Asus Crosshair V Formula Z Anakartım yandı. AMD FX 8350 işlemci ve ddr3 ram'lerim de boşa çıkmış oldu böylece. Bu saatten sonra AM3 soketli anakart alacak değilim çünkü. Şimdi nasıl bir yükseltme yapmalıyım, sizden fikir istiyorum. Casual oyuncuyum, Genelde FIFA oynarım, Assassin's Creed çıktığında onu oynarım ama her gün oyun oynayan biri değilim. Zaten ekran kartım da eski GTX970 ve değiştirmeyi düşünmüyorum. Benim için multi-tasking daha önemli. Tarayıcıda sürekli 30-40 sekme açıktır, bazen bir kaç tarayıcı aynı anda açıktır. Arkada çalışan başka programlar vs. Genel kullanımdaki konfor ve hız benim için oyundan daha önemli yani. Diğer bir konu da, ben genelde aldığım şeyi uzun süre kullanmayı severim, en azından upgradable olmasını isterim. Bu açıdan bakınca AM4 bir işlemci alırsam güncelliğini daha çabuk yitirebilir. İleride AM5 bir işlemciye geçiş yapmak için tekrar anakart değiştirmem gerekir. O yüzden 12. Nesil bir Intel işlemci almak sanki daha mantıklı gibi geliyor bana. Çünkü 12. Nesili destekleyen anakartlar 13. Nesili de destekliyor. 13. Nesil de daha çok yeni bir teknoloji. Yani ileride Anakartı değiştirmeden işlemciyi upgrade edebilirim bu şekilde. Bu konuda fikirlerinizi duymak isterim. Bir sürü işlemci var hangisi bana uygun karar veremiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 38derece -- 15 Aralık 2022; 15:53:45 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Anakart Yandı, Upgrade Yapıyorum.
-
-
Yazdığınız gibi değil olay.13. nesil, son nesil oluyor intelde. Yani 14. nesilde soket ve anakartlar değişiyor.
Ancak ,am5 soketi ,en az 2025 yılına kadar desteklenecek,yani upgrade edilebilecek.
Bu nedenle AM5 öneririm.
Karar verirseniz,işlemci+akart+ram üçlüsü için ortalama,bi bütçe belirleyin. Parçaları seçeriz.
-
14. Nesilde anakart değişeceğini biliyorum. Ben şunu kastetmiştim. Şuan 12. Nesil bir işlemci alıp ileride anakart değişimi yapmadan 13. Nesile geçebilirim. E 13 zaten daha çok yeni olduğu için eskimesine, demode olmasına çok uzun süre var. Ama AM4 daha şimdiden eski bir teknoloji oldu zaten. Yani AM4 ile birlikte alacağım anakarta ileride tatmin edici bir yükseltme yapma şansım daha az görünüyor. Yanılıyor muyum? Sizler daha iyi bilirsiniz yine de, ben bir kaç gündür araştırıyorum sadece.
Bütçem 5 civarı. Maks 7'ye çıkabilirim eğer değecegine ikna olursam. Teşekkürler cevap için bu arada.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Anladım. Zaten bu bütçe ile maalesef am5 kurmak imkansız. Dediğiniz gibi 12. nesil alırsanız ,upgrade için yine biraz kalite bi ankart almanız lazım. 13. nesilde,bariz artan watt harcaması var.Geçenlerde forumda ,düşük bi anakartı 12. nesil i7 işlemci ile kullandılar Sonuç ,performans, hiç de iyi olmadı.
Uzun lafın kısası ,7000 TL ile bile 12400F ve düzgün bi anakrt ve ramler ,7000 tl yi geçebilir.
Fakat,Ryzen 5600 ile 7000 tl ye toplanır. İlerde 5800X3D atabilme imkanınız olur. bu bütçedeki bi anakrt ile.
Karar size kalmış.
-
Aslında ben zaten başta AMD almayı, hatta sizin de tavsiye ettiğiniz gibi 5600 almayı düşünüyordum. Sonra bu upgradable olma meselesi nedeniyle Intel tarafını düşünmeye başladım. Ama siz AM4'te de ileride yükseltme yapılabilecek iyi işlemciler var diyorsunuz. O da bir seçenek evet.
AM5 sistem kurmaya kalksam en kötüsü 13 bin TL'ye falan çıkar. Onda da Ram'ler 38-40 CL falan oluyor. Değeceğini düşünsem bütçeyi yüksektirim. Para yok değil, var ama mantıksız harcama yapmayı sevmiyorum. DDR5 mevzusu çok yeni olduğu için şuan overpriced gibi geliyor bana. Anakartlar falan uçuk. O kadar farka değeceğini bilsem verip alayım, ama değmez görünüyor.
Zaten şu ana kadar GTX 970 kullanmış ve belki bi süre daha kullanmayı düşündüğünüzden hareketle, işlemci tarafında uçmak,gerçekten akla,mantığa aykırı bi hareket olacaktır. Bi de, yine, şu ana kadar FX 8350 size bi şekilde de olsa,yetmiş.
Yani,bence ,uzun lafın kısası,Ryzen 5600 gibi bi işlemci sizi çok uzun süreler idare edecek. 5800X3D oyun işlemcisi. Ama o da size fazla gelecek ,anladığım kadarıyla . Bi tık yukarı zıplayacak olursanız 5700X e upgrade edersiniz .
Veya 12400F, 3500*4000 tl civarı düzgün bi anakrt. İlerisi içinde ,12700F.
-
Intel 14. Nesil seneye çıkıyormuş. Bunu da yeni öğrendim. Yani uzun süre güncel kalsın olayı Intel tarafinda yalan duruyor. Zırt pırt yeni nesil çıkarıyorlar. AMD daha mantıklı gibi.
Şeytan paraya kıy AM5-DDR5 ile sistemi baştan kur bi de orta-üst ekran kartı çak diyor ama çok pahalı be. 🙂
Bana 5600 yolu gözüküyor gibi. O değil bu kadar düşünüp yine en baştaki ilk akla gelen seçeneğe dönmek... 😄
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 38derece -- 16 Aralık 2022; 15:6:36 >
Bence hiç düşünmeyin. FX 8350 den sonra Ryzen 5600 size çağ atlatacaktır. GTX 970 gibi, neredeyse 3 tane kartı besler o işlemci.
Kasanızın havalandırması düzgünse,stok soğutuc ile de rahatça kullanabilirsiniz.
-
Çok teşekkürler, netleşmeme yardımcı oldunuz. Aslında bende Cooler Master Hyper 212 EVO var ama yeni işlemciye uyar mı onu bilmiyorum.
Uyar.
-
Ben msi z690 pro anakarta i5 12400 işlemci aldim 3 sene sonra ikinci el 13900 alsam üç katı performans farki olur .. yani intel de de işlemci update etmek gaydet mantıkli duruma gore ama şuan ust seviye işlemci alacak bütçen varsa muhtemelen ilerde anakart ve işlemciyi birlikte degistircen
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cengiz4565 -- 16 Aralık 2022; 18:38:5 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X