Şimdi Ara

Çocuklu Aileleri teşvik eden ve Ailelerin yükünü hafifletmeyi amaçlayan Ülkeler ve miktarları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
317
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Birçok ülke, demografik sorunlarla başa çıkmak ve nüfus artışını teşvik etmek amacıyla çocuklu ailelere yönelik çeşitli mali teşvikler ve destek programları sunmaktadır. Ailelerin yaşam standartlarını iyileştirmeyi ve çocuk sahibi olmanın getirdiği ekonomik yükleri hafifletmeyi hedefleyen bu uygulamalar, ailelere doğrudan nakit yardımları, vergi indirimleri, eğitim ve sağlık desteği gibi çeşitli şekillerde sağlanıyor. Bu desteklerin miktarları ve koşulları ülkeden ülkeye farklılık gösterse de, genel amaç, daha sürdürülebilir bir nüfus artışı ve aile refahını ve aynı zamanda aile içi huzuru sağlamaktır.

RUSYA

Rusya’da çocuk sahibi ailelere yönelik yardımların detayları şu şekildedir:

1. Maternity Capital (Anne Sermayesi)

Ödeme Süresi: Tek Seferlik

Miktar:

• 1. Çocuk için: 400.000 ruble (~4.300 USD)

• 2. ve sonraki çocuklar için: 500.000 ruble (~5.300 USD)

Bu ödeme çocuk sahibi ailelere bir defaya mahsus sunulur ve paranın kullanımı konut, eğitim, veya annenin emekliliği gibi alanlarda olabilir.

2. Aylık Çocuk Yardımı

Ödeme Süresi: Aylık (18 yaşına kadar)

Miktar:

• 1. Çocuk için: Aylık ortalama 5.000 ruble (~55 USD)

• 2. Çocuk için: Aylık ortalama 7.000 ruble (~75 USD)

• 3. Çocuk için: Aylık ortalama 10.000 ruble (~110 USD)

Bu ödemeler ailenin gelir durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Düşük gelirli aileler daha yüksek ödemeler alır.

3. Doğum İzni ve Annelik Maaşı

Ödeme Süresi: Doğum izni boyunca (1,5 yıl tam maaş, 2. 1,5 yıl yarım maaş)

Miktar:

• İlk 1,5 yıl boyunca: Annenin maaşının %100’ü

• Sonraki 1,5 yıl boyunca: Maaşın %50’si

Annelik izni süresince çalışan anneler, doğum sonrası maaşlarının bir kısmını almaya devam ederler.

4. Vergi İndirimi ve Ekonomik Teşvikler

Ödeme Süresi: Yıllık (vergiden düşülür)

Miktar:

• Her çocuk için belirli bir miktar vergi indirimi yapılır, düşük gelirli ailelere ek avantajlar sunulur.

Vergi indirimleri, çocuğun büyüme süreci boyunca ailelerin vergi yükünü hafifletmeyi amaçlar.

5. Eğitim ve Sağlık Hizmetleri

Ödeme Süresi: Sürekli

Miktar:

• Eğitim: Ücretsizdir ve devlet tarafından karşılanır.

• Sağlık Hizmetleri: Çocuklar için temel sağlık hizmetleri ücretsiz sunulmaktadır.

Çocukların eğitim ve sağlık masraflarını devlet karşılayarak ailelere maddi anlamda önemli destek sağlar.

6. Çok Çocuklu Aileler için Ek Yardımlar

Ödeme Süresi: Aylık (18 yaşına kadar)

Miktar:

• 3 ve daha fazla çocuk sahibi aileler için: Aylık 13.000 ruble (~140 USD)

• Ayrıca, sosyal yardımlar ve kira yardımları da verilir.

7. Kira Desteği

Ödeme Süresi: Aylık (gelir durumuna ve çocuk sayısına bağlı)

Miktar:

• Düşük gelirli aileler için: Aylık 15.000 ruble (~165 USD) ile 30.000 ruble (~330 USD) arasında değişir.

Bu destek, özellikle çok çocuklu ve düşük gelirli aileler için sağlanır, kira masraflarını hafifletmek amacıyla düzenli olarak ödenir.

Rusya, özellikle çok çocuklu aileleri teşvik eden ve ailelerin yükünü hafifletmeyi amaçlayan bu geniş sosyal yardım programları ile nüfus artışını destekleyen bir politika izlemektedir.

AVUSTRALYA

Avustralya, ailelere çocuk yetiştirme masraflarını hafifletmek ve çocuk bakımını desteklemek amacıyla çeşitli sosyal yardımlar ve hizmetler sunmaktadır. Yardımlar, ailelerin gelirine, çocuk sayısına ve çocuğun yaşına göre şekillenir ve düzenli olarak yapılır. Ailelere sağlanan bu yardımlar, çocukların eğitim ve sağlık masraflarını da kapsayabilir.

Yardım Türleri ve Ödeme Süreleri:

1.Aile Yardımı (Family Tax Benefit - FTB):

Ödeme Süresi: İki kısım halinde ödenir:

FTB Bölüm A: Aylık veya iki haftada bir.

FTB Bölüm B: Aylık veya iki haftada bir, çocuk 18 yaşına kadar (eğer eğitim devam ediyorsa 20 yaşına kadar) sürer.

Miktar:

FTB Bölüm A: Gelire bağlı olarak, yıllık maksimum 6,165 AUD (~3,960 USD) kadar olabilir.

FTB Bölüm B: Tek ebeveynli aileler veya düşük gelirli çiftler için, yıllık maksimum 4,430 AUD (~2,850 USD) kadar olabilir.

Ailelerin gelirine ve çocuk sayısına göre yapılan bu ödemeler, çocuk 18 yaşına kadar devam eder ve eğitim süresince uzatılabilir.

2.Çocuk Bakım Desteği (Child Care Subsidy - CCS):

Ödeme Süresi: Aylık, çocuk bakım masraflarına göre.

Miktar: Gelire bağlı olarak, çocuk bakım ücretlerinin %85’ine kadar karşılanabilir.

Çalışan aileler için çocuk bakımı masraflarını azaltmaya yönelik sağlanan bu destek, kreş veya çocuk bakım hizmetleri için ödenen ücretlerin büyük bir kısmını karşılar. Ailelerin gelir durumuna göre destek miktarı belirlenir.

3.Doğum Yardımı (Newborn Upfront Payment & Newborn Supplement):

Ödeme Süresi: Tek seferlik ödeme doğumdan sonra yapılır.

Miktar:

Yeni doğan bebek için: Maksimum 2,158 AUD (~1,385 USD).

Yeni bir bebek sahibi olan aileler, doğum masraflarını karşılamak amacıyla bir defalık yardım alabilirler. Bu ödeme, ailelerin maddi durumu ve diğer yardımlardan yararlanma durumlarına göre verilir.

4.Çocuk Sağlık Yardımı (Medicare & Immunisation Support):

Ödeme Süresi: Sürekli, çocukların 18 yaşına kadar sağlık hizmetleri ücretsizdir.

Miktar: Tamamen ücretsiz.

Avustralya’da çocuklar için sağlık hizmetleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Rutin muayeneler, aşılar ve diğer tıbbi hizmetler, devletin Medicare sistemi kapsamında ücretsizdir. Ayrıca çocukların aşılanması için maddi teşvikler de sunulmaktadır.

5.Parental Leave Pay (Ebeveyn İzni Ücreti):

Ödeme Süresi: 18 hafta boyunca maaşlı izin.

Miktar: Haftalık 882 AUD (~570 USD), toplamda 15,840 AUD (~10,250 USD).

Yeni ebeveynler, doğum veya evlat edinme sonrası 18 hafta boyunca maaşlı izin alabilirler. Bu ödeme, doğrudan hükümet tarafından yapılır ve belirlenen süre boyunca ebeveynler için maddi destek sağlar.

6.Partner Pay (Babalık İzni):

Ödeme Süresi: 2 hafta boyunca maaşlı izin.

Miktar: Haftalık 882 AUD (~570 USD), toplamda 1,764 AUD (~1,140 USD).

Baba veya eş, yeni doğan bebek için iki haftalık maaşlı babalık izni alabilirler. Bu izin, ebeveynlerin çocuk bakımına daha fazla zaman ayırmalarına olanak tanır.

7.Low Income Family Supplement (Düşük Gelirli Aileler İçin Ek Yardım):

Ödeme Süresi: Yıllık, gelir seviyesine göre belirlenir.

Miktar: Yıllık 300 AUD (~195 USD) kadar olabilir.

Düşük gelirli aileler için sağlanan bu ek destek, genel aile yardımlarına ek olarak verilir ve özellikle gelir seviyesi düşük olan aileleri hedefler.

8. Ücretsiz Eğitim:

Ödeme Süresi: Sürekli, çocuk 5 yaşına geldiğinde başlar.

Avustralya’da devlet okullarında eğitim ücretsizdir. Çocuklar 5 yaşından itibaren ilkokula başlayarak devlet tarafından finanse edilen eğitimden faydalanabilirler.

Avustralya, çocuk sahibi aileler için geniş çaplı sosyal yardımlar ve destekler sunar. Aile Yardımı, çocuk bakım desteği, doğum yardımı gibi ödemeler, ailelerin çocuk yetiştirme masraflarını hafifletmeye yönelik en önemli yardımlar arasındadır. Bunun yanı sıra sağlık hizmetleri, eğitim, ebeveyn izni gibi ücretsiz veya düşük maliyetli hizmetler de çocuklu aileler için önemli bir destek sağlar. Yardımlar genellikle ailenin gelirine, çocuk sayısına ve diğer koşullara bağlı olarak şekillenir.

BİRLEŞİK KRALLIK

Birleşik Krallık, ailelere çocuk bakımını desteklemek amacıyla çeşitli yardımlar ve ödenekler sunar. Bu yardımlar, ailenin gelirine, çocuk sayısına ve çocuğun yaşına bağlı olarak değişiklik gösterir. Çocuk yetiştirme masraflarını hafifletmek için sağlanan destekler, nakit ödemeleri, vergi indirimleri ve çeşitli devlet hizmetlerini içerir.

1. Çocuk Yardımı (Child Benefit):

Ödeme Süresi: Haftalık, çocuk 16 yaşına kadar (eğer çocuk eğitimine devam ederse 20 yaşına kadar) devam eder.

Miktar:

İlk çocuk için: 24.00 GBP (~29 USD) haftalık.

İkinci ve sonraki çocuklar için: 15.90 GBP (~19 USD) haftalık.

Çocuk sayısına göre ödenen bu yardım, her hafta düzenli olarak ailelere sağlanır ve çocuk 16 yaşına gelene kadar veya eğitimine devam ediyorsa 20 yaşına kadar sürer.

2. Evrensel Kredi (Universal Credit) – Çocuk Yardımı:

Ödeme Süresi: Aylık, gelir durumu ve çocuk sayısına bağlıdır.

Miktar:

İlk çocuk için (1 Nisan 2017'den önce doğmuşsa): 315 GBP (~380 USD) aylık.

Sonraki çocuklar için: 269 GBP (~325 USD) aylık.

Düşük gelirli aileler, çocuk başına ek Universal Credit ödemeleri alabilirler. Bu yardım, ailenin toplam gelirine göre düzenlenir ve çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamak için verilir.

3. Çocuk Bakımı Yardımı (Tax-Free Childcare):

Ödeme Süresi: Aylık, 12 yaşına kadar (engelli çocuklar için 17 yaşına kadar) devam eder.

Miktar: Yıllık 2,000 GBP (~2,520 USD) her çocuk için. Engelli çocuklar için bu miktar 4,000 GBP (~5,040 USD).

Ebeveynler, çocuk bakım masraflarının %20’sini devlet desteği ile karşılayabilirler. Bu program, özellikle çalışan aileler için çocuk bakımı masraflarını azaltmaya yönelik tasarlanmıştır.

4. Çocuk Bakım Kredisi (Childcare Element of Universal Credit):

Ödeme Süresi: Aylık, çocuk bakım masrafları karşılanır.

Miktar: Çocuk bakım masraflarının %85’ine kadar karşılanır, maksimum 646 GBP (~815 USD) aylık.

Düşük gelirli aileler, çocuk bakım masraflarının büyük bir kısmını Universal Credit kapsamında geri alabilirler. Bu yardım, çocuk bakımı için yapılan harcamaların %85’ine kadar olan kısmını karşılar.

5. Çocuk Vergi Kredisi (Child Tax Credit):

Ödeme Süresi: Aylık, gelir ve çocuk sayısına göre.

Miktar: İlk çocuk için yıllık 2,845 GBP (~3,580 USD), sonraki çocuklar için 2,780 GBP (~3,500 USD).

Çocuk Vergi Kredisi yeni başvurulara kapatılmıştır, ancak halihazırda bu yardımı alan aileler, Universal Credit'e geçiş yapılana kadar yardım almaya devam ederler.

6. Ebeveyn İzni (Statutory Maternity, Paternity, and Shared Parental Leave):

Ödeme Süresi:

Doğum İzni (Maternity Leave): Maksimum 39 hafta boyunca.

Babalık İzni (Paternity Leave): Maksimum 2 hafta.

Ortak Ebeveyn İzni (Shared Parental Leave): 50 hafta boyunca esnek.

Miktar:

İlk 6 hafta boyunca maaşın %90’ı, sonraki 33 hafta için haftalık 172.48 GBP (~216 USD) veya maaşın %90’ı (hangisi düşükse).

Anne, baba ve bakım yapan diğer ebeveynler doğum izni veya babalık izni alabilirler. Ayrıca ebeveynler arasında esnek bir şekilde paylaştırılabilen ortak ebeveyn izni de vardır.

7. Ücretsiz Eğitim ve Okul Yemekleri:

Ödeme Süresi: Sürekli, çocuklar 4 yaşına geldiğinde başlar.

3 ve 4 yaşındaki çocuklar için haftada 30 saate kadar ücretsiz erken eğitim hakkı vardır. Ayrıca, düşük gelirli ailelerin çocuklarına okulda ücretsiz yemek verilir.

8. Engelli Çocuklar için Yardımlar (Disability Living Allowance for Children):

Ödeme Süresi: Aylık, çocuğun engellilik durumu göz önüne alınarak devam eder.

Miktar: Yüksek düzeyde bakıma ihtiyacı olan çocuklar için haftalık 101.75 GBP (~127 USD), orta düzeyde bakım ihtiyacı olanlar için 68.10 GBP (~85 USD).

Engelli çocuklara bakan aileler, çocuğun özel ihtiyaçlarına göre bu yardımı alabilirler.

Birleşik Krallık, çocuk sahibi ailelere geniş çaplı destekler sunarak çocuk bakım masraflarını karşılamada büyük bir yardımcı olur. Çocuk yardımları, her çocuk için düzenli olarak yapılan ödemelerden, vergi kredilerine, çocuk bakım desteğinden engelli çocuklara yönelik özel yardımlara kadar çeşitlenir. Ayrıca eğitim ve sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçlar, devlet tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

HOLLANDA

Hollanda, çocuk sahibi aileleri desteklemek için oldukça kapsamlı bir sosyal yardım sistemi sunmaktadır. Devletin sunduğu çocuk yardımları, çocuk yetiştirme masraflarını hafifletmek, eğitim ve sağlık hizmetlerine daha iyi erişim sağlamak amacıyla verilmektedir. Bu yardımlar hem doğrudan nakit ödemeleri hem de vergisel avantajlar ve hizmetler şeklinde ailelere ulaşmaktadır.

1. Çocuk Yardımı (Kinderbijslag):

Ödeme Süresi: Üç aylık dönemlerle yapılır, çocuk 18 yaşına kadar devam eder.

Miktar:

0-5 yaş arası çocuklar için: 269.76 EUR (~285 USD) her üç ayda bir.

6-11 yaş arası çocuklar için: 327.56 EUR (~345 USD) her üç ayda bir.

12-17 yaş arası çocuklar için: 385.37 EUR (~405 USD) her üç ayda bir.

Bu yardım, çocuğun yaşı büyüdükçe artar. Çocuk başına verilen destek her üç ayda bir düzenli olarak ödenir ve çocuğun ihtiyaçlarına katkıda bulunur.

2. Ek Çocuk Yardımı (Kindgebonden Budget):

Ödeme Süresi: Yıllık, düşük ve orta gelirli aileler için.

Miktar: Ailenin gelirine ve çocuk sayısına göre değişir. Maksimum miktar 7,928 EUR (~8,400 USD) yıllık olabilir.

Ailelerin gelirine bağlı olarak verilen bu ek yardım, özellikle daha düşük gelirli aileler için bir güvence sağlar. Yardım miktarı, çocuk sayısına göre artırılabilir ve gelire göre kademeli olarak azaltılır.

3. Ebeveyn İzni (Ouderschapsverlof):

Ödeme Süresi: 26 hafta boyunca kullanılabilir. Çalışanlar bu sürede izin alabilir, ancak maaşları işverenin politikalarına bağlıdır.

Miktar: İzin süresince işveren maaşın tamamını ya da bir kısmını ödeyebilir. Devlet tarafından doğrudan ödeme yapılmaz, ancak işverenin ödeme yapmaması durumunda sosyal yardımlar alınabilir.

Her ebeveyn, çocuğun 8 yaşına kadar, ebeveyn izni alma hakkına sahiptir. Bu izin, çalışılan sürenin %50’si kadar süreyle alınabilir ve esnek olarak kullanılabilir.

4. Vergi İndirimi (Inkomensafhankelijke Combinatiekorting):

Ödeme Süresi: Yıllık, gelir vergisinden düşülür.

Miktar: Maksimum 2,694 EUR (~2,850 USD) yıllık.

Çalışan ebeveynler, çocuk bakım masrafları ve gelir durumuna bağlı olarak vergi indirimi alabilirler. Bu indirim özellikle düşük ve orta gelirli aileler için önemli bir avantaj sağlar.

5. Çocuk Bakım Desteği (Kinderopvangtoeslag):

Ödeme Süresi: Aylık, çocuk bakım masraflarına göre düzenlenir.

Miktar: Ailelerin gelirine ve çocuk bakım giderlerine göre değişir. Genellikle masrafların %90’ına kadarını devlet karşılar.

Çalışan ebeveynler, çocuk bakım hizmetlerinden yararlandıklarında, bu masraflar için devletten destek alabilirler. Bu yardımlar, kreş veya gündüz bakım merkezlerinin maliyetini büyük ölçüde düşürmektedir.

6. Eğitim Desteği (Studiefinanciering):

Ödeme Süresi: Aylık, yüksek öğrenim gören çocuklar için.

Miktar: Ailenin gelirine bağlı olarak 1,000 EUR (~1,050 USD) aylık olabilir.

Hollanda'da yüksek öğrenim gören öğrenciler için devlet desteği mevcuttur. Aileler, çocuklarının üniversite eğitimini desteklemek amacıyla bu yardımı alabilir.

7. Sağlık Hizmetleri (Gezondheidszorg):

Ödeme Süresi: Sürekli, çocuk 18 yaşına kadar ücretsiz sağlık hizmetleri sağlanır.

Hollanda’da çocuklar için sağlık hizmetleri tamamen ücretsizdir. Çocuklar için rutin muayeneler, aşılar, diş sağlığı hizmetleri ve hastane tedavileri devlet tarafından karşılanmaktadır.

8. Engelli Çocuklar için Özel Yardımlar:

Ödeme Süresi: Aylık veya yıllık.

Miktar: Engellilik derecesine göre değişir. Aileler, engelli çocuklar için ek maddi destek ve bakım yardımı alabilirler. Bu yardımlar, çocuğun özel ihtiyaçlarına göre belirlenir ve çeşitli hizmetler de sunulabilir.

Engelli çocuğu olan aileler, çocuklarının bakımı ve özel ihtiyaçları için ek yardımlar ve sübvansiyonlardan faydalanabilirler.

Hollanda, çocuk sahibi aileler için geniş çaplı bir sosyal güvenlik sistemi sunarak, çocuk yetiştirme masraflarını hafifletmeye yönelik birçok mali destek sağlıyor. Başlıca yardımlar arasında üç ayda bir ödenen çocuk yardımı, çocuk bakım sübvansiyonları, vergi indirimleri ve ebeveyn izni gibi destekler yer alıyor. Ayrıca Hollanda, eğitim ve sağlık hizmetleri konusunda da çocuklar için ücretsiz ve kapsamlı imkanlar sunuyor. 

KANADA

Kanada, aileleri ve çocukları desteklemek için kapsamlı sosyal yardım programlarına sahip bir ülkedir. Bu yardımlar, özellikle çocuk bakım masraflarını karşılamaya ve düşük ve orta gelirli ailelerin yaşam koşullarını iyileştirmeye yöneliktir. Kanada’nın federal ve eyalet bazında sunduğu yardımlar, ailelerin gelir durumuna göre hesaplanır ve doğrudan ödemeler, vergi indirimleri, sağlık hizmetleri gibi çeşitli şekillerde yapılır.

1. Kanada Çocuk Yardımı (Canada Child Benefit - CCB):

Ödeme Süresi: Aylık, çocuk 18 yaşına kadar.

Miktar:

6 yaşından küçük çocuklar için maksimum 7,437 CAD (~5,400 USD) yıllık, yani aylık yaklaşık 620 CAD (~450 USD).

6-17 yaş arası çocuklar için maksimum 6,275 CAD (~4,600 USD) yıllık, yani aylık yaklaşık 523 CAD (~385 USD).

Kanada Çocuk Yardımı, ailelerin gelirine göre belirlenir ve gelir düştükçe ödenen miktar artar. Bu yardım, özellikle düşük ve orta gelirli ailelere çocuk bakım masraflarını karşılamada önemli bir destek sağlar.

2. Ebeveyn İzni ve Ücreti (Parental Leave and Benefit):

Ödeme Süresi: 35 hafta standart, 61 hafta genişletilmiş ebeveyn izni (gelir desteğiyle).

Miktar: Maaşın %55'i kadar ödenir, maksimum haftalık 650 CAD (~470 USD).

Ebeveyn izni, yeni doğan veya evlat edinilen çocuk için alınabilir. İzin süresi boyunca maaşın bir kısmı devlet tarafından ödenir. Anne ve baba arasında bu süre paylaştırılabilir.

3. Eğitim ve Kreş Yardımları (Childcare Subsidies):

Ödeme Süresi: Sürekli (çocuğun yaşı ve eğitim durumu boyunca).

Miktar: Ailenin gelirine ve eyaletine göre değişir. Örneğin, Quebec eyaletinde düşük gelirli aileler, günlük sadece 8,50 CAD (~6.50 USD) ödeyerek devlet sübvansiyonlu kreşlerden faydalanabilir.

Her eyalette farklı kreş yardımları mevcut olmakla birlikte, düşük gelirli aileler için kreş masrafları sübvanse edilir ve bakım ücretleri büyük ölçüde düşer.

4. Kanada Çocuk Eğitim Tasarruf Bonusu (Canada Education Savings Grant - CESG):

Ödeme Süresi: Yıllık

Miktar: Devlet, bir çocuğun eğitim tasarruf hesabına yatırılan paranın %20’si kadar ek katkı yapar. Maksimum yıllık katkı 500 CAD (~375 USD), toplamda 7,200 CAD (~5,400 USD) olabilir.

Aileler çocuklarının üniversite veya kolej eğitimine hazırlık için bir tasarruf hesabı açtıklarında, Kanada hükümeti bu hesaba katkıda bulunur. Bu program, çocukların eğitim giderlerine hazırlık amacıyla uzun vadeli bir destek sağlar.

5. Vergi Kredileri (Child Tax Credit):

Miktar: Gelir seviyesine bağlı olarak değişir, her çocuk için belirli bir oranda vergi indirimi sağlanır.

Çocuk sahibi aileler, çocuk bakımı ve eğitim masrafları için yıllık olarak gelir vergisinden düşülen ek vergi kredileri alırlar. Bu krediler, federal ve eyalet bazında farklılık gösterebilir.

6. Eyalet ve Bölgesel Çocuk Yardımları:

Ödeme Süresi: Aylık ya da yıllık, eyaletlere göre değişir.

Miktar: Ailelerin gelirine ve yaşadıkları bölgeye bağlı olarak değişir. Örneğin:

Ontario: Ontario Trillium Benefit adı altında düşük gelirli ailelere ek yardım yapılır. Yıllık 1,400 CAD (~1,050 USD) kadar olabilir.

Quebec: Bu eyalet, federal yardımlara ek olarak aylık 1,000 CAD (~750 USD) kadar çocuk yardımı sunabilir.

Kanada’nın her eyaleti, çocuk sahibi aileler için ek yardımlar sağlar. Bu yardımlar, federal desteklere ek olarak ailenin gelirine ve ihtiyaçlarına göre belirlenir.

7. Çocuk Bakım Masrafı İndirimi (Child Care Expense Deduction):

Miktar: Her çocuk için maksimum 8,000 CAD (~6,000 USD) vergi indirimi yapılabilir.

Aileler, çocuk bakım hizmetleri için harcadıkları tutarları gelir vergisinden düşebilirler. Bu indirim, özellikle çalışan ebeveynler için büyük bir kolaylık sağlar.

8. Ücretsiz Sağlık Hizmetleri (Public Healthcare for Children):

Ödeme Süresi: Sürekli, çocuk 18 yaşına kadar.

Kanada’da çocuklar için sağlık hizmetleri tamamen ücretsizdir. Rutin kontroller, aşılar, diş sağlığı hizmetleri ve hastane tedavileri devlet tarafından karşılanır.

9. Yoksullukla Mücadele Yardımları (National Child Benefit Supplement - NCBS):

Ödeme Süresi: Aylık, düşük gelirli aileler için.

Miktar: Ailenin gelirine ve çocuk sayısına bağlı olarak yıllık 2,830 CAD (~2,100 USD) kadar olabilir.

Düşük gelirli ailelere, çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla ek mali destek sağlanır.

10. Acil Durumlar İçin Yardımlar (Emergency Benefit for Families):

Ödeme Süresi: Belirli acil durumlarda (pandemi, doğal afet gibi).

Miktar: Örneğin COVID-19 süresince ailelere aylık 2,000 CAD (~1,500 USD) kadar ödeme yapıldı.

Kriz durumlarında, çocuk sahibi ailelere hızlı ve geçici yardımlar sağlanabilir. Bu yardımlar, ekonomik zorluklar yaşayan ailelere yönelik acil desteklerdir.

Kanada, çocuk sahibi aileleri desteklemek için kapsamlı bir sosyal güvenlik ağı sunmaktadır. Federal ve eyalet bazlı yardımlar, ailelerin gelir durumuna ve çocuk sayısına göre şekillenir. Başlıca yardımlar arasında Kanada Çocuk Yardımı (CCB), vergi kredileri, eğitim tasarruf planları ve ebeveyn izni gibi destekler yer alır. Kanada'nın sunduğu bu yardımlar, ailelerin yaşam kalitesini artırmak ve çocuk bakım masraflarını hafifletmek amacıyla yapılandırılmıştır.

ALMANYA

Almanya, dünyanın en kapsamlı sosyal refah sistemlerinden birine sahiptir ve çocuk sahibi ailelere yönelik geniş kapsamlı yardımlar sunmaktadır. Ailelerin yaşam koşullarını iyileştirmek, çocuk bakımını desteklemek ve eğitim, sağlık gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlamak amacıyla çeşitli mali yardımlar, vergi indirimleri ve ücretsiz hizmetler sunulmaktadır.

1. Çocuk Parası (Kindergeld):

Ödeme Süresi: Aylık, çocuk 18 yaşına gelene kadar. Bazı durumlarda (eğitim devam ediyorsa veya çocuk işsizse) 25 yaşına kadar ödenebilir.

Miktar:

İlk ve ikinci çocuk için: 250 EUR (~265 USD)

Üçüncü çocuk için: 250 EUR (~265 USD)

Dördüncü ve sonraki çocuklar için: 250 EUR (~265 USD)

Çocuk parası, her ay düzenli olarak ödenir ve çocukların bakımı, eğitimi ve genel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ailelere maddi destek sağlar. Çocuk sayısına göre yardım miktarı artar.

2. Ebeveyn Parası (Elterngeld):

Ödeme Süresi: 12-14 ay boyunca. Anne ve baba arasında paylaşılabilir. Her ebeveyn en az 2 ay almalıdır.

Miktar: Ailenin gelirine göre değişir, genellikle maaşın %65-67'si oranında ödenir. Minimum 300 EUR, maksimum 1,800 EUR (~1,900 USD) aylık ödeme yapılır.

Ebeveyn parası, yeni doğan çocukla ilgilenmek için ebeveynlerden birinin işini bırakması veya yarı zamanlı çalışması durumunda ödenir. Anne ve baba bu süreyi paylaşabilir ve toplamda 14 aya kadar uzatılabilir.

3. Ebeveyn Parası Plus (Elterngeld Plus):

Ödeme Süresi: 24-28 ay boyunca. Kısmi zamanlı çalışan ebeveynler için düzenlenmiştir.

Miktar: Normal ebeveyn parasının yarısı kadar ödenir. Minimum 150 EUR, maksimum 900 EUR (~950 USD).

Ebeveyn Parası Plus, ebeveynlerin çalışmaya devam etmek istemesi halinde daha uzun bir süre boyunca daha küçük miktarlarda ödenir. Bu sayede ebeveynler hem çalışabilir hem de çocuklarına vakit ayırabilirler.

4. Ebeveyn İzni (Elternzeit):

Ödeme Süresi: Çocuk 3 yaşına gelene kadar her ebeveynin 36 aylık ücretsiz izin hakkı vardır.

Miktar: Ebeveynler bu süre zarfında maaş almaz, ancak işten çıkarılma gibi bir durumla karşılaşmazlar ve ebeveyn parası alabilirler.

Ebeveyn izni, işten ayrılmadan çocuk bakımına daha fazla zaman ayırmak isteyen ebeveynler için kullanılır. Bu süre boyunca işten çıkarılma yasağı vardır ve izin sonrası aynı işe geri dönme hakkı saklıdır.

5. Kira Yardımı (Wohngeld):

Ödeme Süresi: Aylık (aile gelirine ve kira tutarına bağlı olarak)

Miktar: Ortalama 200 EUR - 500 EUR (yaklaşık 210 - 530 USD), ailedeki çocuk sayısına ve gelire göre değişir.

Düşük gelirli aileler için kira yardımı sağlanır. Yardım miktarı, evin büyüklüğüne, ailenin gelirine ve çocuk sayısına göre hesaplanır. Kira yardımı, ailelerin konut masraflarını hafifletmek için önemli bir destektir.

6. Çocuk Bakım Yardımı (Betreuungsgeld):

Ödeme Süresi: Çocuk 1-3 yaş arası (kreş veya bakım hizmeti tercih edilmediği takdirde)

Miktar: Aylık 150 EUR (~160 USD)

Çocuğunu evde bakmayı tercih eden aileler için çocuk bakım yardımı verilir. Bu ödeme, devlet tarafından sunulan kreş ve bakım hizmetlerinden yararlanılmadığı takdirde yapılır.

7. Ücretsiz Eğitim ve Sağlık Hizmetleri:

Eğitim: Almanya’da tüm çocuklar için devlet okullarında eğitim ücretsizdir. Ayrıca ders kitapları, öğle yemekleri ve okul aktiviteleri için devlet desteği mevcuttur.

Sağlık Hizmetleri: 18 yaşına kadar tüm çocuklar için temel sağlık hizmetleri ücretsizdir. Aşılar, diş bakımı, rutin kontroller ve hastane tedavileri devlet tarafından karşılanır.

8. Çocuk Eğitim Yardımı (Bildungspaket):

Ödeme Süresi: Aylık ya da eğitim dönemi başına

Miktar: Çocuk başına yıllık 150 EUR (~160 USD) okul malzemeleri için.

Düşük gelirli ailelerin çocuklarına yönelik ek eğitim yardımları sunulur. Okul malzemeleri, ders dışı aktiviteler, sınıf gezileri ve okul yemekleri için ailelere destek verilir.

9. Tek Ebeveyn Yardımı (Unterhaltsvorschuss):

Ödeme Süresi: Aylık, çocuk 18 yaşına gelene kadar

Miktar:

0-5 yaş arası: 187 EUR (~200 USD)

6-11 yaş arası: 252 EUR (~265 USD)

12-17 yaş arası: 338 EUR (~355 USD)

Tek başına çocuk büyüten ebeveynler için, çocuğun bakım masraflarına katkı sağlanır. Bu ödeme, diğer ebeveynin maddi destek sağlamadığı durumlarda yapılır.

10. Vergi İndirimleri (Kinderfreibetrag):

Miktar: 8,388 EUR (~8,850 USD) (çiftler için) / 4,194 EUR (~4,425 USD) (tek ebeveynler için) çocuk başına gelir vergisinden muaf tutulur.

Aileler, çocuk sahibi olmaktan dolayı vergi indiriminden yararlanır. Çocuklar için yapılan masraflar gelir vergisinden muaf tutulur ve bu sayede ailelerin vergi yükü hafifletilir.

11. Bakıcı ve Kreş Yardımı (Kindertagespflege):

Ödeme Süresi: Sürekli, çocuğun yaşına ve ihtiyaçlarına göre

Miktar: Kreş ve bakım ücretleri devlet tarafından büyük ölçüde sübvanse edilir, özellikle düşük gelirli aileler için maliyet oldukça düşüktür.

Çocukların kreşe gitmesi durumunda, ailelerin gelirine göre bakım ücreti belirlenir. Düşük gelirli aileler için bu hizmetler ücretsiz ya da çok düşük maliyetlidir.

12. Çocuk Parası Bonus (Kinderzuschlag):

Ödeme Süresi: Aylık (çocuk 25 yaşına kadar, öğrenci veya işsizse)

Miktar: Maksimum 250 EUR (~265 USD) çocuk başına.

Düşük ve orta gelirli ailelere yönelik ekstra bir yardımdır. Ailenin gelirine göre hesaplanan bu bonus, çocuk parasıyla birlikte ödenir ve çocukların temel ihtiyaçlarını karşılamada ek destek sağlar.

Almanya’da ailelere yönelik bu yardımlar, çocukların refahını artırmak, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak, ailelerin mali yükünü hafifletmek amacıyla yapılandırılmıştır. Yardımlar, her ailenin ekonomik durumuna göre şekillenir ve çocuk sayısına göre artar. Ülkenin sosyal güvenlik sistemi, ebeveynlere çocuk bakımı konusunda büyük esneklik tanırken, devlet desteği sayesinde ailelerin çocuk yetiştirme sürecindeki ekonomik baskıları önemli ölçüde azaltılır.

FİNLANDİYA

Finlandiya, çocuk sahibi ailelere yönelik güçlü sosyal refah sistemleriyle öne çıkar. Ülke, ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamasını kolaylaştırmak ve refah düzeyini artırmak amacıyla kapsamlı yardımlar sunar. Finlandiya'daki çocuk yardımları doğrudan maddi destekler, vergi avantajları, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetleri ve ebeveyn izni gibi çeşitli sosyal yardımları içerir.

1. Çocuk Yardımı (Lapsilisä):

Ödeme Süresi: Aylık (çocuk 17 yaşına gelene kadar)

Miktar: Çocuk sayısına göre değişir:

İlk çocuk için: 94.88 EUR (~100 USD)

İkinci çocuk için: 104.84 EUR (~110 USD)

Üçüncü çocuk için: 133.79 EUR (~140 USD)

Dördüncü çocuk için: 163.24 EUR (~175 USD)

Beşinci ve sonraki çocuklar için: 182.69 EUR (~195 USD)

Çocuk yardımı, her ay düzenli olarak ödenir ve çocuğun 17 yaşına kadar devam eder. Çocuk sayısına göre yardım miktarı artar.

2. Ebeveyn İzni Yardımı (Vanhempainraha):

Ödeme Süresi: 320 gün (her ebeveyne 160 gün)

Miktar: Ebeveynin maaşına göre hesaplanır, genellikle maaşın %70'i oranında ödenir.

Ebeveyn izni, hem anneye hem babaya eşit olarak tanınır ve toplam 320 günlük bir süreyi kapsar. Bu izin süresi, ailelerin çocuk bakımına daha fazla zaman ayırmasını sağlar ve maaşın büyük kısmı ödenir.

3. Evrensel Çocuk Bakımı:

Ödeme Süresi: Sürekli (çocuk 1-7 yaşına kadar)

Miktar: Ailelerin gelirine göre belirlenir, devlet katkısı genellikle %80 civarındadır.

Finlandiya’da çocuklar için gündüz bakımı ve kreş hizmetleri devlet tarafından büyük oranda sübvanse edilir. Aileler, düşük maliyetli ya da ücretsiz bakım hizmetlerinden faydalanabilir.

4. Ücretsiz Eğitim ve Sağlık Hizmetleri:

Ödeme Süresi: Sürekli (devlet hizmeti olarak)

Eğitim: Finlandiya, dünyadaki en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olup, tüm çocuklar için ücretsiz eğitim sağlar. Ayrıca ders kitapları, yemekler ve okul malzemeleri ücretsiz olarak sunulur.

Sağlık Hizmetleri: 18 yaşına kadar çocukların sağlık hizmetleri ücretsizdir. Sağlık kontrolleri, diş bakımı ve hastane tedavileri devlet tarafından karşılanır.

5. Ebeveyn Evde Bakım Yardımı (Kotihoidontuki):

Ödeme Süresi: Aylık (çocuk 3 yaşına gelene kadar)

Miktar: 350 EUR (~370 USD) + ekstra çocuk başına ek ödemeler

Bu yardım, çocuğun 3 yaşına kadar evde bakımını tercih eden ebeveynlere sunulur. Aylık sabit bir ödeme yapılır ve ailedeki diğer çocuklar için ek destek verilir.

6. Tek Ebeveyn Yardımı (Yksinhuoltajakorotus):

Ödeme Süresi: Aylık (çocuk 17 yaşına kadar)

Miktar: 63.30 EUR (~67 USD) ek ödeme

Tek başına çocuk büyüten ebeveynlere yönelik bu yardım, çocuk başına verilen standart yardıma ek olarak ödenir ve ekonomik anlamda destek sağlar.

7. Kira Yardımı (Asumistuki):

Ödeme Süresi: Aylık (aile gelirine ve çocuk sayısına göre)

Miktar: Ortalama 400 EUR - 800 EUR (yaklaşık 420 - 850 USD)

Düşük gelirli ailelere kira yardımı sağlanır. Bu yardım miktarı, ailenin gelirine ve sahip oldukları çocuk sayısına göre hesaplanır.

8. Vergi İndirimleri ve Eğitim Tasarrufları:

Ödeme Süresi: Yıllık (çocuk 17 yaşına kadar)

Miktar: Ailelerin gelir durumuna ve çocuk sayısına göre değişen vergi indirimleri

Aileler, çocuk sahibi olmaktan dolayı ek vergi indirimlerinden yararlanabilirler. Ayrıca, çocuklarının eğitim masrafları için devlet katkıları ve tasarruf hesapları sunulmaktadır.

Finlandiya, çocuk sahibi ailelerin maddi yüklerini hafifletmek için kapsamlı sosyal yardımlar sunar. Bu yardımlar, çocukların sağlıklı büyümelerini desteklemek ve ebeveynlere çocuk bakımı konusunda esneklik sağlamayı amaçlar. Finlandiya’nın çocuk ve aile destek programları, ülkenin genel refah düzeyini yüksek tutarak çocukların geleceğe güvenle bakabilmesini sağlar.

DANİMARKA

Danimarka, çocuk refahı ve sosyal yardımlar konusunda dünya genelinde en kapsamlı destekleri sunan ülkeler arasında yer alır. Ülkede aileler için güçlü bir sosyal güvenlik sistemi mevcuttur ve devlet, çocuk sahibi ailelere geniş kapsamlı yardımlar sağlar. Yardımlar arasında çocuk başına nakit ödemeler, ebeveyn izni yardımları, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetleri gibi birçok destek bulunmaktadır.

1. Çocuk Yardımı (Børne- og ungeydelse):

Ödeme Süresi: Aylık (çocuk 18 yaşına gelene kadar)

Miktar: Çocuğun yaşına göre değişir:

0-2 yaş: 4,653 DKK (~670 USD)

3-6 yaş: 3,681 DKK (~530 USD)

7-14 yaş: 2,898 DKK (~420 USD)

15-17 yaş: 966 DKK (~140 USD) (üç ayda bir ödenir)

Bu yardım, çocuk 18 yaşına gelene kadar ödenir ve çocuğun yaşına göre miktar farklılık gösterir. Yardımlar, üç ayda bir toplu olarak aileye ödenir.

2. Ebeveyn İzni Yardımı (Barselsdagpenge):

Ödeme Süresi: 52 hafta boyunca (ebeveynler arasında paylaşılabilir)

Miktar: Ebeveynin maaşına göre hesaplanır, ancak maksimum ödeme haftalık 4,540 DKK (~655 USD) ile sınırlıdır.

Doğumdan sonra ebeveynler, 52 haftaya kadar ücretli izin hakkına sahiptir. Bu izin süresi, anne ve baba arasında paylaşılabilir. Ebeveynler, maaşlarının tamamını ya da yasal üst sınır kadar bir ödeme alabilirler.

3. Çocuk Bakım Ücretleri:

Ödeme Süresi: Sürekli (çocuk 6 yaşına gelene kadar)

Miktar: Ailenin gelirine göre belirlenir, genellikle %25 devlet desteği sunulur.

Danimarka’da çocuklar için kreş ve gündüz bakım hizmetleri yaygındır. Devlet, bu hizmetlerin maliyetini karşılamak için ailelere önemli destekler sağlar. Çocuk bakım ücretlerinin yaklaşık %25’i devlet tarafından karşılanır.

4. Ücretsiz Eğitim ve Sağlık Hizmetleri:

Eğitim: Devlet okullarında tüm çocuklar için ücretsiz eğitim sağlanır. Ayrıca ders kitapları ve okul malzemeleri de ücretsizdir.

Sağlık Hizmetleri: 18 yaşına kadar tüm sağlık hizmetleri ücretsizdir. Aşılar, diş bakımı ve rutin sağlık kontrolleri devlet tarafından karşılanır.

5. Kira Yardımı (Boligstøtte):

Ödeme Süresi: Aylık (aile gelirine ve çocuk sayısına bağlı olarak)

Miktar: Ailedeki çocuk sayısı ve gelire göre değişir. Ortalama kira yardımı 3,000 DKK - 6,500 DKK (yaklaşık 435 - 945 USD)

Düşük gelirli aileler için kira yardımı sağlanır. Yardım miktarı, ailenin geliri, çocuk sayısı ve konutun büyüklüğüne göre hesaplanır.

6. Çocuk Hasta İzni (Barnets første sygedag):

Ödeme Süresi: Yılda 1 gün (çocuk hastalandığında)

Miktar: Ebeveynin tam maaşı

Çocuk hastalandığında ebeveynlerin işten izin alabilmeleri için yılda 1 gün ücretli hasta çocuk izni hakkı vardır. Bu izin, çocuğun hastalığının ilk günü için geçerlidir ve ebeveynin maaşı tam olarak ödenir.

7. Ebeveyn Danışmanlık Hizmetleri:

Danimarka’da ebeveynler, çocuk yetiştirme konusunda devlet tarafından ücretsiz danışmanlık hizmetleri alabilirler. Bu hizmetler, çocukların gelişimini ve aile içi ilişkileri desteklemek amacıyla sunulur.

8. Çok Çocuklu Ailelere Özel Yardımlar:

Ödeme Süresi: Aylık

Miktar: Ailedeki çocuk sayısına bağlı olarak ek yardım yapılır. Özellikle çok çocuklu aileler için ekstra yardımlar sağlanır.

Çok çocuklu ailelere, çocuk başına ödenen standart yardıma ek olarak, ailedeki toplam çocuk sayısına göre ekstra mali destekler sunulur.

Danimarka’da ailelere yönelik yardımlar, çocukların refahını ve eğitimini desteklemek amacıyla kapsamlı bir şekilde düzenlenmiştir. Aileler, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamada maddi olarak rahatlatılırken, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerden de ücretsiz olarak faydalanabilirler. Bu yardımlar, Danimarka’daki sosyal güvenlik sisteminin bir parçası olarak ailelerin üzerindeki ekonomik baskıyı azaltmayı ve çocuk refahını artırmayı hedeflemektedir.

NORVEÇ

Norveç, ailelere sağladığı geniş sosyal yardımlarla bilinen refah devleti sistemine sahip ülkelerden biridir. Çocuk sahibi ailelere yönelik yardımlar, ailelerin maddi yükünü hafifletmek ve çocukların refahını en üst düzeyde tutmayı amaçlar. Çocuk yardımları doğrudan maddi destekler, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetleri, vergi indirimleri ve ebeveyn izni gibi çeşitli sosyal haklar içerir.

1. Çocuk Yardımı (Barnetrygd):

Ödeme Süresi: Aylık (çocuk 18 yaşına gelene kadar)

Miktar: Her çocuk için 1,676 NOK (~150 USD)

Çocuk yardımı, çocuğun 18 yaşına kadar süren bir haktır ve her ay düzenli olarak ödenir. Ailedeki çocuk sayısına bakılmaksızın her çocuk için aynı miktar geçerlidir.

2. Nakit Yardımı (Kontantstøtte):

Ödeme Süresi: Aylık (çocuk 13-23 ay arası olduğunda ve kreşe gitmiyorsa)

Miktar: 7,500 NOK (~670 USD)

Çocuğu kreşe gitmeyen ailelere sağlanan bu destek, çocuğun 13-23 aylık olduğu dönemi kapsar. Bu yardım, ebeveynlerin çocuk bakımını kendi evlerinde yapmayı tercih etmeleri halinde sunulur.

3. Ebeveyn İzni Yardımı (Foreldrepenger):

Ödeme Süresi: 49 hafta boyunca (tam maaş) veya 59 hafta (maaşın %80'i)

Miktar: Gelirin %100'ü veya %80'i (yıllık gelir sınırı yaklaşık 700,000 NOK / ~62,500 USD)

Ebeveyn izni yardımı, yeni çocuk sahibi olan ailelere verilir. İzin süresi boyunca maaşın tamamı ya da %80'i kadar bir ödeme yapılır. Anne ve baba arasında bu süre paylaşılabilir ve esnek olarak kullanılabilir.

4. Çocuk Bakım Ücretleri (Makspris Barnehage):

Ödeme Süresi: Sürekli (çocuk 1-5 yaş arasında)

Miktar: Ailelerin gelirine göre belirlenir, ancak aylık tavan ücreti 3,000 NOK (~270 USD)

Çocuklar için devlet tarafından sunulan kreş hizmetleri, makul bir ücret karşılığında verilir. Ücretler ailenin gelirine göre düzenlenir, ancak bir tavan fiyatı bulunur ve bu sayede düşük gelirli aileler de çocuklarını kreşe gönderebilir.

5. Ücretsiz Eğitim ve Sağlık Hizmetleri:

Eğitim: Devlet okullarında tüm çocuklar için ücretsiz eğitim verilir. Ayrıca ders kitapları ve okul malzemeleri ücretsiz sağlanır.

Sağlık Hizmetleri: 16 yaşına kadar tüm sağlık hizmetleri ve diş tedavileri ücretsizdir. Çocukların sağlık kontrolleri, aşıları ve gerekli tedavileri devlet tarafından karşılanır.

6. Kira Yardımı (Bostøtte):

Ödeme Süresi: Aylık (aile gelirine ve çocuk sayısına bağlı olarak)

Miktar: Ailedeki çocuk sayısı ve gelire göre değişir. Aylık yaklaşık 2,500 NOK - 6,000 NOK (yaklaşık 225 - 540 USD)

Düşük gelirli aileler için konut kirasının bir kısmı devlet tarafından karşılanabilir. Bu yardım, ailenin gelir durumu ve sahip oldukları çocuk sayısına göre hesaplanır.

7. Ücretli Hasta Çocuk İzni (Omsorgspenger):

Ödeme Süresi: Yıllık (çocuk hastalandığında ebeveynler için)

Miktar: Gelirin %100'ü (yıllık izin süresi 10-15 gün, çocuk sayısına göre artar)

Çocuk hastalandığında, ebeveynlerin işten izin alarak çocuklarına bakabilmeleri için ücretli hasta çocuk izni verilir. Bu izin, çocuğun sayısına göre yılda 10 ila 15 gün arasında değişir.

8. Ebeveynlik ve Danışmanlık Hizmetleri:

Ebeveynlere yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmetleri ücretsizdir. Aile içi iletişim ve çocuk yetiştirme konularında devlet tarafından verilen bu hizmetler, ebeveynlerin çocuklarına daha iyi bir ortam sağlamalarına yardımcı olur.

Norveç, çocuk yardımları ve aile destek programlarıyla ailelerin maddi yükünü hafifletirken, çocukların sağlıklı ve dengeli bir şekilde büyümelerini teşvik eder. Ülkedeki sosyal güvenlik sistemi, ailelere her alanda destek olmayı amaçlayarak çocukların refah seviyesini yüksek tutar.

İSVEÇ

İsveç, dünya çapında çocuk yardımları ve sosyal destekler açısından örnek ülkelerden biridir. İsveç'te çocuk sahibi ailelere yönelik yardımlar, sosyal refahın önemli bir parçasıdır. Devlet, çocukların sağlığı, eğitimi ve refahı için geniş kapsamlı destekler sunmaktadır. Yardımlar doğrudan nakit ödemeler, vergi indirimleri, ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetleri gibi birçok alanda verilmektedir.

1. Çocuk Yardımı (Barnbidrag):

Ödeme Süresi: Aylık (çocuk 16 yaşına gelene kadar)

Miktar: Her çocuk için sabit olarak 1,250 SEK (~112 USD)

Yardımlar her çocuk için eşit şekilde ödenir ve doğumdan itibaren 16 yaşına kadar devam eder. 16 yaşından büyük çocuklar için eğitimlerine devam etmeleri halinde öğrenci yardımları devreye girer.

2. Çoklu Çocuk Yardımı (Flerbarnstillägg):

Ödeme Süresi: Aylık (2 veya daha fazla çocuk sahibi aileler için ek yardım)

Miktarlar:

İki çocuk için: Ekstra 150 SEK (~13 USD)

Üç çocuk için: Ekstra 730 SEK (~66 USD)

Dört çocuk için: Ekstra 1,740 SEK (~157 USD)

Beş veya daha fazla çocuk için: Ekstra 2,990 SEK (~270 USD)

Çoklu çocuk yardımı, ailedeki çocuk sayısına göre ek ödeme şeklinde verilir ve çocuk sayısı arttıkça miktar yükselir.

3. Ebeveyn İzni Yardımı (Föräldrapenning):

Ödeme Süresi: Doğumdan sonra, her ebeveyn için toplam 480 gün (çocuk başına)

Miktar: Gelirin %80'i, belirlenen üst sınır doğrultusunda (en fazla yıllık 500,000 SEK / ~44,800 USD)

Ebeveynler, doğum sonrası 480 gün boyunca maaşlarının %80'ini alarak izin yapabilir. Bu süreyi anne ve baba arasında bölüştürmek mümkündür ve esnek bir şekilde kullanılabilir.

4. Çocuk Bakım Ücretleri (Maxtaxa):

Ödeme Süresi: Sürekli (çocuk okul çağına gelene kadar)

Miktar: Aile gelirine göre belirlenen, sabit düşük ücretler (maksimum yıllık yaklaşık 1,500 USD)

İsveç’te çocuklar için kreş ve gündüz bakım hizmetleri sunulmaktadır. Ailelerin gelirine göre belirlenen bu hizmetlerin maliyeti çok düşük tutulur. Aylık ödeme aile başına belirli bir tavanla sınırlıdır.

5. Ücretsiz Eğitim ve Sağlık Hizmetleri:

Eğitim: Devlet okulları tüm çocuklar için ücretsizdir. Ayrıca ders kitapları, okul malzemeleri ve öğle yemeği de ücretsiz sağlanır.

Sağlık Hizmetleri: Çocuklar için sağlık hizmetleri tamamen ücretsizdir. 18 yaşına kadar tüm sağlık, diş ve göz kontrolleri dahil devlet tarafından karşılanır.

6. Kira Yardımı (Bostadsbidrag):

Ödeme Süresi: Aylık (gelir durumu ve çocuk sayısına göre)

Miktar: Ailedeki çocuk sayısı ve gelire göre değişir. Aylık yaklaşık 1,300 SEK - 3,500 SEK (yaklaşık 117 - 315 USD)

Düşük gelirli aileler için, ev kirasının bir kısmı devlet tarafından karşılanabilir. Bu yardım, ailenin gelirine ve sahip oldukları çocuk sayısına göre hesaplanır.

7. Ücretsiz Ebeveyn Danışmanlığı ve Psikolojik Destek:

Ailelere ebeveynlik konusunda ücretsiz danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sağlanır. Ayrıca çocukların psikolojik sağlığı için gerekli tedaviler de ücretsizdir.

İsveç, çocuk refahını destekleyen kapsamlı bir sosyal sistem sunarak ailelerin üzerindeki ekonomik yükü hafifletmeyi ve çocukların sağlıklı bir ortamda büyümelerini sağlamayı hedeflemektedir. Bu yardımlar, ülkede yüksek yaşam standartlarını korumaya yardımcı olmakta ve çocuk sahibi olmayı teşvik etmektedir.

İSRAİL

İsrail'de çocuk sahibi ailelere yönelik teşviklerin ve yardımların ödeme süreleri şu şekilde:

1. Çocuk Başı Devlet Yardımları

Ödeme Süresi: Aylık (Çocuk 18 yaşına gelinceye kadar çocuk sayısına göre birbirine eklenerek, örn 2 çocuk için 40$+40$=80$ her ay ödenir)

Miktarlar:

İlk Çocuk için: 157 ILS (~40 USD)

+

İkinci Çocuk için: 157 ILS (~40 USD)

+

Üçüncü Çocuk için: 199 ILS (~51 USD)

+

Dördüncü Çocuk için: 336 ILS (~86 USD)

+

Beşinci ve Sonraki Çocuklar için: 354 ILS (~91 USD)

Bu yardımlar her ay düzenli olarak ödenir ve çocuk büyüdükçe devam eder.

2. Vergi İndirimleri

Ödeme Süresi: Yıllık (yıl sonunda vergiden düşülür, Çocuk 18 yaşına gelene kadar)

Miktarlar:

Bir Çocuk için: 1.5 kredi puanı (~4,500 ILS / ~1,160 USD yıllık)

İki Çocuk için: 3 kredi puanı (~9,000 ILS / ~2,320 USD yıllık)

Üç Çocuk için: 3.5 kredi puanı (~10,500 ILS / ~2,700 USD yıllık)

Vergi indirimleri yıllık olarak hesaplanır, gelir vergisinden düşülerek uygulanır.

3. Doğum Yardımı

Ödeme Süresi: Tek Seferlik (doğumdan sonra)

Miktarlar:

İlk Çocuk için: 1,751 ILS (~450 USD)

İkinci Çocuk için: 788 ILS (~203 USD)

Üçüncü ve Sonraki Çocuklar için: 525 ILS (~135 USD)

Bu ödeme, doğumun ardından bir kez yapılır.

4. Kira Yardımları

Ödeme Süresi: Aylık (Ailenin gelir durumuna ve çocuk sayısına bağlı olarak değişir. Net bir yaş sınırı olmasa da düşük gelirli, çok çocuklu ailelere, çocuklar 18 yaşına gelinceye kadar bu destek sunulabilir.)

Miktarlar: 1,000 ILS - 3,000 ILS (yaklaşık 260 - 775 USD)

Kira yardımları düşük gelirli ailelere her ay düzenli olarak yapılır.

5. Ücretsiz Eğitim ve Sağlık Hizmetleri

Eğitim Tasarrufu: Yıllık yaklaşık 6,000 - 10,000 ILS (yaklaşık 1,550 - 2,580 USD)

Sağlık Hizmetleri: Temel sağlık hizmetleri çocuklar için ücretsiz sağlanır.

Bu destekler, eğitim dönemi boyunca süresiz olarak devam eder.

6. Ücretli Doğum İzni

Ödeme Süresi: 15 hafta boyunca maaşlı izin

Ortalama maaş: 10,000 ILS (~2,580 USD)

Toplam ödeme: 37,500 ILS (~9,675 USD)

Bu ödeme, 15 haftalık doğum izni boyunca her ay düzenli olarak ödenir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mystiery_ -- 27 Kasım 2024; 16:23:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Once dogan cocuklari dogru durust yetistirsek mi, disiplinli ve ahlakli sekilde?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • PunisherLord P kullanıcısına yanıt

Enflasyon ahlakı bozar.

Trilyoner Diyarıyoutube
    Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan enflasyon, yıllardır halkın günlük yaşantısını etkileyen ve geçim sıkıntısı yaşanmasına yol açan ciddi bir ekonomik meseledir. Bu konuyla ilgili olarak eski Türkiye Cumhurbaşkanı Suleyman Demirel'in yaptığı konuşmada, enflasyonun halk üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmiş ve toplumun içini bozan bir olay olarak nitelendirmiştir. Haklı olarak, halkın en büyük sorunlarından biri olarak görülen enflasyon, günlük yaşamda cebindeki paranın değer kaybetmesi ve temel ihtiyaçların giderek daha zor karşılanabilir hale gelmesine neden olmaktadır. Geçim sıkıntısının artmasıyla beraber insanlar feryat etmektedir ve bu durum, ülkenin ekonomik politikalarının gözden geçirilmesini gerektiren bir durum olarak değerlendirilmelidir. Demirel'in konuşmasında vurguladığı gibi, enflasyon sadece pahalılık sorunuyla sınırlı kalmaz; aynı zamanda ahlaki değerleri de bozar, borçlu olanların borçlarını ödeyemez hale gelmelerine yol açar, alacaklıların haklarının gasp edilmesine zemin hazırlar, hırsızlık ve soygun gibi suçları teşvik eder ve toplumun iç huzurunu tehdit eder. Dolayısıyla, enflasyonun sadece ekonomik açıdan değil, toplumsal ve ahlaki boyutları da düşünülerek ele alınması gerekmektedir. Batılı ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de enflasyonun halk düşmanı olarak görülmesinin nedeni, toplumun refahını ve huzurunu ciddi şekilde etkilemesidir. Bu nedenle, ekonomik politikalarda ve mali politikalarda doğru ve etkili adımlar atılması, enflasyonun kontrol altına alınması için hayati önem taşır. Ancak, enflasyon sorununun çözümü sadece retorik düzeyde değil, etkili ve tutarlı politikalarla mümkündür. Hükümetlerin ve ekonomi yönetiminin sorumluluğu, halkın yaşam standartlarını yükseltmek ve refahı artırmak için doğru ekonomik adımları atmaktır. Aynı zamanda, ekonomik kararların toplumsal adaleti ve hak ve hukuk eşitliğini gözetmesi, halkın güvenini kazanacak önemli bir faktördür. Sonuç olarak, Suleyman Demirel'in enflasyon sorununa dikkat çeken konuşması, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal açıdan önemli bir gerçeği vurgulamıştır. Halkın günlük yaşamını etkileyen ve geçim sıkıntısı yaratan enflasyonun çözümü için doğru politikaların hayata geçirilmesi ve toplumun refahını gözeterek adımlar atılması elzemdir. Ancak bu sorunun çözümü, tüm paydaşların işbirliği içinde çalışması ve sorumluluk almasıyla mümkün olacaktır. Türkiye’nin 1. sorunudur enflasyon. Hakikaten bugün halk günlük yaşar. Halkın birinci sorunu, geçim sıkıntısıdır. Eğer sofrasından birşeylerin eksildiğini, cebindeki paranın bir kısmının eksildiğini her gün görürse ve netice itibariyle de dayanılamaz hale gelen bir duruma düşerse, gayet tabii ki halkın feryat etmesi tabiidir. Türkiye de halk nasıl feryat etmesin ki? Bir ülkede 10 senede 50 defa fiyat artacak, o ülkenin insanları feryat etmeyecek. Bu mümkün değildir... Esasen enflasyon devletleri yıkan bir olaydır. Milletleri içinden bozan bir olaydır. Enflasyon sadece pahalılık olayı da değildir. Ahlakı bozar, borcu olan borcunu ödemez, alacağı olan alacağını alamaz, hırsızlıktan, soygundan fuhuşa kadar hemen hemen bütün yolları açar. Toplumun içini bozan bir olaydır. Onun için ki batılılar, enflasyona bir numaralı halk düşmanı derler. Tek kollu canavar derler. Milleti yanlış mali politikalarla, yanlış ekonomik politikalarla, anasından doğduğuna pişman edenler Enflasyonu yol yaptık da ondan dolayı oldu diyerek anlatamazlar. Kaldı ki yaptıkları da bir şey yoktur. Bakın halk bu ülkede rahat arıyor, zenginlik arıyor, fukaralıktan kurtulmak istiyor, hak ve hukuk eşitliği arıyor. #Enflasyon#GeçimSıkıntısı#EkonomikAdalet#ToplumsalRefah#HalkınSorunu#EkonomikMücadele#EnflasyonlaMücadele#EkonomiPolitikaları#HalkınHakkı#Süleymandemirel#EnflasyonCanavarı#EkonomikSorunlar#HalkınFeryadı#Ekonomikİstikrar#EkonomiPolitikaları#EkonomikDenge#EnflasyonDüşsün#GeçimZorluğu#RefahArtışı#ToplumsalAdalet#EnflasyonGölgesi#GeleceğimiziKurtaralım#EkonomiGelişimi#HalkınSağlığı#EnflasyonaDurDe#EkonomikGüç#ToplumsalBarış#GelecekİçinÇaba#EnflasyonlaMücadeleyeDestek#TürkiyeİçinEkonomi
    https://www.youtube.com/shorts/HzpamXV7uyI

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mystiery_ -- 26 Kasım 2024; 19:51:15 >
  • Olması gereken şu,

ev hanımı; aslında en büyük kariyer. Elon Musk'ın da ifadesi ile.

Ev hanımlarına bence asgari ücret ve sigorta ödemesi olmalı.

çocuk yetiştirmek bir ülkeden en önemli şey şu anda.

• Türkiye'de 5 kuruş bile verilmemeli
    Çok yüksek ve kalitesiz bir nüfus var
    Adam köyde yegeniyle evlenip özürlü çocuk yapmayı hobi ve gecim haline getiriyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Asla bu yobaz topluma bir çocuk getirmiyecem istemiyorum.Çok zor kokuşmuşluk öyle kolay giderebilicek seviyede değil malesef.Çocuk yapıyım her anında ölmesini bekliyim.Çok güvenli Ülke ya.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Millet olarak evlenmezsek çocuk yapmazsak bildiğin yok oluruz bu biyolojik bir gerçek.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.