Merhabalar yaklaşık 300 kg(sürücü dahil) bir elektrikli araç yapmak istiyorum. Motorumu fırçasız dc motor olarak düşündüm 3kw bir motor olucak. Bataryayı neye göre seçmem gerekir ? ve çıkışı kaç V olmalı ? @karafetva < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogukantuncay1 -- 15 Aralık 2022; 13:25:40 > |
Elektrikli araç için motor ve batarya seçimi
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Evvela pil konusu başlı başına uzmanlık gerektirdiğinden @piladam ı haberdar edelim. Ne kadar harcayacağınız ne performans beklediğiniz, kısa-uzun sürede çekmeyi beklediğiniz akım bilgileri belirlemelisiniz.
ANcak basitçe; elektrikli bisiklet, e-scooter tipi araçlara benziyor sistem ve ağırlığınız. Var olan bu sistemlerdeki batarya tiplerine ve piyasa fiyatlarına ömürlerine bakabilirsiniz. Evvelden elektrikli scooterlarda li-ipn pillerin çok performanslı ve sürat sağlayan ama fiyatının pahalı olduğundan bahsedildiğini hatırlıyorum. Ucuz olan kuru akü tipleri ise yaygındı.
Motor olarak da e-scooter tekerini kullanabilirsiniz. Motor vb ayrık değil direk kendisi motor olan teker. 4 tekerin 4'ünü de ya da 3 tekerin 3'ünü de bu tekerden bağlayıp, performans anında hepsini tasarruf anında da kısmen çalıştırabilirsiniz.
-
50 km max görse yeterli olur benim için. Hesap yaptım fakat bir karara varamadım :)
benim aklımda bu vardı. ama bataryanın çıkışını 120v istesem bir sorun olur mu ki ? motor ihtiyacını çeker sonuçta. ve bataryayı da 2kw + 2 kw olarak seri bağlanmış şekilde yapmak istedim :) @piladam
-
Benim çevremdeki elektrikli moped kullanan ve benim elektrikli scooter deneyimlerine göre şu denklemi buldum:
Aracın nominal W cinsinden mptor gücünün, aracın boş ağırlığına bölümü 31,25'ten yüksek olursa bir kişiyle bayırları iyi çıkar.
Bataryanın nasıl olması gerektiğini ve 300 kg taşıma kapasitesine nasıl ulaşacağını bilmiyorum ama.
-
Alıntı
metni:bataryanın çıkışını 120v istesem bir sorun olur mu ki ? motor ihtiyacını çeker sonuçta skandal.... Motorun haddinden fazla gerilime maruz kalması ihtiyacının üstünde akım çekmesine sebep. Ayrıca motor sürme taktikleri konu olmalı.
Alıntı
metni:Aracın nominal W cinsinden mptor gücünün, aracın boş ağırlığına bölümü 31,25'ten yüksek olursa bir kişiyle bayırları iyi çıkar. @stableRevulation bu tahmin hakkında konuşur musunuz. Eldeki verileri vb ?
-
Eldeki veriler şöyle;
Abimin volta elektrikli mopedi var, motoru 3000W ve boş ağırlığı 96 kg, Trabzomda yokuşları iyi çıkıyor. Referansım buna dayanıyor
-
Birkaç veri daha olsa incelemeye sebep olurdu. Bilenler yazabilir :
-
Technical Parthayoutube
Technical Partha Best electric Conversion project I using 12- 60v 2000w Carbon Brush motor & DC to DC controller 60v 2500whttps://www.youtube.com/watch?v=1v9Ipfm0Vis&feature=youtu.be -
Ya motorum sabit, motora göre parça dizicem 72v nominal voltajı var motorun. batarya hakkında bilgim yok öyle bir sorun var. 72v çıkışlı istesem sorun olur mu diye de korkuyorum.
-
Çarpılmamak için düşük voltaj,
"fazla" akım çekmemesi için yüksek voltaj,
mantığı ve bütçe dolayısıyla orta noktada bir seçim yapmak gerekiyor diye düşünüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 18 Aralık 2022; 16:21:16 > -
Uzun süredir foruma giremedim, buradaki etiketlemeleri göremedim kusura bakmayın.
Bunun sıfırdan yapılması oldukça detaylı ve zorlu bir iştir. Koca koca firmalarda bu iş için birçok kişi çalışır ve hepsinin uzmanlık alanı da farklıdır. Mekanik, elektronik, batarya vs. Hatta bazı işleri başka firmalara bırakırlar, elektrikli bisiklet için konuşacak olursak genelde bisikleti yapan firma ile bataryayı yapan firma farklıdır.
Siz motorla ilgili verileri net bir şekilde iletirseniz batarya ve bms konusunda elimden geldiğince açıklama yapmaya çalışırım.
Motorun çalışma voltaj aralığı nedir?
Ortalama deşarj akımı nedir?
Maksimum devamlı deşarj akımı nedir?
Maksimum pik deşarj akımı? (Kalkış anı olabilir, yokuşta olabilir)
Bataryaya ayırabileceğiniz hacim nedir?
Kaç kilometre gitmek istiyorsunuz?
Bataryadan beklentiniz uzun menzil midir, uzun ömür müdür yoksa en ucuzu olsun bana yeter mi dersiniz?
Bunların hepsi birbiri ile bağlantılı sorulardır. Ama bu işler genelde 48-72 volt aralığında yapılır.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X