Şimdi Ara

Bir Hi-Fi deneyimi ve yaşanan hayal kırıklığı (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
350
Cevap
4
Favori
15.412
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Hobar

Ben sadece digital veri kablosu için söylemiştim. Yüzlerce kez dosya transfer ederken zarar görmüyor bu veri de usb dac a bağlayınca neden zarar görüyor anlamadığım nokta bu. Digital kablonun kaliteli olması sadece anlık taşınan veri miktarını etkiler kalitesini etkilemez.

Burdaki arkadaşın bahsettiği gibi bir durum olduğunda veri ms ler içinde tekrar gönderiliyor. Alttaki şekildeki gibi digital sinyal olmaz zaten. Ya 1 vardır ya 0. Yapabileceğin tek hata 0 yerine 1 okumak olur. Buna karşı da önlemler var zaten.

http://guneytuncer.blogspot.com.tr/2014/05/usb-kablo-maceras.html

Eskiden taşınabilir cd çalarlar olurdu ilk çıkan ürünler şok a karşı son derece zayıftı. Sonradan çıkan ürünlerde ise okuma hatası olursa tekrar okuyup önce tampon belleğe alıp ordan çaldığı için şoktan giderek daha az ekilenmeye başladılar.

Usb dac ın da kablonun kalitesinden hiçbir şekilde etkilenmemesi için yapması gereken birkaç ms lik bir buffer oluşturmak. Muhtemelen vardır da.

Ses usb üzerinden transfer olurken hangi mod kullanılıyor? Bu modda crc var mı? Varsa yeniden gönderim ve Data bütünlüğünü sağlayan bir mekanizma var mı?

Şu konu en az benim okuduğum 10 defa tartışıldı, sizin gibi itiraz eden hiçbir forumdaş konuya hakim olarak ve derinlemesine bilerek itiraz etmiyor maalesef. Usb üzerinden printer a çıktı göndermek ile daca ses göndermek arasında çok temel farklar var. Yukarıda sorduğum soruları biraz araştırın zaten cevabı kendiniz bulacaksınız.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam bu videodan başlasan daha iyi idi bence ,
    https://www.youtube.com/watch?v=lSI6i3TXfCM
    İmalat ile ilgili videoda benim dikkatimi çeken ,kullanılan tüm malzemelerin endüstriyel malzemeler oluşu , ama muhteşem bir tasarım ve mühendislik ile kaliteli ve titiz bir işçilik sonucu yüksek katma değerli ürünün oluşumu, Fiatı da ona göre tabi ki , Bu işlerden öğrenilecek çok ders var, en önemlisi de en pahalısı en iyisidir değil , en iyisini biz üretebilirmiyiz olmalıdır , bu da mühendislikten geçer ,hani şu son yıllarda hiç önem vermedigimiz nerede ise pazarlama elemanlarından bile az ücret ödedigimiz mühendislikten,
    Katkılarınızdan dolayı gerçekten teşekkür ederim umarım bizim ülkemizdede bu işlere önem verecek guruplar çıkar ve kullanıcılıktan üreticiliğe geçeriz ,selamlar

• Sayısal verinin taşınması ile ilgili tartışmalar her yerde var, açıkçası üstünde bir mutabakat da yok. Teori fark olmamalı diyebilir ama testlerde fark duyan da bir sürü insan var. Kabloda taşınan dijital veride kolay kolay bozulma olmaz fakat önemli olan clocking yani 1 ve 0 ların dizilimi. Bunun bariz bir etkisi olur, eski dac larda özellikle giriş seviyesi olanlarda clocking için herhangi bir önlem yoktu. Yeni çıkan daclar buna önlem aldığını söylüyor ama bu da ne kadar doğru ona da kulak karar verir. Hatta üst düzey ürünlere çıktıkça bir dac olur bir de ayrı bir clock olur. Jitter denilen durumu önlemek içindir bu. Bilgisayar sistemleri bugün üst seviye cd çalar kalitesine ulaşabilmiş değil. En önemli nedenleri, kirli elektrik beslemesi, bilgisayarın kendi gürültüsü ve de clocking. Üst seviye Streamer lar ise üst seviye cd çalar kalitesine yaklaşmış durumda. Amaç sadece müzik dinlemek ise sadece müzik dinlemek için tasarlanmış bir streamer almak mantıklıdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: kdundar

Şu konu en az benim okuduğum 10 defa tartışıldı, sizin gibi itiraz eden hiçbir forumdaş konuya hakim olarak ve derinlemesine bilerek itiraz etmiyor maalesef. Usb üzerinden printer a çıktı göndermek ile daca ses göndermek arasında çok temel farklar var. Yukarıda sorduğum soruları biraz araştırın zaten cevabı kendiniz bulacaksınız.

Aynı şey. Jitter'ı da kabloyla falan önleyemezsiniz; kaynak ve hedefte önlem alınırsa çözülür jitter.

Gözünü kar hırsı bürümüş firmaların yarattığı şehir efsanelerine inanmak da bir tercihtir tabii; orası sizin bileceğiniz iş.

DAC üreticisi Benchmark firmasının başmühendisi John Siau'nun yüksek fiyatlı kablolarla ilgili yorumu:

"This is John Siau, VP and Director of Engineering at Benchmark Media Systems, Inc.

I can confirm that we do not recommend purchasing high-priced USB, AES, or Optical cables to achieve an improvement in the sound."

Hani konu analog kablolar olsa eskiden (o da ekstrem durumlarda geçerli olacak şekilde) elle tutulur argümanlar üretilebiliyordu; ama veri sayısallaşınca bu tip savunmalar o kadar komik kalıyor ki...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi siyau -- 19 Şubat 2017; 13:46:3 >

• kdundar kullanıcısına yanıt
    Kesin bilgim yok ama crc olmaması bana son derece mantıksız geliyor. Diyelim ki crc yok ve sinyal taşınmasında problem oluyor. Kablo ile sahnenin genişlediği, ses sıcaklığının arttığını söyleyen insanlar var. Digital veride bu nasıl mümkün olabilir ki? Veri taşınmasında sorun olsa seste bozulma şeklinde bir fark olur.
  • siyau kullanıcısına yanıt
    Hocam hangi kabloları dinledin ve fark göremedin? Kabloda sinyal bozulması olmaz mı diyorsun yani buyur gel guvenlik kameralarında ve usb kablolarda deneme yapalım. Adam zaten orada pahalı kabloları kastetmiş kalitelileri değil.

• elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Ben istemezdim açıkçası böyle sistem. Bana göre değil. Daha eski kafa adamlara göre. Bir ton cihaz ve müzik çalmak için girilen bir sürü zahmet. Ayrı ayrı dac ve amfinin yaptığı cihaz ve kablo kalabalığı bile gözüme çok geliyor.

Çaldığım müziği biraz kaliteli çalsın yeter. Videodaki gibi bir amacım yok.
  • Hobar kullanıcısına yanıt
    Siz digitale devam , biz eski kafalıyız
  • elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Bu arada yanlış anlaşılmak istemem. Eski kafa dediysem küçümsemek veya kötülemek için söylemedim. Bir tercihtir, ondan keyif alıyordur. Saygı duyarım. Kimi 69 mustang ister. Ama bana sorsan tesla model s derim
    Sizi çok iyi anlıyorum aynısını bu hobiye ilk başladığımda bende hissettim binlerce lira verip sistem aldım taktım judas priest i aman Allahım bu ne rezillik :) Bende creative sistem kullanıyordum kulağım alışmış canlı dinamik ve kulak tırmalıyan seslere hifi sistem bana çok cansız dinamizmden uzak ve boğuk perdeli gelmişti sanki judas değilde eski kayıtlardan zeki muren dinliyordum ama uzulmeyin hepsi geçiyor :)

Yok eski kafalı olmakla alınmadım bilakis gurur duydum ve duyarak yazdım
    V8 makinalı araçları severim ,sesi yeter . Tesla'yıda severim ,ama elektrik motorlu araç 2 .ci tercihim olurdu .o da fosil yakıtın dünyamıza verdiği zarardan dolayı .

bir hikaye anlatayım .Benim bir ahbabım var bu kişi büyük bir firmanın IT müdürü . maaş iyi ,müzik sevgiside var , evinde en son ne varsa o PC var . en son PC ye bağlanacak ne çıkmışsa en pahalı en kaliteli o vardır . Evine gittiğimde bana arşivlerinden müzikler çalar o meşhur sub lı en son teknoloji sisteminden , yok yoktur ,bir ayağı yurtdışındadır , burada olmayan Türkiyeye gelmemiş ne kadar dıgıtal ıvır zıvır varsa vardır .
    Bir gün benim fakirhaneye misafir oldu , 78 model Marantz receiver dan biraz modladığım Pioneer CS 757 kolonlarımdan üç beş bir şey dinlettim 60-70 db civarlarında .
    ilk tepkisi banada şöyle güzel bir sistem kurabilirmiyiz . o zaman ki değeri belki 3-4 bin lira olan o basit sayılacak demode sayılacak sistem belki binlerce dolar verdiği çift sub ile beslediği o en son teknoloji cihazlarınından üst gelmiş olacakki ağzından çıkan söz bu oldu .

PC den müzik dinlemek çok güzel olsaydı hala hazırda piyasada bulunan 40-50 senelik cihazlar çöpe atılırdı , Hiç bir üretici home system cihaz üretmezdi , onbinlerce dolar verilip Class A Class AB cihazlar satılmazdı .

Teknoloji değişti ,100 milyon transistörü artık 1cm2 alana sığdırıyorlar diyeceksiniz .aynı işi görüyor düşük noise değerleri üretiyor ,düşük distorsyon değerlerine sahip . nice %1 distorsyona sahip cihazlar elimden geçti . duyduğum
    % 0000,3 distorsyonludan çok çok daha iyiydi .
    polemik yapmak istemiyorum ,tartışma istemiyorum ,son sözüm müziğin son elemanı (cihazı ) kulağımızdır ! ..

• quote:

Orijinalden alıntı: siyau

quote:

Aynı şey. Jitter'ı da kabloyla falan önleyemezsiniz; kaynak ve hedefte önlem alınırsa çözülür jitter.

Gözünü kar hırsı bürümüş firmaların yarattığı şehir efsanelerine inanmak da bir tercihtir tabii; orası sizin bileceğiniz iş.

DAC üreticisi Benchmark firmasının başmühendisi John Siau'nun yüksek fiyatlı kablolarla ilgili yorumu:

"This is John Siau, VP and Director of Engineering at Benchmark Media Systems, Inc.

I can confirm that we do not recommend purchasing high-priced USB, AES, or Optical cables to achieve an improvement in the sound."

Hani konu analog kablolar olsa eskiden (o da ekstrem durumlarda geçerli olacak şekilde) elle tutulur argümanlar üretilebiliyordu; ama veri sayısallaşınca bu tip savunmalar o kadar komik kalıyor ki...

Aynı şey ise size zahmet Isochronous ve bulk transfer modları neler için kullanılır ve Data bütünlüğü bazında temel ne farkı vardır bir araştırıp buraya yazar mısınız?

Daha jittere vs gelmeye gerek yok.

Benchmark ın nesine inanayım, dac 1 çıkarttılar jitter free bu dac dediler dac 2 çıkarttılar bunun jitter performansı daha iyi dediler. Olmayan şeyden daha iyi nasıl olur değil mi? Bunlar hep firma politikaları, ben sözlere pek inanmam bilimsel ve tekrarlanabilir şekilde ölçer koyarlar o zaman laftan değerli Anlamı olur.

• quote:

Kesin bilgim yok ama crc olmaması bana son derece mantıksız geliyor. Diyelim ki crc yok ve sinyal taşınmasında problem oluyor. Kablo ile sahnenin genişlediği, ses sıcaklığının arttığını söyleyen insanlar var. Digital veride bu nasıl mümkün olabilir ki? Veri taşınmasında sorun olsa seste bozulma şeklinde bir fark olur.

Siz önce var mı yok mu onu bir araştırın sonra üzerine konuşalım. Gerçek zamanlı iletim ile bir yerden bir yere veri kopyalama arasında temelde bazı farklar var.

Diğer yorumunuz için birden fazla açıklama olabilir, bir usb kablo sadece +/- Data taşımıyor, diğer iki kanal enerji ve toprak taşıyor.

Dijital veri taşınıyor ama taşıma yine analog voltaj.

Kablonun direnci sebebiyle 1 okunması gereken voltaj eşiğin altına düşerse ve 0 okunursa ne olur mesela?

Usb protokolünde gönderici ve alıcı arasındaki protokol mesela eğer kablo tüm veriyi doğru iletse bile sadece ve sadece zamanlama problemi yaratırsa bu dac tarafındaki alıcı çipte fazladan gürültü oluşmasını sağlıyor.

O kadar fazla detay varki, usb çıktığında gerçek zamanlı ses transferi için tasarlanmış bir veriyolu değildi, dolayısı ile dac tasarımcıları bile farkları yeni yeni açıklamaya başladılar çünkü onlar bile neden olduğunu anlayamıyordu.

• Az önce bulabildiğim en kötü kaynağa xbox gamepad inin kulaklık çıkışını A5+ bağladım. Bunun sesindeki cansızlık çok bariz belli mesela. Aynı şekilde LG G3 ün sesi de öyle. Dac alırken en azından bununla onboard ses kartı arasındaki kadar fark olmasını bekliyordum.

Dac ı da denemesi için @mair e gönderiyorum. Bir de o deneyecek kendi sisteminde.
  • Bu konuya bir sürü birşeyler yazıldıda o Dac ve o Hop.ile .Zaren Hi-Fi olmaz diyen olmadı .

Yada ben kaçırdım..

Teşekkürler sayın Hobar. Hem dactan önce hemde dactan sonralarının videosunu çekip burada yayınlayacağım. Test parçası olarak birçoğumuzun bildiği Dire Straits - Sultans of Swing kullanılacak.

Salon ve seans odamda iki ayrı sistem olduğu için 4 video çekilecek ve umarım ki kafalardaki sorulara cevap olacak.

• quote:

quote:

Siz önce var mı yok mu onu bir araştırın sonra üzerine konuşalım. Gerçek zamanlı iletim ile bir yerden bir yere veri kopyalama arasında temelde bazı farklar var.

Diğer yorumunuz için birden fazla açıklama olabilir, bir usb kablo sadece +/- Data taşımıyor, diğer iki kanal enerji ve toprak taşıyor.

Dijital veri taşınıyor ama taşıma yine analog voltaj.

Kablonun direnci sebebiyle 1 okunması gereken voltaj eşiğin altına düşerse ve 0 okunursa ne olur mesela?

Usb protokolünde gönderici ve alıcı arasındaki protokol mesela eğer kablo tüm veriyi doğru iletse bile sadece ve sadece zamanlama problemi yaratırsa bu dac tarafındaki alıcı çipte fazladan gürültü oluşmasını sağlıyor.

O kadar fazla detay varki, usb çıktığında gerçek zamanlı ses transferi için tasarlanmış bir veriyolu değildi, dolayısı ile dac tasarımcıları bile farkları yeni yeni açıklamaya başladılar çünkü onlar bile neden olduğunu anlayamıyordu.

Hikaye anlatmaya tam yol devam :) Konuyu bilmeyen de zannedecek ki 100 metre öteye kayıpsız veri iletmeye çalışıyoruz.

Yok USB ses iletmek için tasarlanmamış da , yok daha yeni keşfediyorlarmış da vs. USB hayatımızda 1996 yılından beri var. Demek 20 sene boş boş oturmuş üreticiler, standartları belirleyenler. Veri veridir; içeriğinin bütünlüğü korunursa niteliği değişmez. Bunun için de asgari tedbirler alınıyor ve bu 5 dolarlık kabloda da alınıyor, bunu yapmak zor ve pahalı bir şey değil. 1950 yılında değiliz, sene 2017.

• siyau kullanıcısına yanıt
    Arkadaş ne çok bıdı bıdı ettin yaw.Sen ilk önce doğru düzgün bir hop.iyi bir Amp. ile müzik dinle bir kaç kablo tak çıkar sisteme sonra gel burada ahkam kes.Zensor3 dinleyerek burada bu hobbye gönül vermişlere hikaye anlatma.Tecrübelerini deneyimlerini anlat.

Deki şu Amp.la şu hoparlör şu kablo ile şöyle çaldı,sonra söktüm şunu taktım yine aynı çaldı falan reel şeylerden bahset...

• Mair kullanıcısına yanıt
    Mükemmel şarkı
    Bencede :) Ve kulaklıkta da hopta da bazı izlenimler vermek için ideal bir parça.

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.