Şimdi Ara

''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları ! (24. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
519
Cevap
15
Favori
27.879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Nereye yazdım bilmiyorum ama bi konuda kafayı yemek uzereyim yardim edin lütfen arkadaşlar 😞 elimde technics tr rs 575 mark2 modeli var bazı kasetlerde ATC yani kalibrasyon ayarını yapmıyor aynı kaset den 4 tane vardı elimde ikisine yaptı öbürlerine yapmıyor anlamadım ama raks marka kasetlere direk sorunsuz yapıyor plaksan olanlara da yapıyor ama dedigim gibi çoğu kasete yapmıyor lütfen yardim edin 😞

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yerli malı yurdun malı Raks.
    Kristal ve baskı lastiklerini güzelce temizleyin. TDK , Sony , Maxell Type l ve Type ll denediniz mi? Birde üretimi daha yeni olan kasetlerde atc çalışmayabiliyor.

• Predator 2 1889 P kullanıcısına yanıt

Servis klavuzunda ATC ile ilgili sadece bu bölüm var.

''CASSETTE DECK'' kullananlar ve meraklıları !

Self diognastic yapmak istersen de bunları sırasıyla yapabilirsin.

• Nereye ne yazdığımı bilmiyorum sadece biraz yardima ihtiyacim var . Elimde technics tr rs 575 mark 2 kaset deck var . Çoğu kaset de ATC yani kalibrasyon yapmıyor M harfi yanıp yanıp sönüyor bazı kasetler de yapıyor çogu kaset de yapmiyor lütfen yardım edermisiniz 😔

• Cihazım uzman kişi tarafından bakımı daha yeni yapıldı elimde belki 500 e yakın kaset var çoğunda yapmıyor bazen yaptığı kasete tekrar dan yapmıyor tuhaf bi durum içindeyim anlamadım .. bu arada baskı lastikleri sıfır takıldı

ATC'nin kalibrasyon yapmamasının bir çok nedeni olabilir. Elinizdeki kasetlerin çoğu Technics'in belirlediği ATC limitlerinin dışında olabilir, üzerinde kayıt olduğu için yapmıyor olabilir, Dolby açık olmadığı için yapmıyor olabilir, yanlış yüz seçildiği ya da kasedin en başına sarılmadığı için yapmıyor olabilir, "recording level" çok yüksek ya da çok düşük seçilmiş olabilir vb.

Benim tavsiyem internetten manuelinin indirip okumanız ve "troubleshooting" kısmında olası ATC arızaları ve nedenleri bölümü varsa eğer bakmanız.

Bir tavsiyem de kayıt yapacağınız kasedi öndeden silip sonra kayda başlamanız. bazı kasetlerde tek geçişli silme yetmeyebilir, özellikle C46 olanlarda. Bir de elinizde varsa C120'lere kayıt yapmayabilir çünkü C120'ler müzik için değil dikte içindir ve şerit üzerindeki kaplamalar çok incedir.

Bu sorun tamircilerin çözebileceği bir sorun değil gibi görünüyor, sizin deneme yanılma yoluyla neyin ters gittiğini anlamanız gerekiyor. Yaptığınız her denemede adımlarınızı tek tek yazın bir kenara, ATC hangisinde çalışıyorsa bir sonrakinde aynı adımları tekrarlayın.

Bir de sizin dek dual dek yani sanırım çift ATC var. İkisi de mi çalışmıyor?

Not: Sık sık kafaları temizleyin. Kirlenmiş kafalar da ATC hatasına yol açabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 6 Aralık 2024; 1:31:50 >

• Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

Gardaşım öncelikle allah rağzı olsun zahmet edip bir sürü bilgi verdiğin için .. bende çift kayıtlı özelligi var her iki tarafta da aynı hatayı yapıyor yani durumlar o kadar garip ki yaptığı kasete tekrar ATC yapmıyor bazen de yapıyor inanın buraya yazamıyacak kadar çok çeşit sorun var ben genelde direk dolu kasete kayıt yapıyorum genelde oluyor . Yani komple silmeye gerek kalmıyor ama bu durum gercekten tadımı kaçırmaya başladı sıfır orjinal bandrol lü jelatininden yeni çıkarttığım kasete bile kayıt yapmıyor sanki cihaz kafa buluyo benimle bir yapıyor bir yapmıyor 😔😔

Valla bilemeyeceğim. ATC ve benzerleri temelde aynı şeyi yapar: kasedin başına bir dizi 400 hz ve 10 khz'lik test sinyalleri kaydedip bunları dinler ve analiz eder. Bu analizlerin sonucunda kaset şerit formülasyonu aşırı sature olmuyorsa şeridin sinyal kabul etme potansiyeline göre bias, eq ve seviye ayarları yaparak kaydı optimize eder ve kasetlerde daha çok seviye ayarında sorun çıkar.

O yüzden sıfır bile olsa ATC her kasede kayıt yapacak diye bir zorunluluk yok, ATC'nin yeni yada kullanılmış olsun bazı kaetlere kaydı reddetmesi anormal bir durum değil ama kayıt yaptığı kasede daha sonra tekrar kayıt yapmaması anormal gibi duruyor.

Anlattıklarınızdan ATC devresinin arızalı olabileceği sonucunu çıkardım. Bu devrenin aynısını herhalde bulamazsınız. O yüzden ATC ile değil mecburen manuel kayıt yapacaksınız.

Yani sonuçta ATC olmadan da kayıt yapabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 10 Aralık 2024; 15:28:20 >
  • Merhabalar arkadaşlar,iyisiniz umarım.

Ebayden koleksiyon için cihaz alacağım Harman Kardon Td-4200 (120 Euro) ve Onkyo Ta-6711 (500 Euro) ikiside gold renk sizce hangisi olmalı. Almak istememin sebebi kutulu ve ilk günkü temizliğinde olması sanki yeni gibi.

• Arslan Mustafa kullanıcısına yanıt

Hiç düşünme Onkyo TA-6711'i al geç. Harman Kardon TD-4200 vasat ve sıradan bir dek.

Harmanın fiyatı çok olmadığı için İkisini birden alıyorum abi,bir kaç yabancı forumda mesaj okudum sesi için çok iyi yorumlar yapılmış Harman için. Baktım iyi değil sahibindene koyarım Tr ye temiz bir deck girmiş olur.

Çok Teşekkürler Kemal Abi cihazların resimleri

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arslan Mustafa -- 14 Ocak 2025; 15:15:36 >

Valla ikisi de sıfır gibi tertemiz görünüyor. Fiyatları makulse ve bütçeni zorlamayacaksa ikisini de al. Bu devirde aldığın kar. Asla zarar ettirmez. En kötü aldığın fiyata satarsın.

Not: Harman Kardon'un sesi kötü demedim. malzeme kalitesi ve içerdiği özellikler açısından vasat, orta seviye bir dek dedim. Sesi çok tatmin edici olabilir, onu bilemem ama Onkyo daha yüksek teknolojili bir dek. İkisi de 90'lı yılların görece yeni deklerinden.

Bu son diyorum hep ve tutamıyorum kendimi :)) Maddi olarak çok yormuyor sadece koyacak yerim sıkıntı.Evet abi aynen senin dediğin gibi ön yüzünden de belli ediyor aslında Harman biraz plast bir görüntü var kullananlarda aynı şekilde söylüyor, çizilmeye çok müsait gibi,kaset koy dinle çok ayrıntılı değil. Onkyo özellik olarak dolu cihaz tuş takımı belli ediyor kendini,Ben çoğunun sesinin bir birinden çok farklı olduğunu düşünmüyorum,söylediğin gibi genelde malzeme farkı ve işçilik para ediyor.

Sony TC-Ka7es cihazlara 2500 Euro civarı istiyorlar

Birde resimdeki Ta-6511 var (380Euro)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arslan Mustafa -- 14 Ocak 2025; 16:35:54 >

Yok TA-6711 hemen her bakımdan bundan daha üstün bir dek. Bunun tek avantajı Dolby S olması. Belki TA-6711'de de Dolby S vardır, iyice bakmadım. bu dek yani 6511 Harman Kardon TA4200 ile aşağı yukarı aynı seviyede bir dek.

Bu Dolby olayı gürültü engelleme galiba,benim cihazlar dolby kapalı olduğu zaman daha güzel ses veriyor,standart orjinal kasetler hangi konumda dinlenmeli A,B,C,S

Silinsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 15 Ocak 2025; 1:48:4 >

Dolby B ile kaydedilmiş hazır kasetler Dolby B ile dinlenmeli fakat Dolby B kapalı kalsa bile çok rahatsız edici olmaz. Lakin bir hazır kaset Dolby C ile kaydedilmişse onu mutlaka Dolby C, yoksa B ile dinlemek gerekir çünkü bu durumda Dolby kapalıyken çok tiz, çok tenekemsi ve çok parlak bir ses çıkar tizler aşırı yükseltildiği için.

Dolby gürültü azaltmanın hard rock, disco vb. gibi, düşük dinamik erimli, yüksek volümlü ve gürültülü müzikler üzerinde bir etkisi yoktur. Bu tür müziklerin kaydında kullanılmasa da olur ama mesela klasik müzik kaydediyorsanız ve müzikte çok sessiz pasajlar varsa, arka plan kaset hışırtısı duyulur. Arka plan kaset hışırtısı duyulmasın diye rec level (record level) artırılırsa, bu defa klasik müziğin yüksek volümlü pasajları kırpılır. Bu nedenle klasik müzik kayıtlarını Dolby açık yapmak gerekir. Keza hafif, ritmik olmayan slow müzikler de Dolby ile kaydedilse fena olmaz. Herhangi bir şarkıda sesssiz ya da sadece hafif vokal olan kısımlar varsa, o şarkı Dolby ile kaydedilmelidir, yoksa sesi açtığınızda arka plandaki kaset hışırtısı duyulur.

Dolby B 10 desibele kadar, Dolby C 20 desibele kadar, en son çıkan Dolby S ise 24 desibele kadar arka plan kaset hışırtısını dibe iter. Bunlar pik değerler, sinyalin durumuna göre dinamik olarak daha düşük seviyelerde gürültü azaltma gerçekleşecektir.

Türkiye'de üretilen hazır kasetlerde Dolby kullanılmadı. varsa bile çok nadirdir, ben denk gelmedim çünkü Türkiye fakir bir ülke olduğu için insanlar hazır kasetleri deklerde ve amfilerde değil, basit, ucuz kasetçalarlarda dinliyorlardı ve bu tarz cihazlarda Dolby dekoder olmazdı. Zaten hazır kasetler de en adi ferrik kasetlerden olurdu, ucuz olsun diye. Hey gidi günler...

Not: Bir yanlış anlama olmaması için söylüyorum. Bir kaset Dolby ile kaydedilmemişse mutlaka dolby kapalı dinlenmelidir. Dolby ile kaydedilmeyen bir kasedi Dolby açık dinlerseniz tizleri şişirirsiniz. Dolby düğmeleri sadece Dolby ile kaydedilmiş kasetlerde kullanılmalıdır çünkü Dolby çalarken değil, kayıt yaparken gürültü azaltır. Dolby devresi bir compander'dir sinyali önce sıkıştırır sonra genleştirir; yani bir tür kaydederken encode, çalarken decode yapar. Bu arada taban gürültüsü de (genleştirme esnasında) aşağı itilmiş olur.

Not 2: Dolby ile kayıt normal kayıttan küçük bir fark içerir. FL-metrelerde bir Dolby işareti vardır. O işaretin yeri metre üzerinde markadan markaya değişir. Dolby açık kayıt yaparken 0 dB seviyesini değil, o işaretin olduğu seviyeyi baz almak gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 15 Ocak 2025; 16:26:26 >

• Dolby İle Kayıt Yapmak

Dolby bir gürültü azaltım sistemi ve devresidir. Elektronikte bu tür devrelere "compander" (sıkıştırma-genleşltirme) devresi adı verilir. Bunun bir başka örneği DBX sistemidir.

Kaset ve şerit teypte başlıca gürültü kaynağı manyetize olmayan metal partiküllerin kasedi çalarken ürettiği rastgele sinyaldir çünkü okuma kafası her türlü manyetik akıyı okur. Bu tür gürültüye teyp hışırtısı denir ve biraz yüksek frekanslıdır. Kasedi çalarken eğer gürültülü bir müzik (rock vb.) dinliyorsak bu hışırtıyı duymayız ama bir şarkıdan diğerine geçerken aradaki 4-5 saniyelik boşlukta rahatça duyulur. Bu hışırtı aynı zamanda sakin tonlu, düşük volümlü şarkılarda da duyulur, özellikle klasik müzik kayıtlarında daha çok duyulur çünkü klasik müzik doğası gereği inişli çıkışlı, dinamik aralığı/erimi en yüksek müzik türüdür.

İşte Dolby bu gürültüyü azaltmak için ortaya çıktı. Teyp hışırtısı yüksek frekanslı olduğu için, Dolby devresi bir şarkı kaydedilirken, şarkının yüksek frekasnlı kısımlarını 10 dB kadar düşürerek (sıkıştırarak) kaydeder. Çalarken de aynı kısımları 10 dB kadar yükseltir (genleştirir). Bu esnada müzik sinyalinden bağımsız olarak arka planda var olan hışırtı sinyali yükseltilmediği için hışırtı sinyali ile müzik sinyali arasındaki fark 10 dB'e kadar açılır. bu da hışırtının daha az duyulmasına neden olur. Dolby'nin çalışma yöntemi kısaca böyle.

Peki Dolby düğmesi üzerindeki B, C ve varsa S harfleri ne anlama geliyor?

İlk çıkan Dolby devresi 60'lı yılların ortalarına doğru Dolby A adıyla piyasaya sürüldü ve sadece kayıt stüdyolarındaki profesyonel ekipmanlarda yer aldı. Bunun tüketici tipi daha sonra ikisi arasındaki farkı vurgulamak için Dolby B adıyla piyasaya sürüldü. Her iki devre de maksimum 10 dB'e kadar gürültüyü baskılayabiliyordu.

Aradan yıllar geçti. bazı kayıtlarda 10 dB farkın yetmediği görülünce aslında üst üste binmiş 2 Dolby B devresi olan Dolby C devresi (çipi) satışa sunuldu. Satış derken yanlış anlaşılma olmasın, Dolby devresi Dolby laboratuvarları adı verilen bir şirket tarafından tasarlanıp, devre şeması dek ve çip üreticilerine lisanslanıyordu, Dolby labratuvarlarının kendisi bir devre üretmiyordu, sadece Dolby devresinin fikri mülkiyet haklarını elektronik üreticilerine lisanslıyordu. Sonuçta Dolby bir üretici değil, Ar-Ge şirketiydi ve Amerikan firmasıydı. Dolby C doğal olarak iç içe geçmiş 2 Dolby B devresi olduğu için 20 dB'e kadar gürültü azaltımı sağlayabiliyordu.

Dolby C 70'lerin sonunda ortaya çıktı ve 90'ların başlarına kadar üretilen deklerde Dolby B ve C olarak bir arada yer aldı. 90'ların başlarında Dolby laboratuvarları yepyeni bir Dolby devresiyle ortaya çıktı: Dolby S. Bu devre diğer ikisinden daha farklıydı ve diğer ikisinin yetersiz kaldığı ya da başarısız olduğu sinyal tiplerinde dahi başarı göstermek üzere sıfırdan tasarlanmıştı. Ama maalesef geç kalmıştı. Kaset bir medyum olarak ölmek üzereydi ve son yıllarını yaşıyordu. O yüzden 90'ların çoğu ucuz, giriş seviyesi dekinde Dolby S yoktur, sadece üst seviye 90'lı yılların deklerinde görülür. Zaten 96-97 gibi de dek üretimi neredeyse son bulmuştu. Dolby S 24 dB'e kadar gürültü azaltımı sağlayarak hemen tamamen teyp hışırtısını yok ediyordu.

Sonuçta deklerde bu üçünün birden neden yer aldığını, en iyisi hangisiyse sadece onun olması gerektiğini düşünebilirsiniz ama geriye doğru uıyumluluk zorunluluğu yüzünden üçü de varlar aynı dekte çünkü elinizde Dolby B ve C ile kaydedilmiş bir kaset koleksiyonu varsa ve sadece Dolby S içeren bir dek satın aldıysanız bu kolesiyonu nasıl dinleyeceksiniz? O yüzden hepsi birden bir dek üzerinde yer alırlar.

Şimdi gelelim Dolby ile nasıl kayıt yapılacağına...

Bir kasede kayıt yaparken kaset teybin aşırı sature olmaması için kayıtmetre üzerindeki 0 dB işaretine dikkat ederiz. Anlık sıçramalar hariç genel sinyal seviyesinin 0 dB sınırını aşmamaya, anlık sıçramaların da +2/+3 dB seviyesini aşmamasına özen gösterirsek kaliteli bir kayıt yapmış oluruz. Fakat Dolby açık olarak kayıt yapacaksak, bu defa 0 dB sınırını değil, floresan/LED metre üzerinde yer alan Dolby işaretini üst sınır olarak referans almalıyız.

Aşağıda Trio KA-5100G modeli deke ait bir FL-metre görüyoruz:

Metre üzerinde -2 dB ile 0 dB arasında bir yerde yer alan sırt sırta vermiş bir çift D işareti görüyoruz. Şunun gibi bir şey: "Dᗡ". İşte bu işaret Dolby işaretidir ve Dolby ile kayıt yapılırken aşılmaması gereken sinyal seviyesini gösterir. Bu işaretin yeri markadan markaya değişir. Sadece tüm Nakamichi dekler, bazı Denon dekler ve hatırlayamadığım bazı başka modellerde yeri 0 dB ile aynıdır. Diğer markalarda ya -1,2 dB, ya da +2,8 dB civarındadır. Bunun nedenlerine girmek istemiyorum. sadece kullanılan standartlarla ilgili diyorum. Bazı üreticiler DIN, bazı üreticiler ANSI standardını kullanıyor. Nakamichi ise baştan beri kendi standardını uyguladı ve Dolby referans noktası ile metrenin 0 dB noktasını eşit olacak şekilde metrelerini kalibre etti. Denon da bazı deklerinde Nakamichi'ye uydu. Mesela Denon DRM-700 modelinin FL-metresi gibi:

Dolby ile kayıt yaparken bu Dolby işaretine sadık kalarak kayıt yaparsanız kayıtlarınız aslına sadık (hi-fi) olur. Yoksa orijinal sinyal ile kaydedilmiş sinyal arasında sapmalar olacaktır.

Not: Nakamichi deklerin çoğunda metre üzerinde Dolby referans işareti bulunmaz. Çünkü 0 dB noktasına karşılık geldiği için Dolby açık veya kapalı fark etmeksizin metrede 0 dB noktasına göre seviye ayarlanacaktır. İşte bazı örnekler:

Nakamichi CR-5:

Nakamichi CR-1A:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 16 Ocak 2025; 0:5:2 >

Abi eline emeğine sağlık,çok açıklayıcı bir yazı olmuş Dolby ile ilgili kafama takılan çoğu şeyi öğrendim

Peki daha eski decklerdeki dolby nr nedir. Dolby a sayabilir miyiz?

Demekki bizim unkapanı piyasası işin ucuzuna kaçtı,yada vatandaşın talebi doğrultusunda üretim yapıldı.Peki bu kasetler dolby olmadan kayıt yapıldıysa gürültü seviyesi otomatik olarak yüksektir.

Mesela ben kendim bu şekilde kullanıyorum burada iki tuş var ,hazır kasetlerde bu şekilde daha güzel ses alıyorum ,ilk tuş kapalı olduğu için B,C,S'nin bir önemi kalmıyor galiba. On filter seçili olduktan sonra B,C,S devreye giriyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arslan Mustafa -- 16 Ocak 2025; 2:8:29 >

• Sony'nin çıkardığı bazı kasetlerde denk geldi bana Sibel Alaş'ın bir kaç albümünde dolby işareti var kasedin kağıdında. Deckten dolby'e alınca dip ses gidiyor, boğulmuyor ses diğer dolby'siz kaydedilenler gibi.

• 
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.