Şimdi Ara

Crucial Ssd Okuma Yazma Hızı Neden Böyle?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.352
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar bu hafta içinde Crucial marka bir ssd aldım. 3400/3000 okuma yazma hızı olduğu belirtiliyor fakat ben bu okuma hızında bir türlü bu değeri veya buna yakın bir değeri göremedim. Test ederken yanlış bir şey mi yapıyorum veya başka şekilde mi test etmeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim.

SSD: Crucial P5 500gb Ct500p5ssd8 3400-3000 Mb/s Nvme Pcıe M.2 Ssd CT500P5SSD8

Testlerim sonucunda aldığım en yüksek değerler bunlardır.

• Anakarta bağlı başka bir NVMe yoksa BIOS güncelleme deneyin, hız yükselmezse ve sürücü problemi yoksa yapabileceğiniz bir şey olduğunu pek sanmam.

• CrystalDiskMark'ta test dosya büyüklüğünüz 32GB.

1GB varsayılan değeri ile test edince sonuç değişecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 30 Kasım 2020; 13:37:1 >
  • @Epirus CrystalDiskMark'taki her dosya boyutunu denedim fakat hepsinde bu civar hızlar aldım. Dosya boyutuyla alakası olduğunu sanmıyorum o yüzden.

@poko001 128gblık kingston marka bir ssd daha mevcut ama bu bilgisayarda zaten olan bir ssd idi.

• Sistem özetim de bu şekilde bazı yerlerde anakart ile alakalı olabilir diye okumuştum ama pek anlamıyorum.

• Meiyo Senshi kullanıcısına yanıt
    Sizin de bileceğiniz gibi normalde okuma hızları daha yüksek olur.

- Arka planda çalışan bazı depolama uygulamaları SSD'yi yavaşlatıyor olabilir. Örneğin Intel Rapid Storage Technology yazılımı.

- Anakart çipsetiniz ve sistemdeki tüm depolama aygıtları nelerdir?

Ekleme: Ben yazarken eklemişsiniz. Biraz araştırma yapalım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 30 Kasım 2020; 14:1:48 >
  • @Epirus çipsete tam olarak nereden bakılıyor bulamadım, söylerseniz bakabilirim.

1TB 7200rpm Barracuda HDD

128 GB Kingston SSD

ve yeni taktığım Crucial SSD bulunmakta.

Düzenleme: O ekran görüntüsünü attım ama pek anlamadığım için orada değil sandım :)))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meiyo Senshi -- 30 Kasım 2020; 14:3:41 >
    www.msi.com
    Specification GP63 Leopard 8RE
    https://www.msi.com/Laptop/GP63-Leopard-8RE/Specification

ark.intel.com
    Mobile Intel® HM370 Chipset Ürün Teknik Özellikleri
    https://ark.intel.com/content/www/tr/tr/ark/products/135101/mobile-intel-hm370-chipset.html

Toplam bant genişliği PCIe 3.0 x4 için yaklaşık 4GB/sn.

Diğer SSD ve HDD'yi iptal edip denerseniz, 1 GB testinde okuma hızı düzelecek gibi görünüyor.

• @Epirus iptalden kastınız tam olarak sökmek midir yani devre dışı bırakmak ve bunu tek başına kullanmak.

Pek bilgim yokta biraz daha açık anlatırsanız sevinirim :)

STORAGE CAPABILITY
    1x M.2 SSD slot (NVMe PCIe Gen3)
    1x M.2 SSD Combo (NVMe PCIe Gen3 / SATA ) SSD 1x 2.5" SATA HDD HDD

İptal dediğim güç ve data kablosunu çıkarmak.

İşletim sisteminiz SATA SSD'ye mi yüklü yoksa konudaki NVMe SSD'ye mi?

* Mümkünse başka bilgisayara takarak da test edebilirsiniz.

* Intel Rapid Storage Technology yazılımı yüklü ise kaldırıp deneyebilirsiniz. Kendisi normalde RAID yazılımı. Sadece çipset sürücüsünü kurmak yeterli olur.
  • @Epirus Sata SSD'ye yüklü sistemim. Başka bilgisayar olmadığı için test edemem maalesef ve bunları yapabileceğimi pek sanmıyorum ama Intel yazılımını deneyebilirim. Uğraştığınız için teşekkür ederim. SSD'de mi bir sorun var diye düşünüyor insan ister istemez o yüzden bu konuyu açma gereği duydum.

Rica ederim.

NVMe SSD'ler normal kullanımda zaten o hızlarda çalış(a)mıyorlar.

https://forum.donanimhaber.com/test-ssd-ler-yarisiyor-10-ssd-tek-incelemede-bulustu--146506843

HWInfo vb. yazılımlar ile ara sıra sıcaklığını gözlemlemek iyi olur. 70-75 dereceden sonra performansları bariz düşüyor.

Hayırlı olsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 30 Kasım 2020; 17:20:34 >
  • @Epirus Teşekkür ederim, zaten kendi programı var oradan kontrol ediyorum arada. Genelde 45 derece sıcaklıkta. Test ederken de 55e filan çıktığını gözlemledim, şimdilik böyle.

• Epirus kullanıcısına yanıt

Bende de arkadaşla tam olarak aynı problem var. Lenovo Y540. Chipset HM370 miş bunda da.

SanDisk Ultra 3D 1TB 2400MB-1950MB/s NVMe M.2 SSD

tam olarak bu modelden satın aldım.

https://www.hepsiburada.com/sandisk-ultra-3d-1tb-2400mb-1950mb-s-nvme-m-2-ssd-sdssdh3n-1t00-g25-pm-HB00000WEC2T

Önceden kullandığım HDD yi ve SSD yi çıkardım sadece bu var takılı olan. Ölçüm yaptığımda Read 1600 MB Write 1900 MB çıkıyor. Bios falan her şey güncel. Yanlış takmakla alakası yoktur diye umuyorum. Ne yapılabilir ki? Mal mı kusurlu acaba yoksa sorun HM370 chipsetinde mi?

• @AnondraX arkadaşlarım bana bu kadar dert etme zaten o hızları hissetmeyeceksin dedi ama ben de mal mı kusurlu diye düşünüyorum hep, içime şüphe düşüyor nedense. Para verince ister istemez böyle oluyor.

• @Epirus Garip bir şekilde bu hızı gördüm ilk defa. Momentum cache denilen özelliği aktif ettim ve tek sefere mahsus bu değeri gördüm. Diğer testlerde ve dosya boyutlarında ise çok saçma ve düşük hızlar geldi nedense.

Ve bu rekor değerleri gördüğümde sınama verisi ayarı : 0x00 (0 doldur) olarak ayarlıydı. Diğer iki ekran görüntüsünde ayarı ön tanımlı rastgeleye çekmiştim.

• AnondraX kullanıcısına yanıt
    Meiyo Senshi kullanıcısına yanıt
    HM370 çipsetine dair biraz araştırma yaptım:

- Toplam PCIe 3.0 hat sayısı 20,

* Grafik kartı için x16
    * Çipset tarafından kontrol edilen 2 adet M.2 NVMe SSD için toplamda x4. 2 adet kullanınca hız düşüyor.

- PCIe 3.0 x4 aktarım hızı 3.93 GB/sn

- İşlemci ile çipset arası aktarım hızı yine 3.93 GB/sn (DMI 3.0)

- Diagrama göre çipset kontrolünde ayrıca WiFi AC, Thunderbolt, Audio, Ethernet (LAN), SATA, USB vd. şeyler var.

WiFi AC, PCIe hattı ile iletişim kuruyor. Bunu kapatıp test eder misiniz?

@Meiyo Senshi

Momentum Cache, adı üzerinde önbelleğe alınmış veriler ile yapılıyordur. 3.93 GB/sn değerini geçmek bu çipset ile geçmek imkansız.

ark.intel.com
    Mobile Intel® HM370 Chipset Product Specifications
    https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/135101/mobile-intel-hm370-chipset.html

en.m.wikipedia.org
    List of Intel chipsets - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_chipsets

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 1 Aralık 2020; 0:21:27 >

• Epirus kullanıcısına yanıt

Dediğinizi doğru anladıysam Wifi'ı kapatıp denedim 1726 alabildim read den hocam.

• AnondraX kullanıcısına yanıt
    Evet. Biraz artmış ama yine yazma hızından düşük.

Çipsetin kendisinin teorik olarak bir sınırlaması yok gibi görünüyor.

Açıkçası benden bu kadar. Bu konuda çözüm bulamazsanız:

Notebook - Ultrabook
    https://forum.donanimhaber.com/forumid_216/tt.htm

bölümünde çözüm bulma ihtimaliniz daha yüksek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 1 Aralık 2020; 0:35:34 >
  • @Epirus Hocam zaten dediğiniz gibi bir durum var programın özelliğini açtığımda rami kullanıyor ve bu sayede SSD'ye destek oluyor. Önbelleğe aldığı 5.5GBlık bir ram vardı öyle söyleyeyim :))

O kadar arada kaldım ki acaba hatalı ürün mü diye halen kesin bir sonuca varamıyorum çünkü yazma hızı tam performansını gösteriyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meiyo Senshi -- 1 Aralık 2020; 0:37:51 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.