11 sene 50 mbps kullanacağız desene :D |
Fiberin yaygınlaşması 11 yıl sürecek (BTK raporları) (2. sayfa)
-
-
11 sene olsa yine iyi. En az 20 senesi var. Çünkü mevcut altyapıları kötü durumda değilse değiştirmiyorlar. Sadece yeni ve altyapı olmayan bölgelere yoğunlaşıyorlar. Örnek binanızın yanına bina yapıldıysa belki o arada derede başvurunuz da varsa getiriyorlar. Bunların haricinde aa burada VDSL var gelin FİBER yapalım demiyorlar.
-
İstanbulun ortasında 35mbit VDSL zar zor alan, hatta ADSL kullanan arkadaşlarım var, bu insanlara Fiber yıllardır gelmiyor. Var olan VDSL hatlarda upload 30-40 olabilecekken 8 mbit ile sınırlandırılmış durumda. 100mbit kullananlar hiç sevinmesin, kendim de 100mbit hız alıyorum ama avrupadaki insanların aldığı hızları görünce 100mbitin ne kadar eski kaldığını anlıyorsunuz.
50-100 mbit hızlar çok fazla internet kullanmayan kişilere yetiyor olabilir, ama işini internet ile yürütenler, yazılım ve video işleri ile uğraşıp sürekli upload yapanlar çok sorun çekiyor.
Türksat artık normal koaksiyel üzerinden 20 mbit upload hizmeti veriyor, bunu gören Turk Telekom'da umarım upload hızlarımızı açmaya başlar.
-
Benim iki yanımdaki binalar da yeni yapıldı. İkisinde de milyon liralık daireler var. Ama VDSL var, fiber getirmediler ikisine de
-
Yazık olmuş o zaman :)) Çünkü bana öyle diyorlardı hep.
-
Bizim mahallede de 1.2 milyona satılan evlere vdsl bile getirmiyorlar santral mesafeleri 2000 m üstü olmasına rağmen
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Sizin hesaba göre daha fazla sürer sadece bizim köyde 20 yeni internet abonesi vardır. 16 mbit üstü alan yok tabiki. Sözde dolap koydular 2km uzak.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu şekilde teşvik olmadan daha da uzun sürer.
-
Eğer piyasaya 200-300 mbit paketler sunulursa belki insanlarda biraz bilinç oluşur ve fiber isterler
-
Hocam, sistemin şemasını gözünde canlandırarak düşün.
Saha dolabı > Binalara giden bakır kablolar > Binalardaki ankastre kutuları, direklerdeki ankastre kutuları vs.
Şimdi senin dediğine göre, saha dolabı sökülmüş olsa (tüm bölge fiber olduğu için) bu bakırları ve ankastre kutularını kim ne yapacak? Saha dolabını söken adamın bu kabloları bağlayacak yeri olmadığına göre bu kadar bakır kabloyu yeraltı ve yer üstünde tutup ne yapacak? O zaman onları da sökmesi gerekir, o şekilde ucunu bir yere bağlayamadığı tesisatı neden var olarak tutmaya devam etsin? Satar bakırları şirkete gelir olur veya söker bakırları başka yere taşır.
Kaldı ki ben İstanbul da doğup büyüdüm, fiber geldi diye eski saha dolabı söküldüğünü görmedim. Varsa bunlar istisna durumlardır. Ayrıca saha dolaplarının içindeki cihazları söküp başka yere taşınması da görünürde mümkün gözükebilir ama bence o da çok mümkün değil. Bunun hakkında sayfalarca yazı yazılabilir nedenler ve sonuçlar üzerine.
Mesela ben şu an fiber kullanıyorum ama önceden VDSL kullanıyor idim. Binamda halen VDSL kullanılabilir gözüküyor, bölgemde de öyle. Ancak her yere fiber geldi, yine de tip 7 olduğu yerde duruyor ve aktif. İsteyen fibere dönüşüm olarak fiber kullanıyor isteyen VDSL ile yoluna devam ediyor. Hatta ADSL kullanan bile var. Sökülen bir şey yok yani. İhtiyaç bitmez.
-
İş gücü en kolay olanı, sen şu kadar fiber döşeme işi diye ihaleye çık bak iş gücü nasıl karşına çıkıyor, ihaleye giren sayısı kaç kişi oluyor. Telekom un da bu tarz işleri taşerona ihale ile verdiğini biliyoruz, diğer firmalar da aynı şekilde çalışıyor.
"Yayılamaz öyle bir güçleri yok" çok basit bir ifade maalesef. Yayılabilirler, buna dair finansal dengeni kurduysan ve finans çarklarını fiberleşmeye yönelik olarak tasarladıysan her şekilde yatırım yapabilir ve yatırım kredisi alabilirsin. Asıl soru şu olmalı, bölgesel bazlı takılan işletmeciler yayılmak istiyor mu? Derseniz ki, önlerine bürokratik engeller çıkarılıyor ve yayılmaları engelleniyor, buyrun onu konuşalım, geçmişte de forumumuzda bunları konuşmuştuk. Çeşitli belediyelerin çeşitli firmalara kazı izni vermediğini, bu sebeple fiber döşeyemediği şeklinde haberler ile karşılaşıyor idik. Ancak son zamanlarda bu tarz bir haber görmedim. Velhasıl meseleyi başka yerde aramak lazım, Turk Telekom büyük, diğerleri küçük o yüzden fiber yapamıyorlar demek çok basit bir düşünce. Bunun üzerine puan koymak lazım.
Türk Telekom veya eski ismiyle PTT, devlet desteği ile tüm köylere şebeke kurabilme imkanına kavuşmuş. Günümüzde bunun ekmeğini yemeye devam ediyor bu aşikar ancak son on yıllık altyapı yatırımlarına bakarsak bu büyüklüğün üzerine koymaya devam edildiğini görmüş oluruz. Mevzu "bende niye fiber yok" veya "bende fiber var gerisinden banane" meselesi değil. Genel bazda bakıldığında tüm şebeke ve devamındaki sistemler sürekli bir dönüşüm içerisinde. Bu dönüşümü yakalamak için de yatırım gerekiyor. Günümüzde ise dövizin durumu malum, kimseden de neredeyse tamamı ithal olan cihazlar ve sistemler için dört nala yatırım beklemek doğru olmaz. Her şirketin bir finansal dengesi var, girdisi var çıktısı var. İnsanların "o kadar fatura ödüyoruz" şeklindeki beyanları ise gerçekle tamamen çelişiyor. 100tl fatura ödeyen bir kişinin şirkete katkısı yalnızca altı dolar.
Bu altı dolar ile adedi veya sistemin bütünü on bin dolar, yirmi bin dolar olan sistemlerden almak için kaç müşteriden altı dolar toplamak gerekir? Bu düzlemde bakılırsa, yatırımların yavaşladığı veya hızlandığı dönemleri daha net anlayabiliriz demektir. Bazen ekonomi çok iyiyken de yatırımların yavaşladığına şahit olabiliriz. Bu da şirketin bilmediğimiz iç işleyişine bağlı olabilir, bilmediğimiz birçok nedenler olabilir.
Bu mesajımdan, "fiberi olanlar rahat rahat konuşuyor" tabi alt metni çıkarılmasın. Ben fiberim yokken de, varken de herkesin fibere kavuşmasını gönülden arzularım. Meselemiz bu değil, meselemiz olayları daha doğru görüp, alt metnini doğru okuyarak daha nitelikli eleştiriler getirmek olmalı. Derseniz ki eleştiri bir işe yarıyor mu, elbette haklısınız. Ancak en azından kolektif bir bütün ile kendimiz açısından kıymetli bir veri yaratmış oluruz diye düşünüyorum. @Ö1f1
-
Benim yaşadığım 3 yer var. iki tanesi VDSL bir tanesi de Fiber hizmet alıyor. VDSL hizmet alanların eski ADSL binaları özelleştirildi satıldı ve yerine otel yapıldı. Fibere dönülen yerde de VDSL devre dışı bırakıldı. Yeni teknoloji gelince eskilerini söküp satıyorlar. Tabi bazen yer altından bakır kabloları çıkarmak zor olabiliyor, bu durumlarda o kabloları bırakırlar.
Ama FTTH Fiber dönüşümü yapılan yerlerdeki müşterileri Fibere taşıyıp bakırları devre dışı bırakıp DSLAMleri söküp götürüyorlar. Sonra anadoluda kırsal kesimlere takıp o bölgelere VDSL döşüyorlar.
İstanbul'da arabalar eskiyince taşraya gönderilirdi, şimdi de değişen bir şey yok, İstanbul fibere geçerken taşra kısımlar ADSL'den VDSL'ye geçiyor daha yeni
Fiberin yaygınlaşma konusunda düşüncem şudur, bizler 15 senedir bu internete tonla para ödedik. Şu an paramız değersiz olabilir ama zamanında internete 40-50 dolar ödediğim zamanlar oldu. Yıl 2022 olmuşken, avrupanın en fakir ülkelerinde bile 300 400 mbit simetrik internet yaygınlaşmışken, benim 100down 8 up kullanıyor olmam çok kötü.
Geçen sene ukrayda yaşayan bir arkadaşımın evindeki interneti gördüm, 120down 120up alıyordu ve internet parası kiraya dahilmiş. Ukrayna gibi Sovyetlerden kalma eski bir ülkede dahi 100mbit hızlar çok ucuza verilir hale gelmişken daha çok beklemek istemiyorum.
Kırsal kesimde VDSL kullanılmasını kabul ederim, ama ben istanbulun en iyi semtlerinin birinin ortasında yaşıyorum. Buraya Fiber getirilmemiş olmasını kabul etmiyorum
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 26 Mart 2022; 16:38:12 >
-
Bahsettiğin şey dönüşüm, binalar yıkılır komple, o bölgedeki elektrik ve diğer tüm altyapılar sökülür haliyle. Yerine yenisi yapılacağı zaman bakır yapmaz fiber yapar, böylelikle orada bakır şebeke hiç olmamış olur.
Benim bulunduğum bölgede vdsl var idi, fiber geldi vdsl halen var olmaya devam ediyor. Kimse de sökmedi yani olduğu yerde duruyor ve aktif. Ben şu an fiber kullanıyorum ama istesem VDSL e başvurup onu da kullanabilirim bir engel yok yani demek istediğim sökülmedi eski altyapı.
Sökülen yerler var ise bunlar çok istisna şeylerdir, Telekom un da "büyükşehirlerden saha dolaplarını sökelim küçük yerlere kuralım" şeklinde bir işleyişi varsa bile çok çok düşük bir orandır anlatmak istediğim buydu. @Ö1f1
-
Avrupanın fakir ülkelerinin durumu bizden farklı. Fakir ülkelerden kastınız bulgaristan romanya gibi ülkeler diye varsayıyorum, bu ülkelerin çoğu 2005-2010 arasında avrupa birliğine dahil oldu ve avrupadan ciddi yatırım aldılar. Ayrıca avrupanın fakir ülkeleri fakir değil kağıt üstünde gsyih leri türkiye ile yakın gözükse de gelir dağılımı bizdeki kadar dağınık olmadığı için halkın alım gücü var.
-
Speedtest Global IndexSpeedtest Global Index – Monthly comparisons of internet speeds from around the worldhttps://www.speedtest.net/global-index
Bu siteden bakarsanız halimizin ne kadar kötü olduğunu anlarsınız.
Ortalama internet hızlarımız Laos, Bangladeş, Nikaragua, Ermenistan, Jamaika, Brunei, Nepal, Peru, Hindistan gibi ülkelerden daha kötü. Resmen Afrika ülkeleri ile aynı hızlara sahibiz.
-
Halimiz kötü değil halimiz leş ötesi. Afrika ve güney asya ülkeleri ile karşılaştırılabiliyor olmamız bile rezil bir durum. Bu ülkeler sefalet içerisinde altyapıya ayıracak paraları olmadığı halde bizimle aynı hızdalar.
-
Hocam çok güzel yere değinmişsin, eline sağlık.
-
Brownfield yatırıma girip FTTH'ye yükseltilen sahalardan elbette eski şebekeler deplase edilip farklı lokasyonlarda konumlandırılabilir ancak bu @XpressMusic34 hocamın da ifade ettiği gibi pek yaygın bir uygulama olmasa gerek, ben pek görmedim. Bizim buradaki FTTB/DSL şsbekeyi de sökmediler, hala duruyor.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam yaptığınız hesapta genellikle düşülen bir mantık hatası var. Siz sadece aboneliklere bakıyorsunuz ancak ülkemizde her altyapı bulunan yerde abone olmuyor hatta genellikle çoğunluk abone olmuyor, internet kullanmıyor maalesef. Mesela benim oturduğun bina 8 daireli. Binada hem Türk Telekom'un hem de Turkcell'in FTTH altyapısı mevcut. Ancak alnızca toplamda 4 daire kullanıyor gerisi kullanmıyor. Şimdi bu geriye kalan internet kullanmayan 4 daireyi es mi geçmeliyiz analiz yaparken? Elbette mantıksız olacaktır. Bu sebeple pazar analizlerinde dikkate alınması gereken veri homepass verisidir.
Yıllar itibariyle 6 senelik tablo bu. FTTC'nin artık yayılım alanı fazla kalmadığı için FTTH yatırımlarının artacağını varsaymak mantıksız olmayacaktır zaten dikkat edilirse güçlenen bir trende de sahip. 2021 yılı için Turksat'ı ve TurkNet'i saymazsak bile 2 milyondan fazla daire daha FTTH erişime kavuşmuş. Mevcut hızın artmadığı, Türk Telekom ve Turkcell'in tüm sahalarının mükerrer olduğu kötü durum bazlı bir senaryoda bile FTTH'nin günümüzdeki FTTC homepass'ine ulaşması kabaca 6 sene sürecektir. Tabi bu çok kaba bir hesaplama, buna esasında potansiyel olarak artacak olan FTTH yatırımlarını ve yeni inşa edilen yapıları da eklersek daha gerçekçi bir sonuca ulaşırız. Lakin özetle şunu tahmin edebiliriz FTTH homepass'in %80 civarlarına ulaşması yaklaşık5 senelik bir periyodun sonucunda gerçekleşebilir. Tüm hanelerin FTTH homepass'e dahil olması yani %95 üstü bir seviyeye ulaşması konusunda ise net bir tahmin yapmak biraz zor çünkü FTTH kurulamayacak sahalar bile elbette olacaktır fiziksel engeller sebebiyle ancak genel bir yaygınlık ifade ettiğim gibi uzak değil. Kaldı ki bu kurduğum kötü durum bazlı, tüm FTTH sahaların mükerrer olduğunu varsayan bir senaryo. Buna daha gerçekçi parametreleri ve TurkNet gibi TT ve Turkcell dışı oyuncuların da yatırımlarını baz alırsak önümüze çok daha aydınlık bir tablo çıkacağını söyleyebiliriz.
-
Turk Telekom FTTH ve FTTB verilerini ayrı ayrı vermiyor. İkisinin toplamını veriyor. Bu durumda FTTB VDSL sayıları da eklenmiş oluyor.
Mesela İstanbul Ataköy'de bütün binalarda FTTB VDSL sistem kurulu. Bunları da attığınız grafikteki açık mavi kısma ekliyorlar. Bunun yapılmaması gerekiyor çünkü VDSL hiçbir şekilde Fiber olarak sayılamaz.
VDSL en fazla 90-100mbite kadar hız sunan sıkıntılı bir teknoloji.
Attığınız grafikte 8,8 milyon olan FTTH-FTTB 'nin muhtemelen 3-4 milyonu VDSL'dir
Gördüğünüz gibi 6 sene içinde FTTC VDSL sayısı diğerlerine göre çok hızlı artmış. FTTH sayısının FTTC sayısını yakalaması 6-7 yıl sürebilir. Ama FTTH'ın baskın hale gelmesi 10 yıldan fazla sürecek.
Ben mesela eski bir evde yaşıyorum, bu yüzden bana Fiber getirmiyorlar, kentsel dönüşüme girince bina yıkılacağı için yatırımın boşa gideceğini düşünüyorlar. Ama bizim binamızda 6 kat ve izin verilen kat sayısı 6. Yani biz kentsel dönüşüme giremiyoruz, binayı kendi cebimizden yapmak zorundayız ve buna paramız yok. Bu bina önümüzdeki yıllar boyunca verilen kat sayısı 7-8 olana kadar yıkılamayacak.
FTTC alabilmek için illa yeni bir binaya mı taşınmamız gerekiyor, eski binalara da getirmeleri lazım.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X