Arkadaşlar herkese merhabalar ben ekran kartımı yükseltmek istiyorum (Msi rtx 2080 super) bunu rtx 3080ti ile yükseltmek istiyorum ancak şöyle bir sorum olacak ben google'a girip rtx 3080ti yazdığım zaman gigabyten 20.000 liralık ekran kartı ile Asusun ekran kartı arasında nasıl bir vardır veyahut bunların arasında suprim vs. gibi bazı farklı şeyler çıkıyor bunlarla ilgili diğer farklar neler olabilir yardımlarını cok değerlidir teşekkür ederim diğer bilgisayar parçalarım i7 10700k Asus tuf gaming z490 16 gb ram |
Aynı Model Ekran Kartları Arasındaki Fark
RTX ve GTX, NVIDIA'nın geliştirdiği iki grafik kartı serisidir. Aynı model numarasına sahip olsalar bile, bu iki seri arasında önemli farklılıklar vardır.
Çekirdek Mimarisi: GTX serisi, daha eski bir grafik çekirdek mimarisi kullanırken, RTX serisi daha yeni ve daha gelişmiş bir mimariye sahiptir. Bu, RTX kartlarının daha iyi performans ve güç verimliliği sunmasını sağlar.
Ray Tracing: RTX kartları, gerçek zamanlı ışın izleme yeteneğine sahiptir, bu da daha gerçekçi grafikler ve aydınlatma efektleri sağlar. GTX kartlarında bu özellik yoktur.
Bellek Hızları ve Bant Genişliği: RTX kartları genellikle GTX kartlarından daha yüksek bellek hızlarına ve bant genişliğine sahiptir. Bu, daha yüksek kare hızları ve daha az gecikme anlamına gelir.
Ek Özellikler: RTX kartları, VR desteği, DLSS ve G-Sync uyumluluğu dahil olmak üzere GTX kartlarında bulunmayan ek özelliklere sahiptir.
Performans: Genel olarak, aynı model numarasına sahip bir RTX kartı, eşdeğer GTX kartından daha iyi performans gösterir. Bu fark özellikle ışın izleme özelliği etkinleştirildiğinde belirginleşir.
Fiyat: RTX kartlar tipik olarak GTX kartlarından daha pahalıdır. Bu nedenle, hangi kartı seçeceğinize karar verirken bütçenizi göz önünde bulundurmalısınız.
Hangisi Sizin İçin Uygun?
Hangi ekran kartının sizin için uygun olduğu, özel ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Gerçek zamanlı ışın izleme ve gelişmiş grafikler istiyorsanız, bir RTX kartı düşünmelisiniz. Daha uygun fiyatlı bir seçenek arıyorsanız veya ışın izleme sizin için önemli değilse, bir GTX kartı sizin için yeterli olabilir.