Şimdi Ara

ARKADAN İTİŞ ÖNDEN ÇEKİŞ TARTIŞMASININ TESCİLLİ DOĞRULUĞU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
916
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • http://www.uzmantv.com/arkadan-itis-nedir

http://www.uzmantv.com/onden-cekis-nedir

ARTIK ETHEM GENİMEDE İNANMAYANLAR ÇIKARSA DİYECEK BİR ŞEYİM YOK DOSTLAR.AMA DOĞRUSU BU..

GENELDE BU FORUMDA ÇOK TARTIŞILDI ZIT FİKİRLER BİRBİRLERİNE ÜSTÜNLÜK KURMAYA ÇALIŞMIŞTI AMA ARTIK DOĞRUSUNU ÖĞRENMENİN VAKTİ

GELDİ.BENDE BU ŞEKİLDE BİLİYORDUM,ZATEN MANTIKLI OLANIDA BU DEĞİLMİ.

4X4 AÇIKLAMASINIDA EKLEDİM.BİLMEYENLER OLABİLİR.

http://www.uzmantv.com/4x4-nedir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gt-40 -- 12 Ocak 2008; 10:56:15 >

• yanlış fikir sahibi olan dostlarım aydınlatıcı oldumu acaba.inandınızmı ?
  • güç kaybı konusu mu tartışıldı?
  • hayır arkadan çekiş önden çekiş veya önden itiş arkadan itiş deniliyordu.doğrusunu Ethem Genim üstadımız söylemiş.paylaşmak istedim.

yani doğrusu önden çekiş arkadan itiş ..4x4 'ler ise dört tekerden tahrikli veya dört çeker olarak beyan ediliyor.
  • PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
  • rica ederim son samuray.

belki sende denk gelmişsindir bu tartışmalara.
  • evet tartışmalara çoğu zaman bende katıldım her zaman için arkadan itiş önden çekişi savunmuştum senin paylaşımın sayesindede tescil kazanmış oldu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şahinler Neden Arkadan İtiş?
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • AWd olsun cöpten olsun....
  • Bu konuda önemli olan kelimelere yüklenen anlamdır.
    Birşey gerçek anlamda önden çekilir yada arkadan itilir.Halk diline yerleşmiş kelimeler yanlışta olsa TDK tarafından doğru kabul edilebilir.
    Ayrıca burdaki çekiş kavramı yan anlamdadır.Gerçek anlamda bir şeyi çekip götürmek anlamında değil de gücü iletme anlamındadır.
    eğer öyle olmasaydı arkadan çekişli arabalarda "çekiş kontrol sistemi" olmazdı.
  • Adam program yapıyor ama daha çekiş kelimesinin ne olduğunu bilmiyor....

Ayrıca aynı şeyi anlatan iki tane TERİM sözcüğü olur mu?

mesela taç atıyoruz, sağ kanattan atınca TAÇ soldan atınca başka bir terim olması gibi saçma sapan birşey...

Mesela o kadar saçma ki araç geri geri gittiğinde TERİM değişiyor

TCS=Traction control sistem

Traction=ÇEKİŞ

Çekiş TERİM ANLAMINDADIR.

bkxnz. Terim Anlamlı sözcükler nelerdir...

Ortaokulda Türkçe eğitimini iyi almamış vatandaşlarımızın bu yorumları hoş değil. Türkçeyi lütfen doğru kullanın....

Türkçede İtiş diye bir terim yoktur.

Lütfen sözlüklerinizi kontrol ediniz...

ayrıcawww.tdk.gov.tr den ONLINE TURKÇE sözlükten lütfen ÇEKİŞ terimini araştırınız.....

Çekiş bir şeyi çekmek değildir, motor gücünü yere iletmektir. Bir teker havada olduğunda veya çamura battığında o tekerde "çekiş yok" denir. İşte TCS kontrol sistemi o tekere güç yollamaz, gücü diğer tekerlere böler vs. vs.

Çekiş işte budur... Hala da bunları yazmama rağmen inat edecek bir adam varsa , anlamasının kıt olduğuna kanaat getireceğim... Ve ağaç yaş iken eğilir demek isteyeceğim.

Neticede anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az demiş atalarımız...

Ayrıca kalkıp iyi bir otomobil kullanan RALLİCİYİ malliciyi koyup örnek vermek doğru olmaz.

Türkçeyi ilgilendiren bir konuda TÜRKÇE Öğretmenine sorulmalı. Bu tarz şeyler. Burada doğru kaynak TDK dır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanmerto -- 12 Ocak 2008; 14:44:55 >

• quote:

Orjinalden alıntı: SeLiM_50

Bu konuda önemli olan kelimelere yüklenen anlamdır.
    Birşey gerçek anlamda önden çekilir yada arkadan itilir.Halk diline yerleşmiş kelimeler yanlışta olsa TDK tarafından doğru kabul edilebilir.
    Ayrıca burdaki çekiş kavramı yan anlamdadır.Gerçek anlamda bir şeyi çekip götürmek anlamında değil de gücü iletme anlamındadır.
    eğer öyle olmasaydı arkadan çekişli arabalarda "çekiş kontrol sistemi" olmazdı.

yani sonuca gelirsek arkadan itiş sizce çekiş olarakmı adlandırılmalı.TDK ve bu işin uzmanlarının söyledikleri bizlerin kulaktan dolma bilgilerin

altında önemsizmi oluyor anlamını çıkarmamız lazım sizin yorumunuzdan.çekiş kontrol sistemi konusuda ayrı tabi.bu şekilde adlandırılıyor ama

yinede bu gerçeği göz ardı edebilecek bir söylem olarakmı görebiliriz.

Bu konuda önemli olan kelimelere yüklenen anlamdır. sizden alıntı...........işte bu söyleminize katılıyorum.

• Terim Numarası 6028
    Türkçe çekme
    İngilizce traction
    Almanca Zug (m)
    Fransızca traction(f)
    Rusça
    Açıklama Bir parçanın her noktasına aynı miktarda ve aynı yönde gerilme uygulanması.

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ

çekiş
    isim

1 . Çekme işi:
    "Bir düğümü bir çekişte açmak imkânını temin eden kesik ip ucunu bulunca durdular."- P. Safa.
    2 . Bir motorun çekme gücü:
    "Benim arabanın çekişi çok iyi."- .

3 . halk ağzında Ağız kavgası.

www.tdk.org.tr

• rusçası neymiş merak ettim şimdi. arkadan çekişli (veya itişli) arabalarda motorun zayıf olduğu durumlarda araça çekmiyor deriz itmiyor demeyiz herhalde. işte bu çekiş kavramı da böyle birşey. birşeyi çekip götürmek anlamından farklı olarak birşeyi hareket ettirmek anlamında kullanılıyor.
    quote:

Orjinalden alıntı: hasanmerto

Terim Numarası 6028
    Türkçe çekme
    İngilizce traction
    Almanca Zug (m)
    Fransızca traction(f)
    Rusça
    Açıklama Bir parçanın her noktasına aynı miktarda ve aynı yönde gerilme uygulanması.

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ

çekiş
    isim

1 . Çekme işi:
    "Bir düğümü bir çekişte açmak imkânını temin eden kesik ip ucunu bulunca durdular."- P. Safa.
    2 . Bir motorun çekme gücü:
    "Benim arabanın çekişi çok iyi."- .

3 . halk ağzında Ağız kavgası.

www.tdk.org.tr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karenin -- 12 Ocak 2008; 15:16:21 >

• yani önden çekiş ve arkadan çekiş oluyor sizin söyleminize ve tdk'ya göre.

aşağıdaki taç atışı örneği gerçekten doğru bir örnekleme.ama arkadan bir şeyi hareket ettirmek için yüklenildiği zamanda itme eylemi,öndende kendine

doğru hareket kazandırıldığı zamanda çekme eylemi olmuyormu.yani kelimelere yüklenen anlam devreye girip aslında nedemek istediğimiz

gizli özne gibi içindemi saklanıyor.

bu konuyu açmamın sebebi devamlı tartışılan vede bazen rahatsızlık veren durumlara kadar gelebilen,aslında anlamak istediğimizi anlamış olmakla

beraber kullanılan terimlerde tartışma yaratılıyor gibime geliyor.

ama sonuç olarak karşı tarafın ne anlatmak istediğini anlıyoruz .ETHEM GENİM hoca'nında söyledikleri ağız alışkanlığımı diyebiliriz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: gt-40

yani sonuca gelirsek arkadan itiş sizce çekiş olarakmı adlandırılmalı.

Bana göre arkadan çekiş de, arkadan itiş de yanlış değil.
    Kullanıldığı cümleye göre değişir.
    Ama ben "arkadan çekiş" söz öbeğini kullanmayı daha çok seviyorum.Sebebi güzel Türkçe'mizde kelimelerin çok kapsamlı anlamlar taşıması.İç Anadolu insanımızın ağzına yakın bir tabir.Yani bir kelimeye birden fazla anlam yükleyebiliriz.Zaten bunu şairler bolca kullanıyor.Onun için şiirlerde büyük anlam derinlikleri oluşuyor.

quote:

yani sonuca gelirsek arkadan itiş sizce çekiş olarakmı adlandırılmalı.TDK ve bu işin uzmanlarının söyledikleri bizlerin kulaktan dolma bilgilerin

altında önemsizmi oluyor anlamını çıkarmamız lazım sizin yorumunuzdan.

Hayır bu sonuç çıkmaz.
    Kural olarak yanlış olan bazı söz öbekleri, halk dilindende kullanıla kullanıla dilimize yerleşir, dilimizden atılamayacak değerlere ulaşır.TDK da bunları kalıplşmış söz öbekleri olarak alır ve yanlışlığından bahsetmez,doğru kabul edilir.
    Saygılar.

• kendini ön tekerleğin yerine koy bi arkana bak otomobilin büyük kısmı arkandadır. bu durumda onu çekmek zorundasın.
    şimdi de arka tekerlek ol. önüne doğru b bak otomobilin büyük kısmı öndedir gitmek için o kütleyi itmek zorundasın.

olayı en basite indirgersek ortaya bu çıkıyor.
  • Yahu bana ne Ethem Genim hangisini kullanıyor, "çekiş" sözcüğü eşşeğin arabayı önden çekmesi anlamında değil ki. çekmek de değil; "çekiş" = "traction" yani o terleğin, döndürme kuvvetine sahip olması..
    -Önden çekilir, arkadan itilir diyenlerin kriteri; arka tekerlerin aracın ağılık merkezinin arkasında olması, ön tekerlerin de ağılık merkezinin önünde olması bu durumda. (Ki değilse; bu aracın arka tekerlerinin de arkasında tamponu var; bagajı var.. onları da ayıralım; örneğin 4*4 arabalar yeri geldiğinde tampon ve bagajı 4 çekişli, yolcu kabini hem itiş hem çekişli, motor bloğu ve ön tamponu ise 4 itişli şeklinde tanımlansın.. : )
    Ya da 6 tekerlekli bir araç düşünün.
    6 tekerin de tahrik gücü var yani motordan döndürme kuvveti alıyorlar..
    Ağırlık merkezi tam olarak orta teker milinin hizasında olsun aracın;
    Şimdi ne diyeceğiz? Önden çekişli, arkadan itişli ve ortadan - dödürmeli ?? - nurtopu gibi bir aracımız olacak..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kalsiyum 17 -- 12 Ocak 2008; 15:34:51 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Equal_17

kendini ön tekerleğin yerine koy bi arkana bak otomobilin büyük kısmı arkandadır. bu durumda onu çekmek zorundasın.
    şimdi de arka tekerlek ol. önüne doğru b bak otomobilin büyük kısmı öndedir gitmek için o kütleyi itmek zorundasın.

olayı en basite indirgersek ortaya bu çıkıyor.

Herşeyi basite indirgenirse matematikte 2x2=5 gibi sonuçlar çıkıyor.
    Çekmek- ve İtmek- fiillerinin cümleye göre değiştiği iki örnek:
    "Çekiş" kelimesini motorun gücünü yere iletme olarak kullanırsak, " Bizim arabamız arkadan çekişli." cümlesinde motorun gücünün yere ileten tekerleklerin arka tekerlekler olduğunu anlarız.
    Ama eğer cümle; "Hadi şu aracı arkasından itin" olarak söylenirse,arabanın arkadan öne doğru itilmesi gerektiğini anlarız.Burda cüme"Hadi şu aracı arkadan çekin" olarak değiştirilirse anlam farklılığı oluşur ve eylemi yapacak kişiler eylemi zıt yöne yapar.

Terim olarak alınacak olursa, bana göre; "önden çekiş,arkadan çekiş" olarak doğru olur.

Edit:İmla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SeLiM_50 -- 12 Ocak 2008; 15:48:45 >

• quote:

Orjinalden alıntı: feanorringeril

Ya da 6 tekerlekli bir araç düşünün.
    6 tekerin de tahrik gücü var yani motordan döndürme kuvveti alıyorlar..
    Ağırlık merkezi tam olarak orta teker milinin hizasında olsun aracın;
    Şimdi ne diyeceğiz? Önden çekişli, arkadan itişli ve ortadan - dödürmeli ?? - nurtopu gibi bir aracımız olacak..

yada 6 tekerlekli bir big foot kamyon.
    Ağırlık merkezi doğal olarak ortadaki tekerleklerin arasında oluyor.
    O zaman yandan kaykıl mı diyeceğiz?

• quote:

yani önden çekiş ve arkadan çekiş oluyor sizin söyleminize ve tdk'ya göre.

aşağıdaki taç atışı örneği gerçekten doğru bir örnekleme.ama arkadan bir şeyi hareket ettirmek için yüklenildiği zamanda itme eylemi,öndende kendine

doğru hareket kazandırıldığı zamanda çekme eylemi olmuyormu.yani kelimelere yüklenen anlam devreye girip aslında nedemek istediğimiz

gizli özne gibi içindemi saklanıyor.

bu konuyu açmamın sebebi devamlı tartışılan vede bazen rahatsızlık veren durumlara kadar gelebilen,aslında anlamak istediğimizi anlamış olmakla

beraber kullanılan terimlerde tartışma yaratılıyor gibime geliyor.

ama sonuç olarak karşı tarafın ne anlatmak istediğini anlıyoruz .ETHEM GENİM hoca'nında söyledikleri ağız alışkanlığımı diyebiliriz.

GT40 gerçekten sağduyulu bir arkadaşsın , karşı görüşle uzlaşı ve dediğinde inat etmeme güzel bir yaklaşım seni takdir ettim.Çok efendisin...

ETHEM hoca kendi çekiş yok filan diyor, ÇEKİŞ in tarifini kullanıyor ama İTİŞ diyor.

Çekme tamamen yain çekme eylemini anlatmıyor, motorun yere güç iletmesini anlatıyor, yani terim sözcüğü....

Yani ağız alışkanlığı.

Bakın ben de Arkadan İTİŞ diyorum çünkü daha kolay geliyor, unutuyorum hep. Doğrusu ÇEKİŞ tir...

Bir tekerde ÇEKİŞ olması, Motordan iletilen gücün yere aktarılmasıdır.. .Terim anlamıdır. Sözcüğün GERÇEK ANLAMI değildir...

Türkçemizde bir sözcükle bir çok eylem anlatabilirken, İngilizcede bir çok söczükle anlatılıyor benzer eylemler...

Mesela İngilizce ÇEKMEK - PULL ÇEKİŞ i anlatan kelime TRACTION

Türkçede ikisini tek bir sözcükle kullanabiliyoruz... Yani tek bir fiille, bu da Türkçenin zenginliği oluyor..

Zaten Ethem hocaya bunu anlatan bir mail atsak, o da mutlaka düzeltecek dikkat edecektir...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.