Şimdi Ara

Barış Özcan (6. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
189
Cevap
0
Favori
22.081
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
127 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • işini yapan bir adam konuşulacak bir durumu yokki... kerimcan konuşulmak istiyor bu yüzden konuşuluyor. bizim millette konuşuyor malesef milletin 31 çekmesini.
  • quote:

Orijinalden alıntı: CrashBone

Hocam tüm yazdıklarınızı okudum. Bu kadar popüler, çok sevilen ve saygi duyulan bir araştırmaci (profesyonel olmasa da) hakkinda karşıt eleştirilere aldırış etmeden düzgün bir dille eleştiri yapıp paylaşmak herkesin yapabileceği basit bir iş değil.

Yaptığınız eleştiriler de daha çok izleyici topluluğu olarak bizim Barış Özcan'a yüklediğimiz niteliklerin yanlışlılığından oluşuyor. Sizin de söylediğiniz gibi adamın da

Ben çok iyi bir eğitimciyim
    Ben çok iyi bir araştırmacıyım

gibi iddiaları yok.

Ancak atladığınızı düşündüğüm bir nokta var ki: insanlar; bilim insanlarının, mühendislerin ya da araştırmacı toplulukların yaptıkları çalışmaların sonuçlarını merak uyandırıcı buluyor ve bu gelişmeler kulaklarına geldiğinde, bu bilgilerden daha fazla haberdar olmak istiyor. Yine benzeri şekilde daha önceleri düşünülüp kanıtlanmış hatta başka dillerde video olarak izleyicilerle buluşturulmuş insanın ufkunu açacak, insana sorgulatacak ve sorgulattığı için kendini iyi hissetirecek bilgiler de izleyici topluluğu olarak bizde merak uyandırıyor.

Barış Özcan da siz de katılırsınız ki bu konuda izleyicisini tatmin edecek kadar başarılı bir üslupla* insanların merakını gideriyor.

*Barış Özcan'ın üslubunu sizden orijinal olmadığını duyduğum halde etkileyici olduğunu düşündüğüm için başarılı buluyorum

Ne günde kendine 2-3 saat bulabilen yetişkin insanların yeterli vakti ne de gençlerin yeterli tecrübesi olmadığından merak uyandırıcı bu bilgileri, kaynağından doğruluğundan emin olarak öğrenmek mümkün olamayabiliyor.

Ayrıca, Barış Özcan'ın verdiği bilgilerin doğruluğunun yüzdesi olarak tahminizi merak ediyorum. Zira kendisinin profesyonel seviyede olmasa da bir bilgiyi paylaşmadan doğruluğundan emin olmaya çalıştığına inanıyorum. Tek kaynaktan bulduğu bilgiyi de "Sadece şu xx kaynağından bulabildiğim kadarıyla" diye paylaştığını anımsıyorum.

Onun dışında konuda bir gerginlik havası seziyorum, yersiz olduğunu düşündüğünüz eleştirilerden bunaldığınızı anlıyorum ancak buna rağmen birbirimizi kutuplaştırmamalıyız diye düşünüyorum.

Son olarak eleştirilerinizle bana kattığınız bilinç için size bir teşekkürü borç bilirim.
    Hocam öncelikle anlayışın ve desteğin için sağ ol. Bazen konuyu aynı doğrultuda tartışmak forumlarda çok zorlaşıyor. İlk olarak Barış Özcan'a yüklediğimiz anlamdan bahsedeyim. Youtube Türkiye'de benim bildiğim, görebildiğim bilimsel içerikli 230 civarı kanal var.Bu kanalların içinde Ruhi Çenet, Barış Özcan, Evrim Ağacı gibi daha popüler olmuş kanallar da var, tamamen Türk bilim insanlarının yönettiği

Barış Özcan videoları ortalama 1.5 milyon izlenirken (tamamen tahmin) bu bilim insanına ait video 362 kere izlenmiş. Dikkat edin; bu izlenme sayısına rağmen içeriklerin altında bir tane "Enes Batur daha çok izleniyor, ühühühüh", "gidin Bedircan Durmaz'ın masturbasyon videosunu izleyin ühühühü" yazan bir yorum dahi yok. Bir diğer nokta ise Adam Boğaziçi'nde Tarih Profesörü olmasına rağmen, yorumlarda bir tane abartılı övgü dahi yok. "bilgilendiriciydi, teşekkürler"

500 civarı izleyicisi olan böyle kanallar da var. Dünyada ise tahmini olarak 40000'den fazla bu tür içerikler üreten kanal olduğunu tahmin edebiliriz. Biz 40000 kabul edelim. Bu 40000 kanal içinde bir tane yoktur ki şu Barış Özcan tartışmasını yapabilelim. Neden dersen çünkü gerçekten ben bu kadar abartan, fanatikleşmiş, partizanlaşmış bir kitle görmedim. Daha ağır şeyler de yazardım, yazmıyorum. Bir insan neden bir foruma girip "Barış Özcan neden konuşmuyorsunuz" yazar mesela? Bu nasıl bir partizanlık?

İkinci olarak sen de değinilmesi gereken noktaya parmak basmışsın. Burada ana unsur "ilgi çekicilik". İnsanlar böyle içerikleri seviyorlar. Lakin ben bir faydasını görmemekle birlikte zararı bile olduğunu düşünüyorum.

Peki bu zarardan kastım nedir?

1- Bir kere insanlar yanlış, yanlı veya aldatıcı bilgi aldıklarının farkında olmuyorlar. Nedense insanlarda Barış Özcan insanları doğru bilgilendiriyor gibi dayanaksız bir düşünceye inanç var. Yorumlara bakınca herkes şüphecilikten ve eleştirellikten bahsediyor ama kimse bunu Barış Özcan'a uygulamıyor.

2- İnsanlar kendi entelektüel ihtiyaçlarını bu kanaldan tatmin edip bilimden daha çok uzaklaşıyorlar veya şekilci bir bilimsel vizyon kazanıyorlar. Bunun en güzel kanıtı da videolar altındaki yorumlar. Sürekli birilerine ağır saldırı var. En çok Enes Batur kitlesine var. Enes Batur'u geçtim çünkü adama zaten laf söylemeyen kalmadı. Her videoda Türk bilim insanlarına, öğretmenlere ona buna şuna saldırı var. Demek ki adam kendini gerçekten toplumun kalburüstü entelektüellerinden zannediyor ve cidden Barış Özcan izlediğinde bilimselleştiğini, bilim yaptığını falan zannediyor. Bak tek bir cümle yazacağım;

Bizler Çin'in Uygur Türkleri'ne yaptığı zulmü protesto için Uygur Türk'ü bir adamı çinli zannedip döven bir kitle gördük, Coca Cola'yı protesto için satın aldığı kolaları asfalta döken gördük, Gerarg Depardieu'yu Türk zannedip laf sokmaya çalışan gördük. Ama açık konuşayım

Ben bu Barış Özcan kitlesi kadar ne konuştuğunun farkında olmayan bir topluluk görmedim. 40000 youtuber içinde bir tane kanal yok ki kitlesi böyle olsun. Ulen cehaletten ölmek üzeresin ve bunun farkında değilsin (söz meclisten dışarı). Neyse konuya dönersek, bu bilimselleştiğini, entelektüelleştiğini zanneden kitlenin de (bilimsel olduklarını düşündükleri için) bilimsel olmak gibi, rasyonel olmak gibi bir kaygısı kalmıyor.

3- Barış Özcan'ın samimiyeti. Daha önce "yanlış, yanlı ve aldatıcı" diye bir ifade kullandım. Neden olduğunu açıklayayım. Yanlış bilgiler zaten bolcana var. Yanlı ve aldatıcı bilgiden kastım ney onu anlatayım.

Şimdi Tesla otomobilini incelediği videoda tam 11 tane yanlış, yanlı veya aldatıcı bilgi tespit ettim. Neden sadece yanlış değil de aldatıcıyı ekliyorum söyleyeyim.

Elon Musk'ın kitabını okuyan herkes elektrikli otomobillerin ikincil çevreci araçlar olduğunu ve bu araçların dolaylı yoldan fosil yakıt tükettiğini bilir. Barış Özcan'da Elon Musk'ı okumuş hatta birkaç kere okumuş adamlardan biri. Buna rağmen sırf reklamını yapıyor diye

"Benzine Veda" diye bir başlık atıp video içeriğinde ısrarla fosil yakıt kullanmadığını iddia etmesi çok komik. Oysa hepimizi biliyoruz ki elektrikli otomobiller dolaylı yoldan fosil yakıt tüketen araçlar. Hatta Tesla otomobillere iletilen enerjinin sadece %15'i yenilenebilir enerjiden.

Bu mu samimiyetin Barış Özcan?

Video'nun altında bu konuda Barış Özcan'ı uyaran "Karbon İzi" kavramından bahseden herkesi görmezden geldi. Ben kendisinin bunu bildiğinden ve bilerek paylaşmadığından eminim. Bu sadece 1 tane örnekti.

Yani sen adamın iyi niyetinden ve verdiği bilgilerden emin olmaya çalıştığından bahsetmişsin ama ben tam aksini düşünüyorum. Zaten o video da Barış Özcan'ın para kazandığı bir reklam videosuydu.

4- İnsanlar hazıra konmaya, daha fazla tüketmeye alışıyorlar.

5- Ve en tehlikelisi, Hap bilgi. Bu dünyada hap bilgiler üzerinden vizyon geliştirmek, hap bilgiler üzerinden fikir yürütmek kadar tehlikeli bir şey olamaz.

Konunun uzmanı - Ürettiği fikir, geliştirdiği vizyon - Sağlıklı

Konu Hakkında hiçbir bilgisi olmayan insan - ürettiği fikir, geliştirdiği vizyon - Tehlikeli ve Zarar verici

Konu hakkında hap bilgiyle konuşan insan - ürettiği fikir, geliştirdiği vizyon - Çok ama çok tehlikeli ve zarar verici. Üstelik değiştirilmesi de daha zor çünkü konuyu bildiğini zannediyor.

6- ürettiği fikirler malesef çok süslü, çok estetik görünen için boş fikirler. Sırf estetik bir düşünce üreteceğim diye tetris videosunun sonunda konuyu "toplumsal bağlılığa" getiriyor. Oysa bahsettiği şeyin toplumsal bağlılık kavramıyla uzaktan yakından alakası yok.

Özellikle bu konuda ben çok ısrarcıyım. Bu Barış Özcan'ın ürettiği özgün ve estetik olduğunu iddia eden kişiyle bunu tartışmak isterim. Bunun başka örneği de şu: pseudo-profound bullshit:

Çok anlamlıymış gibi görünen ama aslında boş olan sözler, düşünceler.
    ResearchGate
    (PDF) On the reception and detection of pseudo-profound bullshit
    https://www.researchgate.net/publication/285206383_On_the_reception_and_detection_of_pseudo-profound_bullshit
    şu makaleyi kesinlikle okumanı tavsiye ediyorum.
    Ekşişeyler
    İlk Bakışta Derin Bir Anlama Sahipmiş Gibi Görünen Özünde Saçma Sözler: Profound Bullshit
    https://seyler.eksisozluk.com/ilk-bakista-derin-bir-anlama-sahipmis-gibi-gorunen-ozunde-sacma-sozler-profound-bullshit

İster inan, ister inanma ama Barış bu pseudo-profound bullshit'e çok ama çok başvuruyor. Kendin oku araştır, kavramı öğren, sonra kendin değerlendir. Türkiye'de zaten insanlar bu tür şeylere tapıyorlar.

Zaten ürettiği fikirlerin bilimsel değeri olmadığından bahsetmiyorum bile.

Son bir örnek daha vereceğim

Hubble - Chandra - Spitzer - James Webb - WFirst derken astro 2020 10 yıllık eylem planına sıra geldi. 4 aday var. Habex, Origins, Luvoir ve Lynx.

Tam 3 aydır Amerika'da hangi adayın flagship proje olacağı konusunda sormadığım astrofizikçi kalmadı. Hepsine tek tek mail attım. İçlerinden bir tanesi bile kendinden emin bir şekilde cevap veremedi. Şimdi bu yıl içinde karar dönemi yaklaşsın, dikkatli izlersen Barış Özcan ve benzeri içerik üreticilerinin adaylar ve şansları hakkında ne kadar kendinden emin konuştuğunu göreceksin.

Birisi Barış Özcan izlerken inanılmaz estetik düşünceler görüyor olabilir, ben çoğu zaman pseudo-profound bullshit görüyorum. Bunu da tartışmaya hazırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 6 Mayıs 2019; 18:24:8 >

• Adam youtuber bu kadar, daha fazlası DEĞİL! kendisin yüceltmekten vazgeçin.
  • madeofrage kullanıcısına yanıt
    İyi de biz zaten adamı clickbait yaptığı için eleştirmedik ki. Hatta "clickbait" yapılmasını normal karşıladık.

Orada vurgulanan nokta clickbait yapması değil, clickbait yaptığı halde başkalarını inceden clickbait adı altında eleştirmesi.

Sen daha okuduğunu anlayamamışsın dostum, ne diyebilirim sana.

Tekrar buraya koyayım.

Barış Özcan

Gördüğün üzere burada "adam clickbait yapmasın" yazmıyor, "başkasını clickbait üzerinden eleştirmesin çünkü buna hakkı yok" yazıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 6 Mayıs 2019; 16:21:56 >
  • keramcan kim arkadaşım. od a gündemimiz değil ki. illa barişlar veya kerimcanlar yok dünyada. Bambaşka gündemler de var.
  • Scene kullanıcısına yanıt
    Hocam, sizin görüşünüzle aynı şeyi savunmayan başka insanlara sürekli saçmalıyorsun dediğiniz evrim konularını da gördük. Siz de o kadar iyi editörsünüz ki siz hariç herkes saçmalıyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: goygoy06

Hocam, sizin görüşünüzle aynı şeyi savunmayan başka insanlara sürekli saçmalıyorsun dediğiniz evrim konularını da gördük. Siz de o kadar iyi editörsünüz ki siz hariç herkes saçmalıyor.
    Hangi konu o? Ben evrim konusunda makale yazdığımı hatırlamıyorum.

Benim yazdıklarım ortada, hiçbir zaman da ben hariç herkes saçmalıyor gibi bir iddiam da olmadı. Bu sizin şu an uydurmanız.

Ne yazdıysam kendimce argümanlar üretip dayanaklandırıyorum. Bu tartışma üslubuna alışık olmadığınız için rahatsız olmanız normal.

Hatta burada yazmakla kalmıyorum, insanları canlı yayında tartışmaya davet ediyorum. Buna Barış Özcan da dahil, keşke kabul etse.

Şunu gerçekten anlayamadım;

Sürekli ithamlarda bulunup kimse benle canlı yayında tartışmaya çıkmıyor. İşin komiği adama "işin uzmanını çağıralım, o değerlendirsin" dediğimde de kabul etmiyor.

İlla canlı tartışmaya da gerek yok.

Git bulunduğun ilin üniversitesinde kendin uzmana danış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 6 Mayıs 2019; 17:12:12 >

Makale size ait olmasa da bayağı bilgilisiniz.
    https://forum.donanimhaber.com/bilim-darwin-in-guve-kuramini-da-dogruladi--134579113-3#134584590

• Bunlar Enes Batur kitlesi şu tiplere baksana

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Makale size ait olmasa da bayağı bilgilisiniz.
    https://forum.donanimhaber.com/bilim-darwin-in-guve-kuramini-da-dogruladi--134579113-3#134584590
    Bu mu benim her şeyi bilip başkalarını hiçbir şey bilmemekle suçladığım :)

Barış Özcan

Barış Özcan

Sana ölçme ve değerlendirme alanında olduğumu; olasılık ve istatistiğin ise bu alanın temel parçalarından biri olduğunu anlatmışım. Üstüne doğru bilgiye ulaşacağın yolu da göstermişim.

Yahu bu olasılıksal hesaplama safsatası üzerine bilimsel makaleler varken bunlara da ulaşabiliyorken neden bu ısrarın var? Niye muhatabın benim?

İçine sinmediyse korelasyonu gel bir daha tartışalım. Benim mesleğim bu zaten.

İstersen tekrar yazayım.

Kovaryans - iki değişken arasındaki birlikte değişimin derecesini açıklar.

Korelasyon - İki değişken arasındaki birlikte değişimin derecesini ve yönünü açıklar.

Regresyon - Eğer araştırmacı sebep-sonuç ilişkisine dair kanıtlar elde edebilirse değişimin yönü, derecesi ve bağımsız ve bağımlı değişken hakkında bilgi verir. Üstelik bu iki değişken arasındaki bağı bir fonksiyon ile deterministik hale getirir.

Kovaryans ve korelasyon stokastik yaklaşıma aittir.

Regresyon, koşulları sağlanırsa deterministik bir yaklaşım sunar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 6 Mayıs 2019; 17:45:14 >

• Adamın konuşmaya değer özelliği nedir

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gençlere bilimi aşılamaya çalışan birine, örnek olan birine bile b*k atanlar var. Bir sürü insan da artı oy vermiş. İdeolojilerinizden kurtulmadığınız sürece bir arpa boyu yol alamayacaksınız. Olduğunuz yerde sayacak, sonra da silinip gideceksiniz.

Size müstehak orasını burasını açıp gösteri yapan "adam"lar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krone -- 6 Mayıs 2019; 17:39:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Bende bu makalelere destek veriyorum zaten.

Bende elektrik elektronik mühendisliği mezunuyum. Yüksek Lisans yapıyorum tez konum da görüntü işleme 10 tane ders aldım olasılık ve ölçme üzerine ve tonla kod yazdım ve deney yaptım. Benim de işim olasılık ve kodlama tartışalım editör bey.

• quote:

Bende bu makalelere destek veriyorum zaten.

Bende elektrik elektronik mühendisliği mezunuyum. Yüksek Lisans yapıyorum tez konum da görüntü işleme 10 tane ders aldım olasılık ve ölçme üzerine ve tonla kod yazdım ve deney yaptım. Benim de işim olasılık ve kodlama tartışalım editör bey.
    Burasını kirletmeyelim. Bir konu aç veya özelden yaz. Olur mu?

Soruyu şöyle sorayım:

Korelasyonla bir şey ispatlayamayacağın konusunda hemfikir miyiz?

Aynı fikirdeysek korelasyon üzerinden evrimin yeterli zamanı olmadığını ispat ettiğini iddia eden adamın neyini savunuyorsun?

"Bağımsız Olay" ve "Bağımlı Olay" kavramlarını bilen bir kişi evren üzerine bir olasılıksal hesap yapıp bunu nasıl "ispat" olarak değerlendirebilir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 6 Mayıs 2019; 17:56:53 >

• Muhtemelen linç edileceğim fakat bana itici geliyor kendisi.Hele ki eski videolarıyla birlikte.Neden biliyor musunuz çünkü adamda acayip bir cemaat abisi tipi var.Bide amerikada yaşıyor kendisini tanımıyorum ama exFetocu olma ihtimali çok yüksek.

• quote:

Orijinalden alıntı: Elsa

Zaman gazetesine sponsorluk yapmış ve her türlü malum örgütün seminerine katılmış, Türkiye'de bile ikamet etmeyen biri neden konuşulsun?
    şu an o malum örgütün GERÇEK SEVENLERİ SİYASETTE. Onlar kandırıldı da diğerleri kandırılamazlar mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ryan Oreily

Evet sen haklısın arkadaşım dünya düz nasa yalan, ameriganın oyunları bu.
    Diğer gezegenler falan hepsi yalan.
    Yıldızlar süs, dünyanın sonuna gidersen canavar yer seni.
    Bunları bilelim ki dünyamızı anlayalım.
    Boş yere milyarlarca dolar harcıyorlar sırf bizi kandırmak için ameriganlar.
    Ortalama 2 haftada Aya gidiliyor. Uzay aracının kalkış anından, Aya iniş anına kadar çekilmiş kesintisiz bir tane video yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ÖzgünK -- 22 Ocak 2020; 22:3:11 >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.