Şimdi Ara

Çalınan Cep telefonum bulunmuş ama Kovuşturmaya Yer olmadığına Dair karar çıkmış?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
17.804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle okuyan cevap veren herkeze teşekkür ederim.
    2010 yılı Kasım ayında evimize giren hırsız IPHONE 3GS cep telefonumu çalmıştı ve polis kanalıyla şikayette bulunduk. Biz sizin yerinize savcılığa başvuruyoruz demişlerdi, 2 gün önce eve bi posta geldi ve okuduğuma inanamadım. Yazıda özetle şöyle diyordu;

İkinci el cep telefonu ticaretinin yaygınlığı karşısında ticaret alanına çıkartılan her telefonun mutlaka çalışntı olarak nitelendirilemeyeceği, pazar tezgahlarından ya da ikinci el telefon satan yerlerden telefon alımının normal bir uygulama olduğunu telefonun çalıntı olduğunu bilerek alıp kullandıklarına dair yeterli şüphe oluşturulacak delil bulunmadığı anlaşılmıştır ve KOVUŞTURMAYA GEREK OLMADIĞINA karar verilmiştir. diye bi yazı geldi.
    Benim anlamadığım bana ait olan bir cihaza nasıl olurda benim adıma karar verirler anlayamıyorum. ben telefonum çalındı bulun diye talepte bulunuyorum onlar buluyor ve ikinci el alan arkadaşı haklı görüyorlar. 15 gün içerisinde bu karara itiraf etme hakkım varmış itiraz edersem ne gibi bir süreç izlemem gerekir?

Gelen evrağı link olarak koyuyorum yardımcı olursanız çok makbule geçicek.
    http://imageshack.us/photo/my-images/215/foto1ie.jpg/

• aynı şekilde çalıntı araba olsa arabayı sahibine iade ediyorlar tel neden olmuyor anlamadım. Karara itiraz etmekten başka çare yok gibi
  • quote:

Orijinalden alıntı: BARKU

aynı şekilde çalıntı araba olsa arabayı sahibine iade ediyorlar tel neden olmuyor anlamadım. Karara itiraz etmekten başka çare yok gibi
    iyi niyetli alan kişi diye yorumlamışlar ceza davası açmamışlar.. ama telefonu almak için ayrı dava açabilirsiniz.. yalnız kişinin çalıntı oldugunu bilmeden aldığı ispatlanırsa cihazı almanız yine zor
  • quote:

Orijinalden alıntı: raskolnikov77

iyi niyetli alan kişi diye yorumlamışlar ceza davası açmamışlar.. ama telefonu almak için ayrı dava açabilirsiniz.. yalnız kişinin çalıntı oldugunu bilmeden aldığı ispatlanırsa cihazı almanız yine zor

Alıntıları Göster
    telefonunuz bulundu ise savcılığa gidin ve teslim alın.
    Siz bir telefoncuya girip 2. el bir telefon almak isteyip size gösterilen telefonu normal 2. el fiyatından satın alsanız daha sonra bu çalıntı çıksa burda sizin suçlanmanız anlamsız olur.(telefonu çalan siz olmadığınız ve çalıntı olduğunu bildiğinizin ispatlanamaması durumunda)
    Kararda cep telefonlarının çok yaygın olarak 2. elde satıldığı belirtilmiş.

• quote:

Orijinalden alıntı: prosecutor

telefonunuz bulundu ise savcılığa gidin ve teslim alın.
    Siz bir telefoncuya girip 2. el bir telefon almak isteyip size gösterilen telefonu normal 2. el fiyatından satın alsanız daha sonra bu çalıntı çıksa burda sizin suçlanmanız anlamsız olur.(telefonu çalan siz olmadığınız ve çalıntı olduğunu bildiğinizin ispatlanamaması durumunda)
    Kararda cep telefonlarının çok yaygın olarak 2. elde satıldığı belirtilmiş.

Alıntıları Göster
    Yazıda bulunduğu için değil takibi yapılmayacağı belirtiliyor sanki.

• quote:

Orijinalden alıntı: myfranco

Yazıda bulunduğu için değil takibi yapılmayacağı belirtiliyor sanki.

Alıntıları Göster
    Bu ne saçmalık ya? Her şey yapanın yanına kalıyor... Oh ne güzel, adam gelsin çalsın telefonu, sonra çalıntı olduğunu bilmeyen birine 2. el diye satsın, telefon bulunduğunda da sizin hiçbir hak iddia etme hakkınız olmasın. Türkiye'de hiçbir şeye şaşmamak lazım. Allah kimsenin başına vermesin. Size de çok geçmiş olsun...
  • quote:

Orijinalden alıntı: sonatina

Bu ne saçmalık ya? Her şey yapanın yanına kalıyor... Oh ne güzel, adam gelsin çalsın telefonu, sonra çalıntı olduğunu bilmeyen birine 2. el diye satsın, telefon bulunduğunda da sizin hiçbir hak iddia etme hakkınız olmasın. Türkiye'de hiçbir şeye şaşmamak lazım. Allah kimsenin başına vermesin. Size de çok geçmiş olsun...

Alıntıları Göster
    Kredi kartı kaybolduğunda kullanıma kapattırmamız gibi, telefon çalındığında/kaybolduğunda imei üzerinden kullanıma kapattırmak mümkün değil mi?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: turuncum

Kredi kartı kaybolduğunda kullanıma kapattırmamız gibi, telefon çalındığında/kaybolduğunda imei üzerinden kullanıma kapattırmak mümkün değil mi?

Alıntıları Göster
    gecmis olsun.. benim bildigim bir telefoncuya telefon satarken telefoncu kimlik fotokopisini aliyor telefonun imei numarasini aliyor ve telefonu bu sahistan aldigina dairde sahistan imza aliyor sayet telefoncu bunu yapmamissa ozaman senin parani telefoncu karsilamak zorundadir.. yani sen itirazda bulun telefonu 2. el olarak alan kisinin nereden aldigi bellidir sonucta.. sayet o kisi telefonu dükkandan degilde senin telefonu caldirdigin sahistan almissa ozaman ne olur bilmiyorum fakat sen sonuna kadar bu isin üstüne git adamlarin yanina kar kalmasin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Musculation -- 19 Temmuz 2011; 15:51:39 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Musculation

gecmis olsun.. benim bildigim bir telefoncuya telefon satarken telefoncu kimlik fotokopisini aliyor telefonun imei numarasini aliyor ve telefonu bu sahistan aldigina dairde sahistan imza aliyor sayet telefoncu bunu yapmamissa ozaman senin parani telefoncu karsilamak zorundadir.. yani sen itirazda bulun telefonu 2. el olarak alan kisinin nereden aldigi bellidir sonucta.. sayet o kisi telefonu dükkandan degilde senin telefonu caldirdigin sahistan almissa ozaman ne olur bilmiyorum fakat sen sonuna kadar bu isin üstüne git adamlarin yanina kar kalmasin.

Alıntıları Göster
    Benimde 5800 çalındı aynı şekilde sayın savcı bana da böyle bir yazı gönderdi.
    acaba kendi telefonu çalınsaydı aynı kararı verecek miydi bunu çok merak ediyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mavi Korsan

Benimde 5800 çalındı aynı şekilde sayın savcı bana da böyle bir yazı gönderdi.
    acaba kendi telefonu çalınsaydı aynı kararı verecek miydi bunu çok merak ediyorum.

Alıntıları Göster
    Birkaç konuya daha yazmıştım. Ben 2. el bir iphone almıştım. Daha sonra çalıntı çıkınca telefonu savcılığa iade ettim.
    Bana dava açılmadı ama telefon sahibine iade edilmiştir sanırım. Bana dava açılmadı iyiniyetten dolayı. Aynı durum olabilir 2-3 civarı sürede telefon bulunuyor eğer yurtdışına çıkarmadılarsa. Sonra telefonu alıyorsunuz ve dava Savcı'nın insiyatifine göre düşüyor yada devam ediyor.

• quote:

Cihazın orjinal faturası ve tüm kutu aksesuarları bende, nasıl olurda iyi niyetli olunur anlmış değilim. Sen devlet olarak bunu iyi niyet olarak adlandırırsan hırsız çalmaya devam eder ikinci el satış yapan yerler satmaya, vatandaşda almaya, bu böyle sürer gider.
    Ben kişinin iyi niyetini sorgulamıyorum doğrudur bilmiyodur ama bunu nasıl ispatlayabilir ki?? davayı açtıktan sonra dediğiniz gibi gider bi bayiden düzmece bi evrak hazırlarlar karşılıllı imzalarlar tarihi de atarlar eski bi tarih, oldumu sana iyi niyet?? Satan da "ben bilmiyodum çalıntı olduğunu" alanda "bende bilmiyordum" dedim mi, Savcıda tamam bunda iyi niyet var diye karar çıkarttımı al sana en sevmediğim laf "BURASI TÜRKİYE"

@turuncum evet var çalındığı zaman kapattırmıştım ama o zamanda teknik takipe alamıyorlardı cihaz şebeke almadığı için bende açtırmıştım. Bu evrak geldikten sonra tekrar kapattırdım malesef, Ipod olarak kullansın iyi niyetli arkadaşım.

@prosecutor ben suçlamıyorum kimseyi, şu an kullanan vatandaş suçsuzdur doğrudur ben devletten çalınan telefonumu bulmasını istedim, kimseyi suçlamadım. Ama devlet bana ait olan bi şeyi kafasına göre yorumlamış ve iade etmiş kullanan kişiye.

@xXxKaNGaLxXx Böyle bir uygulama olup olmadığını araştırmaya bile gerek duymamış arkadaşlar, yüzüne bakmış iyi niyetli demiş davayı kapatmış aklınca.

@Mavi Korsan Hukukda yorum yapmak yasaktır, TC'de yargıya yorum karıştırıldığı için bukadar saçma işler oluyor güzelim Ülkemizde. Emin ol Kendi malı olsa geri almasını bilir.

@-YağmurAdam- Senin gibi insanlar çok az kaldı gerçekten. Dürüst birisiymişsin. Ben cihazı şu an kullanan arkadaşın ismini bildiğim için ve facebook ta bi aratayım dedim ve buldum. Bi mesaj attım , mesajıma cevap vermediği gibi kendini aramalara kapadı şu an facebook ta aradığım zaman bulunamadı diyor. Böyle iyi niyet olurmu sizce??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barahirr -- 19 Temmuz 2011; 18:03:50 >

• Karara itiraz et. Calinti mal her zaman sahibinindir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: CodeX

Karara itiraz et. Calinti mal her zaman sahibinindir.
    Türk Medeni Kanunu Madde 763.- Taşınır mülkiyetinin nakli için zilyetliğin devri gerekir.
    Bir taşınırın zilyetliğini iyiniyetle ve malik olmak üzere devralan kimse, devredenin mülkiyeti devir yetkisi olmasa bile, zilyetlik hükümlerine göre kazanmanın korunduğu hâllerde o şeyin maliki olur.

Sorunuzun cevabı burada...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Judge Dredd

Türk Medeni Kanunu Madde 763.- Taşınır mülkiyetinin nakli için zilyetliğin devri gerekir.
    Bir taşınırın zilyetliğini iyiniyetle ve malik olmak üzere devralan kimse, devredenin mülkiyeti devir yetkisi olmasa bile, zilyetlik hükümlerine göre kazanmanın korunduğu hâllerde o şeyin maliki olur.

Aynen. İyi niyetli 3. kişiye karşı pek şans yok.

İlgili kişinin verdiği bedeli ödeyerek ancak geri alma şansınız var kabul ederse.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tanriseven

quote:

Orijinalden alıntı: Judge Dredd

Aynen. İyi niyetli 3. kişiye karşı pek şans yok.

İlgili kişinin verdiği bedeli ödeyerek ancak geri alma şansınız var kabul ederse.

Alıntıları Göster
    Aslında alan kişi telefonu ucuz fiyata almışsa iyi niyetli olmadıgı iddia edilebilir ama tabi bunu ispatlamak çok zor.. yalnız çalan kişiye ulaşabilirseniz ondan zararınızı isteyebilirsiniz tabiki..

• Ne garip insanlar var ya. Aldığın telefon çalıntı çıkarsa sahibine verirsin. Parasını da aldığın kişiden istersin. Nasıl vicdanları rahat ediyor bilmiyorum.

Bence peşini bırakmayın. Başka bir savcıya gidin olmazsa. Telefon gelmese bile onun aldiğı klşiye dava açıp parasını alırsınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: -YağmurAdam-

Ne garip insanlar var ya. Aldığın telefon çalıntı çıkarsa sahibine verirsin. Parasını da aldığın kişiden istersin. Nasıl vicdanları rahat ediyor bilmiyorum.

Bence peşini bırakmayın. Başka bir savcıya gidin olmazsa. Telefon gelmese bile onun aldiğı klşiye dava açıp parasını alırsınız.
    Nasıl bir mantık. Hırsız çalıp, herhangi birisine satarsa artık yapacak bir şey yok mu demektir bu? Alan kişiye ceza verilmesin ama telefonun ilk sahibine geri verilmesi gerekiyor. Zaten hırsızlık başvurusuda yapılmış daha önce.
  • Orijinalden alıntı: raskolnikov77

Cihazın orjinal faturası ve tüm kutu aksesuarları bende, nasıl olurda iyi niyetli olunur anlmış değilim. Sen devlet olarak bunu iyi niyet olarak adlandırırsan hırsız çalmaya devam eder ikinci el satış yapan yerler satmaya, vatandaşda almaya, bu böyle sürer gider.
    Ben kişinin iyi niyetini sorgulamıyorum doğrudur bilmiyodur ama bunu nasıl ispatlayabilir ki?? davayı açtıktan sonra dediğiniz gibi gider bi bayiden düzmece bi evrak hazırlarlar karşılıllı imzalarlar tarihi de atarlar eski bi tarih, oldumu sana iyi niyet?? Satan da "ben bilmiyodum çalıntı olduğunu" alanda "bende bilmiyordum" dedim mi, Savcıda tamam bunda iyi niyet var diye karar çıkarttımı al sana en sevmediğim laf "BURASI TÜRKİYE"

@turuncum evet var çalındığı zaman kapattırmıştım ama o zamanda teknik takipe alamıyorlardı cihaz şebeke almadığı için bende açtırmıştım. Bu evrak geldikten sonra tekrar kapattırdım malesef, Ipod olarak kullansın iyi niyetli arkadaşım.

@prosecutor ben suçlamıyorum kimseyi, şu an kullanan vatandaş suçsuzdur doğrudur ben devletten çalınan telefonumu bulmasını istedim, kimseyi suçlamadım. Ama devlet bana ait olan bi şeyi kafasına göre yorumlamış ve iade etmiş kullanan kişiye.

@xXxKaNGaLxXx Böyle bir uygulama olup olmadığını araştırmaya bile gerek duymamış arkadaşlar, yüzüne bakmış iyi niyetli demiş davayı kapatmış aklınca.

@Mavi Korsan Hukukda yorum yapmak yasaktır, TC'de yargıya yorum karıştırıldığı için bukadar saçma işler oluyor güzelim Ülkemizde. Emin ol Kendi malı olsa geri almasını bilir.

@-YağmurAdam- Senin gibi insanlar çok az kaldı gerçekten. Dürüst birisiymişsin. Ben cihazı şu an kullanan arkadaşın ismini bildiğim için ve facebook ta bi aratayım dedim ve buldum. Bi mesaj attım , mesajıma cevap vermediği gibi kendini aramalara kapadı şu an facebook ta aradığım zaman bulunamadı diyor. Böyle iyi niyet olurmu sizce??

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sayın @Feyk123;
    Savcılıkça gönderien çalınan cep telefonunuzla ilgili soruşturma hakkındaki takipsizlik kararıyla ilgili size bu konuda en doğru bilgiyi verme selahiyetini "bu soruşturmaları yapan ve o kararları yazan" olarak kendimde görmeme izin verirseniz durumu izah edeyim.
    Herşeyden önce birşeyi eleştirmeden önce donanımlı olmak gerekir. Yani kanunları ve hukuku bilmeden temel hukuk mantığını bile olsa görmezden gelerek sırf sistem eleştirisi yapmaya çalışmak -ki o da sadece mağdur olduğumuzda- çok sağlıklı sonuçlar çıkarmaz.
    Aslında telefonunuz tam da kanun uygulandığı için o karar verilmiştir. Yani, hüküm sadece sizin zararınızı talafi etmek üzerine kurulamaz. Burada zararınız tanzim edilmeye çalışılırken başkası zarara uğratılamaz. Yargıdan, kesin ve inandırıcı delil elde yokken zararı suçu sabit olmayan birinden zararınızı tanzim ettirmesini beklememelisiniz. Aynı durumda siz de olabilirsiniz. Yani, gidip parasını ödeyerek satın aldığınız bir ürünün çalıntı çıkması durumunda eğer o ürünü piyasa koşullarında kanuna aykırı şekilde elde etmemişseniz, ikinci el bile olsa faturasıyla satın almışsanız bu durumda devletten el koyarak size iade etmesini beklediğiniz bu mal sizin mağduriyetinizinizi karşılarken başka birinin mağduriyetine yol açacaktır. Dediğim gibi olayı değerlendirirken olayın sizin başınıza gelme ihtimalini değerlendirin.
    Şimdri diyeceksiniz, iyi de o da gitsin benim gibi sıfır garantili mal alsın, eğer ucuz buldu diye ikinci el alıyorsa sonuçlarına da katlanmalı. Hayır kanunda yasaklanmamış fiiller konusunda insanların niyetini sorgulayamazsınız.
    Çünkü, kanun der ki: Piyasada ikinci el olarak serbestçe satılıp alınan mallar hakkında bir düzenleme olmadığından bunu satın alan kişi hakkında bu fiilinden ötürü soruşturma yapılamaz.
    Size son olara daha iyi anlamanız için hukuki prosedürü şanlatayım:
    Müşteki çalınan veya kaybettiği telefonunu için kolluk birimine veya Savcılığa şikayette bulunur. Savcılıkça Telekomünikasyon Kurumununa çalıntı/kayıp telefonun kulananını belirlenmesi amacıyla olay tarihinden itibaren IMEI yoluyla teknik takibi için yazışma yapar. Takip sonucu hattını telefona takıp kullanan kişiler tespit edilerek hat sahiplik bilgileri ile Savcılığa bildirilir. Bu kişiler çağrılarak ifadesi şüpheli sıfatıyla alınır. Bu kişilere telefonu nasıl elde ettikleri sorulur, gerektiğinde belgelendirmeleri istenir. Burada iyiniyet kötü niyet değil soruşturulan. Hukuk kişi hakkında kesin ve inandırıcı delil arar. Bulamazsa yapacak birşey yok. Aynı şey dediğim gibi sizin de başınıza gelebilir. Hakkınızda delil lolmadığı halde savcı veya hakimin kişisel takdiriyle hüküm verilmesini istermisiniz. sizin kötü niyetli lolduğnuuza şahsen kanaat getirerek ceza vermesini?...
    Elhasıl, soruşturma sandığınızdan daha kapsamlı yapılmıştır. Elbette zararınız karşılanmadığından üzgün ve kızgın olabilirsiniz. Hem kararı doğru bulmuyorsanız tebliğden itibaren 15 gün içinde itiraz hakkınız da var. Her ne kadar itirazların %90 ı itiraz eden açısınhdan sonuç doğurmuyorsa da yasal haklarınızızdan bahsediyorum.
    Burda eleştirmemiz gereken belki piyasa kanunlarının daha denetlenebilir şekilde düzenlenmesi hususu olabilir. Mevcut kanunlarla suç olmayan bir fiili yargıdan cezalandırmasını bekleyemezsiniz.
    Herkes için daha demokratik yasalar talep ederek başlayabiliriz sistem eleştirimize yoksa ucu sadece bize dokunduğunda lehimize husus isteyerek değil :)
    Umarım yararlı olmuştur yazdıklarım.
    Kalın Sağlıcakla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakazza -- 20 Temmuz 2011; 10:39:40 >

• quote:

Orijinalden alıntı: yakazza

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sayın @Feyk123;
    Savcılıkça gönderien çalınan cep telefonunuzla ilgili soruşturma hakkındaki takipsizlik kararıyla ilgili size bu konuda en doğru bilgiyi verme selahiyetini "bu soruşturmaları yapan ve o kararları yazan" olarak kendimde görmeme izin verirseniz durumu izah edeyim.
    Herşeyden önce birşeyi eleştirmeden önce donanımlı olmak gerekir. Yani kanunları ve hukuku bilmeden temel hukuk mantığını bile olsa görmezden gelerek sırf sistem eleştirisi yapmaya çalışmak -ki o da sadece mağdur olduğumuzda- çok sağlıklı sonuçlar çıkarmaz.
    Aslında telefonunuz tam da kanun uygulandığı için o karar verilmiştir. Yani, hüküm sadece sizin zararınızı talafi etmek üzerine kurulamaz. Burada zararınız tanzim edilmeye çalışılırken başkası zarara uğratılamaz. Yargıdan, kesin ve inandırıcı delil elde yokken zararı suçu sabit olmayan birinden zararınızı tanzim ettirmesini beklememelisiniz. Aynı durumda siz de olabilirsiniz. Yani, gidip parasını ödeyerek satın aldığınız bir ürünün çalıntı çıkması durumunda eğer o ürünü piyasa koşullarında kanuna aykırı şekilde elde etmemişseniz, ikinci el bile olsa faturasıyla satın almışsanız bu durumda devletten el koyarak size iade etmesini beklediğiniz bu mal sizin mağduriyetinizinizi karşılarken başka birinin mağduriyetine yol açacaktır. Dediğim gibi olayı değerlendirirken olayın sizin başınıza gelme ihtimalini değerlendirin.
    Şimdri diyeceksiniz, iyi de o da gitsin benim gibi sıfır garantili mal alsın, eğer ucuz buldu diye ikinci el alıyorsa sonuçlarına da katlanmalı. Hayır kanunda yasaklanmamış fiiller konusunda insanların niyetini sorgulayamazsınız.
    Çünkü, kanun der ki: Piyasada ikinci el olarak serbestçe satılıp alınan mallar hakkında bir düzenleme olmadığından bunu satın alan kişi hakkında bu fiilinden ötürü soruşturma yapılamaz.
    Size son olara daha iyi anlamanız için hukuki prosedürü şanlatayım:
    Müşteki çalınan veya kaybettiği telefonunu için kolluk birimine veya Savcılığa şikayette bulunur. Savcılıkça Telekomünikasyon Kurumununa çalıntı/kayıp telefonun kulananını belirlenmesi amacıyla olay tarihinden itibaren IMEI yoluyla teknik takibi için yazışma yapar. Takip sonucu hattını telefona takıp kullanan kişiler tespit edilerek hat sahiplik bilgileri ile Savcılığa bildirilir. Bu kişiler çağrılarak ifadesi şüpheli sıfatıyla alınır. Bu kişilere telefonu nasıl elde ettikleri sorulur, gerektiğinde belgelendirmeleri istenir. Burada iyiniyet kötü niyet değil soruşturulan. Hukuk kişi hakkında kesin ve inandırıcı delil arar. Bulamazsa yapacak birşey yok. Aynı şey dediğim gibi sizin de başınıza gelebilir. Hakkınızda delil lolmadığı halde savcı veya hakimin kişisel takdiriyle hüküm verilmesini istermisiniz. sizin kötü niyetli lolduğnuuza şahsen kanaat getirerek ceza vermesini?...
    Elhasıl, soruşturma sandığınızdan daha kapsamlı yapılmıştır. Elbette zararınız karşılanmadığından üzgün ve kızgın olabilirsiniz. Hem kararı doğru bulmuyorsanız tebliğden itibaren 15 gün içinde itiraz hakkınız da var. Her ne kadar itirazların %90 ı itiraz eden açısınhdan sonuç doğurmuyorsa da yasal haklarınızızdan bahsediyorum.
    Burda eleştirmemiz gereken belki piyasa kanunlarının daha denetlenebilir şekilde düzenlenmesi hususu olabilir. Mevcut kanunlarla suç olmayan bir fiili yargıdan cezalandırmasını bekleyemezsiniz.
    Herkes için daha demokratik yasalar talep ederek başlayabiliriz sistem eleştirimize yoksa ucu sadece bize dokunduğunda lehimize husus isteyerek değil :)
    Umarım yararlı olmuştur yazdıklarım.
    Kalın Sağlıcakla...

Alıntıları Göster
    Kanun tamam da uygulamadaki durumda bir eksiklik var. O son kullanıcı ürünü nereden aldığını ispatlayabiliyorsa o aldığı yer ve ilk satıcı yani hırsız bulunana kadar gitmek savcının görevi değil mi?

Ben bir vatandaş olarak çalınan bir malın takibini nasıl yapayım. Üzerine su için aferin hırsıza acıkınca gelsin bir telefon daha vereyim mi diyeceğim.

Burada telefonun izi sürülebildiğine göre 2 askeri ücret değerindeki bu cihazın tazmini yapılabilmeli. Son kullanıcı masumsa ona satan, o masumsa ona satan.. İlk elden hırsıza kadar gider bu. Çok basit bir işlem tabi işten kaçan yoksa..

• quote:

Orijinalden alıntı: -YağmurAdam-

Kanun tamam da uygulamadaki durumda bir eksiklik var. O son kullanıcı ürünü nereden aldığını ispatlayabiliyorsa o aldığı yer ve ilk satıcı yani hırsız bulunana kadar gitmek savcının görevi değil mi?

Ben bir vatandaş olarak çalınan bir malın takibini nasıl yapayım. Üzerine su için aferin hırsıza acıkınca gelsin bir telefon daha vereyim mi diyeceğim.

Burada telefonun izi sürülebildiğine göre 2 askeri ücret değerindeki bu cihazın tazmini yapılabilmeli. Son kullanıcı masumsa ona satan, o masumsa ona satan.. İlk elden hırsıza kadar gider bu. Çok basit bir işlem tabi işten kaçan yoksa..

Alıntıları Göster
    @yakazza Ben kanun adamı falan değilim, eleştiri yaparken de kanunları bilmem gerekmiyor. Ben düşüncelerimi söylüyorum bunlara herkez uyacak diye bi dayatmada yapmadım. Bana ters gelen şeyleri yazıdm sadece.

"Hüküm sadece sizin zararınızı talafi etmek üzerine kurulamaz" demişsin, evet haklısın ama bu benim telefonu kullanan arkadaş suşcuz ve dolandırılmış bir insan. Ona bu cihazı satan kişiye ulaşıp onun hakkında bi işlem yapılmış mı? yapılmış olsa bana gelir di yazısı. Demek istediğim evet bi şeyler yapılmaya çalışılmış ama bukadarı yetmez. Olayın üzerine gidip hırsıza kadar ulaşılacak bir teknolojiye sahipler ama memur zihniyeti "bukadar yeter" bulunamadı diye karar çıkartıyor. Bu sadece hukuk dalında değil bütün memuriyetliklerde bu şekilde.

"Hayır kanunda yasaklanmamış fiiller konusunda insanların niyetini sorgulayamazsınız" Ben insanların niyetini sorgularım arkadaşım, eğer aldığı ürünün faturası yok ise, garanti belgesi yok ise, orjinal aksesuarları yok ise birde fiyatıda uygunsa o ürünü almak demek çalıntı mal olduğunu bilmek demektir ki hırsızdan farkı yoktur.
    Süreçden bahsetmişsin, Çalıntı mal kullanan insanlar hırsızdır demiyorum ama sonuç itibari ile kullandığı cihazın kendisine ait olduğunu ispat edemiyorsa ve cihazın aranıyor kaydı varsa cihaz onun elinden alınır ve sahibine iade edilir.
    "Kesin ve inandırıcı delil arar" demişsin Bir Cihazın bir tane faturası olur ve o faturada bende, alan kişi İsterse büyük paralar verip almış olsun ispat edemedikten sonra neye yarar??

"Hakkınızda delil lolmadığı halde savcı veya hakimin kişisel takdiriyle hüküm verilmesini istermisiniz" ben kimseye ceza verilsin verilmesin demiyorumki, eğer telefonu kullanan kişi ben buna para verip aldım, ben de mağdurum diyosa ve bunu belgeleyemiyosa işte orada kişisel takdiri ile suçsuz oldununun hükmünü verebilir.

"Mevcut kanunlarla suç olmayan bir fiili yargıdan cezalandırmasını bekleyemezsiniz." Ben kimse cezalandırılsın diye bi beklenti içine girmedim, (Tabi çalanı bulurlarsa cezasız kalmasın) şu an kullanan arkadaşın elinden cihaz alındığında o ne kadar mağdur ise bende okadar mağdurum şu anda, Hukuk karşıdakini mağdur etmiyim derken asıl beni mağdur etmiştir ben gerisini anlamam. Cihazın Evrakları bende ve bence cihazı dün kullanıma kapattırdım. eğer şu an kullanan kişi elinde belgesi varsa açtırsın bakalım.
    Zaten gün geçtikce daha tepkisiz bir millet oluyoruz bırakda ucu bana dokunduğunda hakkımı arıyım lütfen!

Bu topik Mağduriyetimden dolayı kızgınlıkla yazışmış bir yazı değildir , sadece Türkiyede yanlış olan bir sistemin olduğunu ve böyle kararlar alındığı sürece ülkedeki hırsızlık olaylarının daha artacağını söyledim. Avrupada bu süreç daha farklı işliyor ve bu gibi nedenlerden dolayı biz Avrupanın 40 sene gerisinden gidiyoruz .
    Ve asıl şaşırdığım nokta ise bu uygulamanın gayet normal, gerekenin fazlasıyla yapılmış olduğunu savunun hukak adamlarının olmasıdır !!
    Hep sizin başınıza gelse demişsiniz bir kerede ben diyim bari Asıl sizin başınıza gelse hakkınızı nasıl savunurdunuz ???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barahirr -- 21 Temmuz 2011; 0:17:39 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.