cihazlara AC girip; içinde doğrultarak şarj yapar. Biraz araştırırsanız örnek bulabilirsiniz.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: OguzhaniuM

quote:

AC sarz cihazı varmıda

Siz denk gelmemiş olbilirisiniz ama bazı cihazlara AC girip; içinde doğrultarak şarj yapar. Biraz araştırırsanız örnek bulabilirsiniz.

Alıntıları Göster
    @mozkan1987 ye aynen katılıyorum. Benim eski cd çalarımın şarj aleti ac çıkışlı ve cd çalarda doğrultma yaparak şarj oluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Doorbay

@mozkan1987 ye aynen katılıyorum. Benim eski cd çalarımın şarj aleti ac çıkışlı ve cd çalarda doğrultma yaparak şarj oluyor.

Alıntıları Göster
    DC ile çalışan bir cihaza asla AC adaptör bağlanmaz.
    Ancak, çoğu durumda AC adaptör girişi olan bir cihaza DC adaptör bağlanabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    AC VE DC
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

Alıntıları Göster
    Bazı güncel cihazlarda (modem,telsiz tel. gibi) ac giriş olup içerisinde dc çevrimi ve voltaj ayrımı yapılmaktadır.Şimdi birisi modem ac ile nasıl çalışıyo derse..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Anıl_35

Bazı güncel cihazlarda (modem,telsiz tel. gibi) ac giriş olup içerisinde dc çevrimi ve voltaj ayrımı yapılmaktadır.Şimdi birisi modem ac ile nasıl çalışıyo derse..

Alıntıları Göster
    Ben de özellikle laptop bakımından sormuştum.

Elimdeki ASUS laptop beraberinde verilen LITEON marka adaptör var. Bu adaptörü son 3-4 aydır güç kaynağına (UPS'e) takılı olarak kullanmaya başladım. Adaptörün üzerinde "AC ADAPTER" yazıyor. Giriş voltajı (INPUT) 100-240v 50-60 Hz olarak belirtilmiş. Ve laptobun pili son 1 aydır düzgün bir şekilde şarj olmamaya başladı. Windows 7, pili değiştirmem konusunda uyarıyor.

Acaba AC adaptörü DC akıma bağlayarak kullandığım için, laptobun pilinin bozulmuş olma ihtimali var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Richy -- 8 Mayıs 2010; 20:06:17 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Richy

Acaba AC adaptörü DC akıma bağlayarak kullandığım için,

Bahsettiğiniz konu birbiriyle çok çelişiyo,kavram kargaşası olmuş

Adaptörler tür olarak standarttır.Yani,

AC>AC (ac giriş ac çıkış)
    AC>DC (ac giriş dc çıkış) şeklindedir.Özetle sizin bataryanızın ömrü bitiyo olabilir hücreler zamanla açık devre oluyor.(adaptör konusuna açıklık getirebilmişimdir umarım)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Richy

Ben de özellikle laptop bakımından sormuştum.

Elimdeki ASUS laptop beraberinde verilen LITEON marka adaptör var. Bu adaptörü son 3-4 aydır güç kaynağına (UPS'e) takılı olarak kullanmaya başladım. Adaptörün üzerinde "AC ADAPTER" yazıyor. Giriş voltajı (INPUT) 100-240v 50-60 Hz olarak belirtilmiş. Ve laptobun pili son 1 aydır düzgün bir şekilde şarj olmamaya başladı. Windows 7, pili değiştirmem konusunda uyarıyor.

Acaba AC adaptörü DC akıma bağlayarak kullandığım için, laptobun pilinin bozulmuş olma ihtimali var mı?

Alıntıları Göster
    Selamlar...
    konuyu okurken, acer timeline 3810tg laptop şarzdaydı, bir bakayım dedim,

AC ADAPTER
    MODEL HP-A0...
    INPUT 100-240V-1.7v 50-60Hz
    ...

yazıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Enson1

Selamlar...
    konuyu okurken, acer timeline 3810tg laptop şarzdaydı, bir bakayım dedim,

AC ADAPTER
    MODEL HP-A0...
    INPUT 100-240V-1.7v 50-60Hz
    ...

yazıyor.

Alıntıları Göster
    tirkiye için tasarlanan adaptörlerin Vin(İnput) u yani girişin 100-240 V 50-60 Hz olması olasıdır.
    önemi olan v out yani output kısmındaki değerlerdir.

Benim bildiğim kadarıyla laptop şarz cihazları standarttır ve 19 v değerdedir.
    Türkiye'de adaptörü fişe taktığınızda yani şehir şebekesine bağladığınızda Dc bağlamış olmazsınız AC bağlamış olursunuz,diğer ülkelerde bilmem ama...Dolayısıyla siz cihazı dc de kullanmamışsınız.
    benim bildiğim kdarıyla yanlış hatırlamıyorsam da ayrıca Windows 7 lerin pillerle alakalı bir sorunu var,çok pil yemesi değil de pilin durumunu yanlış gösteriyordu galiba.konuyla ilgili güncellemeler yapıldıktan sonra düzeliyordu.güncellemeleri kontrol edin ve güncellemeleri yükledikten sonra tekrar deneyin derim;)

• quote:

devamini getireyim.ac girisli cihaza dc adaptor baglanabiliyor (nadir cihazlar calismaz sadece genelleme yaparsak calisiyor nerdeyse her zaman ) ac giris yazat ama icerde kopru diyot bulunuyor.zaten dc enerji verincede degisen birsey olmuyor seri olarak iki kes kopru diyot yapmis oluyorsunuz.ancak dc isteyen cihaza ac baglarsan avucunu yalarsin .diyot hic yok sen calismasini bekle dur
    neden cihazlarin bazilari ac girisli olur onunda nedenini anlmis degilim muhendisler degisiklik olsun diye yapiyor herhalde.cenku ac girisli cihaz devresini inceledigimde ilk diyotlari goruyorum.adaptorun uzerinde olacaginda cihazda bulunuyor degisen birsey yok.
    simdi arkadasin sorusune geleyim : eger bir adaptore ihtiyacin olunca ilk ac girisimi yazio dc girisimi yazio ona bak.normalde dc yazar.ve zaten ac yaziyorsa carsida cok gezeceksin anlamina geliyor cunku ac adaptor cok tercih edilen olmadigindan piyasada bulmanda zor.saygilar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ramadan 89

quote:

devamini getireyim.ac girisli cihaza dc adaptor baglanabiliyor (nadir cihazlar calismaz sadece genelleme yaparsak calisiyor nerdeyse her zaman ) ac giris yazat ama icerde kopru diyot bulunuyor.zaten dc enerji verincede degisen birsey olmuyor seri olarak iki kes kopru diyot yapmis oluyorsunuz.ancak dc isteyen cihaza ac baglarsan avucunu yalarsin .diyot hic yok sen calismasini bekle dur
    neden cihazlarin bazilari ac girisli olur onunda nedenini anlmis degilim muhendisler degisiklik olsun diye yapiyor herhalde.cenku ac girisli cihaz devresini inceledigimde ilk diyotlari goruyorum.adaptorun uzerinde olacaginda cihazda bulunuyor degisen birsey yok.
    simdi arkadasin sorusune geleyim : eger bir adaptore ihtiyacin olunca ilk ac girisimi yazio dc girisimi yazio ona bak.normalde dc yazar.ve zaten ac yaziyorsa carsida cok gezeceksin anlamina geliyor cunku ac adaptor cok tercih edilen olmadigindan piyasada bulmanda zor.saygilar.

Alıntıları Göster
    Ben de sanırım yanlış adaptör satın aldım.
    Cihazda 9 /12 VDC yazıyor. Ben 9v ac/ac internetten sipariş vermiştim.
    Adaptörün açıklamalarında doğru akım özelliği taşımaktadır yazıyordu. Aldığım adaptör 9/12 vdc de çalışmaz mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: -YağmurAdam-

Adaptörün açıklamalarında doğru akım özelliği taşımaktadır yazıyordu. Aldığım adaptör 9/12 vdc de çalışmaz mı?

Alıntıları Göster
    AC-DC nedir açıklayabilirmisiniz basitçe? Pek bilgim yokta. Yeni yeni merak sarmaya başladım bu işlere.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TürkBirDev

AC-DC nedir açıklayabilirmisiniz basitçe? Pek bilgim yokta. Yeni yeni merak sarmaya başladım bu işlere.

sizin de dediğiniz gibi basitçe olursa,AC- alternatif akım (dalgalı akım) DC - doğru akım (dalgalı akımın diyodlar marifeti ile doğrultulmuş )hali.daha fazla detay yukarıda, arkadaşlarımızın açıklamalarında bol,bol var zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PERİSKOP -- 14 Temmuz 2010; 22:44:20 >
  • quote:

birincisi ne çalıştıracaksınız adaptörle, ikinci olarak 9/12 V DC yerine 9V AC olmaz, AC olarak belirtilmiş ama, doğru akım özelliği taşımaktadır gibi bir anlammı var ortada,
  • quote:

Orijinalden alıntı: PERİSKOP

quote:

birincisi ne çalıştıracaksınız adaptörle, ikinci olarak 9/12 V DC yerine 9V AC olmaz, AC olarak belirtilmiş ama, doğru akım özelliği taşımaktadır gibi bir anlammı var ortada,

Alıntıları Göster
    Ürünün yorumunda doğru akım özelliği taşımaktadır yazıyordu ona güvenerek aldım. Ac /Ac benim pompayı çalıştırmayacak. O anlaşıldı.
    Ac/dc almak gerekecek. Teşekkürler yorum için.

• quote:

Ürünün yorumunda doğru akım özelliği taşımaktadır yazıyordu ona güvenerek aldım. Ac /Ac benim pompayı çalıştırmayacak. O anlaşıldı.
    Ac/dc almak gerekecek. Teşekkürler yorum için.

Alıntıları Göster
    mmerhabalar benim amfi cihazımın arkasında only dc giriş yazıyor...elimde bir adaptorde ise ac adaptor yazıyor.bir kere kullandım bu adaptörü umarım cihazım zarar görmemiştir.şimdi ben dc adaptor arıyom ama genelde ac yzıyor nette baktıgım sitelerde...ihtiyacım olan şey 180 ma 9v dc bir adaptor.adaptorün üzerinde dc diye yazar mı mutlaka?

• quote:

Orijinalden alıntı: huysuzadam

mmerhabalar benim amfi cihazımın arkasında only dc giriş yazıyor...elimde bir adaptorde ise ac adaptor yazıyor.bir kere kullandım bu adaptörü umarım cihazım zarar görmemiştir.şimdi ben dc adaptor arıyom ama genelde ac yzıyor nette baktıgım sitelerde...ihtiyacım olan şey 180 ma 9v dc bir adaptor.adaptorün üzerinde dc diye yazar mı mutlaka?

Alıntıları Göster
    şuan kullandıgım adaptorün üstünde yazanlar:

ac adaptor: input: 100-240 v dalga işareti var 50-60hz 250 ma
    output: 9v düz çizgi ve kesik çizgi var.1000 ma yazyor...amfimin arkasında ise sadece dc yazıyor.akım ise 185 yazıyor...şimdi bu benim kullandıgım ürün dc mi ac mi?

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.