Şimdi Ara

DivX Player'ınızda İstediğiniz Gibi Altyazı (Resimli Rehber) Güncellendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
0
Favori
31.067
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Güncel dökümanlar, bilgiler, palet ayarları ve dosyalar için lütfen http://idx.pandela.net adresini ziyaret ediniz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bilindiği gibi altyazılar birçok farklı formatta olabiliyor. Bunlardan biri de idx/sub formatı. Bu format diğerlerine göre çok farklı. Çünkü bu formatla altyazılar tıpkı DVD'deki gibi grafiksel (resimler halinde) kaydediliyor ve gösteriliyor. Bu da şu demek; eğer idx/sub uyumlu bir DivX oynatıcınız varsa istediğiniz boyutta, fontta, konumda ve hatta renkte altyazılar hazırlayıp DivX playerınızda da bu şekilde izleyebilirsiniz.

DivX oynatıcımın idx/sub desteklediğini nasıl anlarım?

Eğer yazarsa kullanma klavuzundan. Yazmazsa denemek zorundasınız. Deneyebilmeniz için örnek bir altyazı hazırladım. Bunu herhangi bir filmle beraber oynatıcınızın okuyabileceği şekilde CD'ye çekip cihazınızda oynatırsanız cihazınızın bu formatı destekleyip desteklemediğini anlayabilirsiniz.

http://rapidshare.de/files/31976779/TempTxt2Vobsub.rar.html

Txt2VobSub ile idx/sub Altyazı Hazırlama Rehberi

Hazırlayan: Kharia

Dikkat: Aşağıdaki rehber Voxline DVD933 DivX Player'a göre hazırlanmıştır. Aşağıdaki ayarlar başka oynatıcılar için değişiklik gösterebilir.

Biraz uğraştırıcı gibi görünüyor. Fakat ayarlar bir kez yapıldıktan sonra her şey çocuk oyuncağına dönüşüyor. 1 dk.'dan kısa sürede altyazılarınızı hazırlayabilirsiniz. Kullanacağımız programın adı Txt2VobSub. Aşağıdaki adresten çekilebilir:

Txt2VobSub

Çevireceğimiz altyazıyı bir yerlerde hazır tutuyoruz ve FPS'sini bildiğimizden emin oluyoruz. Daha sonra programı açıyoruz:

]

1. Buraya tıklayarak dönüşümünü yapmak istediğimiz altyazı seçiyoruz.

2. Daha sonra bu altyazıya (yani ait olduğu filme) ait FPS değerini giriyoruz.

3. Burdan altyazı dilini Turkish olarak seçiyoruz.

4. Altyazı kalınlığını dilediğimiz gibi seçiyoruz.

5. Altyazı boyutunu dilediğimiz gibi seçiyoruz.

6. Font biçimini seçiyoruz. (İtalik, kalın vs...)

7. Burdan altyazı fontunu seçiyoruz.

Not:

1 numaralı kısım altyazıların satırları arasındaki boşluğu;

2 numaralı kısım ise altyazıların dikey konumunu ayarlar. Bu çubuğu en sola çekerseniz altyazılar ekranın en altında, en sağa çekerseniz ekranın en üstünde çıkar.

8. Daha sonra bu düğmeye tıklıyoruz. Karşımıza çıkan ayarları aşağıdaki gibi yapıyoruz. "Text" kısmındaki rengi değiştirerek altyazı rengini dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

9. Daha sonra bu düğmeye tıklıyoruz.

Bu noktadan sonra program belli bir süre altyazıları resim dosyaları haline çevirecek. Bu dosyaları da Txt2Vobsub programı ile aynı klasörde açtığı TempTxt2Vobsub klasörüne kaydedecek ve ardından Son2Vsub isimli başka bir program açacak ve hata verecek. (En azından bende hep bu şekilde oluyor.) Hata verdikten sonra Windows Görev yöneticisinnden (Ctrl+Alt+Del) işlemler kısmından Txt2Vobsub.exe ve Son2vsub.exe programlarını sonlandırıyoruz. Bu aşamadan sonra asla Txt2Vobsub programını açmıyoruz yoksa resimlerin olduğu klasör gider. Bundan sonra işimiz Son2vsub programı ile.

Oluşturulan TempTxt2Vobsub klasörüne giriyoruz ve burda Son2vsub programını bulup çalıştırıyoruz. Bu program Txt2Vobsub programının hazırladığı resimleri bizim için idx/sub altyazı yapacak:

Çerçeve içinde gösterdiğim ayarların şekildeki gibi olduğundan emin oluyoruz.

1. Bu düğmeye tıklayıp TempTxt2Vobsub klasörüne giderek "altyazıismi.son" şeklindeki .son uzantılı dosyayı bulup seçiyoruz.

2. FPS'mizin doğru olduğundan emin oluyoruz.

3. Son olarak "Convert" düğmesine basıyoruz. Saniyeler sonra idx/sub dosyalarınız TempTxt2Vobsub klasöründe bulunacak. Şu şekilde iki dosya oluşturulmuş olması gerekiyor, atıyorum:

matrix.sub
    matrix.idx

Unutmayın sub/idx altyazıları kullanabilmek için .sub ve .idx uzantılı dosya bir arada bulunmak zorundadır.

Hazırladığınız altyazıyı;

matrix.avi
    matrix.idx
    matrix.sub

şeklinde yazdırıp izleyebilirsiniz.

Not:

Bu yöntemle palet ayarı yapmanıza gerek yoktur. Fakat ne yazık ki bütün DivX Player'lar için aynı şeyi söylemek zor. Eğer hazırladığınız altyazı DivX oynatıcınızda beklemediğiniz renklerde oynarsa uygun palet ayarlarını yapmanız gerekiyor. (Bunu "Define own palette" kutucuğunu işaretleyip palet renklerini ayarlayarak yapabilirsiniz.)

Umarım güzel anlatabilmişimdir. İyi seyirler.

Notlar:

1. Txt2VobSub ile satır başına 40 karakter sorunsuz destekleniyor. 40 karakterlik bir yazıyı bölmeden ekranın bir ucundan diğer ucuna sorunsuz gösterebiliyor.

Fakat, aşağıdaki şekildeki gibi bir diyaloğu:

00:00:32,040 --> 00:00:37,000
    A -www.divxtest.com
    B -www.divxtest.com
    C -www.divxtest.com

program şu şekilde hazırlıyor:

A -www.divxtest.com
    B -www.divxtest.com

Dikkat ettiyseniz program böyle hazırlıyor dedim. Yani program 3 satır hazırlayabilse 3 satır da okuyacak.
    Ben birkaç altyazıya baktım fakat 3 satır olarak ayrılmış altyazı göremedim. Hepsi 2 satır. Arada uzun olanlar var fakat DivX playerlar bunları böldüğü için biz 3 satırmış gibi görüyoruz. (MaestroSBT programı 4 satırı sorunsuz hazırlayabilmektedir.)

Satır sayısı kontrolü Subtitle Workshop programı ile Araçlar > Bilgi ve Hatalar kısmından yapılabiliyor. (SunGod'a teşekkür ile.)

2. Txt2VobSub programında Diyelim ki parametreleri frame numarası şeklinde bir .srt uzantılı altyazınız var. Yani altyazınızın uzantısı .srt ve içeriği aşağıdaki gibi:

{1310}{1370}Yanına gitmeme yardım et.
    {1439}{1494}Bu taraftan.
    {2683}{2739}Bu taraftan, Anne.
    {3681}{3717}Anne...

Txt2Vobsub programı bu altyazıyı açarken desteklenmeyen format uyarısı veriyor. Kolay bir şekilde bu sorunu çözebilirsiniz. Gidip söz konusu altyazının uzantısını .sub olarak değiştirin. Sorun çözülecektir. (Altyazıyı convert etmenize gerek yok, sadece uzantısını .sub yapın.)

3. Arkadaşlar eğer isterseniz Txt2Vobsub programında aşağıdaki arka planları kullanarak altyazının konumu hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz. Çünkü aşağıdaki resimler 720x576 (pal) ve 720x480 (ntsc) olarak hazırlandı ve bu resimleri kullanarak hazırladığınız altyazılar DivX playerınızda da aşağı yukarı ayarladığınız konumda çıkacaktır.

Arka Planlar

-------------------------------------------------------------------------------------

MaestroSBT ile idx/sub Altyazı Hazırlama Rehberi (Alternatif Yol)

Hazırlayan: Kharia

Bu yöntem her ne kadar karmaşık ve zor gibi görünse de öyle değil. Txt2VobSub'a göre daha avantajlı ve güvenli bir yöntem. MaestroSBT ile;

4 satırlık ve satır başına 40 karakterlik altyazılar hazırlamak mümkündür. (Benim denediğim maksimum rakamlar bunlar. Belki daha fazla da destekliyordur ama daha fazlası da abartı olur.) Ayrıca program uzun satırları kendisi otomatik bölerek düzenleyebiliyor.

Altyazılarda bulunan tagler okunur ve çalıştırılır. Örneğin italik yazıları tıpkı bilgisayardaki gibi italik izlersiniz.

Diğer yöntemdeki gibi programın hata vermesiyle falan uğraşmazsınız. 3 adımda altyazılarınızı stabil bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Altyazılar ilk önce SW ile .ssa formatına çevrildiği için standart bir format kullanılır ve Txt2VobSub programındaki gibi format sorunu yaşanmaz.

Kullanılacak Programlar:(İndirmek için üzerlerine tıklayınız.)

1. Subtitle Workshop
    2. MaestroSBT
    3. Son2VobSub

Yönteme Genel Bakış:

1. SW ile altyazı dosyamızı .ssa formatına çevireceğiz.
    2. Daha sonra MaestroSBT (Bundan sonra Mbt olarak anılacaktır) programı ile altyazılarımızı render edeceğiz.
    3. Render ettiğimiz dosyaları Son2VobSub (Bundan sonra Svb olarak anılacaktır) programı ile idx/sub formatına dönüştüreceğiz.

İlk önce SW'u açıyoruz. Ve Settings >> Output Settings yolunu izliyoruz. Burda bir defalığına yapacağımız işlemler ile altyazının fontu, boyutu, konumu gibi ayarların Mbt programında kullanılmak üzere .ssa dosyasına yazılmasını sağlayacağız. Burda keyfinize göre font, boyut ayarı yapıp ideal altyazıyı bulmaya çalışın. Yaptığınız ayarlar kaydedildiği için bir dahaki sefere bu ayarları yapmak zorunda kalmayacaksınız:

1. .ssa formatı ile ilgili çıktı ayarlarını yapmak için .ssa formatını seçiyoruz.
    2. Buradan Font ile ilgili (Font çeşidi, boyut, kalınlık vs...) ayarları yapıyoruz.
    3. Burdan renkleri ayarlıyoruz. Bu renkler cihazdan cihaza değişkenlik gösterebilir. Şekildeki ayarlar Voxline içindir:

Primary: Altyazı Rengi
    Secondary: Antialias Rengi
    Tertiary: Arka Plan (Transparan olduğu için görnmeyecektir.)
    Shadow: Outline Rengi

4. Burdaki ayarları tamamladıktan sonra konum ayarlarını yapmak için bu düğmeye tıklıyoruz:

İşaretlediğim bölgeyi şekildeki gibi ayarlıyoruz.

1:

Right/Left Margin: Sağ ve soldan ne kadar pay bırakılacağını ayarlar.
    Vertical Margin: Alttan ne kadar pay bırakılacağını ayarlar. (Altyazının dikey konumunu bu ayarı kullanarak ayarlayabilirsiniz. Bu rakam arttırıldıkça altyazı üste çıkar.)

Çıktı ayarları bu kadar. Daha sonra SW ana ekranına dönüyoruz ve aşağıdaki bölgeden altyazının FPS'sini iki kutucuğa da girip "Save As" diyerek dosyamızı istediğimiz bir yere "Sub Station Alpha" formatında kaydediyoruz. Size tavsiyem boş bir klasöre kaydetmenizdir çünkü Render işleminden sonra altyazıyla aynı konuma yüzlerce resim kaydedilecek.

Daha sonra Mbt programını açıyoruz. Program açılır açılmaz sizden .ssa dosyanızı seçmenizi isteyecek. Hazırladığınız dosyayı bulup açın ve "Rendering" düğmesine tıklayın:

İşaretlediğim bölgelerin ayarlarını şekildeki gibi yapın. Daha sonra programın ana ekranına dönün ve "Timing" kısmında "FPS in" ve "FPS out" kısımlarında altyazınızın FPS'sini girin.

Daha sonra tekrar programın ana ekranına gelin ve "Styles" bölümüne girip "Default" kısmına çift tıklayın. Karşınıza font ve boyut ayarlama ekranı gelecek. Burda SW ile yaptığımız ayarların aynısını göreceksiniz. Çünkü yaptığınız ayarlar .ssa dosyası ile buraya taşınıyor. Eğer değiştirmek istediğiniz bir ayar varsa burdan değişin. Yoksa programın ana ekranına dönün.

Son olarak programın ana ekranında "Edit/Preview" kısmında altyazınızın fontu ve konumu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Daha sonra "Generate" düğmesine tıklayın ve altyazılarınız "render" edilsin

1. Bu düğmeye tıklayıp altyazıları render ettiğiniz klasöre giderek "altyazıismi.son" şeklindeki .son uzantılı dosyayı bulup seçiyoruz.

2. Burada ise bir defaya mahsus palet ayarlarını yapıyoruz. Çerçeve içindeki ayarları aynen uyguluyoruz. (Bu ayarları yaptıktan sonra alttaki save tuşu ile ayarları kaydetmeyi unutmayın.) "ec8080" yazısı ile başlayan satırlara tıkladığınızda kutucuklara renk kodları yazılabiliyor. Resimdeki gibi hepsini teker teker dolduruyoruz. Siyahları kopyala yapıştır yaparak hızlı bir şekilde doldurabilirsiniz.

3. Bu noktadan sonra FPS kısmında ayarlamak istediğiniz altyazıyla aynı FPS yazılmış olduğundan emin oluyoruz.

4. Son olarak "Convert" düğmesine basıyoruz. Saniyeler sonra idx/sub dosyalarınız altyazıları render ettiğiniz klasörde bulunacak.

Not:

Burda yaptığımız palet ayarları her DivX Player için aynı değildir. Bu ayarlarla DivX Player'larında garip renkte altyazılarla karşılaşan arkadaşlar programda bulunan "default" tuşuna tıklayıp paletlerin varsayılan ayara dönmesini sağlasınlar ve "Define own palette" kutucuğunu işaretlemesinler.

-------------------------------------------------------------------------------------

Destekleyen Cihazlar:

1. Voxline DVD933
    2. LG 8761EM
    3. Vestel 4500
    4. Philips DVP 3010
    5. Philips 720SA
    6. Vestel 4400: (Uygun paletin bulunması gerekiyor.)
    7. Philips 5140
    8. Vestel 5600 (Uygun paletin bulunması gerekiyor.)

Desteklemeyen Cihazlar:

1. Sepia DVD-MPG560
    2. Vestel 5500
    3. Vestel 4550
    4. Sony DAV DZ-100

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kharia -- 23 Ekim 2006; 23:01:09 >

• çok güzel bir yazı olmuş eline sağlık. yalnız benim bir sorum olacak ben indirdiğim divx leri dvd ye dvd film olarak nerodan yazıyorum. ama altyazıları koyamıyorum. yani ben dvd olarak yaptığım zaman; hem filmi, hem altyazısını görmek istiyorum. dvd player ımın divx özelliği yok çünkü.
  • Önemli değil de bunun konuyla bi alakası yok dostum. Başka bir konu açıp yardım istersen daha iyi olur.
  • Kharia;
    kıymetli dostum emeğine sağlık öncelikle!

Bu proğramla yaptığını voxline da denedin mi peki hiç?
    Onu belirtmemeişsin yani umarım işe yararın cevabını kendin deneme fırsatın olmadı mı?
  • Abi ben denedim gayet güzel çalışıyor. Başka bir forumda başka cihazlar için de deniyoruz. Olumlu sonuçlar verenler de var üzerinde palet çalışması yapılması gereken de. Ama bu ayarlarla Voxline'da kusursuz çalıştığını söyleyebilirim. Ayrıca altyazının yeri de ayarlanabildiği için altyazıyı siyah banta alabiliyorsun.

Sonucu görmek için ilk mesajda hazırladığım altyazı test dosyasını herhangi bir film ile cd'ye yazıp cihazında aç. Altyazı çıkana kadar beklemeyi unutma.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kharia -- 6 Eylül 2006; 20:04:14 >
  • şu an forumdasın sanırım MSN ni açabilir misin ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atınç -- 6 Eylül 2006; 20:05:05 >
  • harika bir rehber olmus. eminim pek cok kişi yeni ogrenmiştir bunu. tesekkur ederiz.
    ust konu olmalı kesinlikle
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güle güle kullanın arkadaşlar.

Yakında güncelleyeceğim bu konuyu. Eklenmesi gereken birçok şey var.
  • ufak bir sorunum var. vestel 5600 divx playerım var. anlatılanları yaparak altyazıyı olusturdum ve goruntulemeyi basardım. Ancak rengi beyaz degil. Palet ayarlarını yaptıgım halde verdiginiz resimdeki mavi renkte ve pembe gölgeli olarak cıkıyor. Standart bir altyazı haline getiremedim malesef.
  • sağolasın hocam
  • surfer;

Dostum 5600'ün palet ayarı farklı. Bu yüzden renkleri farklı görüyorsun. Büyük ihtimalle şöyle yaparsan düzelecektir:

Son2vobsub programında "define own palette" kutucuğunu işaretlemeden yapmayı dene. Sonucu buraya yazarsan eğer olmamışsa çözüm ararız.
  • peki . ben dedigini deneyip sonucu yazacagım. bu arada bir sey farkettim. Son2vobsub ta degisiklik yaptıktan sonra mutlaka save deyip ondan sonra convert demek gerekiyor yoksa degisiklikleri uygulamıyor.
  • evet denedim hiç bir degisiklik yapmadan pembe yazı etrafına yesil bordur gorundu malesef.
    beyaz yazı
    gri bordur
    siyah arka plan yapma amacındayım

ya da en azından duzgun bir altyazı gibi olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi surfer -- 13 Eylül 2006; 17:57:52 >
  • Hımm. Bu kötü surfer. Biraz daha fazla deneme yapmak zorundasın. Şöyle ki:

Txt2Vobsub programında "Colors" düğmesine tıklayarak ayarları aşağıdaki şekilde değiştirmelisin:

Sonra bunu ilk olarak benim verdiğim palet ayarlarıyla sonra da "define own palette" kutucuğundaki işareti kaldırarak dene. O zaman çalışacağını umuyorum.
  • Peki bunun icin biraz zaman ayırmam gerekecek. Denedikten sonra yazacagım buraya sonucu.
  • Denedim ama olmadı yine. Galiba surekli baska seyler denemek gerekiyor. Ya da birisi 5600 icin gerekli ayarların ne oldugunu tespit edip yazabilse iyi olur.
    Aslında Vestel 5600 un kendi altyazı destegi de guzel ama tabi bu sekilde DVD gibi buyuk ve bu denli okunaklı olamaz.
  • linkler çalışmıyor ve de ayrıca fps ne demek bunu nerde bulacaz altyazıda
  • Linkler çalışmaktadır, rapid'den nasıl dosya indireceğinizi bilmiyorsunuz sanırım. FPS'nin ne olduğu ile ilgili özel mesajınıza da cevap verdim.

Lütfen özelden teknik konular hakkında soru sormayınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kharia -- 19 Eylül 2006; 12:05:19 >
  • bu fpsyi öğreneceğimiz gspot programınında basit bi linki var mı???fazla mı hazıra kondum
  • benim indirdiğim progarmda latyazıyı secince fps kısmında n/a yazıyor sadece avi programı görüyor da altyazının kini açan bi program var mı?
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.