Yeni mezun bir lisans mezunu 8-10 bin civarı alması lazım zaten. Hele iyi bir üniversite ve bölümse. Şu an çok abarttığınız rakamları 10-15 sene önce alıyorduk. 10.000 TL'yi büyük bir rakam olarak görme |
Biz neden okuduk? (6. sayfa)
-
-
quote:
Orijinalden alıntı: zQrbaSen 2 sene sonra güzel zamlar alırken a101 çalışanı yerinde sayacak. Başlangıçta güzel maaş istiyorsan, okul dönemi başlangıç evresini tamamlaman lazımdı. Stajla olur, hem okuyup hem çalışarak olur.
özel sektörde terfi ya da iş değiştirme yapmıyorsan, enflasyonun altında zam alırsın. Bankalar %5-10 arasında, şirketler de öyle. Son 4 senemin zam oranları %0 - % 15 - %12 - %0
İş değiştirdim ben de :)
-
quote:
Orijinalden alıntı: EgoistKişi3k maaş işveren için 5-6k'yı bulan masraf demek. Yeni işe başlayacak olan kişi min 6-7k kazandırmalı ki değsin. Üstelik yeni başlayan birinin deneyimi ile kıdemli birinin deneyimi bir değil. 1 sene boyunca en azından bu ücreti almak mantıklı çünkü ülkemizde nitelikli üniversite yok denecek kadar az. Usta çırak ilşkisi de yok. İşe girdin tamam ama teksin, kimse bilgisini deneyimlerini paylaşmaz kolay kolay. Zaten deneyim kazanan sonraki sene durmaz başka bir yere gider. Firmalar bunu bildiği için işimi görsün çok masraf çıkartmasın diye bakıyor. ODTÜ ya da başkası hiç farketmez, üniversite sayısı arttıkça ortalama kalite teknik olarak ve algıda düşüyor. İşveren için hepsi aynı oluyor.
Yeni başlayan birinin fiyatı belirleme şansı pek yok. Tavsiyem alanında iyi yerlere gelmek isteyen kişilerin deneyim barajını aşmaları. Asgari ücreti kabul edilebilir bir seviye olarak görüp yıllar içinde deneyimi ile paralel olarak artacağı bilincinde olmalı. En azından pazarlık kozu olur. Adil değil ama hayatınız boyunca kendinizi geliştirdiğiniz sürece o ücretler artacaktır. Diğer yandan yazılım öğren diyen arkadaş bu işin ne kadar zorlu olduğunu bilmiyor herhalde. Sayısalcı değilsen ergen gibi youtube udemy'de video izleyerek öğrenilecek şey değil. Min 4-5 yıl lisans seviyesinde eğitim veya dengi bir çaba gerektiriyor. Ülkenin bu şartlarında kısa yoldan iyi kazanmak için tek yol malum partiden geçiyor. Sorun işverende değil halkta.
"3k maaş işveren için 5-6k'yı bulan masraf demek. Yeni işe başlayacak olan kişi min 6-7k kazandırmalı ki değsin." yıllardır özel sektörde yöneticilik yapıyorum, bu kadar patron yalakası görmedim. :))
-
Herkesin kendisine göre sektör yada hayat tecrübesi oluyor.Günümüz şartlarında sabit maaş yerine maaş+prim ile çalışmak ,performansa göre çalışmak gerekiyor.Bana göre de doğrusu o yönde diyebilirim.Bu gün xx lira sabit maaşı verildiği zaman insanlar uyusuk,işi sahiplenmeme durumları ile karşılaşılabiliyor.Ben bu gün işveren olsam yüksek maaş+prim yerine ,asgari ücret+yüksek prim veririm.İnsanlara hedefler sunulmadığı taktirde maalesef ki verim düşüyor buda işleri aksatıyor.Sizin konuya gelirsek;Okul size bir vasıf,yetki,donanım sağlamış ancak o donanımı mesleki anlamda(öğretmenlik) her zaman yapmak mümkün değil.Tabi yetenek meselesi ama bir çok pazarlama(kurumsal)yabancı dil bilen personel arıyor.
Ben bu gün sıfırdan başlayacak birisi olsam sosyal medya yönetim üzerine yoğunlaşırdım.Türkçe ve İngilizce olarak yöneterek rakiplerimden farklı olurdum(Turistlik bölgedeyseniz)..Hayat bazen bize hazırladıklarını sunmuyor maalesef..
-
Ben 10 yıl bir çok firmada özelde çalıştım. Çok ezildim, benim emeklerimle hep başkaları kazandı, bidon taşıdım, mobinglere maruz kaldım, tazminatımı alamadım, maaşımı alamadım, işsizde kaldım.
5 yıl önce diplomamı çöpe attım. Bana ne mezunusun diyene ilkokul mezunuyum dedim. Kendi işimi kurdum. Baktım iyi kazanmıyorum:
Kültürümüde çöpe attım. Evet Yalnış duymadınız. Kültürümü çöpe attım. Kitap okuyan, takım giyen, klasik müzik dinleyip, felsefe vs. Ne varsa hepsini çöpe attım. Şimdi eyvallah abi modunda yaşıyorum. Arabesks müzikleri dinleyip, futbol denen şeyi takip ediyorum (futbolun nefret etsemde anladım ki toplantılarda konu iş değil maçlar), boktan kot pantolonlar ameleler gibi giyiniyorum.
Biz okuyan insanlar para kazanma olayını şöyle anlatayım, bira içip biraz çakırkeyf olduğunuzu düşünün. Olayları yaptığınızı o zaman çok önemsemezsiniz. İşte aslında bizim gibi kpss insanları hayatı böyle kontrolle analitik düşünerek yaşar. Oysaki Aptallar düşünmez, yapar. Onlar sürekli bira içmeden Çakır keyf insanlar gibidir. İş hayatında da çalışan veya patron hep böyle adamlar yukarıda zirve yapar. Ne kadar aptal varsa yönetici olur...
Sonuç, ayda ortalama 50 bin ciro yapıyorum. Tek başıma.
Yaşasın amelelik!
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rhodium -- 19 Mart 2021; 2:0:51 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: altai35"3k maaş işveren için 5-6k'yı bulan masraf demek. Yeni işe başlayacak olan kişi min 6-7k kazandırmalı ki değsin." yıllardır özel sektörde yöneticilik yapıyorum, bu kadar patron yalakası görmedim. :))
Alıntıları GösterYönetici olarak olayın maaşla bittiğini mi söylüyorsunuz? İşten işe değişir ama yol, yemek, sigorta, çalışan için gerekli malzemeler...
-
Çok güzel yazmışsınız teşekkürler size hak verdim. ODTÜ mezunu arkadaşa gelecek olursak herkes yalan falan demiş profil at falan demiş ama arkadaşımı kendi rızası olmadan burada paylaşamam. Kendisi 1 sene iş aradı her yerde bulamadı. Savunma sanayiye girmek istedi giremedi. Kendisi Çorum'da bu arada.
-
Okumak para kazanmak değil. Neden okudum? Çünkü öğretmenlik hayalimdeki bir meslek ve gerçekten 1 sene çalışmıştım gönüllü olarak çok keyif aldım. Ben sadece hayalimdeki mesleği yaparak İNSAN gibi yaşamak istiyorum. Çok para istemiyorum, İNSAN olmak istiyorum. Kırımızı et de yemek istiyorum. Kırmızı et bu, ultra lüks arap şeyhi yemeği falan değil ki. Tatile gitmek istiyorum senede bir kez insani bir ihtiyaç olarak. Geçim kaygısı yaşamak istemiyorum, üretken olmak istiyorum. Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde alt basamaklarda takılı kalmak istemiyorum. Çünkü alt basamakta isen bir üst basamağa geçmeden o basamağı yaşayamazsın. Aç karnımızı mı doyuralım bunu mu düşünelim yoksa insanlık için faydalı olmayı mı?
-
quote:
Orijinalden alıntı: ŞokBıçaklıZedErkekseniz askerlikte yedek subay kovalayın ya da kpss kasın. Anonim bir forumda herkesin tavsiye vermesi çok kolaydır adam utanmadan kendini geliştir yazıyor nasıl yaptığını soruyorsun ona da düzgün cevap veremiyor tribe giriyor yalan söylüyor.
Geçenlerde burda biri kpss ye giren insanlara vasıfsız, vizyonsuz demişti devlet memurluğunun boş olduğunu söylemişti daha sonra kendisinin vhki ci devlet memuru olduğu ortaya çıkmıştı.
Benim de arkadaşım mühendis 3500 alıyor, ev kirası ödüyor, her gün yemeksepetinden yemek söyleyip karnını doyuruyor sadece. Şimdi arkadaşıma bunu yapan özel sektör ilerde daha çok mu maaş verecek bu adama ? HAYIR.
Dolayısıyla mantıklı olanı seçin, herkes diyor kendini geliştir adamın kendisine bakıyorsun daha beynini geliştirememiş tavsiye veriyor.
Katılıyorum. Bu yüzden forumdaki her tavsiyeyi dikkate almamak lazım.
Özel sektör çaresizliktir bu arada. KPSS kazanamayanlar gelmiş forumda kuduruyor. Bu ülkede ticaretle uğraşıp kendini geliştireceksin ya da memur olacaksın ötesi yalan dolan.
-
quote:
Orijinalden alıntı: EgoistKişiYönetici olarak olayın maaşla bittiğini mi söylüyorsunuz? İşten işe değişir ama yol, yemek, sigorta, çalışan için gerekli malzemeler...
Alıntıları GösterÖyle bir şey demedim. Sizin düşündüğünüz kadar, patron kendisini düşünmüyor dedim. bir kişi 5.000 TL alıyorsa, maliyeti 10-12 bin tl arasındadır.
-
quote:
Orijinalden alıntı: altai35Öyle bir şey demedim. Sizin düşündüğünüz kadar, patron kendisini düşünmüyor dedim. bir kişi 5.000 TL alıyorsa, maliyeti 10-12 bin tl arasındadır.
Alıntıları GösterGençler ay sonu devlet memuru gibi sabit bir ücret almak istiyor ama şuanki ekonomik düzende maaşın bile maliyeti var. Amacım bu maliyeti karşılayan patronların hesabını vurgulamaktı. Bu yük çalışanda olsa çalışanın hesabını vurgulardım.
-
millet sadece lisans eğitiminden bahsediyor.
Ben 87liyim, 5yıl ilkokul, 3 yıl orta 3 yıl lise okudum. sonra üniv. hazırlık 2 yıl, sonra 4 yıl lisans....17 yıl...
Bunun 12 yılı ziyan oldu diyebilirim şahsen. İlkokuldan sonra direk elime bilgisayar verselerdi şimdi hem ingilizcem daha iyiydi hem programcılığım...
Edit: işin mali boyutundan hiç bahsetmiyorum bile.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dumura Uğrayamayan Adam -- 19 Mart 2021; 18:1:23 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben mesleğe başladım 20 yıl oldu,kıriz var dediler, hâlâ var inşallah emekli olmadan kıriz biterde 2044 de emekli maaşı alabilirim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
10 yıl once bugünden daha iyi idik.
Tam bir üniversiteli egosu sendeki.
4 SENE OKUDUM MAAŞIM KASİYERDEN AZ vs.
4 sene okudun 40 sene değil. Şimdi kasiyerlik yapabilirsin. İş girişimi yapabilirsin. Dükkan da açabilirsin. Bölümünle ilgili daha başka bir şey yapabilirsin.
Lisans mezunusun diye sana GİRİŞİMCİ OLAMAZSIN diyen mi var?
Bence tek yapman gereken EGO'nu azaltıp becerilerin doğrultusunda birinin işini yapmak ya da kendi işini kurmaya çalışmak.
Olmadı kasiyer olursun ki ben kasiyer olabileceğini sanmıyorum. Gerekli özelliklerin yok gibi.
Benim gözümde fark yok.
Ben kişisel olarak daha iyiyim 10 sene öncesine göre.Bana göre 3 yıl önce daha iyiydi.
Kişisel bakmıyorum esasen. Bişey düzeleceğide yok zaten. Kölelik düzeni aynen devam ediyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam şok olabilirsiniz ilk etapta fakat inandınızmı ,ben şahsen inanmadım.
Bu mesajı yazmamım sebebi migros ta çalışan biri teyit etmesi içindir.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X