Bilgisayarların kesintisiz güç kaynağı (UPS) olmadan kullanımında okuyucu kafa park modunda olmayıp disk üzerinde veri okuma/yazma işleminde bulunduğundan ani güç kesintisi olması halinde disklerin bozulacağı söyleniyor yazılıyor çiziliyor ve böyle biliniyor. Ben 2001 yılından beri bilgisayarımı ups olmadan kullandım hep. Nadiren de olsa elektrik kesintilerine de maruz kaldım ama öylesine disklerde ölümcül bi yansımasını görmedim.Yaptığım bad sector taramalarında makul sayıda 3-5 bilemedin 10 adet bad sector gördüm.Yine bu sebepten nadiren yaptığım LLF sonrasında tamamen kusursuza dönen mekanik diskim de oldu. Mekaniklerde benim tecrübelerim bu yönde oldu. Yakın zamanda SSD aldım ve halen bir UPS im olmadan kullanıyorum. SSD ile böyle güç kesintisi yaşayan oldu mu ve bunun SSD üzerindeki etkisini nasıl gözlemlediniz? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobay -- 16 Ocak 2021; 9:57:9 > |
ANİ GÜÇ KESİNTİSİNDEN SSD Sİ ÇÖP OLAN VAR MI?
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Elektrik kesintilerinde genelde anakart ve kalitesiz powerlar bozulur tabi diğer bileşenlerde bozulabilir örneğin elektrik kesintisinden sonra monitörü bozulan birini görmüştüm ama anakart ve power a göre çok çok çok daha düşük ihtimaller.
Soruna gelecek olursak HDD e nazaran bozulma ihtimali çok daha azdır ama yine de bozulmayacak diye bir şey yok.
Biraz araştırırsan elektrik kesintilerinde USB flash belleğinin dahi bozulabildiğini görürsün her şey ihtimallere dahil
-
Böyle durumlarda bozulacağı yönündeki bilgilere rağmen benim mekanik disklerde hiç başıma gelmedi. Dediğiniz gibi biraz kalite biraz şans belki de.
Siz, SSD nin bozulma ihtimalinin çok daha az olduğunu söylüyonuz, ben ise tam tersi olduğunu düşünüyorum.
O yüzden yazdım SSD ile enerji kesilmesi yaşayan oldu mu ve sonucu nasıldı?
-
Zamaninda basima gelmisti. Sandisk 240 gb ssd. Garantiden degismislerdi. Hdd ise basima hic gelmedi.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Biraz önce incelediğim yabancı sitelerde SSD lerde ani güç kayıplarındaki hasarı azaltmak için farklı teknikler geliştirildiği yazılı. PLP (Power Loss Protection) olarak adlandırılan bu teknolojide işlemleri tamamlamasına yetecek enerji depolayan kapasitörler kullanılmaya başlandığı yazılı. Eski tip ssd lerde bu teknolojinin kullanılmadığını da yazıyor...
Yine iş tecrübeye kaldı, yaşayıp görecez yansımalarını
-
PLP konusu ile ilgili Kingston sitesinde faydalı bir bilgi buldum. Translate ile çevirebilirsiniz.
Kingston reklamı yapmıyom, geçenlerde aldığım ssd seagate markaydı
https://www.kingston.com/tr/solutions/servers-data-centers/ssd-power-loss-protection
Edit: site zaten Türkçe imiş translate çevirisine gerek kalmadı
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobay -- 16 Ocak 2021; 10:42:56 >
-
Ani güç kesintisi sonucu SSD bozulabilir. Güç kesintilerine karşı korumalı olan ve içinde tantal kapasitörler bulunan NAS ve sunucular için üretilmiş SSD modelleri var ancak bunlar çok pahalıdır.
-
Samsung EVO 860 olan SSD yi 2 yıldır kullanıyorum, bir kaç defa PC açıkken elektrik kesildi ama bir sıkıntı yaşamadım.
Hala vadelilen okuma yazma değerlerinde çalışıyor.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Armag3d0NAni güç kesintisi sonucu SSD bozulabilir. Güç kesintilerine karşı korumalı olan ve içinde tantal kapasitörler bulunan NAS ve sunucular için üretilmiş SSD modelleri var ancak bunlar çok pahalıdır.
-
-
SSD alırken sadece fiyat odaklı olmamak lazım.
Gerekirse bir miktar fazla verip sonra üzüleceğimiz ürün almamalıyız.
-
-
hdd ve ssdler belirli bir elektrik şokuna bile dayanıklıdır şahsen +- yanlış montajlanmış bir powerdan hardiski taktım ciddi kıvılcım çıktı hardisk yandı sandım hiç bir şey olmamış
ani güç kesintisi ile sorun olma ihtimali yok denecek kadar az
-
Mekanik diskte ömrüm boyunca iki kere partition uçması oldu başka da bir sorun yok.
Ssd bozulduysa psu kalitesizliğindendir zannedersem.
-
Hdd yükleme yapıyorken fişi çektim bozuldu. Tabi daha önce 1000 kere civarı elektrik kesintisi vb. durumlarda bozulmamıştı.
-
Bi arkadaşımın bilgisayarına samsung 850 evo ssd takmıştım. Çocuğu sürekli bilgisayarı direkt fişten çekerek kapatıyor ssd hala sağlam. Ama tabi samsung evo ssd ler kendini ispatlamış kaliteli ürünler, her markada durum aynı olmayabilir. -
Zor bir ihtimal. Bozulsa da garanti kapsamında olur.
İşi garantiye almak için, NVME portu yerine
PCIe NVME dönüştürücü kullanabilirsiniz. Çoğunda kapasitör vardır.
Kaliteli bir marka kolay kolay bozulmaz. Bilindik marka disklerim bile bozulmadı hiç.
-
Konuyu ben açmıştım ama cevabınız bana mı bilemedim...
Masaüstü bilgisayarıma sata ssd alıp takmıştım ve halen kullanıyorum da, esas sorum bir elektrik kesintisi yaşasam ssd lerde sorun yaşanır mı/yaşayan oldu mu?
"seagate barracuda 120" serisi 250gb sata ssd
-
çok düşük bir olasılık.
-
Ben yaşadım hocam. Elektrik kesintisinden sonra pc ye yüklediğim şeyler siliniyor, sildiğim şeyler ise geri yükleniyor + UEFİ den secure erase vs hiçbir işe yaramıyor bildiğin çöp oldu. Arada da mavi ekran alıyorum.
Benzer içerikler
- unexpected store exception hatası
- hikvision ssd alınır mı
- ruxim nedir
- antimalware service executable nedir
- twinmos ssd alınır mı
- en iyi harddisk markası
- ntfs nedir
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X