Şimdi Ara

dini figürlerin,kavramların kökeni

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
145
Cevap
6
Favori
3.675
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Şeytan, cennet, cehennem, melek gibi kavramların, figürlerin kökeni nedir?ilk nerelerde ortaya çıkmıştır? Semavi dinlerden önce de çeşitli milletlerde bu kavramlar görülmüş olmalı. Bu tasvirlerin semavi dinlere aktarıldığını düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafags10987 -- 22 Mayıs 2015; 20:05:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• "Osman-i Aliye devleti kurulacak. 6 asırdan fazla bir süre dünyaya hükmedecek.
    Sonra gün gelip yıkılacak.
    Osmanlı Devleti'ni Batısında doğan, uzun boylu, gök gözlü biri yıkacak.
    Peygamberin ismini taşıyacak.
    O kiş baktığı zaman, karşısındakini eritecek şekilde gözlere sahip olacak.
    Serbest bir fırka kurulacak .adına Serbest Cumhuriyet denilecek.
    Dünyaya milletini tanıtacak.
    15 sene hükümdarlık yapacak.
    Vefatından sonra yerine, cin fikirli, sağır bir arkadaşı gelecek.
    O'da 12 sene başta kalacak.

Atatürk ve İsmet İnönü'den bahsediyor. Daha niceleri var. Ve mübareğin söylediği bir söz; "Bana izin verilseydi gelecek tarihi yazardım."

Böyle bir şeye ciddi ciddi inanıyorsan...
  • Mitolojiler
  • Zeitgeist belgeselinin 1. Bolumunu izle. Nuh tufani ayin yarilmasi falan kuranda yazan her sey mo 3000 yilinda antik misirlarda mevcut.

3 dinin tum kitaplari antik misirdan copy pastedir. Alinti yapmayin kalbiniz kirilmasin. Sayfalarca kanit var wikipedide. Arabcilara duyrulur

• Uuuhh!Konu acayip derin ve detaylı.
    Sümerlerden girip,oradan babillere,zerdüştlüğün doğduğu döneme,Hinduizme,antik yunana ve mısıra,oradan da semavi dinlerin çıktığı toplumlardaki ortama bakmak gerekiyor. Belki editlerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 22 Mayıs 2015; 20:21:15 >
  • zimbabve milyarderi kullanıcısına yanıt
    Eyvallah kardeş
  • Sümerler diyince baktim adem ve havva da orda geçiyormuş

• quote:

Orijinalden alıntı: Commander41©

Sümerler diyince baktim adem ve havva da orda geçiyormuş
    Asırlar öncesinde var olan birçok millette ortak özelliklerin görülmesi İslam'ın ilk din olduğunu ve insanların zamanla tahrif etmeye başladığı iddiasını destekleyicidir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Her dinde aynı figürlerin olması, aynı olayların olması iki şeye açılır:

1)Bunların hepsi gerçek ve hepsi her kutsal kitapta belirtilmiş.
    2)Bunların hepsi yalan ve tek kaynaktan alınıp nesillerce aktarılmış.

Artık birinci ya da ikinci madde, o da sizin kabul edip etmenenize kalmış.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

Asırlar öncesinde var olan birçok millette ortak özelliklerin görülmesi İslam'ın ilk din olduğunu ve insanların zamanla tahrif etmeye başladığı iddiasını destekleyicidir.

Aynısını yazmaya gelmiştim. Güzel özet olmuş. İddaayı köklendirmek için bir soru sorayım, Hz.Adem'in ilk insan olduğuna kanıtın nedir. Hz.Adem ilk insan ise taş devri, ateşin icadı gibi erken tarih Hz.Adem'in ilk insan olması ile çelişir mi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Her dinde aynı figürlerin olması, aynı olayların olması iki şeye açılır:

1)Bunların hepsi gerçek ve hepsi her kutsal kitapta belirtilmiş.
    2)Bunların hepsi yalan ve tek kaynaktan alınıp nesillerce aktarılmış.

Artık birinci ya da ikinci madde, o da sizin kabul edip etmenenize kalmış.

Iste gercek tarihci budur. Tarafsizligin tanimini yapmissin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kediyeyolgösterenadam

quote:

Aynısını yazmaya gelmiştim. Güzel özet olmuş. İddaayı köklendirmek için bir soru sorayım, Hz.Adem'in ilk insan olduğuna kanıtın nedir. Hz.Adem ilk insan ise taş devri, ateşin icadı gibi erken tarih Hz.Adem'in ilk insan olması ile çelişir mi.

Bu konuda senin düşüncelerin nedir?

@zimbabve milyarderi Teşekkür ederim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Hz. Adem'in ilk insan olması gerektiğini düşünmüyorum. Onun daha önce de var olan insanların soyundan gelen ve içinde bulunduğu topluluğun ve yeryüzünün halifesi seçilmiş olması bana daha tutarlı geliyor. Kuran'da ilk insan olduğuna ve evrim kuramı ile zıt bir var oluşa sahip olduğuna dair bir ayet görmedim.

Bu konuyu daha detaylı olarak özel mesaj yoluyla birebir konuşabiliriz. Konunun amacının dışında kalıyor ve bu tartışma yüzünden konuyu kapatabilirler.

• @Hümiyettin;
    Öyle düşündüğümüzde söyle kafa kurcalayan bir problem ortaya çıkıyor:
    eski milletlerde semavi dinlerden önceki dönemlerde monoteizm izine rastlanmıyor.MÖ 4000-5000'li yıllarda çok tanrılı anlayışlar görülüyor. Sonra yavaş yavas politeizmden henoteizme geçiliyor.
    Henoteizmde çok tanrılıdır.Fakat bir baş tanrı vardır. (Türklerin göktanrı inancı gibi düşünün)
    Henoteizmden sonra düalizm etkisini gösteriyor.Zerdüştlük en iyi örnektir.Düalistik düşüncede iki zıt kutup vardır: İyi tanrı-Kötü tanrı,Aydınlık taraf-Karanlık taraf gibi.Düalizmden sonra da tek tanrılı inançlar, semavi dinler ortaya çıkıyor.
    Bu konuları önceden biraz araştırmıştım.İnançları sarsacak bilgiler var.Mesela @zimbabve zeitgeisti önermiş.zeitgeistte hz isa figürünün özelikleri(yeniden diriliş, bakire doğumu,çarmıha germe,12 havari gibi) ve bu özelliklerin birebir aynılarının başka toplumların tanrılarında görüldüğünü anlatır.Ve bu özelliklerin aslında neyden esinlenilerek oluşturulduğunu belirtir.Sonra da hz isanın aslında hiç yaşamadığını iddia eder.
    Buradan semavi dinler lehine bir şeyler çıkarılacaksa,o da bu mitolojilerin Güney Amerika'da da,Asya'da da,Ortadoğu'da bilgi aktarımının oldukça yetersiz olduğu (yani ortadoğuda görülen bir şeyi o dönemlerde güney Amerikaya götürmen imkânsız) bir dönemde ortaya çıkmasına rağmen birbirlerine oldukça benzemeleridir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 22 Mayıs 2015; 22:30:13 >

• Aslında bu konuda bir sonuca varamadım. Araştırma dönemindeyim fakat birkaç fikir var. Taş devri, cilalı taş devri gibi dünya tarihi kronolojik bir sıraya konulmuş fakat bir yerde taş devri iken başka bir yerde demir çağı başka bir yerde tunç çağı olabiliyor. Bu sebeple alet ve malzeme kullanımının ihtiyaca göre gelişip şekillendiğini yani taş bir çekiç bulundu diye o bölgeye tamamen bir çağ ile isimlendirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Çağların sıra ile gelişip önce taş kullanımı sonra demir gibi bir kalıba oturtulmasına da katılmıyorum. Kaldı ki bir bölgede gelişmiş imkanlar ile faaliyet gösteren topluluk başka bir yerdeki topluluk ile iletişime geçerse onlara bunu öğretebilir. Yani bir toplum kendi tasarrufuyla çağ atlamakla mükellef tutulamaz. Muhtemelen bu dediklerim bilim insanları tarafından dikkate alınan şeylerdir, işin inceleğini bilemiyorum. Hz.Adem'in ilk insan olduğunu, insan soyunu başlattığı ayetler ile sabittir. Ve alet edevat kullanımınında insan nesline öğretilmiş olduğunu görüyoruz. Ilgili ayet şöyle,

(Rabbin, "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" dediği zaman, melekler, “Yeryüzünde fesat çıkaracak, kan dökecek kimseler mi yaratacaksın?" dediler. “Ben sizin bilmediklerinizi bilirim” buyurdu. Âdem’e bütün eşyaların isimlerini [neye yaradıklarını, ilmini, sanatını] öğretti, sonra meleklere, “Siz de biliyorsanız söyleyin” buyurdu. Melekler, “Senin bize öğrettiklerinden başka bizim bilgimiz yoktur”dediler. Âdem’e, “Her şeyin ismini [ne işe yaradığını] söyle buyurdu. Âdem de, hepsini söyleyince, Rabbin, “Ben göklerde ve yerde, görülmeyen, gizli açık her şeyi bilirim demedim mi” buyurdu.) [Bekara 30-33]

Şu konularada değinilebilir.

http://m.sorularlaislamiyet.com/index.php?oku=3141

http://m.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=3568

Fakat Hz.Adem'den önce helak olan kavimler var. Evrim fikri ise buradan çıkıyor kanaatindeyim. Bu kavimlerin insan olup olmadığını ise bilmiyorum. Kafa yorduğum konulardan biride bu, insanlığın ilk çağı. Ve internette sağlam bilgi bulunmaz. Eski sağlam kaynak kitaplara bakıyorum. Envar'ül Aşıkîn, marifetname gibi. Bir sonuca vardığımda forumla paylaşmam fakat sizlere mesaj atarım. Foruma atarsak Ayasofya konusundaki gibi sinirim hoplar, gerek yok.

• Bakara 30:"Hani, Rabbin meleklere, "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" demişti. Onlar, "Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz." demişler, Allah da, "Ben sizin bilmediğinizi bilirim" demişti."
    İlk insan Adem ise melekler insanların yeryüzünde bozgunculuk çıkaracağını nereden biliyor?

Ek:Aynı ayeti kedi de koymuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 22 Mayıs 2015; 22:47:37 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dar-ül Harb

Bakara 30:"Hani, Rabbin meleklere, "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" demişti. Onlar, "Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz." demişler, Allah da, "Ben sizin bilmediğinizi bilirim" demişti."
    İlk insan Adem ise melekler insanların yeryüzünde bozgunculuk çıkaracağını nereden biliyor?

Ayetin devamında cevabın veriliyor kardeşim.

“Senin bize öğrettiklerinden başka bizim bilgimiz yoktur” dediler.

• @zimbabve milyarderi

Semavi dinler Antik Mısır değil Sümer kökenlidir.Zeitgeist'i hazırlayanlar bodoslama semavi dinleri çürütme yoluna gittiği için bir ton hata yapmıştır.Örneğin Sargon konusunda:

Belgeselde Sargon'un doğum efsanesinin geçtiği tabletin M.Ö. 2250'de yazıldığı söyleniyor.Yalan.

http://cdli.ucla.edu/search/search_results.php?SearchMode=Text&ObjectID=P365306

Neo-Assyrian (ca. 911-612 BC)

Hatta daha da gaza gelip Paskalya ve Noel Antik Mısır kökenli denilmiş.Alakası yok.Tamamen Sümer ile alakalıdır.Gecenin gündüze,gündüzün geceye galip gelmesi,baharın gelişi Dumuzi-İnanna ile ilişkilendirilmiştir.Bizdeki leyla ve mecnun,ferhat ile şirin saçmalıkları hep buradan kaynaklıdır.

Zeitgeist'te sıralanan diğer örnekler de Sümer kökenlidir.2 şey hariç İsa-Horus ilişkisi ve sünnet.Hatta İsa'nın da Utu ve Temmuz ile ilişkisi kurulabilir.Sünnet ise çok büyük ihtimalle Kuzey Afrika(Habeş-Mısır) kökenli.Kenan topraklarındaki sünnet uygulamasının daha sonra gerçekleştiği ise kesin.Belgeselde din konusundaki nadir doğru bilgilerden.

Yarın bir gün Antik Mısır,Sümer,Hitit,Akad,Asur,Babil,Antik Yunan tarihini bilen bir dindarla karşılaşıp semavi dinler Antik Mısır kökenli dersen bu dinlerin babası Sümer rahibi İbrahim'in Mısır ile alakasını anlatamazsın.Sana bir de tavsiye vereyim.Wikipedia'yı açın okuyun demek hatadır.Wikipedia'da yazılanların yanında kaynak gösterilmiyorsa verilen bilginin beş paralık değeri yoktur.Bir tartışma ortaya atılırken ana kaynak dikkate alınır.

@Commander41©

Dediğin gibi Adem ve Havva'da Sümer'e dayanır.Yalnız genelde yazılanlar yanlıştır.Adapa hikayesi anlatılırken yasak meyve hikayenin kahramanına yedirtilir.Halbuki yasak meyve (Sümer'deki haliyle yasak bitki) tanrı Enki ile alakalıdır.Muhtemelen sözlü gelenek sonucunda hikayeler birbirine girmiş.Ya da Yahudiler bunu birleştirme niyetinde bulunmuş.

@Tarîhçî

Aslında bir 3. seçenek daha var.İlkel toplumlardaki korku ve yaşam kaynaklarının aynı kapıya çıkması.Mesela tanrılar panteonunun en tepedeki en güçlü tanrıları istisnasız toprağı verimlendiren,yağmuru getiren fırtına ve bereket tanrıları.Sümer'de Enlil,Kenan'da Baal,Yunan'da Zeus,Hitit'te Teşup...Farklı coğrafyalarda farklı inanç şekilleri yaşansa bile insanın yöntemi pek değişmiyor.Olayları anlayabileceği seviyeye indiriyor.Bu bulutları kim getirdi,şimşeği kim çaktı,yağmuru kim indirdi,toprağı kim ıslattı,bitkiyi kim büyüttü... Geçmişten günümüze değişen hiçbir şey yok.Açıklanamayan her olay tanrı fikrini ve inançları doğurur.

@Dar-ül Harb

İsa'dan önce Musa daha büyük bir problem gibi duruyor.Mısır tarihinin en muazzam,en olağanüstü olaylarının yaşandığı iddia edilirken Mısır tarihinde Musa adının en ufak emaresine rastlanmaması.Farklı coğrafyalardaki benzer inanç şeklinin en güzel örneği tufan efsanesi.Güney Amerika'da bile var.

• quote:

quote:

Bakara 30:"Hani, Rabbin meleklere, "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" demişti. Onlar, "Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz." demişler, Allah da, "Ben sizin bilmediğinizi bilirim" demişti."

Şimdi baktım. Bakara 32'de deniyor.
    Yani daha önce hiç yaratmadığı, hiçbir örneğinin bulunmadığı bir canlının özelliklerini Allah meleklerine öğretiyor.Akla göre yorum yapacaksak mantıksız değil mi?
    Yani şöyle düşün:
    Ben herhangi bir şeyi birine öğreteceksem bu önceden bilinen,ya da görülen bir şey olmalı.Henüz oluşturulmamış ve Allah haricinde kimsenin ne olduğunu bilmediği bir şeyin özelliklerini Allah neden meleklere öğretsin ki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dar-ül Harb -- 22 Mayıs 2015; 22:59:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: FlameSplasher

@zimbabve milyarderi

Semavi dinler Antik Mısır değil Sümer kökenlidir.Zeitgeist'i hazırlayanlar bodoslama semavi dinleri çürütme yoluna gittiği için bir ton hata yapmıştır.Örneğin Sargon konusunda:

Belgeselde Sargon'un doğum efsanesinin geçtiği tabletin M.Ö. 2250'de yazıldığı söyleniyor.Yalan.

http://cdli.ucla.edu/search/search_results.php?SearchMode=Text&ObjectID=P365306

Neo-Assyrian (ca. 911-612 BC)

Hatta daha da gaza gelip Paskalya ve Noel Antik Mısır kökenli denilmiş.Alakası yok.Tamamen Sümer ile alakalıdır.Gecenin gündüze,gündüzün geceye galip gelmesi,baharın gelişi Dumuzi-İnanna ile ilişkilendirilmiştir.Bizdeki leyla ve mecnun,ferhat ile şirin saçmalıkları hep buradan kaynaklıdır.

Zeitgeist'te sıralanan diğer örnekler de Sümer kökenlidir.2 şey hariç İsa-Horus ilişkisi ve sünnet.Hatta İsa'nın da Utu ve Temmuz ile ilişkisi kurulabilir.Sünnet ise çok büyük ihtimalle Kuzey Afrika(Habeş-Mısır) kökenli.Kenan topraklarındaki sünnet uygulamasının daha sonra gerçekleştiği ise kesin.Belgeselde din konusundaki nadir doğru bilgilerden.

Yarın bir gün Antik Mısır,Sümer,Hitit,Akad,Asur,Babil,Antik Yunan tarihini bilen bir dindarla karşılaşıp semavi dinler Antik Mısır kökenli dersen bu dinlerin babası Sümer rahibi İbrahim'in Mısır ile alakasını anlatamazsın.Sana bir de tavsiye vereyim.Wikipedia'yı açın okuyun demek hatadır.Wikipedia'da yazılanların yanında kaynak gösterilmiyorsa verilen bilginin beş paralık değeri yoktur.Bir tartışma ortaya atılırken ana kaynak dikkate alınır.

@Commander41©

Dediğin gibi Adem ve Havva'da Sümer'e dayanır.Yalnız genelde yazılanlar yanlıştır.Adapa hikayesi anlatılırken yasak meyve hikayenin kahramanına yedirtilir.Halbuki yasak meyve (Sümer'deki haliyle yasak bitki) tanrı Enki ile alakalıdır.Muhtemelen sözlü gelenek sonucunda hikayeler birbirine girmiş.Ya da Yahudiler bunu birleştirme niyetinde bulunmuş.

@Tarîhçî

Aslında bir 3. seçenek daha var.İlkel toplumlardaki korku ve yaşam kaynaklarının aynı kapıya çıkması.Mesela tanrılar panteonunun en tepedeki en güçlü tanrıları istisnasız toprağı verimlendiren,yağmuru getiren fırtına ve bereket tanrıları.Sümer'de Enlil,Kenan'da Baal,Yunan'da Zeus,Hitit'te Teşup...Farklı coğrafyalarda farklı inanç şekilleri yaşansa bile insanın yöntemi pek değişmiyor.Olayları anlayabileceği seviyeye indiriyor.Bu bulutları kim getirdi,şimşeği kim çaktı,yağmuru kim indirdi,toprağı kim ıslattı,bitkiyi kim büyüttü... Geçmişten günümüze değişen hiçbir şey yok.Açıklanamayan her olay tanrı fikrini ve inançları doğurur.

@Dar-ül Harb

İsa'dan önce Musa daha büyük bir problem gibi duruyor.Mısır tarihinin en muazzam,en olağanüstü olaylarının yaşandığı iddia edilirken Mısır tarihinde Musa adının en ufak emaresine rastlanmaması.Farklı coğrafyalardaki benzer inanç şeklinin en güzel örneği tufan efsanesi.Güney Amerika'da bile var.

Antik misir derken sumerleri de kastetmistim ben zaten. Ayni cografya benzer kultur. Sadece zaman farkli.

Burada uzerinde durdugum sey incilden ve kurandan yuzlerce yil once yazilmis olmasiydi. Isin komik yani 3000 yillik naneyi 500 yil once olmus gibi anlatiyor kuran. Bkz bakire meryem

Genel olarak soylediklerinize katiliyorum. Belli ki bir bilgi birikiminiz var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zimbabve milyarderi -- 22 Mayıs 2015; 23:07:28 >

• quote:

quote:

quote:

Şimdi baktım. Bakara 32'de deniyor.
    Yani daha önce hiç yaratmadığı, hiçbir örneğinin bulunmadığı bir canlının özelliklerini Allah meleklerine öğretiyor.Akla göre yorum yapacaksak mantıksız değil mi?
    Yani şöyle düşün:
    Ben herhangi bir şeyi birine öğreteceksem bu önceden bilinen,ya da görülen bir şey olmalı.Henüz oluşturulmamış ve Allah haricinde kimsenin ne olduğunu bilmediği bir şeyin özelliklerini Allah neden meleklere öğretsin ki?

Mantığa aykırı bir durum yok. Kabul etmelisin. Alttaki linkte ayrıntılı cevap bulabilirsin. Ayrıca kendi birikimimiz ile Allah'ın işini bir tutup ona göre mantık yürütemeyiz. Alemlerin farkına dikkat çekiyorum, sorgulama demiyorum.

http://www.sorularlaislamiyet.com/article/13869/bakara-suresi-30-ayette-allah-teala-meleklere-ben-sizin-bilmediklerinizi-bilirim-derken-ne-demek-istemistir.html

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.