Uzun zamandır böyle bir konu açmak aklımda vardı da üşenmiştim. Keyifli okumalar. Havuz derslerinden bahsetmeyeceğim bu yazıda. IE102 - A Process Outlook for Industrial Engineering Bölümün en kolay dersiyle başlıyoruz. Endüstri mühendisliği problemleri nelerdir, terminolojisi nedir, ana problemleri ve onlara yaklaşım biçimleri nasıldırı anlatır. Ders problemler üzerinden ilerler ve bunlara yazılım gerekmeden "yeterince iyi" çözümleri öğretir. Bölümü kavrayabilmek açısından önemli bir ders. IE-102-Syllabus-Fall-2019-1.pdf (bilkent.edu.tr) IE272 - Manufacturing Processes and Operations Analysis Üretime odaklanmış bir ders. Fabrika yerleşim planlamaları, üretim methodları üzerinden ilerler. İlk stajın da ön koşuludur. Aynı zamanda basit düzeyde Solidworks öğrenirsiniz. https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/272 IE202 - Introduction to Modeling and Optimization Bölümün ana dersi diyebiliriz. Çoğu okulda Yöneylem Araştırması'na (OR) giriş şeklinde geçer. Doğrusal programlama öğreniriz. Önce gerçek hayatta karşılaşacağımız problemleri doğrusallaştırmayı öğreniriz. Daha sonra bunları nasıl çözeceğimizi öğreniriz. Son olarak bu problemleri CPLEX/Xpress optimizasyon programlarında nasıl kodlayacağımızı ve çözeceğimizi görürüz. https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/202/CS_MS IE303 - Modeling and Methods in Optimization 202'nin devamın olan bu derste tam sayı kısıtları olan problemleri nasıl çözeceğimizi görüyoruz. Bu derste yaptığımız bir proje'de seçim kazanabilmek için verilen haritanın sınırlarını çizmiştik bahsettiğim optimizasyon uygulamalarıyla. IE303 Modeling and Methods in Optimization by M. C. Pinar (bilkent.edu.tr) IE342 - Engineering Economic Analysis Ana programın tek finans dersi. Faiz, paranın zamana bağlı değeri gibi konseptler üzerinden ilerler. Gerçek hayatın çok içinde bir ders. Yatırım analizlerine ufaktan giriş yapılır. https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/342/ME_MS IE325 - Stochastic Models Rastsal yani olasılıksal modelleri öğrendiğimiz bir ders. Hisse tahminlerinde, yatırım risk tahminlerinde sıklıkla kullanılan bir methodolojidir. Markov Zinciri, sıra teorileri gibi konularla uğraşıyoruz bu derste. Matematik sevene muhtemelen en keyifli gelecek derstir. https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/325/ME_MS IE375 - Production Planning Üretim planlama dersidir kısaca. Ürünlerin sipariş hacmi, tahmin yöntemleri, determistik ve olasılıksal stoklama, operasyonel çizelgeleme gibi hem üretimde hem de üretim dışı sektörlerde çok işe yarayacak konularla uğraşıyoruz. https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/375 IE376 - Production Information Systems 375'in devamı olan bu derste üretim planlamanın daha da derinliklerine iniyoruz. Bu dersin case'leri çok keyiflidir. 20 yıllık talep verisi verip önümüzde yıl için talep tahmini ve harcamaları en aza indiren bir üretim planı yapmanız beklenir. Excel, Python, Cplex vs. bir sürü tool kullanmanız gerekir. İkinci case'i ise Harvard MBA'de çözülen bir case'dir. Bölüm her dönem kesenin cebini açıp bu oyunu satın alır. Bir cep telefonuna yönetim kurulunun da ön görülerini dikkate alarak 4 senelik bir üretim planı çıkarılır. https://catalog.bilkent.edu.tr/course/c13376.html IE324 - Simulation Rastgele sayı üretme ile başlar ders. Sanıldığının aksine bilgisayarlar rastgele sayı üretemez fakat belli metodlarla yeterince birbirinden bağımsız olan sayılar üretebiliriz. Daha sonra Arena üzeinden sistem simüle etmeyi öğreniyoruz. Basit bir sağlık ocağı modeli, müşteri hizmetleri gibi problemlerde başlamıştık biz. Projesinde de süpermarket simüle edip onun çalışan sayılarını ve stok yönetimini optimize etmiştik. Birçok farklı sistemi modellemek mümkün. Gerçek hayattan örnek verdiğime bakmayın bu noktada. https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/324 CS281 - Computers and Data Organization CS115 (Python) dışında aldığımız tek CS dersidir. Fazla söze gerek yok, database dersidir. SQL öğreniyoruz bu derste. Bunların yanında seçmeli olarak R (IE451 - Data science dersi) ve EXCEL VBA (IE469 - Excel coding diyebiliriz buna) de alabilirsiniz. Ben son senemde bu iki dersi alıp yazılım tarafında da kendimi biraz da geliştirmeyi umuyorum. CS281 COMPUTERS AND DATA ORGANIZATION (bilkent.edu.tr) -------------------------------------------------- Bölümden aldığımız seçmeli derslerden de bahsetmek istiyorum kısaca. IE432 - Quantitative Risk Management 202 ve 325'in birleştiği derstir. Rastsal bir problemi nasıl optimize edeceğinizi öğrenirsiniz. Bir örnekle özetleyeyim. Baz istasyonlarınızı yerleştirmek istiyorsunuz fakat elinizde belli sayıda var ve hangi anda kaç kişinin konuşacağını bilmiyorsunuz. Belli kapasiteyi aştığında hatlarda kopukluk yaşanacağı için bunun size belli bir finansal zararı olacak. İnsanların konuşup konuşmayacağı olasılıksal bir olay. Bir kişinin 5te 1 oranda telefonla konuşma ihtimali varsa 5 kişinin 1'i telefonla konuşacak diye bir kestirme yapmak sizin zaranınıza olacaktır. Aynı şekilde bu derste yatırım portfolyosunda risk yönetimine dair de bir konu var. https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/432 IE448 - Financial Issues in Engineering Projects (CEO dersi :D) Aldığım favori dersimdi. IE342'nin devamı niteliğindeki derstir. Dr. Semih Ergür (Eski City Group VP'si ve Akfen holding CEO'su) tarafından verilir. Kısaca CEO dersi olarak anılır. Son derece keyifli ve sektörün içindendir. Derin bir investment banking, consultancy propogandasına maruz kalmanız mümkünüdür. EY, Ünlü&Co gibi şirketlerden konuşmacılar da katılabilir şanslıysanız. Forward, Option gibi finansal araçların mantığı hesaplamaları öğretilir. Balance Sheet, Cash Flow gibi konuları da görürsünüz. Projesi son derece keyiflidir. Yaklaşık 20 grup 10 şirketin ihalesine katılır. Belli bankalar ve onların size verdiği krediler vardır. Buna göre 3 şirkete teklif verir ve en yüksek NPV (şu anki net değer) elde edilmeye çalışılır. https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/448 IE468 - Pricing and Revenue Optimization Fiyatlandırma ve gelir optimizasyonu dersidir. Havayolu yönetimi de öğrenilir. Bunun projelerinden biri yine Harvard MBA'de çözülmektedir. Aldığım en keyifli ikinci ders de buydu şu ana kadar. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wubba Lubba Dub Dub -- 30 Temmuz 2021; 20:55:29 > |
BILKENT ENDUSTRI | DERSLER VE KONULARI
-
-
UP!
-
Baya faydalı konu up. Yorumumu atayım tercih haftasında uzun uzun incelerim hocam elinize sağlık. Dersler çok eğlenceli geldi
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
hazırlık için tavsiye?
-
432-448-468 çok zevkli duruyor.
-
Açıkçası hazırlık konusunda çok fikrim yok. Upper başlayıp irreg başlamıştım. Irreg'i tavsiye ederim
-
448 inanılmaz bir ders. Bana en çok şey katan dersti. 468 de çok keyifli, özellikle projeleri. 432 fena değil, daha detaylı işlenebilirdi. Onun yerine mutliobjective alınabilir ya da distribution logistics.
-
Ben boğaziçi işletmedeyim bizde de bu tarz sektörden kişilerin geldiği dersler oluyormuş. Bu tarz finansal konulara ilgiliyim umarım ben de doyurucu dersler alabilirim.
-
Endüstri mühendisliğine ilgisi olup da ne tür dersler aldıklarını, hangi alanlarda çalışabileceklerini bilmeyenler için çok faydalı bir konu. Ben de hazır aklımdayken aldığım birkaç bölüm dersi hakkında bilgi vereyim.
IE451 Applied Data Analysis:
Özellikle machine learning ve "analytics" gibi alanlar günümüzde popülerlik kazanmışken bir endüstri mühendisinin sahip olması gereken en önemli yetkinliklerden biri de elde ettiği veriyi doğru bir şekilde analiz edip çıkarım yapması ve bu çıkarımlarla doğru tahminleme modelleri oluşturmasıdır. Bu derste R programlama dilini kullanarak veri hakkında çıkarım yapmayı ve temel makine öğrenmesi modellerini kullanmayı öğrenmekteyiz. Coursera, udemy ve datacamp'teki çoğu kursun aksine derste bu makine öğrenmesi modellerinin altında yatan mantık da gösterilmekte. Özellikle son senemdeki bitirme projemde ve yaptığım stajlarda IE469'dan sonra en çok kullandığım derslerden biri oldu.
IE469 Industrial Applications of Operations Research:
Her ne kadar çoğu derste ve akademik hayatta linear programlama, simulasyon vb gibi endüstri mühendisliğindeki methodlar için paralı yazılımlar kullanılsa da iş hayatına girdiğinizde neredeyse hiçbir şirket size bu yazılımları sağlamayacak. Bu derste 4 yıl boyunca öğrendiğiniz teorik bilgileri Excel yoluyla ücretli yazılmlara gerek kalmadan uygulamayı öğreniyorsunuz. Hem iş hayatı için EXCEL beceleriniz gelişmekte hem de kısıtlı da olsa bölümdeki teorik bilginizi pratiğe geçirmenizi sağlamakta. Örnek olarak benim dönemimde proje olarak New York bölgesindeki geçmiş trafik kazalarını input alarak ve belli kısıtlara bağlı olarak hangi bölgeye ne kadar çekici yerleştirmemiz gerektiğini otomatik olarak hesaplatan bir sistem oluşturmamız istenmişti.
IE440 Introduction to Financial Engineering:
Financial engineering, diğer bir adıyla da quant finance, tamamen matematiksel modelleri kullanarak finansal problemleri çözmeyi amaçlayan bir alan olarak düşünebilirsiniz. Diğer finans derslerinin aksine bu ders sağlam bir olasılık ve istatistik bilgisi temeli üzerine kuruludur, bir finansal ürünün nasıl performans gösterceğini, nasıl fiyatlanması gerektiğini ve sahip olduğu volatiliteyi (riski) hesaplamanızı sağlar. Amerika'da hedge-fund gibi yerlerde çok revaçta olsalar da ülkemizde endüstri mühendisliğinin diğer dallarının aksine daha az popülerdir. Bu derste de aslında adından da anlaşılacağı üzere finans mühendisliğin temel modelleri öğretilir; en basit ve temel modellerden (Capital Asset Pricing Model) daha kompleks modellere kadar (stokastik calculus) size hem iyi bir matematik becerisi kazandırır hem de finansal bir sistemi veye ürünü matematiksel olarak analiz etmenize katkı sağlar.
-
bilkent up
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Mezuna kalıp tıp yazmanızı tavsiye ederim hocam
Fall’da aldım 440 ve 469’u. Karşılaştık mı hiç diye merak ettim. Gerçi ben ikisine de gitmedim pek. Emre hoca besttir o ayrı
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Çoğu derse girdim ben de aslında ama karsilasmamis olabiliriz ismim K.İ'ydi. Evet emre hoca cok sıcakkanlı biri bolumdeki en sevdiğim hocaydi benim de kesinlikle.
CS'ten kolay mı bu bölüm? hangisini tavsiye edersin. Veya bilkent'te önerebileceğin herhangi bir bölüm var mı? Puanım tüm burssuz programlama yetiyor ama ders çalışmayı pek sevmiyorum.
-
faydalı up, hocam hatta endüstriyle ilgili bütün konularınızın linkini atabilir misiniz (benim gördüğüm 2 konu var fazlası varsa tabi)
Moodle’dan kontrol etmiş bulundum 😶
Beni bilmiyor olma ihtimalin çok yüksek, irreg’dim ve 2 yıldır derse gitmiyordum
İkisinde de çalışmadan 2 ortalama yapıp geçersin. Çalışmayacaksan çok mantığı olduğunu düşünmüyorum bilkent’e gelmenin. Daha kolay vakıf üniversitelerini tercih edebilirsin çünkü bilkent bildiğim kadarıyla ülkenin en zor okullarından biri (vakıf olmasına rağmen)
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- ayt biyoloji kaynak önerisi
- kunduz eğitmen ücreti 2024
- ismail murat aydın ekşi
- bilgisayar mühendisliği işsizlik oranı
- sıfırdan hemşirelik kazanmak
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X