Arkadaşlar özellikle bana göre ahlakı olan bir davranışın başkasına göre neden ahlaksız olduğunu, yani ahlakın göreceli oluşuyla ilgili kitaplar okumak istiyorum. Neden böyle vs vs. Diğer bir noktada ahlakın nasıl belirlendiği ile ilgili kitaplar da güzel olabilir. Yani daha çok ahlakın gündelik hayatımızla ilgili olan kısmını merak ediyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axelrhaynr -- 12 Mayıs 2024; 16:5:11 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Ahlak felsefesiyle ilgili hangi kitapları okumalıyım?
-
-
Anladığım kadarıyla eylemimizi ahlaken doğru, yanlış veya nötr yapan kıstaslar ya da genel ilke nedir gibi bir soruya yanıt arıyorsun. Bu normatif etik alanının ilgilendiği konu. Analitik felsefe geleneğini pek benimsemem ama etik alanında güzel şeyler yazıp çizen analitik felsefeciler var. Fred Feldman'ın "Etik Nedir?" ismiyle Türkçe'ye çevrilmiş kitabı güzeldir. Kitap önce ahlakın nasıl tanımlanacağını ele alıyor. Sonra sonuççuluk, deontoloji, karışık normatif etik kuramlarını ele alıyor. Daha sonra Rawls'ın adalet kuramıyla Kant'ın kategorik buyruğunun ilişkisini inceliyor. Görecilik problemine kısa bir bakış açısı sunduktan sonra doğalcı ve gayridoğalcı meta etik pozisyonları ve en son olarak Emotivism & Prescriptivism gibi bilişselci olmayan meta etik teorileri inceliyor.
Kitabı okuyup özümsediğinde etik alanına dair geniş ve genel bir bilgi birikimine sahip olursun ama analitik geleneğe özellikle normatif etik konusunda çok takılmanı önermem. Çünkü çoğu kişi Kant'ı kendi anladığı biçimiyle ele alır. Feldman'da kitabında Kant'ı birinci bölümde güzel, ikinci bölümdeyse analitik geleneğin araçlarına uygulaması sebebiyle çok kötü bir şekilde yorumluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FCD8CF69F -- 28 Temmuz 2024; 1:55:44 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X