< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Elektrikli aracını evden şarj edenlere kötü haber: 5 bin kWh limiti geliyor (6. sayfa)
-
-
Şimdi faturaya baktım 200 lira gelmiş. 95 kwat harcamışız. Tabi elektrikli aracımız yok.
-
herkes villadamı yaşıyorda o kadar gülücük ekledin :)
-
Toğğ 😂
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Çok rahat aşılır o limit. Kademeli yapsaydınız ya.
E.A.ları destekliyorsanız dışarıda şarjın neredeyse akaryakıtlı araçlarla aynı fiyata tekabül ettirdiğini biliyorsunuzdur, avantajı kalmıyor. Bu nasıl destek şimdi.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
devleti kim yönetiyor zekâ küpü
Neresi makul, cahil cahil konuşmayın. Senin yoksa başkasının var. Limit aşırı düşük. Tamamen halkı silkme amacıyla yapılmış, bilerek düşük tutulmuş.
Öğren bakalım :
Şu an devlet 60% sübvansiyon uyguluyor faturalara . Yani 100 TLlik faturanın 40 TLsini biz ödüyoruz. 417kw limiti gecilirse sübvansiyon uygulamayacağım diyor, 40TL değil 100 TL odeyeceksin diyor. Yani faturan 40X2,5 olacak 100TL ödeyeceksin diyor. Bu yüzden 2,5 kat
Elektrik faturani eline al orda yaziyor kw ücreti subvansiyon ve harici olarak. Element uydurma %40 diye 😂
Subvanse ucret 1.86 TL vergilerle 2.08 TL
Normal ucret 2.75 TL vergilerle 3.08 TL
Edit.1
Bolgesel farkliliklar olabilir ama indirim ASLA %60 degil
Edit.2
418kw nin sadece 240kwnsine subvanse uygulaniyor gunluk 8kw limit. 418-240 =178kw icin zaten indirimsiz ücret ödüyorsun. Kisaca senin matematik SIFIR
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoSeriouS -- 19 Kasım 2024; 2:12:1 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Çok büyük çakallıklar yapar, araya adam koyarsanız falan zorlaya ittire 5kw sistemi satınalma maliyeti (montaj hariç) 1550 dolara kadar indirilebilir. Normalde bu maliyetlerle almak imkansızdır. Detayları sorana pm'den anlatırım. Ancak, bundan iş kurmayı düşünen unutsun. Yapacağınız çakallıklar toplu yapılamaz. Tek seferlik yapılabilir. O da belki.
Buna proje ve montaj maliyetlerini de ekleyeceksiniz.
Sisteme satamıyorsanız, böyle bir yatırım yapmak anlamsız oluyor. Ürettiğinizi tüketemediğiniz sürece üretmenin anlamı yok. Sisteme satmak için, anlık kw (fatura üstünde yazar. Sözleşme gücü olarak da yazabilir) limitiniz ne ise ona göre sistem kuracaksınız. Anlık kw benim Ankara'daki evimde 3kw. Dolayısı ile saatte 3kw'dan fazla sisteme satış yapamam. Genelde, insanlar minimum garanti ücretini ödemek için bunu düşük tutarlar. Bunu arttırılmasını isteyebilirsiniz. Evinizin elektrik projesi elektrik firmanızın elinde var. Projeniz müsaitse, firmanın altyapısı da müsaitse, sadece garanti ücreti farkını ödeyerek bu miktarı arttırabilirsiniz. Ancak çoğu eski konutta 6kw'yi geçecek altyapı olacağını sanmam. Yenilerde 10kw olabilir.
Eğer sözleşme kw'sını daha da yukarı çekmeye kafaya takarsanız, komple yeni tesisat yapılacak (projeli). Dünya para tutar.
--------------------------
Evinize 5kw güneş panelini doğru şekilde takarsanız, Ankara'da en kötü ay olan Ocak'ta ayda 333kw, en iyi ay olan Temmuzda 840kw aylık elektrik üretirsiniz. Ne kadarını tüketirsiniz, ne kadarını satarsınız hesabını siz yapın.
Şöyle muhteşem bir link de bırakıyorum:
re.jrc.ec.europa.euJRC Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) - European Commissionhttps://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVPBu linkten oturduğunuz yeri işaretleyip, peak PV power değerinizi girerek (5kw sistem kurdu iseniz 5kw), ideal kurulumu yapabilirseniz ne kadar üreteceğinizi görebilirsiniz.
--------------------------------
Evinize çift taraflı sayaç takacaklar. Gündüz satacak, akşam alacaksınız. Ama sonuçta okumayı gene aylık bazda yapacaklar. Ay sonunda ne kadar -'de iseniz o kadar para ödersiniz. Ne kadar +'da iseniz o kadar para ödemesi alırsınız. Alırken 3.8TL, satarken 3.1TL sanırım. Emin değilim.
5kw güneş paneli max 15 metrekare yer kaplar. Onu da ekleyeyim. Teoride daha az da, pratikte böyle.
Montajı kolaydır. Kendinize güveniyorsanız siz bile yaparsınız. Elektrik çekme işini ise uzman bir elektrikçi yapsın. Proje şart. Projeye de uymak zorundasınız. Elektrik elektronik mühendisi ve imza yetkisi olan bir kankiniz varsa, tip bir projeyi modifiye ettirerek kendi binanıza uygun hale getirtir, kendisine imzalatır, bu iş için belirlenmiş olan asgari ücreti kendisine öder, vergiden sonra kendisine kalacak parayı el altından geri alabilirsiniz.
-------------------------------
Fazladan ödeyeceğiniz her TL yatırımın geri dönüş süresini uzatacaktır. O yüzden çok dengeli bir planlama yapmanız lazım. Çoğu konut tipi panel satıcısı/montajcısı da ahlaksızdır. Önce siz öğreneceksiniz ki, yolunmayın. Ben bir başlangıç yaptırttım. Merak ettikleriniz olursa bildiğimi anlatırım. Bilmediğimi sorarım.
Not: Güneş panelci değilim. Yakında anamın yazlığına ve kendi yazlığıma takacağım. Anamın yazlığında toplam 108.000BTU klima var. Hemen bir sistem toplamazsam seneye bu elektrik fiyatları ile mokoko. Madem orada yapıyorum, kendi yazlığımda da üç kuruş beş kuruş kazanayım. Kazanamasam bile, su krizi olursa geleceğe yatırım olur. Denize 30 metre benim ev. Tuzlu suyu çektim mi kullanma suyunu üretirim. Sadece günde 8kw elektrik tüketir. Panel şart.
EE mühendisi kanka var. Panelci kanka var. Bana lazım sıradan bir usta. Üç kişi dalarız. 2 günde bitiririz. Ustaya 2 gün yevmiye 6000TL. O kadar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 19 Kasım 2024; 2:40:9 >
-
Yaşayarak öğreneceksin.. Umulurki haklı olasın. Lakin devletin derdi üzüm yemek değil.. Bekleyip göreceğiz
Yukarıda yazdığım güneş paneli bilgilerine ek olarak burada da memleketin içinde bulunduğu durumu size anlatmak isterim:
Öncelikle Türkiye'de elektrik fiyatları sübvansiyonludur. Avrupa ve çevre bölgelerimize göre en ucuz elektriği kullanan ülkeyiz. Bunun sebebi tabii ki siyasidir. Seçimler bebeğim. Hükümet dağıtıcıları baskıladıkça baskıladı. Karlı olan dağıtıcı yoktur. Çoğu zararda. Onlar da ayrı ahlaksız, o ayrı konu da, sonuçta bir ağlaşma halindeler. Kendilerine zerrece üzülmesem de, haklılar.
Hükümetimiz söz konusu 5000kw yıllık tüketimin üstüne çıkanların nüfusun %3.5'u olduğunu söylemektedir. Teknik olarak doğrudur. Pratikte yalan olabilir. Eğer 5000kw yıllık limit koyup, bunu aştığında (mesela ekim ayında 5000kw'yı doldurdun, Kasım ve Aralık'ı sübvansiyonsuz ödeme) her ay normal tarifeden geçireceklerse doğru söylüyorlar. ANCAK, 5000kw'yı 12 aya bölüp, aylık 416kw derlerse YALAN SÖYLÜYORLAR. Çünkü yazlıklar ve sıcak bölgeler (Adana, Antalya)... Uygulamanın nasıl olacağını kestirmek güç. Hakkaniyetli olan 5000kw'yı doldurduktan sonra normal tarifeye geçmektir. Veya delikanlı gibi çıkıp "aylık 416kw'dan sonra geçireceğiz" desinler. Aksi durum "1kg çiğköfte alana %50 bedava!" reklamına döner. 1kg çiğköfte parasına 1.5kg çiğköfte vermek nedir arkadaşlar? %33 indirimdir. 5000kw üstü bla bla diyen hükümetimizden, geçmiş dümenlerinden hareketle beklentim nedir? Tabii ki çiğköfteci gibi davranmasıdır. Belediye çıkması ve esnaf kafalı sonuçta. Muhtemelen 12 aya bölecek. Aylık 466kw diyecek. Bu da sıcak bölgelerdeki insanların 3 ay ağzına edecek. Tahminim bu yönde. Yanılıyor olabilirim.
-----------------------
Gelelim bunun güneş paneli ayağına... Türkiye'de güneş paneli ithalatına hayvanca ek vergi çaktılar. Yetmedi, hücre ithalatına da çaktılar. Amaçları yerli hücre üretmek. Nedir bu hücre, nedir bu panel? Hücreler 20cmx20cm kare, incecik, elektrik üreten hödölerdir. Bunları seri ve pararlel bağlarsın. Üstüne altına koruyucu bir tabaka koyarsın. Etrafına aluminyum çerçeve yaparsın. Bu da paneldir. Türkiye'de bir sürü panel üreticisi vardır. Hücre alırlar. Panele çevirirler. Hücre üreticisi ise sözüm ona yeni oluşuyor. Tahmin edin kimlerden? Evet, maskeli beşlerden. Enteresandır, bu firma hayvanca hücre alımı yapıyor Çin'den. Geçici olduğunu umuyorum. Nasıl oluyor da hayvanca hücre ithal ederken, hücre ürettiği için teşvik alıyor, işin o sihirbazlığını bilmiyorum. Ama alıyor beyler. Hücre üretimi için yatırım ise gerçekten yapılıyor. Hücrenin hammaddesi de silisyum falan. Onun hammadesi de kum. Dünyanın çeşitli yerlerindeki bazı kumlardan üretiliyor. Bizim yerli ve milli hücre üretimi için başlangıçta yapılacak olan hazır hammadde ithal edip ondan hücre üretmek olacak.
Sübvansiyona limit koymak binlerce müşteri yaratacak. Türkiye çapında panel fiyatlarının artması da muhtemel. Zira piyasayı "regüle" ettiler. Fabrikaya müşteri yaratıyorlar ve ilk müşteriler kim olacak? Bu yatırımı yapmaya gücü olanlar, yani %3.5'luk kesim. O yüzden maskeli beşleri beslemek istemiyorsanız bir an önce yatırımınızı yapın.
Ancak yatırımı yaptınız rahat mısınız? Hayır. Zaman içinde elektrik arzında bir dengesizlik oluşursa, kimse size alım garantisi vermedi, fiyat garantisi vermedi, alım fiyatını düşürüverirler. Dolayısı ile satarak alacağınız parayı garantide görmeyin. Aylık toplamda 0 olmayı hedefleyin. Fazlası risktir. Gelecekte gerekirse sayaçları da değiştirirler, "gündüz ucuz gece pahalı" da diyebilirler. O zamana da dua edin batarya fiyatları iyice düşmüş olsun. Gündüz ürettiğinizi kullanır ve depolar, gece depoladığınızı kullanır, kalan olursa satarsınız. Devletin ipiyle kuyuya inilmez. Bunu hiçbir zaman unutmayın.
----------------------
Nasıl dümen ama... Mesele sadece sübvansiyonun kısmen kalkması değil. Fabrikaya müşteri yaratmak. Buna da karşı değilim bu arada. Maskeli beşlerin bunu yapıyor olması kanıma dokunuyor. Bir de, rica ederim, ithal ettiğiniz hücrelerden sübvansiyon almayı bırakın lan. Vatandaşı soymanın da bir limiti olsun aga.
-
Sen koskoca bakana yalancı mı diyorsun????
https://x.com/_cevdetyilmaz/status/1734207973965099419
No. Herkes lüküs toplu konutta da yaşamıyor. Ankara'da eski ve medeni bölgelerde apartmanlar zemin + 3 ve 4 katlıdır. Kabaca 280 metrekare çatı vardır. Bunun yarısı doğru cepheye bakıyordur. 140 metrekare kalır. 10 daireli bir apartmanda 14 metrekare panel döşenebilir çatı rahat rahat düşer sana. 5kw sistem kurmaya ittir kaktır yeter. Apartmandan izin alınır. Yapılır.
Şu anda yaşadığım apartman zemin + 3 katlı. 5 daire var. Çok rahatlıkla diğer sakinlerden izin alabilir ve çatıya 15m2 panel döşerim. Çatı arasına invertörü koyup trifaze kablo ile sayaca indiririm. 5kw sistem kurmama fazlasıyla yeter. Kalan her daire için de 5kw sistem kurmaya çatıda yer kalır.
-------------------
Göd kadar yere dıgılıp, 18 kat üst üste yaşayın diye ben demedim. Türkiye'nin yarıdan fazlası 3-4 katlı evlerde yaşıyor. Hemen hepsinde çatıyı eşit bölüşüp, her daireye makul bir sistem kurabilirsin. 5kw sistem Ankara'da Ocak ayında 333kw elektrik üretir. Temmuz ayında 840kw elektrik üretir. Yılda toplam 7300kw elektrik üretir. Ortalama ayda 608kw.
-
Normal ev kullanımında aylık 400 kWh 4 kişilik bir aile için gayet makul. Bunun iktidar ya da muhalefet taraftarı olmakla bir ilgisi yok.
Adana'da klima açmak zorunda olanlar için fiyatlandırma politikası belirlenmez. Elektrikli aracı olanlar için evde şarj hâlâ istasyonda şarj etmekten dsha ucuz olacak zaten. Bunun dışında kalanlar alternatif yollara başvuracak.
italyadan gelen arabalardan mı bahsediyorsun?
-
ah be abicim. ben ne chpliyim ne de mhpliyim. ben ekmek partisindenim. ülkenin içinden geçtiniz hala gelmiş burada bıdı bıdı yapıyorsun utanmadan. maaşlı trolsün sanırım. yazık sana.
-
Ekmek partisiymiş
Şu cümleyi bu forumda kurabilecek en son kişi bile değilsin sen
Ülkenin yerli otomobilini alanlara batık koyun montaj yazıp konusunu açmaya gelince son sürat sıvışan adamlar ekmek partisi edebiyatı yapıyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi en1gma -- 19 Kasım 2024; 8:33:37 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
sen hala buralarda mısın? atmadılar mı seni forumdan daha. hala trollük peşindesin. kaç para veriyorlar sana söyle de bilelim. yazı orada. git istediğin yere şikayet et. bir yere kadar yolun var.
-
Gördüğünüz üzere Ekmek partisi 5 dakikada kapatıldı,
nasyonel sosyalist burjuvazi partisi açıldı:)))))
Hayır söylediklerinin konusunu açacak cesaretin yok bari kendini düzgün tanıt millete
Bak sonra böyle ifşa olur, ağlamaya başlarsın
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi en1gma -- 19 Kasım 2024; 8:48:15 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X