1.3 Multijet Egea aracım soğuk çalıştırmada beyaz duman atıyordu ve fazla yakıt yakıyordu normale göre. Bakıma gittiğimde ustaya söyledim. Dedi ki kışın normaldir o. Normal değil dedim. Geçen kış böyle şeyler yoktu dedim. Normal dedi yine. Ben de uzatmadım. Geçen uzun yola çıktım. Bir yerde polis durdurdu. Araba rölantideyken sarsıntılı çalışıyordu. Sonra ilerleyince İlk defa arabanın giderken de beyaz duman attığını farkettim. Gaza basınca baya bi duman atıyordu. Bir süre sonra duman atması durdu. Baya bi(300-400km) ilerledikten sonra "motoru kontrol ettirin." diye uyarı verdi. Sorun nedir acaba? Edit: Sorun uzun süre sonra çözüldü. Turbo intercooler'ı ve hortumu ezilmiş, delinmiş, zarar gormüş. Arabanin altini yere vurdugumdan dolayi olmus. 1000TL malzeme+400TL işçilik parası vererek duzelttim. Arabada sorun kalmadı. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acipinsan -- 14 Mart 2021; 23:29:22 > |
Egea 1.3 Multijet Beyaz Duman ve Aşırı Yakıt Tüketimi Sorunu
Egea 1.3 Multijet araçlarda oluşan beyaz duman ve aşırı yakıt tüketimi sorunu, yaygın bir sorundur. Bu sorun, aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabilir:
Enjektör Arızası: Arızalı enjektörler, yanmamış yakıtın egzoza kaçmasına neden olarak beyaz duman oluşumuna ve yakıt verimliliğinde düşüşe yol açabilir.
Turbo Arızası: Turbo arızası, aşırı yakıt tüketimine ve beyaz duman oluşumuna sebep olabilir.
EGR Valfi Arızası: EGR valfi arızası, egzoz gazlarının motora geri dönüşünü engelleyerek beyaz duman ve yakıt verimliliği sorunlarına yol açabilir.
Partikül Filtresinin Tıkanması: Partikül filtresi tıkanırsa, egzoz gazları engellenerek beyaz duman ve aşırı yakıt tüketimi oluşabilir.
Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımlar uygulanabilir:
- Arızalı enjektörlerin değiştirilmesi
- Turbo sisteminin kontrol edilmesi ve onarılması
- EGR valfinin temizlenmesi veya değiştirilmesi
- Partikül filtresinin temizlenmesi veya değiştirilmesi
Bu sorunla karşılaşıyorsan, aracını yetkili bir servise götürerek sorunun doğru bir şekilde teşhis edilmesini ve çözülmesini sağlamalısın. Bu adımları takip ederek Egea 1.3 Multijet aracındaki beyaz duman ve aşırı yakıt tüketimi sorununu çözebilirsin.