Şimdi Ara

bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz) (6. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
768
Cevap
98
Favori
74.057
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hayır tabi ki, sen önce çalışmak istediğin yerlere başvuruyorsun. Onlar da sana belki sınav yapıyor, belki birkaç aşamalı mülakat uyguluyor yani seni alıp almak istemediklerine karar veriyorlar. Neticede başarılı olur ve bu aşamaları geçersen sana haliyle bi teklifle geliyorlar. Sen de kabul edersen başlarsın, kabul etmezsen başlamazsın.
  • Ivo I kullanıcısına yanıt
    1- Her zaman akademiye ve yapılan çalışmalara saygı duyarım, o yüzden hangi okulu söylerseniz söyleyin orada okunmaz diyemem. Orada emek veren insanlara karşı ayıp olur bu. He ama ben okumazdım heralde, başka bir tercih düşünürdüm.
    2- Bence geç değil, birkaç senelik sarkmalar normal geliyor bana.
  • BiletlerBiletxD kullanıcısına yanıt
    Ünvan önemli. Şirketler iş alımı yaparken alacağı kadroların ne olduklarını en baştan belirliyorlar. Yani mühendis alıcam diyo firma mesela, öyle olunca XXX üniversitesinden mezun mühendis odtü böte'nin önüne geçebiliyor rahat bir şekilde çünkü şartlar sağlanmıyor. He ama şartlar sağlanırsa, yani kağıt üstünde bir problem olmayacak ve böte mezunu da teknik açıdan bir mühendis kadar donanımlı ise böteci olduğu fark edilmez bile belki.
  • Sence neden bilgisayar mühendisi denince akla sadece yazılımcılar geliyor? Ne bileyim sistem güvenliği gibi yazılımcılık olmayan alanlar da sektörde çok yer kaplamıyor mu? Bir de herkesin yazılımı rahatça öğrenebilmesi (evden webden Vs.) yazılımcıları ele ayağa düşürecek mi? Bu durumda kendi kendine öğrenilemeyecek (ya da öğrenilmesi daha zor olan) alanlarda çalışmak daha mantıklı olabilir mi? Mesela matematik temelli mühendislik sistem mühendisliği falan. Tabi örnekleri yanlış vermiş olabilirim bilgim buraya kadar. :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DarK BrotherS kullanıcısına yanıt
    Alan dışından soru gelince zorlanıyorum biraz Şimdi, ctis okuyanlarda şunu görüyorum genelde bilgisayardan çap yada yandal yapma eğilimi var. CTIS'i bilkent'te de okusan mühendis olmayacaksın. Bilkent ctis 'ten mezun bir tanıdığım var netaş'ta çalışıyor ama maaşının mühendis seviyesinde olacağını sanmam. O şirkete atılımdan mezun olarak da girebilirsin, üstelik mühendis ünvanın ile. Açıkçası ben ctis yerine mühendislik yazardım heralde. Atılım mı, çankaya mı da dersen atılım daha yakın geliyor. stajımda atılımdan arkadaşlar vardı, fena kimselere benzemiyordu. akademik açıdan iki üniversiteyi karşılaştırmam biraz zor. tek tek akademik kadrosunu ve asistanları incelemek lazım ki, bence bu da sana kalmış. Eğer ciddiysen, iki üniversitenin teknik kadrosunu araştır, orada okuyanlarla konuş. Linkedinden mezunlarını bul, çalıştıkları yerleri incele vs. bunlar sana zaten bi fikir verir.

• coreturk4 C kullanıcısına yanıt
    Eğer ezber bir sorudan bahsetmiyorsan evet dahil edebilirsin. Ama hangisi delta ovasının özelliklerindendir, tarzında bir soruysa bu dahil edilemez. Benim bahsettiğim problemler, düşünme gerektiren, çoğu zaman tek çözümü olmayan, efektif çözümü bulmanın da ayrı bi zor olduğu problem tipleri.
  • makine düşünüyorum.

makine - yazılım - bilgisayar aralarından hangisini önerirsiniz? hangisi daha iyi gelecek vaat ediyor?
  • Ben de son sınıfa geçiyorum bilgisayar mühendisliğinde.

ODTÜ'nün sosyal ortamı nasıldı? İstanbul'da çok sosyallik yapamadım ben üniversitede. ODTÜ özellikle Bilgisayarda sosyal ortam nasıldı?

Ankara yazmamıştım. Kendimi avutayım biraz sosyallik konusunda
  • quote:

Orijinalden alıntı: dubbed

makine düşünüyorum.

makine - yazılım - bilgisayar aralarından hangisini önerirsiniz? hangisi daha iyi gelecek vaat ediyor?
    Bilgisayar, Elektronik harici mühendislik okumazdım ben. Bu benim tercihim tabi yoksa makine okuyup da çok iyi alanlarda çalışanlar var.
  • Peki hocam, bilgisayar, elektronik bölümlerinin gelecekte değeri artacak. Makine gibi bölümlerin değeri azalacak muhabbetine ne diyorsunuz? (yapay zeka ile)
  • Öncelikle böyle bir konuya değindiğin için teşekkür ederim. Açıklanması gereken bir konu bana göre.

Sence neden bilgisayar mühendisi denince akla sadece yazılımcılar geliyor?
    Bir kere bilgisayar mühendisliğinin alt dallarındaki neredeyse her alanda yazılım var. Yazılım kendi başına bir alan değil, her alanın içerisinde yer teşkil eden bir araç. Mesela, sen big data yla uğraşıyosundur burada çok iyi veri tabanı bilmen gerek. Hadoop, NoSQL gibi teknolojileri bilmen gerek. Mesela, uğraştığın şey deep learning alanında bir projedir o zaman da TensorFlow, Keras gibi framework leri bilmen gerek. Bunların hepsini "yazılım" a dair edebilirsin. Yazılım dediğin şey printf("Hello World"); ten ibaret değil neticede. Zaten tek başına bunu yazmak çok anlamsız, bir değeri yok.

Ne bileyim sistem güvenliği gibi yazılımcılık olmayan alanlar da sektörde çok yer kaplamıyor mu?
    Evet kaplıyor, ama işte bu alanlarda yazılımcılık yok diyemiyorsun. Yukarıda açıkladım sanıyorum ki neden diyemediğini. Güvenlik alanı mesela, şu an Türkiye'de ve dünyada en bakir alanlardan biri. Hele ki IoT güvenliği. Şimdi sen hazır tool lar kullanarak tek satır kod yazmadan sistem güvenliğini sağlayabilir, ilgili hazır testleri kullanarak testlerini yapabilirsin. Ama işte bu değerli değil çünkü bunu piyasada senin gibi herkes yapabilir. Ama kendi yazdığın bir tool olur mesela sistem güvenliğini sağlayacak, işte o zaman çok değerli olursun. Ben sana sistem güvenliği gibi birçok bilgisayar mühendisliği alt dalı sayabilirim ve bunlar da çok yer kaplıyor: Modelleme ve Simülasyon, Bilgisayarlı Grafik ve Görüntüleme, Ağ ve Veri Güvenliği, Veri Madenciliği, Paralel Hesaplama, Yazılım Mühendisliği, Web Bilimi ve Bilgi Getirme, Evrimsel Hesaplama, Makine Öğrenme, Doğal Dil İşleme, Yapay Zeka, Dağıtık Hesaplama,...

Bu durumda kendi kendine öğrenilemeyecek (ya da öğrenilmesi daha zor olan) alanlarda çalışmak daha mantıklı olabilir mi?
    Şimdi bu soru soruldu mu şu örneği vermeden geçemiyorum: ameliyat etmesini de herkes izleyerek öğrenemez mi? Yani nolacak mesela, yakın çekimli detaylı anlatımlı bi kalp ameliyatı yada beyin ameliyatını düşün mesela. Böyle 4-5 tane ameliyat izlesen, 20-30 saatini ayırsan bence eline neşteri alabilir herkes? Olmaz mı? Birkaç sebepten dolayı olmaz gibi, birincisi kimse güvenip bıçak altına yatmaz dmi? Hadi kalp yada beyin gibi ciddi bir şey olmasın da bacaktaki bir kas ameliyatı olsun. Yine yatmaz kimse güvenmez heralde? Çünkü beklenmedik bir durum olduğunda, diyelim ki bir damarın o anda patladığını düşünelim. O ameliyat videolarında bu yoksa -ki olmadığını düşünelim- o zaman çaresini bulabilir misin? Zannediyorum ki bu örneği bir yazılıma çok zor olmasa gerek. Düşün ki TAI'nin TSK'ya teslim ettiği T129 ATAK helikopterinin yazılımını yapıyorsun, ameliyattan bir farkı var mı? Neticesinde insanlar ölebilir. Hadi ölümcül bir şey olmasın da, HAVELSAN'ın Sahil Güvenlik Komutanlığı için yaptığı sınırları izlemeye imkan veren bir proje olsun. Sistemde yazılımdan kaynaklanmayan Operating System'dan kaynaklanan yada Network'ten kaynaklanan bir hata oluştu. Video izleyerek onu gerçekleştirmiş kimse, videoda ona benzer bir hata gördü mü acaba, görmediyse napacak bu durumda? Özetle demem o ki, birkaç tane mobil programalama yada python tutorial ı bitirmiş birine kimse güvenip de yazılım gibi kapalı devre şeyleri emanet etmez. Yazılım dediğin şey de hiçbir zaman ele ayağa düşmez, tam aksine her zaman yükseldikçe yükselir.

Umarım açıklayıcı olmuştur, başarılar dilerim.

• quote:

Orijinalden alıntı: dubbed

Peki hocam, bilgisayar, elektronik bölümlerinin gelecekte değeri artacak. Makine gibi bölümlerin değeri azalacak muhabbetine ne diyorsunuz? (yapay zeka ile)
    Ölür demiyorum ama alanları azalacak bana kalırsa. Kompozitler, mekatronik, nanoteknoloji gibi alanlara kaymak gerek.
  • dubbed kullanıcısına yanıt
    Bilgisayarın zaten yazılımı kapsadığını düşünerekten bilgisayarın daha çok gelecek vaat ettiğini öngörüyorum. Herkesin bu alandaki öngörüleri farklı olabilir, neticede geleceği kimse bilemez. Ama bugünkü teknolojinin gelişim evresini düşündüğümde ve bilimin hangi yöne kaydığına dikkat ettiğimde bilgisayar bilimlerinin ciddi şekilde önem arz edeceğini tahmin ediyorum.
  • ODTÜ bana göre bir öğrencinin üniversiteden beklediği her şeyi karşılayan bir okul. Buna sosyallik de dahil tabi ki. Bölümümü okulun genel ortamından biraz farklı değerlendirmem gerek heralde. Çünkü bizim bölümde sınavlardan çok lablar ve ödevler vakit alır. Sınavın süresi ve zamanı bellidir, dönemde en fazla 2midterm 1final i olur bi dersin. Ama lab larının ve ödevlerinin sayısı 8-9'u geçebiliyor. Ve en az 3-4 tane dersi birden aldığını düşündüğünde dönem başından sonuna kadar neredeyse her hafta bi sorumluluğun oluyor. Diğer bölümlerdeki arkadaşlarıma bakıyorum, adamın bir hafta içerisinde 3 sınavı oluyor mesela ama ardından 2 hafta hiçbir şeyi olmuyor. Bizim bölümde 2 hafta üst üste bir sorumluluğun olmaması düşünülemez, o açıdan odtü bilgisayar mühendisliği neredeyse her gün insanı bir şeyle sorumlu tutuyor. Hal böyle olunca da, çok fazla sosyal zamanın olmuyor.

• dubbed kullanıcısına yanıt
    Açıkçası ben değeri düşecek bir mühendislik dalı pek düşünemiyorum. Bir bölümün değeri düşecekse, o bölümün ürettiği bilgiyi ve teknolojiyi başka bölümler üretmeli. Şimdi düşündüğünüz zaman makinenin yerini alabilecek başka bir şey düşünemiyorum ben. He elbette makinelerin akıllı hale gelmesi, bir şeyler öğrenebilir olması bilgisayar ile olan etkileşimi arttırıyor ama makineyi öldürmüyor hiçbir zaman. Aslında dünyada bu da popüler hale gelmeye başladı çoktan: interdisciplinary engineering. Yani birden fazla mühendislik dalının bir araya gelerek ortaya bir şeyler koyması, bu hiçbir mühendislik dalını öldürmez aksine güçlendirir.
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam. Peki soruyu şöyle daraltsam mesela: örneğin bir havayolunun web sitesinin yazılımcıları çok yüksek maaşla çalışıyor, paraya para demiyorlar. Ama her geçen yıl yeni mühendisler mezun oluyor. Her ne kadar yaptıkları yazılım şirket için hayati öneme sahip olsa da o şrket için hayati öneme sahip bir sürü şey vardır ama yazılımcılar kadar yüksek alamıyorlar. Bu durum eninde sonunda,hatta yakın bir zamanda değişmez mi?

• nezcafe kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam

• Teşekkür ederim hocam

• Söyleyeceklerim asla bir şirkete yada kişiye yönelik değil. Kapitalist dünyada bazen insan yaşamından daha değerli(!) şeyler de ortaya çıkıyor, para gibi. Dolayısıyla, şirketinizin zarar etmemesi, anlık krizlerden milyonlarca lira kaybetmemesi için yürüyen sisteminizi çok iyi kurmanız ve bunu çok iyi yönetmeniz gerek. Havayolu şirketleri de diğer tüm alanlarda iş yapan şirketlerin de yaptığı gibi artık işlerinin çoğunu internet üzerinden yapıyor ve kayıtlarını belki de milyarlarca veriye sahip veri tabanlarında tutuyorlar. Bankaları da düşünebilirsin mesela, birbirinden çok farklı örnekler olmaz. Bir iktisatçı bankayı batıramaz fakat bir mühendis tek bir satırıyla bile bankayı çok büyük derde sokar. Aynı şekilde uçakta ilgili bir birimdeki teknisyenin şirkete etkisi ile, yazılım geliştirme tarafında çalışan bir mühendisin etkisi hiçbir zaman bir değil. Ben bu farkın yakın zamanda değişeceğini sanmıyorum, aksine yeni alanlarla bu farkın daha da artacağını düşünüyorum. Mesela siber güvenlik tarafı belki de bu şirketler için daha büyük tehlike arz ediyor. Yazılımı geliştiren kimse bunu şirkete kazandırmış olabilir ama dışarıdan gelen tehlikelere karşı bu sistem ne kadar güvenli mesela? Eğer bir saldırı gerçekleşecek olursa şirket belki milyonlarca lira para kaybının yanında itibar da kaybedecek. Bunu önlemek adına bir mühendis ekibine aylık yüz bin lira bütçe ayırsan da bunu engellesen daha kârlı olmaz mı? Umarım açıklayıcı olmuştur.

• ODTÜ'nün çok kalabalık olduğu söyleniyor. Gerçekten böyle bir şey var mı, varsa bu ne kadar büyük bir sorun yaratıyor?

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.