Şimdi Ara

Fiberin yaygınlaşması 11 yıl sürecek (BTK raporları)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
0
Favori
2.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • BTK 2021 yılı 4. çeyrek raporunu yayınladı. Şimdi sizlere bu raporlarda gördüğüm ilginç sonuçlardan bahsedeceğim.

2021 3.çeyrekte 11.295.653 olan DSL abone sayısı 2021 4. çeyrekte 11.386.653 e çıkmıştır. Yani DSL bağlantı sayısı azalması gerekirken tam tersine 91.000 artmıştır.

2021 3. çeyrekte aylık %8,7, yıllık %32,3 olan büyüme oranları ; 2021 4. çeyrekte %7,6, yıllık %29.4 seviyesine düşmüştür.

2021 3. çeyrekte 261.000 artan FTTH abone sayısı, 2021 4. çeyrekte 246.000 artmıştır. Yani artış sayıları giderek düşüyor.

Eve kadar fiber yaygınlaşma hızı giderek düşmektedir.

3 aylık çeyreklerde ortalama 250.000 hane Fibere dönüşmektedir. Yani yılda sadece 1 milyon hane FTTH internet sahibi olabiliyor.

Var olan 11.386.653 DSL hattın, yılda 1 milyonu fibere dönüştüğüne göre, bu dönüşüm 11 yıl sürecektir.

Turk Telekom bu hızla fiber döşemeye devam ederse biz fibere ancak 11 sene sonra yani 2033 yılında sahip olabileceğiz.

Veriler:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 23 Mart 2022; 16:40:49 >

• İş gücü en kolay olanı, sen şu kadar fiber döşeme işi diye ihaleye çık bak iş gücü nasıl karşına çıkıyor, ihaleye giren sayısı kaç kişi oluyor. Telekom un da bu tarz işleri taşerona ihale ile verdiğini biliyoruz, diğer firmalar da aynı şekilde çalışıyor.

"Yayılamaz öyle bir güçleri yok" çok basit bir ifade maalesef. Yayılabilirler, buna dair finansal dengeni kurduysan ve finans çarklarını fiberleşmeye yönelik olarak tasarladıysan her şekilde yatırım yapabilir ve yatırım kredisi alabilirsin. Asıl soru şu olmalı, bölgesel bazlı takılan işletmeciler yayılmak istiyor mu? Derseniz ki, önlerine bürokratik engeller çıkarılıyor ve yayılmaları engelleniyor, buyrun onu konuşalım, geçmişte de forumumuzda bunları konuşmuştuk. Çeşitli belediyelerin çeşitli firmalara kazı izni vermediğini, bu sebeple fiber döşeyemediği şeklinde haberler ile karşılaşıyor idik. Ancak son zamanlarda bu tarz bir haber görmedim. Velhasıl meseleyi başka yerde aramak lazım, Turk Telekom büyük, diğerleri küçük o yüzden fiber yapamıyorlar demek çok basit bir düşünce. Bunun üzerine puan koymak lazım.

Türk Telekom veya eski ismiyle PTT, devlet desteği ile tüm köylere şebeke kurabilme imkanına kavuşmuş. Günümüzde bunun ekmeğini yemeye devam ediyor bu aşikar ancak son on yıllık altyapı yatırımlarına bakarsak bu büyüklüğün üzerine koymaya devam edildiğini görmüş oluruz. Mevzu "bende niye fiber yok" veya "bende fiber var gerisinden banane" meselesi değil. Genel bazda bakıldığında tüm şebeke ve devamındaki sistemler sürekli bir dönüşüm içerisinde. Bu dönüşümü yakalamak için de yatırım gerekiyor. Günümüzde ise dövizin durumu malum, kimseden de neredeyse tamamı ithal olan cihazlar ve sistemler için dört nala yatırım beklemek doğru olmaz. Her şirketin bir finansal dengesi var, girdisi var çıktısı var. İnsanların "o kadar fatura ödüyoruz" şeklindeki beyanları ise gerçekle tamamen çelişiyor. 100tl fatura ödeyen bir kişinin şirkete katkısı yalnızca altı dolar.

Bu altı dolar ile adedi veya sistemin bütünü on bin dolar, yirmi bin dolar olan sistemlerden almak için kaç müşteriden altı dolar toplamak gerekir? Bu düzlemde bakılırsa, yatırımların yavaşladığı veya hızlandığı dönemleri daha net anlayabiliriz demektir. Bazen ekonomi çok iyiyken de yatırımların yavaşladığına şahit olabiliriz. Bu da şirketin bilmediğimiz iç işleyişine bağlı olabilir, bilmediğimiz birçok nedenler olabilir.

Bu mesajımdan, "fiberi olanlar rahat rahat konuşuyor" tabi alt metni çıkarılmasın. Ben fiberim yokken de, varken de herkesin fibere kavuşmasını gönülden arzularım. Meselemiz bu değil, meselemiz olayları daha doğru görüp, alt metnini doğru okuyarak daha nitelikli eleştiriler getirmek olmalı. Derseniz ki eleştiri bir işe yarıyor mu, elbette haklısınız. Ancak en azından kolektif bir bütün ile kendimiz açısından kıymetli bir veri yaratmış oluruz diye düşünüyorum. @Ö1f1

2008 yılında 8 mbit sınırsız Adsl kullanıyordum, 2022 yılında Eskişehir Merkezde en fazla 12 mbit sınırsız kullanıyorum. Binaya kadar fiberi geçtim karşısında Fiber kullanan site olmasına rağmen bağlı olduğum kabinin dönüşümü 4 yıldır yapılmıyor bütçe yok denip. TurkNet veya Superonline yatırımlarını genişletmezse 2033 değil 2053 e kadar bile fiber gelmez.

İstanbulun ortasında 35mbit VDSL zar zor alan, hatta ADSL kullanan arkadaşlarım var, bu insanlara Fiber yıllardır gelmiyor. Var olan VDSL hatlarda upload 30-40 olabilecekken 8 mbit ile sınırlandırılmış durumda. 100mbit kullananlar hiç sevinmesin, kendim de 100mbit hız alıyorum ama avrupadaki insanların aldığı hızları görünce 100mbitin ne kadar eski kaldığını anlıyorsunuz.

50-100 mbit hızlar çok fazla internet kullanmayan kişilere yetiyor olabilir, ama işini internet ile yürütenler, yazılım ve video işleri ile uğraşıp sürekli upload yapanlar çok sorun çekiyor.

Türksat artık normal koaksiyel üzerinden 20 mbit upload hizmeti veriyor, bunu gören Turk Telekom'da umarım upload hızlarımızı açmaya başlar.

• 2008 yılında 8 mbit sınırsız Adsl kullanıyordum, 2022 yılında Eskişehir Merkezde en fazla 12 mbit sınırsız kullanıyorum. Binaya kadar fiberi geçtim karşısında Fiber kullanan site olmasına rağmen bağlı olduğum kabinin dönüşümü 4 yıldır yapılmıyor bütçe yok denip. TurkNet veya Superonline yatırımlarını genişletmezse 2033 değil 2053 e kadar bile fiber gelmez.

• Dsl içerisindeki dağılımla ilgili bir veri yok sanırım adsl/vdsl dağılımını da görmek isterdim. Bu fiber abonelere fttb sonrası vdsl olarak kullananlar dahil ise gidilecek daha çok yol var. Dsl abonelerinin azalması gerekirken artması ise muhtemelen daha önce internet aboneliği olmayan kişilerin yeni abonelik açmasından kaynaklanıyordur diye düşünerek bir polyannacılık oynamak istiyorum, hiç altyapı olmayan bölgelere fiber yerine dsl götürmek gibi bir saçmalık yapmıyorlardır umarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgur_298 -- 23 Mart 2022; 17:12:7 >
  • Niye sadece "Türk Telekom bu hızla fiber döşemeye devam ederse" diyorsunuz hocam? Vodafone, Superonline,Turknet,Kablonet vb. firmalar da fiber döşüyor ve fiber müşterileri var. Onların da vites yükseltmesi gerekir ki oranlar ciddi anlamda yükselsin.

• XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

Çünkü altyapının %80 %90 'ın sahibi Turk Telekom, sokaklarındaki menhollerin sahibi TurkTelekom. diğer firmalar hep bölgesel kalıyor.

• ozgur_298 O kullanıcısına yanıt

Büyük şehirlerde eve kadar fiber dönüşüm yapılan yerlerdeki VDSL saha dolapları sökülüp ufak şehirlerin kırsal kesimlerine takılıyor.

ADSL veya ADSL hızlarında kullanım oranları hala çok yüksek.

Abonelerin %40'ı 16mbit veya çok daha düşük hızlarda bağlantı kuruyor.

100mbit üzeri kullanım oranı sadece % 0,3 seviyesinde

Fiberin yaygınlaşması 11 yıl sürecek (BTK raporları)

• Şu devirde en kötü 35mb verilmesi gerekiyor. Oda en kötü olarak yani. Tek başına TT ile bu altyapının toparlanması zor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Vodafone şu an bıraktı diye biliyorum sadece mevcut altyapı olan sokaktakilere veriyorlar. Turksat ise malum yeni çalışması neredeyse yok. Superonline da mevcut altyapısını sadece çok büyük siteler için genişletiyor, haricinde mevcut altyapısının olduğu sokaktaki binalara veriyorlar. Şu an tek çare TurkNet gibi duruyor Fiber altyapıda en azından Büyükşehir Merkezi mahalleleri için.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Jazzalyn kullanıcısına yanıt

Kendi vaatleri 2023'e kadar her eve 100mbit vermek ancak hangi güzel vaatlerini gerçekleştirdiler ki bunu gerçekleştirecekler.

• ozgur_298 O kullanıcısına yanıt

Her eve 100 mbit VDSL ile verilmez. Çoğu abonein VDSL hattı 70-80 destekliyor. 100mbiti sorunsuz alabilen VDSL hattı gerçekten az.

• miskindvd kullanıcısına yanıt

Tamam ben de diyorum ki bölgesel kalmasınlar, her yere yayılsınlar.

• miskindvd kullanıcısına yanıt

Fiber dönüşüm olan yerlerde VDSL/ADSL saha dolabı söküldüğünü görmedim. Belki birkaç yerde sökülmüştür tüm bölge fiberlendi ise ama çok çok nadirdir bu olay. Saha dolabından sonraya kalan tüm bakırları da sökmesi lazım o zaman kutularıyla birlikte vs.

• kadir. kullanıcısına yanıt

Hocam işte bölgesel olarak kalmayıp yayılmaları lazım, böylelikle de alternatifler doğacak herkes için.

Kabloların sökülmesine gerek yok ki. Mesela fiber gelen bir semtte binadaki aboneler fibere aktarılıyor. Bu sayede eski saha dolabı boşa çıkmış oluyor. dolabın içindeki cihazlar alınıp hali hazırda esik santral üzerinden ADSL ile hizmet verilen taşra bölgesine götürülüyor. Ve bu bölgede sokaklara dolaplar yerleştirilerek bölgeye VDSL hizmet veriliyor.

Fibere çevrilen bölgelerdeki VDSL DSLAM'ları çöpe atacak değiller ya

• Devran dönsün Btk'ya işinin hakkını veren yöneticiler atansın 1 seneye kalmaz tüm ülkede GigaFiber olmayan yer kalmaz.

yayılamazlar çünkü böyle bir güçleri yok. Bu ülkede halen 13 milyon Kablo ve DSL abonesi var. Koosoca superonline bile 3 ayda sadece 75 bin yeni fiber abonesi almayı başarmış.

Bizim istediğimiz yayılım hızı 3 ayda 1 milyon haneye fiber erişim gibi yüksek miktarlar. Turk Telekom hariç diğer firmaların bu kadar altyapıyı döşeyecek paraları ve işgüçleri yok.

• alex59 kullanıcısına yanıt

bu imkansız. Kabloyu döşemiş olsalar bile bu ülkeye 1 yılda 15 milyon GPON terminali bile yetiştiremezsiniz.

• Bu ülkede en kolay yapılacak şey yol kazıp kablo döşemek. Basit inşaat işlerini bile inovasyon gibi anlatıyor hakim operatör. O yıllık net kâra o yayılım hızı yakışıyor mu? Bunu soran bir Bakan'ı olmadı güzel ülkemizin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cnSplendidNinja C kullanıcısına yanıt

Ben belediyelerin içinde bulundum. 1 tane kilit taşın bile yerden sökülmesini istemiyorlar. O yüzden kazı izni vermiyorlar. Ayrıca dediğim gibi kabloyu döşemekle iş bitmiyor. Fiber döşenen her yere GPON santrali ve her aboneye GPON terminali vermek zorundalar. Çip krizi yüzünden bu terminalleri bile satın alamıyorlar. Geçtiğimiz dönemde Superonline firması fiber abonelik satışlarını durdurmuştu, çünkü ellerinde modem ve GPON kalmamıştı. Bu durumda işimiz çok zor.

• Turk net yardıra yardıra gelsin artık

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.