Şimdi Ara

Arkadaşlar 2 yaşında kızımı ön koltuğa oto koltuğu ile oturtmam yasal mı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
13.514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

www.trafik.gov.tr
    Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı
    http://www.trafik.gov.tr/Sayfalar/CocukKoltukKullanim.aspx

• Oto koltuğuna ya da ön yolcu koltuğunun aynalı gölgeliğine bakarsanz oturtmamanız gerektiği yazılı ve görsel olarak belirtilmiştir. Hava yastığı açıldığında tam bir felaket olacaktır. Tabi bu hiçbir şeyden haberi olmayan insanlar için bu şekilde göstrrilmiştir. Yani kesinlikle oturtmamalısnz.
    Yapay Zekanın Yanıtı

2 Yaşındaki Çocuğunu Ön Koltuğa Oto Koltuğu ile Oturtabilir misin?

Çocuğunun güvenliğini sağlamak, ebeveynler için en önemli önceliklerden biridir. Bu bağlamda, oto koltuğu kullanımı hayati önem taşır. Ancak, oto koltuğunu ön koltuğa takıp takamayacağın konusunda kafa karışıklığı yaşayabilirsin.

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre, 12 yaşından küçük ve 135 cm'den kısa boylu çocukların özel bir araçta seyahat ederken mutlaka çocuk güvenlik koltuğu (oto koltuğu) kullanmaları gerekir. Bu kural, ön koltukta da geçerlidir.

İki yaşındaki bir çocuk için, ön koltukta oto koltuğu kullanmak yasaldır. Ancak, aşağıdaki önlemleri almalısın:

• Oto koltuğu, çocuğun boyuna ve kilosuna uygun olmalıdır.
    • Oto koltuğu, aracın ön koltuğuna doğru şekilde takılmalıdır.
    • Hava yastığının devre dışı bırakılması gerekir. Aksi takdirde, kaza anında hava yastığı açılınca oto koltuğuna çarparak çocuğa zarar verebilir.

Ayrıca, ön koltukta oto koltuğu kullanmanın bazı dezavantajları da vardır:

• Çocuğu kontrol etmek ve onunla iletişim kurmak daha zor olabilir.
    • Hava yastığı devre dışı bırakıldığında, ön koltuktaki yolcunun güvenliği tehlikeye girebilir.

Bu nedenle, mümkünse çocuğunu arka koltukta, uygun bir oto koltuğunda oturtman önerilir. Ancak, ön koltukta oto koltuğu kullanmak zorundaysan, yukarıda belirtilen önlemleri alarak çocuğunun güvenliğini sağlayabilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Neden ön koltuk?
  • Oto koltuğuna ya da ön yolcu koltuğunun aynalı gölgeliğine bakarsanz oturtmamanız gerektiği yazılı ve görsel olarak belirtilmiştir. Hava yastığı açıldığında tam bir felaket olacaktır. Tabi bu hiçbir şeyden haberi olmayan insanlar için bu şekilde göstrrilmiştir. Yani kesinlikle oturtmamalısnz.
  • Verdiğiniz linkte yazdığından anladığıma göre yasak değil ancak güvenli de değil.

Bütün çocuklar için en güvenli yer arka koltuktur. Çocuk koltuğu kolayca monte edilebilecekse, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmına takılması tavsiye edilmektedir. Çocuklar çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvenlidirler. (Özellikle önden çarpmalarda yaklaşık % 29 oranında daha güvenlidir.)

0-4 yaş kategorileri için dizayn edilen araç çocuk koltukları yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında kullanılmamalıdır. Kaza anında açılan hava yastığı koltuğa çarpıp, çocuğun ağır yaralanmasına hatta ölümüne bile neden olabilir.

Çocuk mutlaka ön koltukta oturtulacaksa aracın koltuğu mümkün olduğu kadar geriye çekilmelidir. (Özellikle yan hava yastığı olan araçlarda.)

Araç çocuk koltuklarının; sağa sola, arkaya öne kaymaması için, araca emniyet kemeriyle iyice sabitlenmesi gerekir.

Yeni doğmuş bebeğin bulunduğu koltuktaki kemerler en alttaki tokaya takılmalı ve tokalar da omuzda veya omuz altı hizasında bulunmalıdır. Çocuğun yaş ve kilosuna göre kemer ayarları artırılmalıdır. Kemerler omuzlar üzerinden ve ayakların arasından geçmelidir.

Plastik kemer tokalarının tam olarak takıldığından emin olunmalıdır.

Çocuk koltukları uluslar arası standartlara uygun olmalı ve uygun olduğuna dair etiketi olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Üretici talimatları ve araçlarda kullanım kılavuzları mutlaka okunmalıdır.

Bir kazaya karışan araçtaki çocuk koltuğu kesinlikle kullanılmamalı ve değiştirilmelidir.

• Ned_Starkk kullanıcısına yanıt
    Ben ön koltuğa oturtuyorum. Tabi mecburiyetten oluyor bu durum, fakat söylediğiniz gibi felaket olacak bir durum olacağınıda düşünmüyorum. Son 2 aracımda D segmenti ve epey geniş, ön koltuğu epey arkaya alıyorum. Koltuğu ve çocuğu iyice sabitleyip hava yastığını iptal ediyorum. Tabi koltuk ön tarafa bakıyor.
  • Arkadaşlar 2 yaşında kızımı ön koltuğa oto koltuğu ile oturtmam yasal mı
    Bu kirmizi toka ne ise yariyor yardim lutfen
  • 90 lı yıllarda airbag patlasından çocuğun kafası koptu istanbulda dün gibi hatırlıyorum. 13 yaşından önce oturtmayın ve insanları uyarın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Airbag kapatılabilir o zaman zorunlu hallerde oturuyor bizimki de. Zaten airbag kapatılmadan yapilmamali ve şehir içiyle sınırlı olmalı.
  • Neden böyle bir riske giriyorsunuz ? Hemen hemen her airbag olan araçta meşhur bir işaret vardır,çocuk koltuğuyla ön koltuğa oturulmamasını belirten.Belirtmese bile düşünüp oturtulmamalı,her açıdan sakıncalı.
  • airbag çocuğa zarar verir
  • quote:

Orijinalden alıntı: EmreGLC

90 lı yıllarda airbag patlasından çocuğun kafası koptu istanbulda dün gibi hatırlıyorum. 13 yaşından önce oturtmayın ve insanları uyarın.
    aynen bakırköy'de olmuştu o olay s320 idi araç..

ön koltuğa bir bebek veya çocuk oturacaksa, kesinlikle yolcu hava yastığı kapatılmalıdır. kapatma şalteri araçtan araca değişiklik gösterir, mesela peugeot 307'de orta konsolda el freninin orada idi, mitsubishi asx, lancer, colt gibi araçlarda torpido gözünün içerisinde.

en güvenli çözüm tabii ki arka koltuktur. isofix ile sıkıca bağlayınız, isofix dışında ek bir kanca daha varsa araçlarda bagaj içerisinde bir kancanın yeri daha oluyor (asx'te vardı) o da oraya takılacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ned_Starkk

Oto koltuğuna ya da ön yolcu koltuğunun aynalı gölgeliğine bakarsanz oturtmamanız gerektiği yazılı ve görsel olarak belirtilmiştir. Hava yastığı açıldığında tam bir felaket olacaktır. Tabi bu hiçbir şeyden haberi olmayan insanlar için bu şekilde göstrrilmiştir. Yani kesinlikle oturtmamalısnz.
    Hocam arabasina bagli.
    Yeni model araclarin cogunda airbag kapatilabiliyor, cocuk koltugu takilabilsin diye. Bazilari da kendi otomatik kapatiyor airbagi sensoru var.

Airbag kapatilamiyorsa kesinlikle oturtulmamasi gerekir.

Eger airbag kapatilabiliyorsa, aracin kitapciginda da on koltuga koltuk takmayin yazmiyorsa oturtulabilir. Tabi tercih edilmemesi gerekir. Zorunluluksa. mesela aracta 4 cocuk var ise, en buyuk olan one oturturmalidir. Ya da arac zaten iki kisilik ise yapacka bir sey yoktur. Ama arka koltuk bosken kesinlikle one oturtmak gereksiz.

• Herkes atıp tutmuş arkadaş. Yok oturtamazsın yok oturtursun. Yok güneşlikte oturtmayın yazıyormuş. Güneşliğe bakıp da bunu anlayan ehliyetini bi kenara koysun semboller ne işe yarar evinde otursun çalışsın.

Güneşlikte yer alan uyarıda ön koltukta, sırtı yola dönük vaziyette taşıma esnasında mutlaka airbag i kapatın uyarısı var. Sembol bunu anlatır ve bir "i" harfi ile de aracın kullanma kılavuzuna yönlendirir. Oturtmayın demez. Mecbur kalmadıkça oturtmayın da demez.

Ancak hava yastığının hala nasıl çalıştığını bilmeyen ebeveynler maalesef hava yastığını kapatmadan ön yolcu koltuğuna çocuk koltuklarını ters takabiliyor.

Aracınızın kullanma kılavuzunda açıkça çocuk koltuğu ile ilgili kısım vardır okuyunuz. Mesela benim aracımda çocuk koltuğu için ön koltukta isofix bağlantıları var, ancak önde seyahat için
    "Sırtlığı 45° yatırınız, daha sonra çocuk koltuğunu takınız.
    Sırtlığı, çocuk koltuğunun sırtlığı ile temas edene kadar düzleştiriniz"

gibi bir uyarı var.

Ancak bazı araçlarda ön koltukta isofix bağlantısı yok.

Herşeyi geçtim istatistiksel olarak arka yolcu koltuğu ön yolcu koltuğuna göre çocuklar için daha güvenli. Bu sebeple bana kalırsa en makul yer arka orta. Hem yolu görüyor çocuk, hem de yandan çarpışmalara karşı nispeten daha korumalı.

Bu arada bazı arkadaşlar yan hava yastığı olan araçlarda tehlikeli falan demiş de kenara koymak çocuk koltuğunu, bence onlar da kullanma kılavuzlarını açıp baksınlar. Ben hiç bir yerde böyle bir uyarı görmedim. Sallıyorlar :)

Bana kanıt sunsunlar geri alayım sözümü. Neticeden atmasınlar :)

Herkese kazasız sürüşler.
    Lütfen çocuk koltuklarınızın ve çocuk koltuklarınızı nasıl kullanmanız hakkında aracınızın kullanma klavuzunuzun ilgili sayfalarını vakit ayırıp okuyun.

• Tam ben yazacaktım ki, yazmış arkadaş zaten. Ön koltuğa çocuk koltuğu olur, sıkıntı olmaz ancak tek şartla, ön sağ koltuğa ait airbag mutlaka kapatılmalı. Sağ ön kapıyı açınca, sağda ön konsolun kapı ile kapanan tarafında aracın anahtarının uyacağı bir kilit var.

Sanırım kimse kullanma kılavuzunu okumuyor, büyük harflerle bu anlatılır bütün araba kılavuzlarında.
  • çocuk koltuğunu isofix ile aşağıdan bağladıktan sonra ayrıca top tether ile de bagajdaki kancalara sabitlemeniz gerekiyor. aksi taktirde koltuk yukarıdan bağlı olmadığı için öne yığılmalar olabilir.
  • Ned_Starkk kullanıcısına yanıt
    Nerden çıkardın bunu, ters oturtursan airbagi kapat diyor sadece. Hatta ön koltuğu isofixli arabalar bile var.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.