Şimdi Ara

ATI RADEON 4890 şipariş ettim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
78
Cevap
2
Favori
2.181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kaç yıl götürür bu ekran kartı sizce ? :D

• Kesin bir şey söylemek çok zor. Ancak ufak tahminlerde bulunabiliriz.

DX10 destekli ekran kartlarının çıkışından bu yana oyunlarda çok fazla bir gelişim olmadı. Crysis çok ayrı bir konu. Zaten kartların o oyunu bir türlü aşamıyor olması da bu durumu destekliyor.

DX10 döneminden beri devam eden bu sessizliğin başlıca sebebi konsollar. Çünkü dx10 kartların çıkışı ile birlikte yeni nesil konsollar da piyasaya oturmuş oldu ve oyun firmalarının çoğu konsollara destek verdi (PC'deki korsanlık inanılmaz boyutlara ulaştığı için bu durum gayet normal). Konsollara verilen desteğin sıkıntı yaratmasının sebebi, konsola yazılan oyun dx10'a değil, dx9'a yazılıyordu (ya da OpenGL). Bu sebeple dx10 uzunca bir süre destek görmedi. Diğer taraftan dx10 XP'ye yüklenemiyordu. Yani XP kullanan o büyük kitle dx10'a geçiş yapamadı ve Vista berbat bir işletim sistemiydi. O sebeple dx10 doğmadan öldü.

Yazılım tarafında bunlar olurken donanım tarafında ise 8800gtx ile Nvidia performans tacını almış gidiyordu. Ati'nin hd2900'ü başarısız olunca Nvidia'nın hamleleri de ağırlaştı. Daha doğrusu performans çıtasını yükseltme hamleleri yavaşladı, hatta durdu. Hatta ve hatta geriye yol aldı (bkz: 8800ultra ve 9800gtx). Ati hd2900'ün performans tarafında başarısızlığı yetmezmiş gibi bir de yol haritasını kökünden değiştirdiğini açıkladı. Yeni yol haritasına göre artık tek gpu ile üst seviyede yol almayacaktı. Orta-üst seviyede F/P'si iyi olan gpu'lar yapıp, bu gpu'ların çiftini kullanarak üst düzey performans sunacaktı. Bu sebeple hd2900'ün performansı üzerine pek bir şey katmadan hd3800 serisini sundu ve Nvidia da performansı aynı olan GeForce 9 serisi ile yanıt verdi.

Zaten o dönemde dx10 kullanılmayınca dx9'daki performans ön plâna çıktı ve hemen hemen tüm orta seviye kartlar o dönemde yeterliydiler. 2008'in yazına gelindiğinde iki firma da yeni seri kartlarını piyasaya sundu ve performans çıtası uzunca bir aradan sonra ciddi anlamda yükseldi. HD4870x2'nin gelişi kartların dx9 için artık aşırı derecede aşmış olduğunu gösterdi. Zaten o dönemden sonra iyice ekran kartlarını farklı alanlarda kullanma isteği gündeme geldi.

Oysa dx10 yaygınlaşsa, dx10 efetleri tam olarak kullanılsa ve dx9'da performansı yüksek olan bu kartların dx10'da performansları yetersiz kaldığı daha iyi anlaşılsaydı, performansı yükseltmek öncelikli hedef olurdu. Ancak bugün bile en çok kullanılan API dx9.

Peki bu zamandan sonra ne olur? Öncelikle konsol piyasasına bakmak gerekiyor. Zira oyun piyasasını konsollar belirler hale geldi. Konsolların eskidiği gün gibi ortada fakat hâlâ yaşatmaya çalışıyorlar. Çünkü bekledikleri parayı hâlâ kazanamadılar. O nedenle de bir sonraki nesil konsolların adı bile anılmıyor. Konsollar çıkmadan 1-2 yıl önce adı sanı duyurulur zaten. Özellikleri ballandırılarak anlatılır. Şuan öyle bir durum olmadığı için 2012 sonbaharından önce bir sonraki nesil konsolları beklemek mantıklı değil. Yani bugünkü oyunlar 2011'de de devam eder.

Ancak bu sefer dx10 kadar başarısız bir API yok. DX11'in çok daha başarılı olacağını söylemek mümkün. Tesselation gibi vurucu bir teknolojik gelişmeye sahip, Vista'ya yüklenebiliyor ve dx11 ile gelen Windows 7, Vista gibi berbat bir işletim sistemi değil. O sebeple dx11'in yaygınlaşması mümkün. Bu durumda PC'ye çıkacak oyunlar da dx11'e göre yazılacaktır.

Donanım piyasasına bakarsak, dx11'in performans bazında başarısız olduğunu söyleyebiliriz. HD5000 serisi kartlar tesselation'da dökülüyor. Fermi'lerin de pek iyi olduğu söylenemez (Her ne kadar HD5000 serisine göre iyi olsalar da). Ati'nin sene sonunda çıkaracağı yeni serisi bu konuya açıklık getirecektir. Ancak üretim tekniğinde aşanan aksaklıklar artık performansın çok ileri gidemeyeceğini gösteriyor bize. Ekran kartı dünyası resmen 40nm'de çakıldı. 28nm geçiş konusunda hâlâ net bir bilgi yok. 40nm'deki sorunlar bile 1 yıl sonra anca giderilebildi(?). 40nm'de kalındığı sürece performansın artması da kolay değil. Bu sebeple oyunlar mevcut kartlardan en yüksek seviyede yararlanacak şekilde yazılacaktır.

Toplarsak, 2012'ye kadar oyunlarda çok büyük bir yenilik göreceğimizi zannetmiyorum. O sebeple şuan orta halli bir kart, 2 yıl kafadan götürecektir. Yani almış olduğunuz kart gibi. Tabi daha sonradan ayarları kısıp, oynamaya devam ederim derseniz 4 yıl kadar hükmü sürecek bir karta sahip olduğunuzu söyleyebilirim. Yine de bu tahminler kesinlik taşımaz. Yalnızca mevcut bilgiler dahilinde yaptığım tahmindir.

• @M@U

Her oyuncunun okuması gereken güzel bir son birkaç yıl özeti olmuş...

gelecek perspektifi de yerinde olmuş, malesef pc oyunculuğu gittikçe konsollara endeksleniyor...
  • ps4 xbox360 2 gelene kadar
  • dx11 destekli bir kart yerine 4890 tercih etmenin nedenini cidden merak ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadtneverdie -- 5 Ağustos 2010; 9:32:58 >
  • @M@U

Ne yazmışsın öyle...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ***Leopard***

@M@U

Ne yazmışsın öyle...

Döktürmüş resmen. Faydalı bilgiler olmuş. Ellerine sağlık.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ati Radeon Hd 3850 Hakkında
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Merhaba M@U ;yararlı bir paylaşım olmuş,teşekkürler...
  • quote:

Orijinalden alıntı: sadtneverdie

dx11 destekli bir kart yerine 4890 tercih etmenin nedenini cidden merak ettim.

performansı 5770 ten daha üstün olan bir kart ihtiyacı vardır. 5830 veya gtx 460 alacak bütçeside yoktur , daha ucuz olduğu için 4890 tercih etmiştir.
  • O\C kapasitesi cok yüksek olan bir kart ayni zamanda ben kullanan olarak yorum yapacak olursam performansı HD5830 dan yüksek :D tek kötü yönü dx10 dx11 de oyle olmazsa olmaz deil yani.
  • @M@U mükemmel özetlemiş. Yazıya bakınca ati-nvidia rekabetinin yavaşladığı dönemlerde, 2 firmanında aynı kartları ısıtıp tekrar önümüze sunduğunu anlıyoruz. O yüzden bu rekabetin çetin şekilde sürmesi biz son kullanıcılar için çok ama çok önemli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi revenger11 -- 5 Ağustos 2010; 12:35:47 >
  • birazdan biri gelir ve 5770 alsaydın güc tüketimi az oc ile 4890 a yetişio falan dicek de takılma sen onlara paşam.gayet saglam bi kart almışsın.hayrını gör
  • @ M@U

Ne eksik ne fazla güzel özetlemişsin ama 2012 tarihini yeni nesil konsolların çıkış tarihi gibi mi verdin ? eğer öyleyse hiç sanmam microsoft ve sony bu nesil konsolların ekmeğini bir kaç sene yiyecek gibi gözüküyor . İkibin lerin başında her sene bir üst seviye grafikli oyunlar çıkardı ama hem oyunlar geç çıkardı hemde oynanabilirlik rezildi , şimdi grafikler de bir gelişme yok ama oyunlar daki oynanabilirlik gayet üst seviye , yada bana öyle geliyor
  • biraz daha para koyup gtx460 768 mb alsan daha iyi olurdu
  • quote:

Orijinalden alıntı: melyyh

quote:

performansı 5770 ten daha üstün olan bir kart ihtiyacı vardır. 5830 veya gtx 460 alacak bütçeside yoktur , daha ucuz olduğu için 4890 tercih etmiştir.

gtx460 a parası yetmemiş 4890 almış?

Teknofiyat 4890

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadtneverdie -- 5 Ağustos 2010; 14:30:15 >

• şunuda söylemeden edemiyorum
    xbox veya ps3'lere bu kadar akın olmasaydı yinede oyun üreticileri bu tarafa ağırlıklıklarını kaydırabilirlermiydi?
    bir konuda onlarıda haklı görüyorum kaç kişi den oluşuyor bir oyun firması para kazanmaları lazım
    Fakat bu milyonları bulmamalı...
    1 oyunu geliştirdin diye milyarder olmamalı hiçbir insanevladı...
    orj. oyun etiketindeki fiyatla 50$'dan başlamamalı...''ki''
    bu ''ki''ye dikkat edin,korsan bu kadar yayılmazdı...
    yani yine kendi kuyularına kendileri düşüyorlar fakat onlar yollarını bir şekilde çiziyorlar
    yine sömürülen biz oyunseverler oluyoruz..
  • Hocam keşke HD5770 alsaydınız 4890 a neden bu saatten sonra para verilsin ki?
  • Hayırlı Olsun Sizi 2 Yıl Daha Götürür
  • quote:

Orijinalden alıntı: terapi_triyaki

Hocam keşke HD5770 alsaydınız 4890 a neden bu saatten sonra para verilsin ki?

İçiptemi yorum yaptin yada bi bilgin yoktamı yaziyorsun ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: melyyh

quote:

Aynen.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.