Şimdi Ara

Elektrikli araçların uzun yolda balon olduğunu anlatan en iyi video (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
3
Favori
4.070
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Elektrikli araçlar şu anda evin 2. arabası olabilir en fazla. Mesela istanbuldan bodruma aynı anda çok değil 1000 elektrikli aracın yola çıktığını düşünün. Sizce bu araçlar bodruma varabilir mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

cevabı buydu...

alt yapın ve hayatın hazır ise elektrikli araçlar üzümlü kek... yanına çay...

• Elektrikli arabaları evin 2. arabası olarak kullanma fikrini bende insanlara öneriyorum, ve genelde yeni araba alacaklara bunun böyle olması gerektiğini düzgünce izah ediyorum.

İçten yanmalıları bende çok seviyorum, yeri gelir çiğ benzin kokusu, yeri gelir cold startı bunlar benim gibi araba tutkunları için güzel şeyler. Ama elektrikli araçların uzun yolda veya genel anlamda balon olduğunu düşünmüyorum.

Vergi durumlarımız yüzünden zaten hacimli, güçlü motorlara sahip arabaları sürmek bir çok insan için hayal. Bu tipte arabaları sürebilecek insanlar zaten 2. 3. arabalara sahip olabilecek durumdalar.

Çorlu-Ankara Megane E-Tech ile yolculuk yaptık, geçenlerde de araç sahibi arkadaşımla otururken 1000 km lik bir karadeniz veya doğu turunun ne sürelere varacağının hesabını yaptık.

Şu an kendisi şehir içinde (10 dolumun en az 8'ini hızlı şarjdan yapan biri olarak) tüplü bir araçla aynı paraları ödüyor. Bunun yanında Muazzam bir sessizlik, 220bg gibi pedala bastığı anda alabildiği bir güç ve görece olarak konforlu bir yolculuk içerisinde seyahat ediyor. Soğuk havalarda menzil düşmesi ıvır zıvırdan ziyade kontağa tıkladığı anda sıcacık havanın üflenmesi, yada buz gibi klimanın üflemesi de konfor.

Bakın dışarıda 9₺ / kw ücret öderken bile tüplü bir araçla kafa kafaya yakıyor, evinde 2-2.5 ₺ / kw şeklinde şarj etse rakibi kalmayacak, keza bakım falan derdi yok. E arabaya bırak 10 sene binmeyi maksimum 2 senede bir araba değişen bir insan pil ömrü - değişimi gibi bir şeyi de kafasına takmıyor.

Biz %20-%80 arası hızlı şarjın otoyol kullanımında daha mantıklı olduğuna kanaat getirdik, %80-%100 arası pil şarjındaki yavaşlığı istasyon başında beklemenin %20-%80 arası hızlı şarjda telafi edildiğini düşündük, bu söylediğim %20-%80 arası şarjda maksimum 30 dakika. Bir tuvalete gir, çayını al sigaranı yak zaten dolmuş oluyor.

Yıllarca "dizel abi yeaa tork moruk", diyenlerin benzinli-lpg li araçlarla kapışmalarını dinledik şimdi uğraşacak yeni bir şey çıktı herkes bunun kötülüğüne kafa yoruyor. Hoş sana bunları niye anlatıyorum ki sen kendi kullandığın yakıtın litre fiyatı yüksek diye diğer akaryakıtlara niye zam gelmiyor diye konu açan birisin :) Elektrikli arabanın balon olduğunu sen değilde ben mi söyleyecektim.

• Doğuda düzgün sarj ağı yok, böyle sorun olmasi gayet normal. Ülkenin gelişmiş şehirlerinde bu sorun yok. Togg alip memleketine gideceğini sanan anadolu irfanlari, aşiret paket passata geçer.

• Stones kullanıcısına yanıt

Trafikte dur kalkta menzil artıyor.

• Mr.Rich M kullanıcısına yanıt

Ben sana şu an geçerli olan bir durumu videosuyla gerçek verileriyle anlatarak balon olduğunu anlattım.Konu altındaki cevaplara bakacak olursak da çoğu kişi anlamış.Sen anlamakta sıkıntı çekiyorsan ben ne yapayım?%20-%80 en fazla 30 dakika sürüyormuş.O doldurduğun şarjda 200 değil 100-150 km gider.Ben şu an balon olduğu durumdan bahsediyorum.Bunun sürekli olacağını böyle gideceğini söylemedim.Bir 10-15 yıl sonra nasıl olur bilemem ama şu durumda bu araçlarla uzun yola gidilmez.İdrak sorunun varsa boşuna ırgalanmana gerek yok.Herkes herşeyi gayet iyi anlıyor.İki sene de araba değiştiren pil ömrünü kafaya takmayan parası bol olan adamdan bize ne ?Herkesin parası bol mu?Bu kadar sığ bir anlayış olamaz gerçekten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ykaya1983 -- 31 Ekim 2023; 12:15:56 >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

İşte herkesin sizin arkadaşınız gibi 4000000 tl ye mersedes,iki katlı müstakil ev,iş yerinde güneş enerjisi ile şarj edecek imkanı yok.Anlayamadığınız taraf bu.Herkesin arkadaşınız gibi parası cebinde bol değil.Bu nasıl kıyas ben anlamış değilim gerçekten.

• Şarj kavgası kaçınılmaz

Elektrikli araç sayısı artmaya başladıkça bizim yıllar öncesinden işaret ettiğimiz sorunlar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Tesla, Porsche, Mercedes, BMW, Skoda, VW, Subaru, FIAT, Renault, Ford derken yollarda elektrikli araç sayısı giderek artıyor.

Üstelik henüz Togg tam kapasiteye geçip yılda 175 bin araç üretmeye başlamadı. Bir de onlar akın akın gelince seyreyle sen gümbürtüyü.

Gümbürtü dediğim şarj istasyonu meselesi.

Şimdiden şarj istasyonu kurmayı akıl eden sitelerde bile “Sen şarj edeceksin ben şarj edeceğim” kavgası başlamış, şarj istasyonu kurmak isteyen site ve apartmanlarda ise “Kimde elektrikli araç varsa parasını o versin” tantanası var.

Bununla ilgili yasal bir alt yapı olmadığı için de sorun daha epey kavgaya neden olacak gibi duruyor.

Ama turbun büyüğü ise heybede.

Araç sayısı arttıkça hızlı şarj ihtiyacı da artacak.

Hızlı şarj kullanmak isteyen araçların sayısı arttıkça ne binaların, ne de kentlerin alt yapısı yetecek.

Hızlı şarjın yüksek güç talebine, hiçbir alt yapı yetmez.

Tek çözüm, bu tip şarj istasyonlarının olduğu yerlerin altına ya da yanına bir “batarya” sistemi kurmak.

Yani şebeke elektriği bu bataryaları yavaş yavaş şarj edecek, bataryalar ise kendilerine bağlanan araçları hızlı şarj edecek.

Bunların her birinin maliyeti ise gücüne ve kapasitesine göre en az 100 bin dolar.

Ev müstakil ise sorun yok. Bağla gece, sabaha kadar ağır ağır şarj olsun.

Yok eğer apartman ise, site ise yandın.

Hele bir de sitedeki 100 otomobil aynı anda bağlanırsa, ne şebeke kalır, ne alt yapı, ne trafo.

Merak ediyorum, acaba pek yakınımızdaki bu soruna kafa yoran belediye ya da bakanlık var mı?

Uzun yolda, mola yerlerine şarj istasyonu kurmak kolay.

Şehirlerde ne yapmayı planlıyorsunuz, ya da bir planınız var mı?

Fatih ALTAYLI 31-10-2023 Yazısı

• ykaya1983 Y kullanıcısına yanıt

Yoo gayet iyi anlıyorum. Sırf cevap vermiş olmak için klavyeye sarılmayıp yazdıklarımı özümseseydiniz, kimlere uygun olmadığını yazdığımı da görecektiniz. Herkes villada oturmuyor doğru ama herkes de uzun yola çıkmıyor, herkes de sokak arası apartmanda oturmuyor ve herkes de İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde yaşamıyor.

Yani sizin doğrunuz aynı zamanda herkesin doğrusu değil.

Hem size uygun değilse almazsınız, olur biter. Kimse kimseyi elektrikli otomobil almaya zorlamıyor.

Ama 2035'den ya da 2040'dan sonra herkesi elektrikli otomobil almaya zorlayacaklar diyorsanız, o zamana daha çok var, o zamana kadar kim öle kim kala...

• Ben elektrikli araç ekstra masraf demektir demiştim. 1 saat şarj olmasını beklerken tesbih çekmeyeceksiniz. O bir saati geçirebilmek için illa birşeyler yiyip içeceksiniz. demiştim. Halbuki akaryakıtlı arabanızı 2-3 dakikada doldururken sadece yakıt masrafı ödeyerek, başka şeylere para harcamadan o yerden ayrılabiliyorsunuz demiştim.

Ben bunları dedim. Bazıları beni linç etti. Neymiş. Teknolojiye karşıymışım. Hayır. Karşı değilim. Sadece henüz tam olarak oturmadı. Tez canlı olanlar için erken daha. Mesela ben uzun yolda eğleşerek giderim. Daha 3 gün önce, cumartesi günü dizel arabam ile İstanbul-konya yaptım. Tam 15 saat sürdü. Dura dura gitmeyi severim. Elektrikli araba da bana bu konuda bahane olur. Ama o kadar param yok.Elektrikli araçların uzun yolda balon olduğunu anlatan en iyi video  Şimdilik karbon yakıtla devam. İnşallah bir gün elektrikli arabam olur.

• Elektrikli araçların uzun yolda balon olduğunu anlatan en iyi video  Sen bana videolarla gerçek verileriyle! anlat, ben sana bizzat sürdüğüm ve tecrübe ettiğim şeyleri anlatayım sence hangimizin ki gerçek Elektrikli araçların uzun yolda balon olduğunu anlatan en iyi video . %100 şarjın WLTP si 450 km olan aracın, %60 lık şarjla 100-150 km gideceğini neye dayanarak söyledin şaşırdım doğrusu temel 4 işlemle bile %1 lik şarjın 4.5 km ye tekabül ettiğini hesap edebiliyor olman gerekirdi.

Ha sen şimdi buna da inanmazsın bide gerçek verileri çok seviyormuşsun al sana aracın ekranındaki görüntüler:

Elektrikli araçların uzun yolda balon olduğunu anlatan en iyi video

Bunlar sana aracın %lik şarjla kaç km gideceğinin göstergesi olsun

--------

Bak bakalım %17 -> %81 kaç dakika sürmüş 41 dakika ben sana ne demişim %20 -> %80 30 dakika hadi olsun 35 dakika, bunlar öyle sağ sol lob ile uydurulmuş bilgiler değil ha bak sana gerçek dünya verileriyle cevap veriyorum.

%35 şarj 117km menzil %80 e şarj olma süresi araç bilgisayarı 34 dakika gösteriyor.

Uzun lafın kısası %20->%80 arası şarj 100-150 km menzil verir gibi sallamasyon bilgilere gerek yok.

Parası bol, yaşam tarzıyla alakalı cevabı da sana @Torlak Kemal adlı arkadaşımız vermiş.

Alıntı

metni:
    Yoo gayet iyi anlıyorum. Sırf cevap vermiş olmak için klavyeye sarılmayıp yazdıklarımı özümseseydiniz, kimlere uygun olmadığını yazdığımı da görecektiniz. Herkes villada oturmuyor doğru ama herkes de uzun yola çıkmıyor, herkes de sokak arası apartmanda oturmuyor ve herkes de İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde yaşamıyor.

---

Laf atmak için söylemiyorum da hayatında elektrikli araba kullandın mı ? Konforunu, şarj etmesini ıvır zıvırını deneyimledin mi ? Deneyimlemeyip böyle izlediğin videolardan muhalefet oluyorsan vay haline Elektrikli araçların uzun yolda balon olduğunu anlatan en iyi video 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Rich -- 31 Ekim 2023; 14:38:37 >

• vavien1 V kullanıcısına yanıt

Elektrikli araçlarla ilgili temel sorun bu işte,şarj istasyonları yaygın hale geldikçe de bu da çözülecek

• Mr.Rich M kullanıcısına yanıt

Ekran görüntüleriyle menzil hesap edeceksek benim araç depo dolduğunda 1400 km menzil gösteriyor.84 km hızla utanmasan inip arabayı arkadan itecek gibi araba sürersen menzili dilediğin gibi artırabilirsin.Önemli olan uzun yolda konforlu bir şekilde,insan gibi,saatlerce sürmeyecek şekilde araba kullanabilmek.Ver o elektrikli aracını ben uzun yolda sürülmesi gerektiği gibi kullanayım onun numarasını iki dakikada ortaya dökerim.Adam burda kendi aracının videosunu çekmiş ve ne yaktığını açık açık anlatmış.200 küsür km de bir şarja giriyor ve tam dolum 1 saat şarj işlemi sürüyor.Daha neyi anlatsın?Sana mı soracağız elektrikli aracın ne yaktığını ne kadar sürede şarj olacağını?Kendi fotoğraflarında bile %100 dolum 64 dakika şarj süresi gösteriyor.Ne laftan anlamaz adamsın sen?Elektrikli araçla ilgili onlarca menzil ve şarj süresi içeren video var.Aç izle hepsi benzer seyleri söylüyor.O kadar test videosu varken sana mı inanacağız.Neyse senin elektrikli oyuncağın en iyi şarj süresi ve menzili sağlıyordur.Laf söylemeyelim güle güle kullan.

• ykaya1983 Y kullanıcısına yanıt

Dostum üzgünüm ama çok fevri ve bilinçsizce yazıp çiziyorsun.

İlk mesajımda araç sahibinin arkadaşım olduğunu söylemiştim. Kullanıcı tercihleri kısmında da aracımın corolla olduğu gözüküyor. Dolayısıyla benim burda elektrikli araçları babam üretmiş gibi sahiplenmemi gerektirecek bir durum yok. 84 km hız dediğin şehir içi 82 hız sınırı olan bir yol, otoban sanman komik doğrusu, hoş onuda yüzdeyle kaç km yol gittiğini hesap edebilmen için paylaşmıştım ama sen yine başka şeylere takılmışsın. Şehirler arası yolda 90-120 arası adaptif cruise ile canımız sıkıldıkça da otobandaki şu muazzam içten yanmalı beygir makinesi araçlarımızla 165 km/h (limitör) e kadar oynaya oynaya geldik.

565 km'yi 2 mola ile 680 tl ye geldik. Kimsenin burda dizel 1.5 reno motor gibi uzun yolda 1000km iddiası yok, şehir içi konforu, sessizliği, bakım gerektirmemesi, ayağının altındaki gücü dilediğince kullanabilmen gibi güzellemeler var. Elektrikli araç almayı düşünen insanlarda bunları bir teraziye koyar ne taraf ağır basarsa tercihini o yönde kullanır.

Uzun yolda gerektiği gibi kullanmak nasıl oluyor ? Tabela 120 bizde 120 gidiyoruz senin ultra uzun menzilli arabanı gerektiği gibi nasıl kullanıyorsun tapa gaz 200 giderek mi ? O durumda ne yakıyor ?

Adam kendi aracının videosunu çekmiş verileri yayınlamış diyorsun bende sana kendi verilerimi sunuyorum görende internetten aldım fotoları zannedicek Elektrikli araçların uzun yolda balon olduğunu anlatan en iyi video 

%100 e 64 dk gösteriyor onu diyorum ya %80 şarja kadar 40 dakika boşuna 64 dakika beklemeye gerek yok, %80 olunca sök basa basa git bi sonraki istasyonda %80 e hızlıca geri fulle böyle yapınca daha mantıklı oluyor ama ne anlican.

Önemli olan konforlu ve uzun saatler sürmesin demişsin 15:55 de bayiden çıkış yaptık 22:47 de başkente giriş yaptık.

Yol 565 km, harita 5 saat 45 dakika gösteriyor (konum alınca) biz kaç saate geldik 6 saat 50 dk bu sürede yemeğimizi yedik çayımızı içtik işte daha ne. Görende 6 saatlik yolu 12 saatte gelmişiz sanacak dramaya bak.

İşine gelmiyorsa almazsın olur biter, elektrikli araba kullandın mı diyorum adam bana başka birinin videosunu izlemiş onu söylüyor.

• perfectstrangers P kullanıcısına yanıt

Hocam ciddi olarak soruyorsanız bazı cevapları var araştırdığım kadarıyla:

1. Telefonlarda pouch tipi araçlarda (genelde) rulo tipi batarya var. Pouch tipi "dendrite" oluşumu sebebiyle daha başarısız bir tasarım.

2. Telefonda günde 1 cycle yapılıyor. Araçlarda birkaç günde bir hatta şehiriçi kullanımda ayda 1-2 kez yapılıyor. Yani doldur boşalt adedi daha az .

3. Araçlarda batarya yönetim sistemi bataryanın sağlığına göre bireysel olarak bataryalara ayrı şarjlar ve yükleme yapabiliyor hatta performansı bozulan batarya olursa devre dışı bırakabiliyor. Araçta bazı bataryalar bozulsa ve devre dışı bırakılsa bile toplam kapasite çok etkilenmiyor.

Bu arada Tesla özelinde konuşayım kullanılan bataryalar ve 2024'de beklenen yeni bataryalar hep görece en gelişmiş teknolojileri içeriyor. (yukarıda bahsettiklerim Sandy Munro gibi önce gelen mühendislik firmalarının videolarından öğrendiklerim) Telefonlarda bu batarya kimyaşalları ve teknolojileri biraz daha geriden geliyor. Sürücü devreler ve şarj teknolojileri de öyle.

• ilkerk88 kullanıcısına yanıt

Çin'de NIO var bunu yapan. Hatta batarya değişim otomatları var. Bakalım batacaklar mı çıkacaklar mı?

Elon Musk eski bir videosunda zamanında bunu değerlendirdiğini ama mantıklı gelmediğini söyledi. Detay vermedi ...

• Yılda kaç kere Gaziantepe gidiyorsun?

• Çok tartışmaya gerek yok bence...!

Çünkü Elektrikli otomobiller daha yolun başında ve emekleme devresinde dünyada.Ülkemizde ise bir kaç senedir elektrikli otomobiller satılmaya başladı ve daha tam anlamıyla piyasaya oturması yılları alacaktır.

Şu an elektrikli otomobillerin en büyük sorunları menzillerin yetersiz oluşu ve bataryaların ne kadar süre kullanılabileceğinin tam olarak belirsizlikler içermesi.

Yapılan kimi araştırmalar EV bataryalarının değişim gerekmeden 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösterse de, pek çok otomobil üreticisi bataryanın öngörülen ömrü doğrultusunda 8 ila 10 yıl garanti sunuyor. Bir Li-Ion batarya, ortalama olarak 500 ila 1000 kez şarj edilebilme özelliğine sahip olup, ömrü boyunca 100-160 bin kilometre arası menzil katedebiliyor.Tabiki bu veriler standartları içeriyor.Soğuk iklimlerde ve zorlu arazi vs. yerlerde sıkılıkla kullanılırsa vede kişiden kişiye kullanım reflekleslerinide katarak ortalama batarya ömrünün 6 yıl olabileceği söyleniyor.6 yada 10 yıl sonra ne kadar yeni batarya için para ödemek gerekir bilinmiyor.Ülkemizde 1 kaç senelik elektrikli otomobil kullanıcıları var ve zaman içerisinde bataryalar ömrünü tamamlamaya başladığında bakalım ne tür sorunlar olabilecek şimdiden bilemeyiz.Bekleyip göreceğiz.

Şu an ülkemizde ki akaryakıt fiyatlarının sürekli artması ister istemez EV türü otomobilleri cazip hale getiriyor.Ama yeterince ülkemizde dolum sistemleri yok ve fiyatlar ekonomik değil.Evden doldurmak istediğinizde ekonomik gözükse bile saatlerce bataryanın dolmasını beklemek helede apartman ortamında çok zor günümüz koşullarında.

Yakın gelecekte ne kadar talep artarsa o kadar arzda artacak.Çünkü daha fazla elektrik kullanımı artacak ve tüm elektrik üretimini ülkemiz karşılayamayacağı için buda elektrik fiyatlarını çok yükselteceği için cazibesini kaybedebilecek diye düşünüyorum.

• Videoya falan gerek yokki. Uzun yola çıkın son model elektrikli arabalar 110'u geçmiyor, yoksa pili biter😀

Bu şarj süresi asil olağanüstu durumlarda çok sorun yaratir. Duşunsenize sel, deprem vb olmuş 10 gün şarj sirasi beklersin saglam bir tane şarj cihazi bulursan. Icten yanmali motorda ise bidonla bile işini halledersin.

• Evinde garajında şarj etme imkanı olanlar; bir de 3 zamanlı tarifenin, indirimli gece tarifesini kullanırsa neredeyse bedavaya geliyor şarj işi..Zaten şarj gece olur. Sanırım bu yolla şarjda batarya da çok uzun gidiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C.McRae -- 2 Kasım 2023; 0:47:34 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.