Şimdi Ara

BİR DERDİM VAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
1.277
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkese merhabalar biraz uzun olacak umarım okursunuz diyerek başlayayım ,öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum. Fen lisesi çıkışlı bir sayısal öğrencisi ve 2019 mezunuyum. Lisede hedefsiz bir öğrenciydim herhangi bir amacım yoktu bu yüzden de ders çalışacak motivasyonu kendimde bir türlü bulamıyordum bunlara ek olarak irade sorunum olduğunu da söyleyebilirim. 9-10-11 tamamen boş geçti 12’de okulun ittirmesiyle biraz harekete geçer gibi oldum ama o dediğim hedefsizlik motive olmamı engelliyordu, şu an bunları böyle yazıyorum ama o zaman farkında değildim hiçbir şeyin. Neden böyle olduğuna dair kafa yormuyordum hiç. İşte uzatmayayım sınava girdim bir sürü bilgi eksiği vs var özellikle ayt tarafında, 68K geldi. İlkokuldan beri iyi bir öğrenci olarak bilinirim hem okul hem de aile ortamında, sen çalışarak yaparsın aslansın kaplansın nidaları eşliğinde tabiri caizse mahalle baskısıyla mezuna kaldım. Tabii yine sayısaldan devam eşit ağırlık falan böyle bana çok uzak ütopik bir şey olarak geliyor arkadaş ortamında fen yapamayanların alanı ehehe diye kötü şakalar vs yapıyorum, bilinçsiz bir gerizekalıyım da denilenebilir o zamanlar. Mezun senesi dershaneye falan gitmedim kendime akademik olarak güvenen bir tipim, başladım çalışmaya tabii motivasyon yine yok hiçbir hedef yok çünkü ne doktor ne de mühendis olmak istiyorum sadece çalışıyorum öyle sınavda iyi yapayım da rezil olmayayım kafasındayım. Başlarda iyi gidiyordu sonra bir kız vardı 11’den beri hoşlandığım başta yüz vermemişti sonra mezun senesinde bir anda çark etti herhalde yakın davranmaya başladı bayağı, flört etmeye başladık biz. Çalışmalarıma biraz engel oluyordu ama onla çok mutlu olduğum için pek önemsemiyordum, sonra böyle devam ederken bir şeyler falan oldu ayrıldık biz kendimi bayağı bir kötü hissettim çünkü hayattaki tek hedefim onla mutlu olmaktı. Sınav da ertelenince depresyonun tam sırası deyip saldım bayağı. Sınav tekrar öne alınınca başladım biraz çalışmaya ama o baştaki çalışmam yine yok hedefsizlik ve mutsuzluk çok etkiliyordu beni, sınav geldi çok bir şey yapamadım 25K geldi. Tercih dönemi başlayınca ne yazacağımı bilemedim tabii ki :). Annem ve babam doktor, özellikle annem garanti meslek olduğu için doktor olmamı istiyordu hep. Bir şey istemiyorsun bari istanbulda özel tıpa gönderelim bir şekil bitirirsin garanti işin olur dediler ben de bir şey demedim kabul ettim. Sonuç olarak %50 burslu İngilizce tıpa yerleştim şu an hazırlıktayım. Hazırlık senesinde yani bu sene zihnim açıldı fikirlerim çoğu açıdan değişmeye başladı ve bir birey olduğumu ilk kez hissetmeye başladım. Türkiye ekonomisinin kötü gidişinin de etkisiyle ekonomiye merak saldım Daron Acemoğlu’nu falan tanıdım ve bu ekonomi mevzusu bana çok hoş gelmeye başladı. Ondan sonra iktisat bölümünü araştırmaya başladım. Boğaziçi iktisat dikkatimi çekti, YouTube’dan bir sürü videolar izledim oradaki öğrencilerin anlatımı beni Boğaziçi’ne o kadar çekti ki ben burada olmalıyım ve iktisat okumalıyım diye ilk kez hayatımda akademik olarak ciddi bir şekilde istek duydum. Son olarak da bu sene Tyt seneye de tıp1’deyken okulla eş zamanlı olarak ayt çalışmaya karar verdim hem puanım da kırılmasın diye. Tabii bunu aileme söylemeyeceğim başaramazsam istemeyerek orada devam edeceğim ama ben başarabileceğime inanıyorum çünkü gerçekten inanılmaz bir şekilde Boğaziçi İktisat öğrencisi olmak istiyorum. Bu istek başladığından beri kendimi çok mutlu hissediyorum. Ertan hocanın hesaplama robotuna baktım bu seneye göre yaklaşık 97 TYT- 71 AYT civarı ile almış en son. Benim 91 Tyt netim vardı, hemen yarın çalışmaya başlamayı düşünüyorum İngilizce’yle de paralel götüreceğim. 105-110 net hedefim var onu yaparsam seneye bana ayt’de bir avans sağlayabilir diye düşünüyorum çünkü okulu bırakmayacağım daha doğrusu bırakamam. Yaş konusu biraz beni tedirgin ediyor ama hazırlık okumayacağım eğer kazanırsam, ilk senesinde kazanmış ama hazırlık okuyan biriyle aramda 2 sene olacak çok önemli değil diye kendimi avutuyorum. Aileme asla bir şey söylemeyeceğim çünkü verecekleri tepkiyi ölçemiyorum. Buraya bunları yazmamın nedeni tavsiye almak sizce bu çıktığım yol nasıl bir yol çok zorlu mu, şahsen ben başarabileceğimi düşünüyorum çünkü ilk kez çok aşırı bir şekilde başarmak istiyorum. Her türlü yorum ve eleştiriye açığım.

• bunu okuyanın aklından şüphe ederim

• matrix066 M kullanıcısına yanıt

Neden, Boğaziçi İktisat mezunlarının linkedin profilleri çok parlak duruyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: flu__

Neden, Boğaziçi İktisat mezunlarının linkedin profilleri çok parlak duruyor.

Yazının uzun olmasından bahsediyor hocam, uzun yazıları okumamak bir dh geleneğidir.

• ZillaKami kullanıcısına yanıt

hmm :). gelenekçiler dışında insanlar da vardır belki forumda.

• hocam sanırım %60'lık kısmını anca okuyabildim yetti.

ama aklıma şu takıldı bakın ben meslek lisesi mezunuyum ve ben tamamen boş geçti dediğimde 1 milyon sıralama yaptım hocam siz nasıl boş geçirerek 60k gibi bir sıralama yaptınız aklım almıyor.

"çok bişey de yapmadım 25k" hocam bu nedir bana da gösterin.

şimdi %100 ünü okudum hocam. eğer gerçekten mutluysanız boşverin yapın gitsin.

tabi bu tercih size kalmış ama düşünün yani ben hayatımın geri kalanını doktor olarak geçirirsem mi mutlu olurum yoksa diğeri mi.

vericeğiniz sonuç neyse onu yapın, ne ailenize ne de etrafınızdakilere danışın. sizi sizden iyi tanıyan yoktur.

edit:

hocam zorlu bir yol tabi.

eğer iktisat mezunu olunca az para kazanırım doktor olayım daha fazla kazanırım gibi bir düşünceniz varsa vazgeçin. çünkü işini seven biri bir yolunu bulup para kazanır. gerek yurt dışına gider gerekse türkiyede iyi yerlerde çalışıp fazla fazla alır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0F176415A -- 10 Kasım 2020; 21:41:2 >

• Hocam ilkokul ortaokul sağlam bir temelim vardı. O yüzden çok ayrıntıya inmeden böyle sıralamalar geldi ama beklenti çok daha yüksekti. Temennileriniz için de teşekkürler böyle mutlu olacağımı düşündüğüm için bu yola girmeyi düşünüyorum, umarım hayal ettiğim gibi olur size de başarılar dilerim.

• Para kısmını ben bilmem allah illa verir bir yerden. Önemli olan sevdiğin mesleği seçip severek çalışmak. İşini sevmeden doktor olursan ne kazanabilirsin ki? Bedenini kiralamış olursun sadece. Severek bir iş yapacaksan onun için harvard da sevmediğin bölüm bile bırakılır bence.
  • Benimki de hayal ama hedefim 1. Olmak :D kendimi kamçılıyorum böyle mi birinci olacaksın diye. İlk 2kya girsem yeter.
  • ilk 500-600’e girmek gerekiyor Boğaziçi için. Boğaziçi olmazsa devam edeceğim tıpta çok da kolay değil hocam. Tıpın hem okuması hem çalışması bana işkence gibi gelecek o yüzden istemiyorum açıkçası.

• abi bunu okuyamayanlar paragraf sorusu çözmüyor heralde

• ravbin R kullanıcısına yanıt

Evet, katılıyorum. İşini severek yapan ve işinde donanımlı olan bir insan her türlü para kazanır zaten. Ki Boğaziçi büyük bir marka iktisat mezunları da çok iyi yerlerde bir doktora göre kat kat fazla kazanan bir sürü mezunu vardır. İlk odağım para değil zaten okurken mutlu olmak istiyorum her gün mutsuz bir şekilde küfrederek okula gitmek istemiyorum. Size de başarılar 1. olamaz 100. olursunuz o da olmadı 1000. olursunuz canınızı sıkmayın :)

• enesemin28 kullanıcısına yanıt

çok da uzun değil ya :)

• okurken insan milletin ne dertleri varmış diyor bazen :)

fikrime gelecek olursak bence ilk adım kesinlikle olduğunuz bölümü de elinizden geldiğince sevmeye çalışın bu hayatta ne olacağı belli olmaz bölümünüze devam etmek zorunda kalırsanız kendinize gitmeye programladığınız için hem çok daha büyük bir isteksizlikle hem de hayal kırıklığıyla karşılaşırsınız bu kez elde olanda gider kısacası bir tarafı garantile ikinciyi kovala diyorum-garantilemekten kastım zaten kazanmışsın kendini o bölümü okuyacak güçte hissetmek-

2.değineceğim olay ise ekonomi bu alana merak salman nasıl oldu ve ekonomi ile uğraşırsan kendini ileride nerede görüyorsun bunu sorgula sonuçta sen tıp mı inşaat mı gibi bir soru sormuyorsun bana göre eş değer prestijde-okuduğun üniversiteden dolayı- meslekler konuşuyoruz bu yüzden sevmek daha önemli oluyor burada sende bunlara cevap verirsen derdin yavaş yavaş bitecektir gibime geliyor kısacası düşüncelerin bana mantıklı geldi yaş olayına takılma bile ekonomi çok büyük tecrübe-analiz-istatistik ister 2 yılla açılıp kapanacak şeyler değil

• 13trance kullanıcısına yanıt

Hocam analitik zekamın iyi olduğunu düşünüyorum. Küçüklüğümden bugüne sayılar istatistik olasılık falan hep beni cezbeden şeyler olmuştur. Tıpla hiçbir alakam yok sadece garanti iş diye yazdım çok ağır bir eğitimi ve sonunda tus gibi de çok ağır bir sınavı var, kendimi her gün hastaneye giderken de hayal edemiyorum kısacası hiç bana göre değil diyebilirim. Ekonomiyi hep takip ederdim ama son 1-2 aydır YouTube ve twitter kaynaklı daha da bir ilgi saldım. Ben çok iyi bir iktisatçı olabilirim ama çok iyi bir doktor olamam diye düşünüyorum. Matematikle çap yapıp zirve bir finansçı olmak istiyorum. Çok mu şey istiyorum bilmiyorum ama belki de hayatımda ilk kez akademik olarak bir şey istiyorum :)

• Tutamamm içimdeee
  • GrazieRagazzi kullanıcısına yanıt
    Aga dilime dolandı yazarsam konu sahibine ayıp olur diye yazamadım adamsın.
  • Daron Acemoğlu dedin içim yumuşadı, bak senin gözünden değil kendi gözümle benim hayat geçmisimle kendimi 1 sinif tip %50 okuyor hatda 100% olsun,tytde 91 net yapmis zamaninda ve temeli sağlam biri olarak bakmaya çalıstığımda yahut 12 sinif ögrencisi olarak baktiğim zamanda eğer calîşırsam düzeni bozmassam 100% başarìrìm derdim(biraz boş oldu ama olsun) kuşkusuz hazırlanırdîm ve bölümümü değistirirdim.Okuldan mezun olacağîn yaşı da cokta takmamalısın tecrübe olarak ileridesin ve daha doğru kararlar vererek o yaş farkı kapatîlabilir 4 senelik eğitik hayatında bence.

Annen ve babanın sana tanımış olduğu eğitim fìrsati ve desteğine gelir olursak yaptıkları cok olumlu birşey ve tıp okumanı birakacağın için hayal kırıklığı ve bir endişeye kapîlabilirler bu gayet doğal bir şey ancak senin tıpta ilerlemek,hayat düzenine ona göre kurgulsmak hayalin değilse ve tam tersi iktisat ise sadece yapmak istediğine saygı duy ve yap. Zaten kendini en cok sen taniyorsun başka insanlar ne düsünür kimin umrunda, değisiklik için seçecegin yolda uçurum değil aksine en tepe okadar yüksek ki hayallerin bile erişemeyeceği kadar deyip son bir söz söyleyerek iyi düşünmeni isterim kendin için en iyi yolu sadece kendin belirleyebilirsin sevgilerle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alamankurdu -- 11 Kasım 2020; 0:15:42 >

• Ben de tıp fakültesi 1.sinif öğrencisiyim bugünlerde ekonomiye 2-3 saat zaman ayırıyorum bir şeyler öğrenmek için ve 2 aydir durum böyle

Senin düşüncelerine hak veriyorum ben de Boğaziçi ekonomi yazsa miydim diye düşünüyordum ( ayt Türkçe boş bırakmama ragmen TM 20k gelmisti)

Sonra dedim ki Ekonomi alanı herkesin bilmesi gereken bir şey bunu doktor oldugum zaman da öğrenmeye devam ederek gelistirmeliyim hatta tıpi okurken kendime ekonomi kitaplari almayi da düşünüyorum

Biraz araştırma yaptiktan sonra ekonominin tıp kadar geniş bir alani olmadığını fark etttim eğer devletin maaliyesini yönetmeyeceksen güncel verilerin analizi ve bu verilerin olasi sonuçlarını tahmin etmeye dayalı bir bölüm

Benim fikrim tıpta kalmak ve ekonomiyi takip etmek oldu çünkü bunca yıl emek verdiğim ve tercih listeme yazdığım bölümü birakmak istemiyorum

hem tıp okumamin ekonomi ogrenmeme bir zarari yok hele ilk 2 sene hic yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Belakral61 -- 11 Kasım 2020; 0:32:16 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.