Şimdi Ara

BU KAZADA KİM HAKLI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
     BU KAZADA KİM HAKLI

• Arkadaşlar kazada kim haklı X VE Y aracı çarpıştı. Kaza yeri sokaktır... Geçiş hakkı kimin? Herkes %50 -50 olur diyor.. X aracının önünde, Y aracının kapılarda hasar var
  • trafik lambası, polis vs olmadığını varsayarsak,
    1. ana yol hangisi ise anayoldan geçen haklıdır.
    2. her iki yol da eşdeğer ise yol sağı boş olanındır. yani X haklıdır.
    ( resme göre Y aracının geçişini tamamlamak üzere iken çarpışmanın olması durumu değiştirir mi ondan emin değilim.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi keus35 -- 26 Eylül 2012; 10:40:42 >
  • kontrolsüz kavşaklarda , ışık ve levha ile geçiş üstünlüğü bir tarafa verilmemiş ise geçiş hakkı sağdakindedir diye biliyorum yanlış değilse , X öncelikli olur büyük oranda Y hatalı olur.
  • Gecis hakki X'te ama kusur orani nasil cikar bilemiyorum.
  • 4 yol ağzında geçiş üstünlüğü her zaman sağınızdaki arabadadır.
  • Araçların hızlarını bilmiyoruz. Birbirine üstünlüğü olmayan kavşaklarda geçiş üztünlüğü sağınızdaki aracındır. Fakat burda soldan gelen araç çoktan kavşağa girmiş ve geçişi tamamlamak üzere. ben önce X araç suçlu diyorum. Hata %50, %50 paylaştırılır kanaatimce.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu kaza da kim haklı?
    4 ay önce açıldı
    Kaza Yaptım...Kim Suçlu ?
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Krokiye göre geçiş üstünlüğü sağdaki X aracında gibi görünsede( sağdaki aracı geçiş üstünlüğü) bir başka kurala görede Y aracı daha önce kavşağa girmiş ve yolun ortasına gelmiş bu durumda geçiş önceliği kavşağa giren ilk aracındır diye hatırlıyorum yani X aracının durup Y aracına geçiş hakkını vermesi gerekirdi.
  • x yol vermesi gerekiyordu
  • Karayollları Trafik Kanununun m. 57/c-2'ye göre kavşak kollarının trafik yoğunluğu bakımından farklı oldukları işaretle belirlenmemiş ise (örneğin her ikisi kol da sokak ise);
    soldaki araç sağdan gelen araca yol vermelidir.
    Ancak, -araçların çarpışma öncesi hızlarına ilişkin bir bilgi verilmemekle birlikte- ilk bakışta Y ile gösterilen aracın kavşaktaki geçişini tamamlamak üzere olduğu kabul edilirse bu kuralın uygulanmasına imkan yoktur.
    Y aracı kavşağa girerken sağdan gelen araca öncelik tanımadığından, X aracı da kavşağa yaklaşırken hızını azaltarak gerekli dikkat ve özeni göstermediğinden kusurludur.
    Örnek bir olayda; Sigorta Tahkim Komisyonunun 14.10.2011 tarih ve K-2011/ 870 sayılı Hakem Kararında benzer bir sonuca varılarak, tarafların kusurunun %50, % 50 oranında olduğu açıklanmıştır.
    http://www.sigortatahkim.org/webdev/files/karardergisisayi8.pdf

Ancak, durum yukarıdaki örnekte olduğu gibi cereyan etmemiş olabilir.
    Sırf krokiye bakarak kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını, özellikle araçların hızı ve kavşağa hangi anda girdiklerine ilişkin tutanaktaki taraf beyanları ve şahit beyanları araçlardaki hasar durumu(hız tespiti için ipucu verebilir) sorunuza daha net bir cevap verilebilir.

• geçiş önceliği sağdan gelende olmakla beraber y aracı zaten kavşağa girmiş ise hatalı olan x aracıdır.
  • tutanak önemli ama bu şekilde x aracı kavşak dolu olduğu için çıkmamalıydı hatalı. her ne kadar geçiş üstünlüğü x de olsada öncesinde kavşağı kontrol etmeli ve boşşsa geçmeliydi yok eğer başka ışık ihlali vs varsa y'de %50 %50 gelebilir.
  • y haklı x in beklemesi lazım kaza böle olmuşsa
  • 2009 Ekiminde bu şekilde kaza yaptım ben x oluyorum kusurun tamamını bana verdiler. 1987 Ford Taunus ile Hyundai Accent taksiye aynı krokideki gibi çarptım taksinin sağ yanı boydan boya yırtıldı bende hasar yok gibi. 3,5 mm lik lama demir tampon arabayı jilet gibi kesti...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi degobar -- 26 Eylül 2012; 12:25:53 >
  • sokak aralarında yavaş gitmek lazım haybeye gidiyoruz aslında
  • Hızlara göre vs. değerlendirilir ama resme göre y kavşaktayken x gelip vurmuş. Y aracına az bir kusur çıkar, aslen kusurlu olan x aracı.
  • böyle kavşaklarda şöför kolduğuna göre soldan gelen araca yol verilir.. yani x araç sucludur.. eğer y aracı karşı yönden tam tersi yöne doğdru gelseydi bu sefer y aracı suçlu olurdu
  • quote:

Orijinalden alıntı: insomnia__

Hızlara göre vs. değerlendirilir ama resme göre y kavşaktayken x gelip vurmuş. Y aracına az bir kusur çıkar, aslen kusurlu olan x aracı.
    edit

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avensis42 -- 26 Eylül 2012; 13:51:24 >
  • Arkadaşlar tutanakta her iki tarafta hız beyan etmedi.
  • Göründüğü gibiyse Kusurlu X. Y aracına yandan çarpıyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.