Şimdi Ara

ARACA GENİŞ LASTİK TAKMAK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
61
Cevap
1
Favori
47.992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar araca geniş lastik düşünüyorum yol tutuşunda falan etkisi oluyor diye ama bunun artı yönleri ve eksi yönleri nelerdir sizce? gereklimidir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-323E4D72D -- 21 Mart 2013; 0:48:18 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Atmosphere

şahinlere ve çakal kasa bmw'lere geniş lastik ve geniş jant takıyorlar. trafikte görünce tiksinerek bakıyorum.
    Lastikler konusunda yazdığım yazının bir kısmıdır. Yazının tamamı, imzamdaki 'lastikler' konusunda mevcut.

LASTİK EBATLARININ ETKİLERİ

Bu bölümde lastik genişliğinin, yanak yüksekliğinin, jant çapının konfor, yol tutuş, fren mesafesi, yakıt tüketimi, aracın performansı ve tekerleğin performansı gibi konularda etkilerini inceleyeceğim. Yakıt tüketimi konusunu ayrıca inceleyeceğim.

Lastik Genişliği

Kuru ve stabilize yüzey için ; lastik genişliği arttıkça, lastiğin yere temas eden yüzey alanı artar. Bu da lastiğin yere daha iyi tutunmasını sağlar. Yere daha iyi tutunan lastiğin fren durma mesafesi kısalır, virajlarda stabilite artar. Araç virajı daha güvenli şekilde alır. Yerle temas eden alanın artmasından dolayı tekerleğin gücü yere iletebilme kabiliyeti artar. Drag yarışlarında arkadan çekişli amerikanlarda arka tekerleklerin devasa şekilde geniş olması ve ilk hareket anında aracın burnunun havaya kalkması bu sebeptendir.

kaynak

Bunun haricinde ; genişleyen lastikte büyük ihtimalle tekerlek modülünün de ağırlığı artacağından ve yol direncinin artmasından dolayı aracın performansında düşüş gözlenebilir. Tekerleği dönen bir cisim olduğundan kütlesi ne kadar fazla ise o derecede bir eylemsizlik direnci gösterecektir. Bu da performans kaybına yol açacaktır.

Karlı ve ya kaygan zemin ise tüm bunların tersi geçerlidir. Buzlu ve ya karlı zeminde dar lastik yere daha iyi tutunma sağlar. Şekil görsel açıdan iyi bir örnektir.

kaynak

Yanak yüksekliği ve jant çapı

Lastiğin yanak yüksekliği (yanak oranı değil, yüksekliği) ise konfor açısından önemlidir. Geniş yanağa sahip tekerleğin, darbeyi sönümleme kabiliyeti artacağından konfor artacaktır. Bunun yanında dış çapın sabit kaldığını düşünerek ; artan yanak yüksekliği jantın da küçülmesine sebep olacağından yakıt tüketiminin düşmesini de sağlayacaktır.

Jantların ağırlıklarını buradan öğrenebilirsiniz.

YAKIT TÜKETİMİ

Aracın yakıt tüketimini ne arttırır?

- Tekerlek modülünün (jant+lastik) ağırlığı
    - Yol direnci

Yakıt tüketimini etkileyen faktörler bu iki ana sebep kaynaklıdır. Tekerlek modülünün ağırlığı ; jant çapına ve jantın malzemesine bağlıdır. Saç ve alaşım jantlar arasında ağırlık farkları vardır. Yol direncini arttıran sebep ise lastiğin genişliğidir. Lastik ebatının değişiminde hem jant çapı arttırılır hem de lastik genişliği artırılırsa yakıt tüketimine etkisi maksimum düzeye çıkar.

Burada zor olan kısım ise bu etkilerin oranını tahmin etmektir. Ancak ve ancak aynı araç üzerinde farklı lastik ve jant kombinasyonu için yapılan bir test bize doğru bir fikir verebilir.

Not : Grafikteki ''Fuel Economy (Yakıt Tüketimi)'' yazan kısmı litre/100 km ; ''Weight (ağırlık)'' yazan kısmı ise bizim kullandığımız kg cinsine çevirdim.

kaynak
  • Artı yönleri yol tutuş ve frenleme
    Eksi yönleri tüketim artışı ve performans düşüşü

Dengeyi iyi kurmak lazım, abartmamak lazım.
    Ben orjinalinden yanayım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: CakirAkinSen

Merhabalar araca geniş lastik düşünüyorum yol tutuşunda falan etkisi oluyor diye ama bunun artı yönleri ve eksi yönleri nelerdir sizce? gereklimidir?

Geniş Lastiğin Yarar ve Zararları:
    1- Direksiyon pompasını yorar
    2- Eğimli bozuk yollarda dalma yapar.
    3- Yakıta etkisi çok çok azdır, performansa ise nerdeyse hiç etkisi yoktur.
    4- Arkalara geniş takınca araba çok daha güzel görünür.
    5- Frenleme ve patinaja etkisi olumuzdur. İnce lastik daha iyi yola tutunur.
    6- İnce lastiğe göre fiyatlar oldukça pahalıdır.

Sonuçta tek elle tutulur artısı görüntüdür.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fatih_540ia

quote:

Merhabalar araca geniş lastik düşünüyorum yol tutuşunda falan etkisi oluyor diye ama bunun artı yönleri ve eksi yönleri nelerdir sizce? gereklimidir?

Şu an üzerinde 175/70/14 jant ve lastik var bunu ilk fırsatta(elime para geçince) 195/55/15 yapayım diyorum çok fazla bir zararı olmaz heralde böyle bakınca bisiklet tekerleği gibi görünüyor sinirlerimi bozuyor

• quote:

Orijinalden alıntı: chncnyhn

Şu an üzerinde 175/70/14 jant ve lastik var bunu ilk fırsatta(elime para geçince) 195/55/15 yapayım diyorum çok fazla bir zararı olmaz heralde böyle bakınca bisiklet tekerleği gibi görünüyor sinirlerimi bozuyor

Alıntıları Göster
    geniş lastik çok abartılmamak kaidesi ile aracı bozmaz performans vs bakımından ama 16 stock jant/teker kombinasyonu bir cihaz'a 18-19inç takarsanız mantarlar tabi hee aracınız hp ve tork olarak kaldırıyordur 20 inc'de koyabilirsiniz nemaproblema..

• quote:

Orijinalden alıntı: bal974

Artı yönleri yol tutuş ve frenleme

teşekkürler kararsız kaldım napsam bilemedim geniş lastik hoş duruyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gestapo SS

geniş lastik çok abartılmamak kaidesi ile aracı bozmaz performans vs bakımından ama 16 stock jant/teker kombinasyonu bir cihaz'a 18-19inç takarsanız mantarlar tabi hee aracınız hp ve tork olarak kaldırıyordur 20 inc'de koyabilirsiniz nemaproblema..

teşekkürler araç güçlü bir araç değil 110 beygirlik 1.6 motoru var ben yol tutuşunda daha iyi olmasını istiyorum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    17" jant (yakıt+Araca etkisi)
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: chncnyhn

evet ince lastikler öyle durduğu için değiştirmek istiyorum bende diğer araçlara nazaran fazla kötü değil ama yol tutuşunda araç fazla iyi değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-323E4D72D -- 21 Mart 2013; 20:42:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fatih_540ia

quote:

anladım... kararsız kaldım hiç oynamasammı acaba zaten spor bir araç değil

• quote:

anladım teşekkürler şuan en iyisi ellememek ilerleyen zamanlarda düşünürüm
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-323E4D72D

quote:

anladım teşekkürler şuan en iyisi ellememek ilerleyen zamanlarda düşünürüm

Alıntıları Göster
    sizin söylediğiniz değişimi ben yaptım
    205-55-16 orjinal ebatlı jant lastiğimi ,225-45-17 yaptım
    konfor doğru lastik seçimi ile bozulmuyor..bir önceki 205 olan continantal idi,şimdi michelin var.lastik yumuşaklığı ile konfor oranında azalma yok.
    Lastik ses artışı yaşamadım.(lastik kaynaklı olabilir.)
    yakıt tüketimimde bu değişime istinaden bariz bir artış yok,Hala şehir içinde 8 litre civarı benzin tüketiyor.
    yol tutuşu arttı ,
    denemek için çevre yoluna çıktım,yüksek hızlarda yola daha iyi bastığını hissediyorsunuz.ama ben daha fazlasını beklerdim.
    lastik jant hesap cetvelini kullanın,doğru bir ebatta büyüme ile sıkıntı yaşamazssınız.
    Alacağınız jantta lastik kadar önemli,ağırlıkları vb durumlara dikkat ederseniz daha iyi olur.
    iyi formlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: canmert2005

sizin söylediğiniz değişimi ben yaptım
    205-55-16 orjinal ebatlı jant lastiğimi ,225-45-17 yaptım
    konfor doğru lastik seçimi ile bozulmuyor..bir önceki 205 olan continantal idi,şimdi michelin var.lastik yumuşaklığı ile konfor oranında azalma yok.
    Lastik ses artışı yaşamadım.(lastik kaynaklı olabilir.)
    yakıt tüketimimde bu değişime istinaden bariz bir artış yok,Hala şehir içinde 8 litre civarı benzin tüketiyor.
    yol tutuşu arttı ,
    denemek için çevre yoluna çıktım,yüksek hızlarda yola daha iyi bastığını hissediyorsunuz.ama ben daha fazlasını beklerdim.
    lastik jant hesap cetvelini kullanın,doğru bir ebatta büyüme ile sıkıntı yaşamazssınız.
    Alacağınız jantta lastik kadar önemli,ağırlıkları vb durumlara dikkat ederseniz daha iyi olur.
    iyi formlar.

Alıntıları Göster
    şimdi 195/60/16 lastiklerimi 205 / 55 / 16 ile değiştirsem ne gibi zarar görür aracım orjinal ebattaki lastiğim çok pahalı 205 olan daha ucuz yardım bekliyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: echomaniac

şimdi 195/60/16 lastiklerimi 205 / 55 / 16 ile değiştirsem ne gibi zarar görür aracım orjinal ebattaki lastiğim çok pahalı 205 olan daha ucuz yardım bekliyorum

Farkı anlamanizin hic imkani yok. Çünkü hissedilmeyecek kadar düşük fark var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • şahinlere ve çakal kasa bmw'lere geniş lastik ve geniş jant takıyorlar. trafikte görünce tiksinerek bakıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Atmosphere

şahinlere ve çakal kasa bmw'lere geniş lastik ve geniş jant takıyorlar. trafikte görünce tiksinerek bakıyorum.
    Lastikler konusunda yazdığım yazının bir kısmıdır. Yazının tamamı, imzamdaki 'lastikler' konusunda mevcut.

Bu bölümde lastik genişliğinin, yanak yüksekliğinin, jant çapının konfor, yol tutuş, fren mesafesi, yakıt tüketimi, aracın performansı ve tekerleğin performansı gibi konularda etkilerini inceleyeceğim. Yakıt tüketimi konusunu ayrıca inceleyeceğim.

Lastik Genişliği

Kuru ve stabilize yüzey için ; lastik genişliği arttıkça, lastiğin yere temas eden yüzey alanı artar. Bu da lastiğin yere daha iyi tutunmasını sağlar. Yere daha iyi tutunan lastiğin fren durma mesafesi kısalır, virajlarda stabilite artar. Araç virajı daha güvenli şekilde alır. Yerle temas eden alanın artmasından dolayı tekerleğin gücü yere iletebilme kabiliyeti artar. Drag yarışlarında arkadan çekişli amerikanlarda arka tekerleklerin devasa şekilde geniş olması ve ilk hareket anında aracın burnunun havaya kalkması bu sebeptendir.

kaynak

Bunun haricinde ; genişleyen lastikte büyük ihtimalle tekerlek modülünün de ağırlığı artacağından ve yol direncinin artmasından dolayı aracın performansında düşüş gözlenebilir. Tekerleği dönen bir cisim olduğundan kütlesi ne kadar fazla ise o derecede bir eylemsizlik direnci gösterecektir. Bu da performans kaybına yol açacaktır.

Karlı ve ya kaygan zemin ise tüm bunların tersi geçerlidir. Buzlu ve ya karlı zeminde dar lastik yere daha iyi tutunma sağlar. Şekil görsel açıdan iyi bir örnektir.

kaynak

Lastiğin yanak yüksekliği (yanak oranı değil, yüksekliği) ise konfor açısından önemlidir. Geniş yanağa sahip tekerleğin, darbeyi sönümleme kabiliyeti artacağından konfor artacaktır. Bunun yanında dış çapın sabit kaldığını düşünerek ; artan yanak yüksekliği jantın da küçülmesine sebep olacağından yakıt tüketiminin düşmesini de sağlayacaktır.

YAKIT TÜKETİMİ

- Yol direnci

Yakıt tüketimini etkileyen faktörler bu iki ana sebep kaynaklıdır. Tekerlek modülünün ağırlığı ; jant çapına ve jantın malzemesine bağlıdır. Saç ve alaşım jantlar arasında ağırlık farkları vardır. Yol direncini arttıran sebep ise lastiğin genişliğidir. Lastik ebatının değişiminde hem jant çapı arttırılır hem de lastik genişliği artırılırsa yakıt tüketimine etkisi maksimum düzeye çıkar.

Burada zor olan kısım ise bu etkilerin oranını tahmin etmektir. Ancak ve ancak aynı araç üzerinde farklı lastik ve jant kombinasyonu için yapılan bir test bize doğru bir fikir verebilir.

Not : Grafikteki ''Fuel Economy (Yakıt Tüketimi)'' yazan kısmı litre/100 km ; ''Weight (ağırlık)'' yazan kısmı ise bizim kullandığımız kg cinsine çevirdim.

kaynak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LionTech16 -- 21 Mart 2013; 21:42:18 >

• Kanaatimce jant capini orijinalden 1" den fazla buyutmemek lazim.

Taban genisligine gelirsek, 175'e 195, 195'e 205 takarsani yol tutus ve frenleme konusunda farkedilir bir fark gorursunuz ama bu size fazladan yakit olarak yansiyacaktir. Performansa pek etkisi olmaz.

Daha da abartirsaniz faydasi degil zarari olur.

Jant-taban buyuteceklere benim tavsiyem her zaman ayni aracin baska donanim sinifinda veya opsiyon olarak kullandigi, kisaca fabrikasyon olculerin en buyugunu kullanmalari yonundedir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: LionTech16

Lastik Genişliği

kaynak

kaynak

YAKIT TÜKETİMİ

- Yol direnci

kaynak

Alıntıları Göster
    185 65 R15 lastiklerimi, pirellinin P7 cinturato ozel seri 235 45 R17 ile degistirdim, genislik 5cm artinca hem yol tutus hem de frenleme inanilmaz artti, ayrica aracin goruntusu ozellikle arkadan ve yan profilden cok cok guzel gorunuyor.

• quote:

Teşekkürler çok güzel bilgiler

Bir sorum olacaktı benimde 225/45/18 lastiklerde kullandığım orjinal jant 245/40/18 lastiklerle uyumlu olur mu yoksa yeni jant almam gerekir mi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Berk Erden

quote:

Bir sorum olacaktı benimde 225/45/18 lastiklerde kullandığım orjinal jant 245/40/18 lastiklerle uyumlu olur mu yoksa yeni jant almam gerekir mi ?

Bunun için jantınızın tam ölçüsü gereklidir. Şekildeki gibi. Jantınızın üzerinde pres damga şeklinde yazar. (iç kısmındadır genellikle)

http://1.bp.blogspot.com/-wrgzdWuKNoc/TzPAdtP3GqI/AAAAAAAAAyw/Fgd-Uior91w/s1600/jant_olcu.jpg

Buna göre yorum yapmak daha sağlıklıdır.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Berk Erden

quote:

Bunun için jantınızın tam ölçüsü gereklidir. Şekildeki gibi. Jantınızın üzerinde pres damga şeklinde yazar. (iç kısmındadır genellikle)

http://1.bp.blogspot.com/-wrgzdWuKNoc/TzPAdtP3GqI/AAAAAAAAAyw/Fgd-Uior91w/s1600/jant_olcu.jpg

Buna göre yorum yapmak daha sağlıklıdır.

Anladım teşekkürler tekrar

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.