Şimdi Ara

Barış Özcan (5. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
189
Cevap
0
Favori
22.076
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
127 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Sen Barış Özcan'ı ne kadar izledin bilmiyorum ama adam zaten dünyanın düz olduğunu söylemiyor kibarca bu şekilde inanlari alayliyor bir nebze ironi yapıyor adamın egitimci olarak kendini lanse ettiğini de görmedim bir içerik üretmek için araştırmaya zaten ihtiyacı var detaylı araştırır araştırmaz seninde dediğin gibi kendini hikaye anlatıcı olarak tanımlamış sonuçta yararlı içerik olusturuyor sen eğitimci bir insansın ama Barış Özcan'ın yeteri kadar izlemediğini düşünüyorum kendisi de konuları anlatırken şaşkınlığını gizlemiyor adamın beden dili ve anlatış tarzı bu fazla sacmalamissin. Not Barış Özcan abonesi değilim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yok alıntı, yok çalıntı, yok ukala yok bilmem ne... Siz doğuştan mı zekisiniz? Adam kendine bir meşgale edinmiş iyi kötü kendini ifade etmeye çalışıyor, paylaşıyor. Ben en zekiyim düşüncesinde değil ama siz oldukça komplekslisiniz gördüğüm kadarıyla. Boş işlerle uğraşacağına bilim ve kültür içerikli konular ile insanları bilgilendiriyor. Sanki bilim adamlarının teorilerini araklayıp kendini gösterme gayretindeymiş gibi lanse edilmesi oldukça komik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WITCHER -- 6 Mayıs 2019; 6:26:19 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bilgisayar Virüsü

Sen Barış Özcan'ı ne kadar izledin bilmiyorum ama adam zaten dünyanın düz olduğunu söylemiyor kibarca bu şekilde inanlari alayliyor bir nebze ironi yapıyor adamın egitimci olarak kendini lanse ettiğini de görmedim bir içerik üretmek için araştırmaya zaten ihtiyacı var detaylı araştırır araştırmaz seninde dediğin gibi kendini hikaye anlatıcı olarak tanımlamış sonuçta yararlı içerik olusturuyor sen eğitimci bir insansın ama Barış Özcan'ın yeteri kadar izlemediğini düşünüyorum kendisi de konuları anlatırken şaşkınlığını gizlemiyor adamın beden dili ve anlatış tarzı bu fazla sacmalamissin. Not Barış Özcan abonesi değilim.
    Güzel kardeşim adamın eğitimci olmak gibi bir derdi yoksa bunu neden bana anlatıyorsun? Bunu eğitici olduğunu iddia eden dangalağa anlatsana. Hatta kendisini Milli Eğitim Bakanı ilan eden dangalağa anlat. Bana neden böyle bir şey yazdın? Ben zaten adamın eğitim ile alakası olmadığını biliyorum. Ben de zaten Barış Özcan'ın eğitici içerikler hazırladığını iddia eden dangalağa yazdım o yazıyı.

Barış Özcan bilimsel yöntem kullandığını da iddia etmiyor, iyi bir araştırmacı olduğunu da iddia etmiyor ama bazı cahiller malesef boş konuşuyorlar. Günümüzde zaten böyle konulara ilgisi olan sıradan insanlar da günlük 5-6 tanee scientific paper okuyorlar. Kimse de kendini iyi araştırmacı ilan etmiyor, hatta buna araştırma denmesi bile komik olur.

Ben şu an Big Science diye 26 bölümlük Nasa'nın tarih boyu tüm decadal survey'leri, tarihteki 100 civarı uzay teleskopları hakkında nasa'nın stratejileri hakkında bir yazı dizisi hazırlıyorum. Beğenen beğenir, beğenmeyen beğenmez. Ama birisi bunun için bana iyi araştırmacı yakıştırması yaparsa, eğitici yakıştırması yaparsa, afedersin ama totomla güler, üstüne de tepki veririm.

Zaten iyi bir araştırma olsa dh'de, youtube'da işin ne? İyi bir araştırma yapsan gider onu bilimsel bir dergide hatta indeksli bir dergide yayınlarsın.

Hemen hemen tüm uzay teleskopları hakkında ileri düzey teknik bilgiye sahibim, bir çok astrofizik teorisine hakimim. Aslına bakarsan neredeyse zamanımın ve paramın büyük bölümünü astronomiye harcadım. Buna rağmen biri bana mars projesi hakkında vizyon geliştir dese güler ve "Onca uzman için de bunu bana mı sordun" derim.

İnsanlar hadlerini bilmeli. Uzay projeleriyle ilgili alanlarda sadece bir karar mekanizmasına 10000'den fazla bilim insanı, iktisatçı, siyasetçi, mühendis katılıp ortak bir kararı ancak 3 yılda verebiliyorlarsa, sen de 250 tane makale okuyup vizyon geliştirmeyeceksin. Adam orada mesleğe 25 yılını verip karar veremiyorken, sen de konuşmayıver her konu hakkında.

Zaten benim orada sorduğum soru tam da şuydu;

Bu adamın iyi bir araştırmacı olduğunu iddia eden kim? Araştırma üzerine ne biliyor?

Bu adamın bir eğitimci olduğunu iddia eden kim? Eğitim bilimleri üzerine ne biliyor?

Ben bunları iddia eden adamla tartışmak istiyorum, çok basit.

Yararlı içerik oluşturuyor dediğin nedir tam olarak açıklar mısın? Yararlılıktan kastın nedir? Yani bu yararlılık konusunu açıp biraz daha somut hale getirirsen bir şeyler yazabilirim çünkü ben Barış Özcan'da yararlı bir şeyler görmüyorum. Aksine zararlı şeyler görüyorum. İkimizin de yararlılıktan kastı nedir bunu somut bir şekilde ortaya dökmesi lazım.

Yahu ben Barış Özcan'ın beden dili hakkında tek bir laf dahi etmedim. Neden bahsediyorsun sen? Beden dili derken üsluptan mı bahsediyorsun? Bilgiç tavrından bahsettim, bunu mu eleştiriyorsun?

E yuh artık. Adamın dünyanın düz olduğu savunmadığının farkındayım. Buradaki komik olan şey, kendince izleyicisini hakkında dangalakça fikir yürütmesi. Bunu yukarıda açıkladım. İstersen başka bir örnekle de açıklarım.

Yani anlattığın şeyi dünyada tek sen biliyormuş, tek sen farkındalık yaratıyormuş gibi anlatırsan tepki de alırsın tabi. İzleyici adına neden konuşuyorsun?

Barış Özcan'ın bu bilgiç tavrını ilk eleştiren de ben değilim, tonla örneği var, hatta kendisini sevenlerden bile. İstersen biraz paylaşayım sana. Senin bir içerik oluştururken karşındakini küçümsemene gerek yok, aşağılamana gerek yok. Sonuçta bir mağarada yaşamıyoruz. Anlattığın şeyler süpersimetri denklemleri de değil.

Orada benim yaptığım şuydu;

Önerme (Yani bunun böyle olduğunu iddia eden bir dangalak var)

Cevap (Ben de bu dangalağa cevap verip, doğrusunu anlatmaya çalışıyorum.

Bak şöyle örnekleyeyim

X kişisi: Nikola Tesla alternatif akım jeneratörünü ilk icat eden kişidir.

Ben: Bu bilgi yanlıştır. Ac jeneratörünü ilk Hippolyte Pixii, Nikola tesla doğmadan 24 yıl önce icat etmiştir.

Sen: İyi de Nikola Tesla'nın böyle bir iddiası yok ki.

Ben: İyi de bunu bana niye yazıyorsun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 6 Mayıs 2019; 8:11:58 >

• Birkaç videosunu izledim ama Ayhan Tarakcı gibi tüm videolarını aralıksız izlemedim . Barış Özcan gayet iyi ama çok fazla genel kitleye hitap etmeyi amaçladığı için çok fazla basite indirgeyip anlatıyor neredeyse 5 yaşındaki çocuk bile anlayabilir , Ayhan Tarakçıda öyle ama o kadar değil en azından arada kendini kaybedip benim istediğim güzel karışık detaylar veriyor .

• Barış Özcan sürekli hikayeler anlatıyor, bir hikaye de ben anlatayım.

Erich Von Daniken

Kendisi Swiss Oteller Grubu'nun birinde üst düzey otel yöneticisiydi. Yanlış hatırlamıyorsam otel müdürüydü. Bir gün mısır piramitlerine merak saldı. Hiyeroglif veya antik mısır yazısını okumayı dahi bilmiyordu.

Aynı Barış Özcan gibi gitti, araştırmalarını yaptı. Aynı Barış özcan gibi istediği konuda araştırmalar yapıp o konu hakkında istediği gibi konuşabiliyordu. Sonra geldi, bir uzman edasıyla "Tanrıların Arabaları" kitabını yazdı. Kitapları 60 milyondan fazla sattı. Kitabın konusu antik uzaylılardı. Daniken'e göre Uzaylılar antik çağlarda gelip insanoğluna yardım etmişti. Örneğin piramitleri inşa etmelerini sağlamıştı.

Bugün Erich Von Daniken 20. yüzyılın en büyük şarlatanlarından biri kabul ediliyor. Bilim insanları hala bu adamın popüler kültür üzerine yaydığı pislikleri temizlemeye çalışıyorlar. Bugün donanımhaber'de bile görebileceğiniz "piramitlerin sırrı" , "Astek Medeniyetinin Sırrı" gibi safsatalar bu adamın ürünü.

Bu da ekşi sözlükten bir Erich Von Daniken yorumu. Dikkat edin biz Barış Özcan'ı eleştirdiğimizde bize gelen yorumlara ne kadar benziyor.

Barış Özcan

Kıssadan hisse: Kardeşim konunun uzmanı olmayan adamın ne bilgisine, ne ürettiği fikre güven.

Bir örnek daha;

Bu resme iyi bakın kardeşler. Çok iyi bakın. Ülkemiz zaten bilmediği konuda birkaç okuma yapıp o konu hakkında istediği gibi fikir üretebileceğini zanneden ahmaklarla dolu. Bu karikatür de buna tepki olarak var.

Barış Özcan

Kıssadan Hisse: Bilmediğin konuda birkaç makale ve kitap okuyup vizyon geliştirmektense, bilmediğin konuda birkaç makale ve kitap okuyup sadece bilgi vermek daha değerlidir, daha ahlaklı bir davranıştır.

Bir Türk bilim insanı 5g teknolojisinde kilit role sahip bir kodlama geliştiriyorken,;senin bu adam hakkında tek kelime dahi etmeyip, günlerce Caner Taslaman, Barış Özcan gibi adamları övmen zaten haksızlığın dip noktası.

Özellikle de sosyal medyada, youtube'da meta analiz yaptığını iddia edenlerden mümkünse uzak durun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 6 Mayıs 2019; 8:56:19 >

• Barış özcanı salla da 5g yi geliştiren bilim adamı hiç konuşulmuyor ülkemizde, Çinliler bile o kadar hürmet gösterdiler adama daha ülkemizde haberi bile yapılmadı adam akıllı.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başlığı gördüğümde bir bilimadamı Nasa'da vs zannettim... Youtubermış öğrenince direk kapattım... Çağın vebası gibi insanları zehirliyorlar bence. İnsanların öğrenmesi için araştırması makaleler kitaplar okuması gereken bilgileri şu şekilde veriyorlar;
    Karadelikler ölen yıldızlardan oluyor yeaaa
    Sonra bir ortamda konu astronomiye gelince karadelik yıldız eaaa ölüyor vauvvvv muhabbeti dönüyor. Bunu söyleyen adam güneş aslında yıldızdır deyince yok güneş başka uzayda bir sürü yıldız bir sürü güneş var diyebiliyor
  • Scene kullanıcısına yanıt
    Hocam tüm yazdıklarınızı okudum. Bu kadar popüler, çok sevilen ve saygi duyulan bir araştırmaci (profesyonel olmasa da) hakkinda karşıt eleştirilere aldırış etmeden düzgün bir dille eleştiri yapıp paylaşmak herkesin yapabileceği basit bir iş değil.

Yaptığınız eleştiriler de daha çok izleyici topluluğu olarak bizim Barış Özcan'a yüklediğimiz niteliklerin yanlışlılığından oluşuyor. Sizin de söylediğiniz gibi adamın da

Ben çok iyi bir eğitimciyim
    Ben çok iyi bir araştırmacıyım

gibi iddiaları yok.

Ancak atladığınızı düşündüğüm bir nokta var ki: insanlar; bilim insanlarının, mühendislerin ya da araştırmacı toplulukların yaptıkları çalışmaların sonuçlarını merak uyandırıcı buluyor ve bu gelişmeler kulaklarına geldiğinde, bu bilgilerden daha fazla haberdar olmak istiyor. Yine benzeri şekilde daha önceleri düşünülüp kanıtlanmış hatta başka dillerde video olarak izleyicilerle buluşturulmuş insanın ufkunu açacak, insana sorgulatacak ve sorgulattığı için kendini iyi hissetirecek bilgiler de izleyici topluluğu olarak bizde merak uyandırıyor.

Barış Özcan da siz de katılırsınız ki bu konuda izleyicisini tatmin edecek kadar başarılı bir üslupla* insanların merakını gideriyor.

*Barış Özcan'ın üslubunu sizden orijinal olmadığını duyduğum halde etkileyici olduğunu düşündüğüm için başarılı buluyorum

Ne günde kendine 2-3 saat bulabilen yetişkin insanların yeterli vakti ne de gençlerin yeterli tecrübesi olmadığından merak uyandırıcı bu bilgileri, kaynağından doğruluğundan emin olarak öğrenmek mümkün olamayabiliyor.

Ayrıca, Barış Özcan'ın verdiği bilgilerin doğruluğunun yüzdesi olarak tahminizi merak ediyorum. Zira kendisinin profesyonel seviyede olmasa da bir bilgiyi paylaşmadan doğruluğundan emin olmaya çalıştığına inanıyorum. Tek kaynaktan bulduğu bilgiyi de "Sadece şu xx kaynağından bulabildiğim kadarıyla" diye paylaştığını anımsıyorum.

Onun dışında konuda bir gerginlik havası seziyorum, yersiz olduğunu düşündüğünüz eleştirilerden bunaldığınızı anlıyorum ancak buna rağmen birbirimizi kutuplaştırmamalıyız diye düşünüyorum.

Son olarak eleştirilerinizle bana kattığınız bilinç için size bir teşekkürü borç bilirim.

Ne boş yapmışsın birader ya. Siz istiyosunuz ki Aziz Sancar youtuber olsun da size bişeler anlatsın.

• Bu forumdakiler kadar asosyal antipatik karalayıcı tipleri hiçbir yerde görmedim. Görmedim çünkü gerçek dünyada başka bir şekile bürünüyorlar. Neyse..

Alt tarafı içerik derleyip sunan birisi. Adamı tanımam etmem hatta ilkkez duyuyorum. İşini çok iyi yapıp nasa bile davet etmişse bunda ne kötülük olabilir.

Tabiki olur. Bizim millet kadar birbirini sevmeyen tarihini kötüleyen yoktur şimdiki nesilde. Şurada kötüleyenlerin onun yerinde olmak için ne çabalar gösterdiğini hayal edebiliyorum.

Ve insanı karalayıcı düşünceler.. Bu adam fetöcü, ermeni, yunan dölü, faşist, gerici, irticacı, pkk lı, o, bu, şu.. Daha kim olduğunu öğrenmeden neci olduğunu öğrendik sayenizde çok şükür. Sonra diyorlar ki memlekette gram ilerleme yok.

Düşman ise karşındakiniz ve değerli ise ilk başta düşüncelerine saygı duyucaksın. Yoksa sittin sene gram ilerlemez beyinler. 90 lı yıllarda totonuzla güldüğünüz doğu bloku ülkelerine gidip çalışmak isteyen binlerce milyonlarca insan var. Adam odtü den mezun olmuş Polonya da çalışmak için can atıyor. Bu kafa yapısı sürdüğü sürece yakında totomuz güldüğümüz suriyeye çalışmak için neler neler yapacaz. O yöne doğru beyinler hızla evriliyor..

• Ölüyen Yürüler kullanıcısına yanıt
    Millet anlamamış mi bu adam beni konuşun demiyor ki yurtdışında olmasının olumlu olumsuz bir tarafı yokki . Laf olsun torba dolsun

• quote:

Orijinalden alıntı: spiritswithinn

Barış özcanı salla da 5g yi geliştiren bilim adamı hiç konuşulmuyor ülkemizde, Çinliler bile o kadar hürmet gösterdiler adama daha ülkemizde haberi bile yapılmadı adam akıllı.
    Aman konuşulmasın. Kesin adam o, bu, şu, hain.... İlk başta adamı buradan bakacak millete çok bile bu beyinler. Şurada iki kelam adamlar birbirini ihanet ile suçluyor. La bu adamlara 10g yi bulsan ne olur.

Türkiyede futbola çok büyük merak olmasına karşın neden dünya çapında futbolcuların çok çok az olduğu, potansiyeline yakışmadığı yıllarca konuşulur. Kendimi bildim bileli hala çözüm bulamadılar. Ancak tespitler son yıllarda ortak bir noktaya itiyor ki başırılı ve potansiyeli olan oyuncu çok çabuk sönüyor. Çünkü adamın rakipleri olan kulüpler sırf o futbolcuyu al aşağı etmek için geçmişini ve yaşantısını öyle lanse ediyorlar ki futbolcu hünerleri olduğu meslekte gelişmek yerine böyle aptal salak tartışmalar ile kafası beyni bulanıyor. Sonra aklına başka şeyler sokuluyor para, kız, kumar vs.. Yani el birliğiyle adamı batırıyoruz. Millette sıkıntı olsa gurbetçilerin başarıları ortada.

Kısaca futbol örneğinden hareketle adamın yaptığı iş konuşulmuyor. Konuşturmuyor devamlı başka şeylerle itham ediliyor. Bunun en büyük örneği Atatürk. Adamın dine bakış losyonu ile askeri losyonunu karıştırıp adamı linç ediyoruz. Halbuki sevmediğim tipte bir insan bile olsa olumlu yaptığı katkıları konuşmak gerekir. Olumsuz yönleri seni sıkıntıya sokmuyor ise boş tartışmalar ile boğulmak niye. Elin avrupalısı gençlerin bir olumlu katkısına karşılık bir sürü hatasını görmüyor. Gençliği demoralize etmek istemiyor. Bu mihvalde büyüyenler ise illa birşeyler başarıyorlar. Bizim gibi 10 başarının konuşulmayıp 1 başarısızlığın konunuşulduğu memleketler gerilemeye mahkum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Scene

Ben de kendimce Barış Özcan hakkındaki naçizane değerlendirmelerimi soru-cevap veya önerme-cevap şeklinde bu başlıkta paylaşayım. Uzun zamandır bu konuları canlı yayında Barış Özcan'ın kendisiyle veya bir seveni ile tartışmak istiyorum ama hem kendisi hem de sevenleri canlı yayında tartışmaya gelince ya görmemezlikten geliyorlar ya da yok oluyorlar.

----------------------------------

1- Barış Özcan fetöcüdür.

Bize ne? Bununla ilgilenmesi gereken adli kurumlardır, bizler değil. Bugün burada Barış Özcan'ı konuşmamızın tek bir sebebi var, o da Youtube'da popüler bir yayıncı olması. Yani konuşulacak konu kendisinin özel yaşamı değil, yaptığı işlerdir. Ürettiği içerikleri değerlendirmek yerine, eleştirel argümanlar üretmek yerine bu adamı böyle bir konuda eleştirmek, bana doğrudan haksızlıkmış gibi geliyor.

Ad Hominem: Ad hominem, argumentum ad hominem ya da insan karalama safsatası, kalıplaşmış bir latince deyimdir. Bir reaksiyonun, belirli bir kişinin herhangi bir konudaki duruşu yerine şahsına yöneltilmesidir. Örneğin bir argümana cevap verirken, argümanı eleştirmekten ziyade, argümanı ortaya atan kişinin alakasız bir özelliğini gündeme getirerek fikirlerini çürütmeye çalışmaktır. (Kaynak: Vikpedi)

Malesef bu yola çok başvuruyoruz. Bu aynı zamanda "siber zorbalık" kapsamına giren bir davranıştır.
    -------------------------------

2- Barış Özcan iyi bir araştırmacıdır.

Kesinlikle yanlış. Barış Özcan'ın iyi araştırmacı olduğunu bir kenara bırakalım, iyi bir araştırmada olan temel kriterleri bile yerine getirmemektedir. Hep merak etmişimdir bu "Barış Özcan iyi araştırmalar yapıyor" diye konuşan adam kim? Nasıl bir yetkinlikle bu sonuca vardı? Araştırma yöntemlerine ve tekniklerine dair ne biliyor? Bir araştırma yöntemleri uzmanına danışırsanız Barış Özcan'ın yaptığı araştırmaların aslında ne kadar yüzeysel ve bilimsel açıdan niteliksiz olduğunu anlarsınız. Zaten adamın da nitelikli araştırmalar yapmak gibi bir kaygısı yok. Allah aşkına bu "iyi araştırmacı" diye konuşan adamla bir kerecik bu tartışmayı canlı yapmak istiyorum. Bir canlı yayında tartışalım bunu; bunu söyleyen adam kimdir, neyin nesidir? Çok merak ediyorum.
    -------------------------------

3- Barış Özcan anlattığı konulara hakim.

Bunu duyduğumda her seferinde kocaman bir kahkaha atıyorum. Çok merak ediyorum, adamın konuya hakim olduğunu nasıl anladın? Sen bir kere konuya hakim değilsin. Örneğin astronomi ve astrofizik konularını ele alalım. Bir astrofizik bilgin yok, bir probe üzerindeki enstrümanlara ait teknik bilgin yok, astronomi'nin alt dallarını bile bilmiyorsun. Kusura bakma ama gökyüzünde işaret ettiğim 10 tane yıldızın isimlerini saymaktan acizsin. O zaman nasıl anladın konuya hakim olduğunu?

Konuyla alakasız bir insanın, başka bir insanın konu üzerindeki sunumundan yola çıkarak "konuya hakim" değerlendirmesi yapması kadar komik bir şey olamaz. Zaten Barış Özcan anlattığı konulara gerçekten de hakim değil. Çok netim ve eminim bu konuda. Eğer kendisi lütfedip kendisiyle bu konuları tartışacak biriyle canlı yayın çıkarsa, konuya ne kadar hakim olup olmadığı o zaman anlaşılacaktır. Tamamen kendinden emin bir üslupla sunum hazırlamakla konuya hakim olunmuyor. Bunları da geçtim, bolcana da yanlış, yanlı ve aldatıcı bilgiler veriyor. Bu konuya başka maddede değineceğim.
    --------------------------------------

4- O kadar çok biliyorsan sen yap.

Ben neden yapayım, neden bilmediğim konu hakkında işin uzmanı, öğretmen edasıyla içerik oluşturup insanlarda böyle bir izlenip bırakayım? Ben bilmediğim konu hakkında konuşmamayı tercih ediyorum, hele hele kendinden emin ve yol gösterici, vaaz verici edasıyla asla konuşmam. İşin komiği o alandaki örneğin bir doçent bile Barış Özcan kadar pişkin konuşmuyor, ömrünü o alana vermesine rağmen.

Eskiden kahvede batak oynarken istediği konu hakkında konuşan, sürekli büyük resmi gören; siyaset, ideoloji, ekonomi vs. her şeyi bilen, her konu hakkında fikri olan dayılarımız vardı; artık bir konu hakkında 2-3 tane scientific paper ve 2-3 kitap okuyup, o konu hakkında istediği gibi konuşabileceğini zanneden youtuber'larımız var. İstediği gibi fikir geliştirip üretebiliyor. Pişkin pişkin.

Bak örneğe bak! Carl Sagan mesleğe 40 yılını verdi, belgeselde verdiği vaaz bölümü 4 küsür dakika. Tüm belgesel boyunca 10 dakika vaaz vermiyor. Barış Özcan sadece birkaç makale ve birkaç kitap okuyarak verdiği vaaz, video başına 15 dakika.
    -----------------------------------

5- Barış Özcan clickbait yapan türk medyasına ayarı verdi.

Hayatımda duyduğum en komik cümlelerden biri. Barış Özcan Youtube Türkiye'de kendi türünde yapılan içerikler arasında son 5 yılda en çok izlenilen clickbait videonun sahibi. Adam clickbait'in kralını yapmakta. En çok izlenen videolarından ilk ikisini yazayım:

"Dünya yuvarlak değildir"
    "Yabancı dil öğrenmenin en hızlı yolu: KO-KO Tekniği"

İkisi de birbirinden clickbait. Yani Barış Özcan clickbait konusunda birilerine ayar verecek durumda değil çünkü kendisi clickbait tanrısı zaten. Üstelik o zamanı geriye alma haberinde clickbait'i yapan Türk Medyası da değil, o haberde clickbait'i yapan orjinal makaleyi ilk haber haline getiren Live Science haber sitesi.

Şunu da ekleyeyim; clickbait yapmak suç mu değil mi bilmiyorum, her yayın organı bir miktar clickbait yapıyor ve bu normal bence fakat clickbait yapıp sonra başkalarını clickbait yapmakla inceden inceden eleştirmek ahlaksız bir davranış.
    ---------------------------------------------

6- İyi de bu adam bilim insanı değil, youtuber.

Bunu bize yazacağına; videoları altında kendisini milli eğitim bakanı ilan eden, Einstein ile karşılaştıran, kendisi üzerinden tüm Türk bilim insanlarına hakaret eden, kendisini son yüzyılın en iyi 3 araştırmacısından biri ilan eden, kendisini Türkiye'nin İlber Ortaylı'dan sonra en entelektüel kişisi ilan eden binlerce, on binlerce, yüz binlerce cahil sürüsüne anlatsana. Yakında milyonlar olacaklar. Bunu bize neden anlatıyorsun? Biz zaten Barış Özcan'ın ne olduğunu biliyoruz. Bu adamı yüz binlerce kişi hunharca, pişkin pişkin överken, eleştiren 300 500 kişiye mi bir şeyler yazma ihtiyacı hissettin? Bu mu senin vicdanın?
    ---------------------------------------

7- Bu adama neden bu kadar kızgınsın? - 1

Ben bu adama kızgınım çünkü bu adam başkalarının emeklerini çaktırmadan kendisine mal ediyor. Bir örnekle açıklamaya çalışayım. Bilindik bir isim olan Erdi Özüağ'ı örnekleyelim. Anladığım kadarıyla adam köpek (affına sığınarak) gibi çalışıyor. Cidden Erdi Özüağ'ın bitmeyen merakına, yaman biri olmasına hayran olmamak elde değil. Önce yeni geliştirilen işlemcilerin teknolojilerine ait makalelerin hepsini okuyor; aslında okumuyor, hatim ediyor. Üstüne tüm etkinliklere elinden geldiğince katılmaya çalışıyor. Etkinlik arasında yetkili bir mühendisi veya yöneticiyi tenhada sıkıştırıp ekstra bir şeyler almaya çalışıyor. Gidip konferansta veya sunumda şirket ceo'sunu sıkıştırıp, sorulması gereken önemli soruyu alnının ortasına çakıyor. Rakip firmanın değerlendirmelerini yokluyor. İşin sonunda görüyorsunuz ki adam işin içindeki herkesi herkesi elinden geldiğince didiklemiş, o teknolojinin gerçeğine ulaşmış. Sonra başlıyor video hazırlamaya. Edindiği tüm bilgileri, kendi üslubunca fakat tüm yalınlığıyla anlatmaya çalışıyor. Biz de bu videoları izliyoruz. Buraya kadar her şey tamam. Şimdi sorumu soruyorum?

Siz hiç o işlemci teknolojisini Erdi Özüağ geliştirdi zanneden bir okuyucu gördünüz mü?

"Erdi Abi çok güzel teknoloji geliştirmişsin, tebrik ederim"

"Erdi Abi bu geliştirdiğin işlemci ile ufkumu 8'e katladın"

Böyle yazan hiç gördünüz mü? Ben bir tane dahi görmedim. Çünkü Erdi Özüağ o bilgileri, o araştırmaları ve o teknolojiyi kendine mal etmiyor. Bilgi aktarıcısı, haberci ve teknoloji sitesinde haber editörü olduğunun farkında.

Peki Barış Özcan'da işler nasıl?

Çocuk termodinamiğin ikinci kanununun evrenin sonu üzerindeki etkilerini Barış Özcan düşündü zannediyor. Ya düşün ki entropi'nin evrendeki işleyişini ilk Barış Özcan düşündü zannediyor. Neden böyle? Çok basit çünkü Barış Özcan her ne kadar kendisine hikaye anlatıcısı dese de; sağda solda okuduğu fikirleri ince ince kendisine mal edip insanlara sunduğu için, konu hakkında bilgisiz insan da onu Barış Özcan düşündü veya geliştirdi zannediyor. Çünkü Barış Özcan'ın tüm hikayelerindeki kahramanlar birer figüran, isimden öte bir şey değil. Barış Özcan'ın hikayelerinin odağında Barış Özcan var. Sen, gencecik ergenlik çağındaki çocuklara bilgiç bir tavırla o düşünceleri, gelişmeleri kendin düşünüyormuş gibi anlatırsan; o çocuklar da öyle zannederler. Belgesellerde bile önemli bir nokta olduğunda bu konuşmayı arka plandaki sese (sunucuya) değil, o işi başaran bilim insanına yaptırıyorlar. Çünkü adamın hakkı adama teslim edilmeli. Örneğin Mesut Çevik ÖTV'deki artışı işin uzmanına danışıyor, bu davranışı neden yapıyor acaba?

55 yaşında bilim kadını zamanından kısıyor, parasından kısıyor, çoluğundan çocuğundan kısıyor; gidiyor 5 yıl boyunca Orta Asya'daki yüksek rakımlarda buz kütlelerini inceliyor; hayati tehlike atlatıyor, donma tehlikesi atlatıyor, yerel halk veya siyasi gruplarla başı derde giriyor ve daha niceleri... Barış Özcan bir sunum hazırlayıp tüm övgüleri toplasın diye mi?

Bir insanın içeriği altında "helal olsun, adam her şeyi biliyor lan" yazıyorsa; bu, o adam için övgü değil utanç olmalıdır. O kitleye de bunu inandırmıştır. Zaten çoğu zaman bir düşüncenin değerinden veya dandikliğinden dolayı, o düşünceyi Barış Özcan'ın üretip üretmediği anlaşılıyor. Fakat kendisi bilerek isteyerek o düşünceyi, kaynağını muğlak bıraktığı için gencecik çocuklar da onu Barış Özcan üretti zannediyor. İşin komiği kendisi de bu durumdan mutlu. Hiç ama hiç rahatsız olmuyor. Biri bana "Entropi'yi çok güzel düşünmüşsün" veya "Dünyanın düzlüğü veya yuvarlaklığı konusundaki fikirlerinde çok özgünsün" dese; yerin dibine girerim, çıkmam da oradan.

Bilimsel makaleleri son kullanıcıya aktarmak değerli bir şeydir, bu zaten bilim var olduğundan beri bilinen bir durum. Bunları kendine mal eden bir üslupla anlatıyorsan ya da çaktırmadan o bölümü muğlak bırakıyorsan, bu ahlaksızlıktır ve maalesef elimizde buna ilişkin binlerce kanıt var. Başka bir yayıncıda böyle yorumlar bulamazsınız, neden acaba? Bu yorumlar bir elin parmaklarını geçmese neyse. On binlerce var. Ben zaten senin böyle bir hileye başvurduğunu biliyorum da maksat şu an buradaki okuyucuya ispatlamak olsun.
    -----------------------------------------------

8- Bu adama neden bu kadar kızgınsın? - 2

Ben bu adama kızgınım çünkü anlattığı basit bir konuda bile bilgiç tavrı beni rahatsız ediyor. Kendi kitlesinin gazına gelmiş olabilir, kendisini ileri düzey bir entelektüel zannedebilir, kendisini Arda Turan gibi toplumun kanaat önderi zannedebilir; kendisini yol gösterici, ufuk açıcı veya öğretmen zannedebilir. Doğaldır... Kitlenin gazıyla kimin karakteri nasıl bozulur bilemezsin, çok örneklerini gördük. Yani adamı kendisini kaybettiği için suçlamıyorum fakat beni rahatsız ediyor.

Anlatırken sürekli bir bilgiçlik, sürekli "sen malsın, ben de şu an senin ufkunu genişletiyorum" tavrı, sürekli vaaz verme, sürekli nasihat, sürekli öğreticilik. Barış Özcan'a göre muhabbet şu şekilde:

Barış Özcan: Dünyanın yuvarlak olduğunu nereden biliyorsun? (Bilgiç bir tavırla)

Biz: Barış Abi biz ilkokulda böyle öğrendik. (Barış Özcan'a göre biz böyle cevaplıyormuşuz.)

Barış Abi sen yaklaş bu tarafa hele ben sana dünyanın yuvarlak olduğunu en az 25 yoldan ispatlayayım. Zaten inanılmaz çöp bir içerik hazırlamışsın, sürüyle eksik ve yanlış bilgi var, üstüne bir de bilgiçlik taslıyorsun. Artık öyle bir noktaya geldi ki kendisini çok seven çocuklar bile "Barış Abi iyisin, güzelsin ama şu bilgiç tavrından vazgeç ne olur, seni çok seviyoruz" yazmaya başladı.

Barış! Sen her hafta insanların ufkunu ikiye katlayacak, sürekli farkındalık yaratacak, vizyon geliştirecek kapasitede bir insan değilsin. Kaldı ki aşağıdaki fotoğraftaki adamları youtube'a koy, her hafta vizyon geliştiremezler. Ağzından sürekli vizyon, farkındalık lafları eksilmiyor. Lütfen kendinin, yaptığın işin farkında ol.

-------------------------------------------------------------------

9- Adam eğitici içerikler hazırlıyor.

Kim ulen bu lafı söyleyen? Kim bu eğitim uzmanı arkadaş? Benim mesleğim öğretmenlik; 11 yıl da eğitim fakültelerinde akademisyenlik yaptım. Çok merak ediyorum bu Barış Özcan'ın eğitici olduğunu iddia eden arkadaşı? Bir kerecik sohbet etmek istiyorum. Kardeşim ne sen, ne de barış özcan eğitim'in e'sini dahi bilmiyorsunuz. Öyle kendi aranızda triplere girmişsiniz, kusuruma bakma ama bunu söylemek zorunda kaldım.

Şimdi açacaksın bir öğretim yöntem ve teknikleri kitabını, "sunuş yoluyla öğretim stratejilerini" okuyacaksın. Nedir, ne değildir; avantajları, dezavantajları nelerdir; neden eskisi kadar popüler değildir, neden eğitimciler bundan kaçınmaya çalışmaktadır; bunlar üzerine okumalar gerçekleştireceksin. Sonra Barış Özcan'ın sunuş yoluyla öğretim dahi yapmadığını, düz anlattığını fark edeceksin.

Her konuyu bilişsel alanın anca bilgi-kavrama basamağına çıkan, geleneksel bir öğretim metodu kullanarak Barış Özcan neyi öğretebilir? Sizin eğiticilikten ve öğreticilikten kastınız ne? Bu kısmı geçiyorum, uzun hikaye, fazlası var, sinirim bozulmasın.

Hadi gencecik çocuk sırf ilgisini çekiyor diye Barış Özcan'ın anlattığı konuları gerekli gördü; sen kocaman adamsın, çocuk için neyin gerekli, neyin gereksiz olduğunu kestiremiyor musun? Binlerce çocuk videoların altında "okulda bize tam sayılar gibi gereksiz konuları öğretiyorlar, keşke böyle taş sektirme videosu tarzı şeyler öğretseler" yazıyor. Sen nasıl bu kafaya girdin?

Sen Barış Özcan izlediğinde ne ufkun genişliyor, ne de yararlı bir iş yapıyorsun; sen sadece o esnada tüketiyorsun, kendini tatmin ediyorsun, kendince entelektüelleşme ihtiyacını karşılıyorsun; bu kadar, fazlası değil. Ne o içeriklerde anlatılan insanlar aklında, ne de o hap bilginin sana bir hayrı dokunacak. Aksine o içerik sana araştırmayı değil tüketmeyi, hazıra konmayı öğretiyor.

Zaten Barış Özcan'ın amacı da eğitmek değil, sadece bunu iyi bir kalkan olarak kullanıyor. Barış Özcan'ın amacı daha çok izlenmek, asıl amacı ilgi çekici içerikler hazırlamak. Ana amaç yararlılık değil, ilgi çekici olması. Sen de entelektüelleşmiyorsun, sadece tüketiyorsun, haz duyuyorsun bu kadar. Youtube'un amacı bu zaten.

Bunlar hep son dönemde patlak veren bilim romantizminden kaynaklanıyor. Başka maddede değineceğim.
    -------------------------------------------

Yazmaya devam edeceğim. Asıl noktaya değinmedim.
    Barış Özcan'ın clickbait yaptığı nadir de olsa doğrudur. ama o başlığı görünlerin çoğu o videonun clickbait olduğu bilerek izlerler ve o başlığın eleştirisi için tıklarlar.

velhasıl kelam bu kadar ciddi ciddi birşeyler yazmışsın diye okuyum dedim ama o Erdi ismini görünce okumayı bıraktım. (konuşturmayın beni)

neyse artık, Barış Özcan sizi sarmıyorsa eğer gidin ilhan Yılman ve ruhi Çenet masalları izleyin.

• Oncelik adam bu isten para kazaniyor odaklanmis. Belki de cok iyi de olabilir ama senin gibiler bu sahsi ovmesi icin de Baris beyden maddi destek komisyon vs almasi gerekir. Sen ve senin gibiler farkinda olmadan belese o arkadasin pazarlamasini yapiyorsunuz .

Bu islerde ya hep ya hic ... Duzen boyle ise Baris adli youtuber dan ideal oranda bir sekilde ucret isteme hakkin vardir.

Adam Amerika'ya yerlesmis ve yuksek ihtimalle youtube gelirini de Turk Bankacilik sisteminde degil.

Cemaat hakkindaki kesin durusu da belirsiz olmasi ile Turkiye Medyasi SAKINCALI yaklasiliyor olabilir mi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Elsa

Zaman gazetesine sponsorluk yapmış ve her türlü malum örgütün seminerine katılmış, Türkiye'de bile ikamet etmeyen biri neden konuşulsun?
    Bİ insan niye twitch yayıncısının köpeğinin kullanıcısını açar?

Amaç ne ?

Valla merak ettim

Köpeğemi hayransın
  • 15 Temmuz 2017'de Darbe'yi öven, darbeyi özendirici bir video çekmişti.
    Ayrıca 15 Temmuza denk getirebilmek için videoyu her zamanki rutininden farklı bir günde atmıştı.
    Sufiyim ayağına yatması da sıkıntılı.
    Türkiye ye de 15 Temmuzdan bu yana ayak basmadı bildiğim kadarıyla, bir korkusu var herhalde.
    ekşi sözlük
    barış özcan'ın 15 temmuz'da yayınladığı video
    https://eksisozluk.com/baris-ozcanin-15-temmuzda-yayinladigi-video--5416471?p=4

• YouTube da takip ediyorum ilgimi çeken videolarınıda izliyorum.Bilim dünyasında olanı lanse eden bir yutubır. Neyini konuşucaz mesela? Mesela güzel kurgu yapıyor video içeriğini güzel düzenliyor. Müzik zamanlama vs güzel.

• quote:

Orijinalden alıntı: Canmarston10

Bİ insan niye twitch yayıncısının köpeğinin kullanıcısını açar?

Amaç ne ?

Valla merak ettim

Köpeğemi hayransın

Alıntıları Göster
    Elsa ekran kartı üreticisi moruk hangi hayal dünyasında yaşıyorsun

• quote:

Orijinalden alıntı: Elsa

Elsa ekran kartı üreticisi moruk hangi hayal dünyasında yaşıyorsun

Alıntıları Göster
    İlginç bi tesadüf

Barış Özcan

Hocam çok okuyorsun belli. Ben senin gadar iyi şeyedemedim ama aynı düşünüyoruz yani.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.