Şimdi Ara

Bütün yönleriyle LPG hesabı (4. yıllık değerlendirme eklendi) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
151
Cevap
8
Favori
7.754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Emek verilen bir inceleme olmuş fakat benzinliden LGP'ye geçişte 4-5 km lik yol hesaba katılmamış. Kaldı ki işyeri 10km uzaklıkta olan birisi her gün 10km benzin 10km LPG kullanmak zorunda. Bu da hesaba katılırsa inceleme daha geçerli olur diye düşünüyorum. Elinize sağlık
  • gentleman_ kullanıcısına yanıt
    4-5 km sürer mi lpg ye geçmesi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: gentleman_

Emek verilen bir inceleme olmuş fakat benzinliden LGP'ye geçişte 4-5 km lik yol hesaba katılmamış. Kaldı ki işyeri 10km uzaklıkta olan birisi her gün 10km benzin 10km LPG kullanmak zorunda. Bu da hesaba katılırsa inceleme daha geçerli olur diye düşünüyorum. Elinize sağlık

hocam dikkat ederseniz şehir içi her 100 km ye 1 litre benzin olarak hesaba dahil edilmiştir ki daha önceki lpgli araç tecrübelerim bu veriyi ortalama bir değer olarak rahatça kullanabileceğimi bana söylüyor tabi yaşanılzn yerin iklimi ve aracın ilk hzreetten sonrz kaç km gidip stop ettiği gibi değişkenlere göre bu veri artada bilir azalada

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: synthesizer

otomobilci_x den yine güzel bir konu. Gerçi ben yeni göryorum neredeyse 1 ay olmuş konu açılalı. Benim de önceki aracım lpgli idi. 70bin kmye yakın lpg ile bindim 3 yılda..Her 1000 km'de 100TL kar ettiriyordu. LPG'yi 1.55'ten almaya başlamıştım ve km'de 11 kuruş yaktığı oluyordu..

3 yılda yaklaşık 6500tl tasarruf ettim. 2.el kaygısını bile yok etti diyebilirim.

tesekkür ederim. Ufak bir düzeltme 1 yıl 1 ay

• quote:

Aracını zorunlu olarak çok fazla kullanan arkadaşların durumu ayrı olsa da, toplam maliyet hesabı yaparak LPG taktırmayın. Çünkü LPG taktırınca daha çok yakacaksınız, daha az değil.

Hiç bu açıdan düşünmemiştim doğrusu. Hakkaten çok mantıklı. Kişi lpg ile daha fazla gezeceğini düşündüğünden paso geziyor. Benzinden canı yanacak adam ise yürüme mesafesindeki işlerini tabanvayla hallediyor. Sizin vurguladığınız gibi toplam maliyet hesabında bi özelliği olmuyor. Tabi lpg ile takılan adam bol bol araba sürmenin keyfini yaşıyor. Burada da tercih ve beklentiler devreye giriyor. Araç bizim için hayatı kolaylaştırma unsuru ise gezmek için değil işlerimizi görmek için kullanırız. Yok atlayayım paso gezeyim ise mevzu o zaman keyfi olur. Bu da doğrudur diğeri de. Zira her şey kişisel beklenti ve tercihlerle ilgilidir

• Hocam paylaşım ve takip için teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oldsalt

Fikir + Takip = Fikri takip.

Bileşenleri dahi zor bulunurken fikri takibe nadiren rast geldiğimiz foruma yaptığı katkıdan dolayı otomobilci-x'e teşekkürlerimi sunarım.

optiarc'ın dikkat çektiği konu da önemli. Bir otomobil satın alıp sosyal çevreniz değiştiğinde masraflarınız otomobil için yapacağınız harcamalardan ibaret olmayacaktır. Başka bir örnek vermek gerekirse evladınızı sosyal yönden aktif bir Liseye gönderdiğinizde masraflarınız öğrenim ücretinden ibaret değildir. Söz gelimi kızımın arkadaş doğum günlerinde aldığı hediyelerin tutarı yıllık 3bin lirayı aşmıştı.

optiarc'ın üzerinde durduğu ve forumda genellikle göz ardı edilen diğer konu ise insan faktörü.

Teşekkür ederim

• quote:

Orijinalden alıntı: ymetu

Havaların soğukluğuna bağlı olarak değişir tabi ki bu. Normalde 1-2 km de geçer tabi bu hava sıcaklığına bağlı. Aynı gün sabah daha uzun sürede geçecekken akşamında daha kısa sürede geçer mesela.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bal974

Aracım 1999 Honda Accord 3.0 V6 (200 hp)
    2004 yılında 75.000 km'de iken lpg takıldı.
    Şu anda 230.000 km'de.
    Yani 155.000 km'dir lpg takılı.

Benim kullanım koşullarımda 100 km'de ortalama 12 lt benzin veya 15 litre civarında lpg yakmakta.

155.000 km boyunca benzin yaksaydım, 18.600 litre benzin yakacaktım.
    155.000 km boyunca sadece lpg yaksaydım, 23.250 litre lpg yakacaktım.

Benzin litre fiyatı 4.60 dersek, 85.560 tl yakıt giderim olurdu.
    Sadece lpg gibi bakarsak, 60.450 tl yakıt giderim olurdu. %2 hata payı (benzin vs) eklesek kabaca 61.750 gibi bir tutar çıkıyor.
    155.000 km boyunca 10 defa bakıma girdiysem, 500 tl bakım farkı olsun. 4 defa vizeye girsem 160 tl de o olsun.
    En kaba bir hesapla 63.000 tl olsun.
    Lpg montajı 2000 tl desek.
    Toplam masraf 65.000 tl

En kaba hesabımla 20.000 tl'den fazla avantajım olmuş. Arabayı çöpe atsam zararım yok.
    Hiçbir şekilde kampanya vs takip eden bir insan değilimdir, arabada yakıt azalınca bir istasyona girer ve doldurturum. Kampanyaların bana bir getirisi olmazdı.

Küçük hacimli motorlar ve yılda yapılan az km'lerde lpg'nin avantajı az görülebilir. Ama büyük hacimli atmosferik motorlarda hala oldukça avantajlı olabiliyor. Benim aracım ve kullanım koşullarım için çok avantajlı oldu.

Bu arada hesabı yapan, konuyu açan arkadaşı tebrik ederim. Epey detaylı bir hesaplama yapmış.

Hocam bahsettigin degeri 1.8 otm volvo yakiyor kafayi yiycem:)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• ince hesaplar için teşekkürler

lpg takılacak aracın en az C sınıf olması lazım. yazın genelde lpg fiyatları daha uygun oluyor. yazın 2.10 dan lpg aldığım yerde şu anda lpg 2.90. arabayı daha çok yazın kullananlar ve uzun vadeli kullananlar düşünmeden taktırsın. bunun haricinde değmez.
  • Hocam yapılan hesapları son lpg zamlarıyla güncellerseniz daha iyi olur.
    Bu arada yazı çok başarılı

• Lpg yıllık bakım masrafı 50 lira. Ne masrafı yaptınız hocam, filtre mi değiştirdiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞahEser -- 22 Aralık 2013; 16:56:36 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gentleman_

quote:

Orijinalden alıntı: ymetu

Havaların soğukluğuna bağlı olarak değişir tabi ki bu. Normalde 1-2 km de geçer tabi bu hava sıcaklığına bağlı. Aynı gün sabah daha uzun sürede geçecekken akşamında daha kısa sürede geçer mesela.

Aynen katılıyorum Hava 20-25 derece iken kısa zamanda lpg ye geçiyor fakat bu aralar sabah 7 de -8 lerde dolaşıyor hava sıcaklığı ve ben yaklaşık 4 km de lpg ye geçebiliyorum Bu mesafede yolu genellikle yokuş aşağı gitmemde etkili olabilir fakat öğlen eve geri dönerken yokuş yukarı kullanıyorum ve yine 1-1,5 km önce lpg ye geçemiyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: cetiner19

Hocam yapılan hesapları son lpg zamlarıyla güncellerseniz daha iyi olur.
    Bu arada yazı çok başarılı

excel tablosuna aldığım bütün yakıtları işlemeye devam ediyorum yol bilgisayarınıda sıfırlamayacağım o nedenle seneye aralık başında duruma tekrar bakarız isteyen kendi değişkenlerine göre kendi hesabını yaparsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Zira bu haliyle 10 sene sonra bakacak birisi için bütün değerler bir veri olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: ŞahEser

Lpg yıllık bakım masrafı 50 lira. Ne masrafı yaptınız hocam, filtre mi değiştirdiniz?

2 yılda bir yapılan sızdırmazlık ücretinin yarısı ve lpg bakımı (filtre değişimi ve ayarların kontrolü )

• Ayrıntılı hesaplamanız cok yararlı olmuş. Ancak ben yılda 10000-15000 km yapsam lpg taktırmayı asla düşünmezdim. Yılda 500-700 tl kar için değmez bile.

Ben yıllık 30000 km yol yapıyorum bu yüzden daha hiç lpg den ne kadar ediyorum diye sizin gibi ayrıntılı hiç hesaplamaya yapmadım

aylık 2500 km 237 lt lpg tüketiyorum 100km/9.5lt lpg ile 2.89 lpg fiyatından 686 tl lpg 50 tl lik benzin tüketiyorum
    Aylık 736 tl yıllıkta 8.836 tl yakıta ödüyorum.

sadece benzin kullansam

aylık 2500 km 187 lt benzinden 100km/7.5lt benzin yaksa 4.82 lt den
    Aylık 903 tl yıllık ise 10845 tl lik benzine para vermiş olacağım.

yıllık ortalama 2000 tl lpg sayesinde kar elde ediyorum.
  • arkadaşlar birde yanlış anlaşıldı sanırım ben bu hesaplamayı pintiliğimden falan yapmadım . Bu bir deney ve onun sonuçları. Sabahtan akşama kadar lpg mi taksak dizelmi alsak diye acılan yüz konuya bütün detaylarıyla bir cevap olsun diye uğraştım. Yoksa mevzu benimle doğrudan ilgili değil.

• Basit şekilde kendi hesabımı son durumlara göre yazayım umarım faydalı olur ;

Lpg nin hiç bir avantajı kalmadı artık.. 2 hafta önce lpg li araçtan dizel araca geçmiş biri olarak söylüyorum.

Lpg li aracım şehir içi kullandığım güzergah nedeniyle (yokuşlu ve trafikli) 100km de 13-14 lt leri buluyordu (malum benzinli araçlar rampada daha çok devir çeviriyor dizel gibi 1.5-2 bin devirde rahat şekilde ilerleyemiyor yeri geliyo 4-5-6 bin devir çeviriyor araç) , buna ek olarak aylık 50 liralık da benzin alıyodum. Haftada ş. içi 300km yolum var. Ayda eder 1200km

LPG ; haftada 45 lt gaz yapar , gazın lt si şuan ankarada ortalama 3.00 TL , 45x 3 = 135 tl haftalık harcamam. Aylık = 135x4 = 540.00 TL

DİZEL ; 100km de 5 ile 6 litre arası yakıyorum hadi diyelim biz ona 6 lt fazladan hesaplamış olalım biraz.. Haftada 18LT Mazot yapar , mazotun litresi shellden alıyorum 4.5 tl , 18 LT x 4.5TL = 81 TL haftalık harcamam. Aylık ise 81 x 4 = 324.00 TL

SONUÇ ;

Aylık gaz harcamam = 540.00 TL + 50 Tl lik benzin = 600.00 TL
    Aylık mazot harcamam = 320.00 TL

600.00 - 320.00 = 280.00 TL

Hemen hemen çoğumuzun ayda en kötü 1000km yolu vardır ben 1200 km yolda 280 tl tasarruf ediyorum.. Normalde kilometrem daha fazla ayda ş. dışı 2 bin km falan daha yapıyorum ama o hesabı karıştırmadım sadece ş. içi yaptığımı yazayım dedim. Benim önceki aracım 13 lt yakıyordu ona göre hesapladım benzinde de 12 lt yakıyordu.. Şuan piyasadaki Cruze,focus,astra,civic vb. gibi benzinli araçlarda 10 lt den aşağı yakmıyor. Soğuk havaların etkisiyle + lpg ile onlarda yine 11-12 lt civarlarında geziyor

Lpg nin çok az yakan 1.2 , 1.3 hacimli araçlar hariç 1.6 ve üstü benzinli araçlar için hiç bir avantajı kalmamış durumda.. Parasal yönü dışında lpg nin getirdiği dezavantajları hepimiz biliyoruz ariza riskinin artması,kapalı otoparklara girememe,araçta performans düşüklüğü,yakıtın artması ve taktırırken ki 2 bin tl lik maliyet gibi.. Kesinlikle şu şartlar altında tercih edilmemeli lpg li araç.

Dizel alın kafanız rahat olsun.

saygılar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FinalVerdict93 -- 22 Aralık 2013; 18:19:18 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Duratec

Basit şekilde kendi hesabımı son durumlara göre yazayım umarım faydalı olur ;

Lpg nin hiç bir avantajı kalmadı artık.. 2 hafta önce lpg li araçtan dizel araca geçmiş biri olarak söylüyorum.

Lpg li aracım şehir içi kullandığım güzergah nedeniyle (yokuşlu ve trafikli) 100km de 13-14 lt leri buluyordu (malum benzinli araçlar rampada daha çok devir çeviriyor dizel gibi 1.5-2 bin devirde rahat şekilde ilerleyemiyor yeri geliyo 4-5-6 bin devir çeviriyor araç) , buna ek olarak aylık 50 liralık da benzin alıyodum. Haftada ş. içi 300km yolum var. Ayda eder 1200km

LPG ; haftada 60 lt gaz yapar , gazın lt si şuan ankarada ortalama 3.00 TL , 60x 3 = 180 tl haftalık harcamam. Aylık = 180x4 = 720.00 TL

DİZEL ; 100km de 5 ile 6 litre arası yakıyorum hadi diyelim biz ona 6 lt fazladan hesaplamış olalım biraz.. Haftada 18LT Mazot yapar , mazotun litresi shellden alıyorum 4.5 tl , 18 LT x 4.5TL = 81 TL haftalık harcamam. Aylık ise 81 x 4 = 324.00 TL

SONUÇ ;

Aylık gaz harcamam = 720.00 TL + 50 Tl lik benzin = 770.00 TL

770.00 - 320.00 = 450.00 TL

Hemen hemen çoğumuzun ayda en kötü 1000km yolu vardır ben 1200 km yolda 450 tl tasarruf ediyorum.. Normalde kilometrem daha fazla ayda ş. dışı 2 bin km falan daha yapıyorum ama o hesabı karıştırmadım sadece ş. içi yaptığımı yazayım dedim. Benim önceki aracım 13 lt yakıyordu ona göre hesapladım benzinde de 12 lt yakıyordu.. Şuan piyasadaki Cruze,focus vb. gibi benzinli araçlarda 10 lt den aşağı yakmıyor yani 450 olmasında 350 olsun yine de ciddi bir tasarruftur arkadaşlar..

Lpg nin hiç bir avantajı kalmamış durumda.. Parasal yönü dışında lpg nin getirdiği dezavantajları hepimiz biliyoruz ariza riskinin artması,kapalı otoparklara girememe,araçta performans düşüklüğü,yakıtın artması ve taktırırken ki 2 bin tl lik maliyet gibi.. Kesinlikle şu şartlar altında tercih edilmemeli lpg li araç.

saygılar..

300 km için 60 litre lpg mi harciyorsunuz?? Pek mantıklı gelmedi bana.

• quote:

Orijinalden alıntı: asdfg112

quote:

Orijinalden alıntı: Duratec

Basit şekilde kendi hesabımı son durumlara göre yazayım umarım faydalı olur ;

LPG ; haftada 60 lt gaz yapar , gazın lt si şuan ankarada ortalama 3.00 TL , 60x 3 = 180 tl haftalık harcamam. Aylık = 180x4 = 720.00 TL

SONUÇ ;

Aylık gaz harcamam = 720.00 TL + 50 Tl lik benzin = 770.00 TL

770.00 - 320.00 = 450.00 TL

Hemen hemen çoğumuzun ayda en kötü 1000km yolu vardır ben 1200 km yolda 450 tl tasarruf ediyorum.. Normalde kilometrem daha fazla ayda ş. dışı 2 bin km falan daha yapıyorum ama o hesabı karıştırmadım sadece ş. içi yaptığımı yazayım dedim. Benim önceki aracım 13 lt yakıyordu ona göre hesapladım benzinde de 12 lt yakıyordu.. Şuan piyasadaki Cruze,focus vb. gibi benzinli araçlarda 10 lt den aşağı yakmıyor yani 450 olmasında 350 olsun yine de ciddi bir tasarruftur arkadaşlar..

Lpg nin hiç bir avantajı kalmamış durumda.. Parasal yönü dışında lpg nin getirdiği dezavantajları hepimiz biliyoruz ariza riskinin artması,kapalı otoparklara girememe,araçta performans düşüklüğü,yakıtın artması ve taktırırken ki 2 bin tl lik maliyet gibi.. Kesinlikle şu şartlar altında tercih edilmemeli lpg li araç.

saygılar..

300 km için 60 litre lpg mi harciyorsunuz?? Pek mantıklı gelmedi bana.

hocam kusura bakmayın 60 değil 45 olacak.. Düzeltiyorum.. Aklım başka hesaba gitti orada.

Hesabı tekrar yaptığımızda 45x3 den 135 tl yapar 135x4 = 540 tl

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.