Şimdi Ara

Elektronik el freni

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
56
Cevap
0
Favori
30.098
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • slm arkadaşlar otomobillerde yeni bir sistem olan elektronik frenin araç elektrik almadığı(akü bittiği vs) ve teknik durumlarda bosaldıgını duydum dogru mu bu dudurm
    teşekkürler...

• Yapay Zekanın Yanıtı

Elektronik El Freni: Ayrıntılı Bir Kılavuz

Elektronik el freni (EPF), geleneksel manuel el freninin yerini alan modern bir otomotiv özelliğidir. EPF'ler, park halindeyken veya yokuşlarda aracın güvenli bir şekilde sabitlenmesini sağlar.

Elektronik El Frenini Sonradan Takma

Bazı durumlarda, EPF'siz üretilen araçlara sonradan EPF takılması mümkündür. Bu işlem, aracın marka ve modeline bağlı olarak değişebilir. Yetkili bir tamirciye danışarak aracınız için uygun seçenekleri öğrenebilirsiniz.

Elektronik El Frenini Çalıştırma

EPF genellikle orta konsolda bulunan bir düğme veya kol ile çalıştırılır. Fren pedalına basmadan düğmeye basarak veya kolu çekerek EPF'yi etkinleştirebilirsiniz. EPF etkinleştirildiğinde, el freni simgesi gösterge panelinde yanar.

Elektronik El Frenini Bırakma

EPF'yi bırakmak için, fren pedalına basın ve düğmeye tekrar basın veya kolu itin. EPF bırakıldığında, el freni simgesi gösterge panelinde söner.

Elektronik El Freninin Akü Biterse Çalışması

Akü boşaldığında EPF devre dışı kalabilir. Bu durumda, aracı nötre alarak ve el freni düğmesini çekerek aracı manuel olarak park etmeniz gerekir.

EPF Arızaları

EPF'ler genellikle güvenilirdir, ancak diğer mekanik parçalar gibi arızalar yaşayabilirler. EPF'nizle ilgili sorun yaşarsanız, derhal bir oto tamircisine başvurun.

Önemli Hususlar

• Elektronik el freninin doğru şekilde çalıştığından emin olmak için düzenli bakım yaptırın.
    • EPF etkinleştirilmişken asla aracı sürmeyin.
    • Akü zayıfsa veya bitmek üzereyse, EPF'nin çalışmayabileceğini unutmayın.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • quote:

Orijinalden alıntı: CitylineR44

slm arkadaşlar otomobillerde yeni bir sistem olan elektronik frenin araç elektrik almadığı(akü bittiği vs) ve teknik durumlarda bosaldıgını duydum dogru mu bu dudurm
    teşekkürler...

hocam elektirikli el freni sadece o kol yok ve kendisi indirip kaldırıyor bu özelliği 3008 ve 508 de kullandım gerçekten çok güzel koltuğun altında bir bölüm var ve eğer akü boşalırsa el freni çekik kalıyor boşa alma olayı yok çekik kalıyor böyle bir durumda buradan anahtar vasıtasıyla el frenini indirebiliyorsunuz
  • ben de araya bir soru şıkıştıyorum??? bu donanım hareket halinde de devreye sokulabilir mi?? sonuçta bir tuş, belli km'nin üstünde yanlışlıkla devreye sokulması facia yaratır.
  • Benim i30 da var aracı aldıktan sonra alıştım
  • quote:

Orijinalden alıntı: UqUR48

Benim i30 da var aracı aldıktan sonra alıştım
    Elektronik el freniyle ilgili sorunu manuel el freni olan arabaları satan müşteri temsilcileri dile getiriyor. Adam araba satmak için her yolu deniyor, anlayış göstermek lazım :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: neilblack

ben de araya bir soru şıkıştıyorum??? bu donanım hareket halinde de devreye sokulabilir mi?? sonuçta bir tuş, belli km'nin üstünde yanlışlıkla devreye sokulması facia yaratır.

Bu tabi ki düşünülmüş bir şey.

Kendi aracım için örnek vereyim,

Eliniz tuşa bastığı an hiçbir şey olmaz. Basılı tutarsanız acil durum freni diye bir sistemi devreye sokuyor. Sanırım kontrollü bir şekilde sert fren yapıyor.

Akü tamamen bitse tabi elektromekanik park freni devreden çıkmaz. Başıma geldi aküm tamamen bitti.

Zaten dikkat edin, bu sistem genelde -en azından VW'de- elektromekanik diye geçer.

Yani el freni bildiğiniz el freni, mekanik sistem. Sadece kol ile indirme-kaldırma yerini elektronik bir sisteme bırakmış. O yüzden akü bitse dahi araç milim oynamaz.

İçiniz rahat olsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: deserthawk

quote:

ben de araya bir soru şıkıştıyorum??? bu donanım hareket halinde de devreye sokulabilir mi?? sonuçta bir tuş, belli km'nin üstünde yanlışlıkla devreye sokulması facia yaratır.

Eliniz tuşa bastığı an hiçbir şey olmaz. Basılı tutarsanız acil durum freni diye bir sistemi devreye sokuyor. Sanırım kontrollü bir şekilde sert fren yapıyor.

Akü tamamen bitse tabi elektromekanik park freni devreden çıkmaz. Başıma geldi aküm tamamen bitti.

Zaten dikkat edin, bu sistem genelde -en azından VW'de- elektromekanik diye geçer.

Yani el freni bildiğiniz el freni, mekanik sistem. Sadece kol ile indirme-kaldırma yerini elektronik bir sisteme bırakmış. O yüzden akü bitse dahi araç milim oynamaz.

İçiniz rahat olsun.

Benim için sıkıntı değil daha arabam yok gelecek yıl bu zamanlar alacağım :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Elektronik el freni
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sahinturk00

quote:

Orijinalden alıntı: deserthawk

quote:

İçiniz rahat olsun.

Benim için sıkıntı değil daha arabam yok gelecek yıl bu zamanlar alacağım :)

Alıntıları Göster
    -psa grubundaki elektronik el freni gayet başarılı kontak kapandığı anda birak çekiyor el frenini .Ancak geçen abimin captivasını kullandım elektronik el freni ama mutlaka elfreni tuşuna basman lazım yoksa kesinlikle çekmiyor el frenini.
    -Yüksek hızda giderken elektronik el frenini çekince ise acil fren devreye giriyor defalarca denedim.
    -Akü Bitince el freni boşalması gibi birşey söz konusu değil elektronik el freni sadece indir kaldır yapıyor başka bir numarası yok.
    -Genel olarak bakıldığında ise elektronik el freni başarılı bir opsiyon ancak önden çekerli bir araçta düşük hızlardaki keskin virajlarda malum bazen el freniyle dönmek gerekiyor,bu nedenle bazen dezavantaj olabiliyor...

• quote:

Orijinalden alıntı: desoto

-psa grubundaki elektronik el freni gayet başarılı kontak kapandığı anda birak çekiyor el frenini .Ancak geçen abimin captivasını kullandım elektronik el freni ama mutlaka elfreni tuşuna basman lazım yoksa kesinlikle çekmiyor el frenini.
    -Yüksek hızda giderken elektronik el frenini çekince ise acil fren devreye giriyor defalarca denedim.
    -Akü Bitince el freni boşalması gibi birşey söz konusu değil elektronik el freni sadece indir kaldır yapıyor başka bir numarası yok.
    -Genel olarak bakıldığında ise elektronik el freni başarılı bir opsiyon ancak önden çekerli bir araçta düşük hızlardaki keskin virajlarda malum bazen el freniyle dönmek gerekiyor,bu nedenle bazen dezavantaj olabiliyor...

Alıntıları Göster
    Bir de şöyle bir olay var ben yaşadım.

Akü kutup başı oksitlendiği için araç zor çalışıyordu. Ben temizlemek için uğraşırken kablo koptu yani aküyle kablo arasında kaynaklı bir yer vardı sanırım ordan gitti kablo. Yaklaşık 200 metre ilerde tamirci vardı. Kabloyu değdirdim motor çalıştı yolda bumper gibi bir yerden geçerken kablo kurtuldu aküden ve artık her şey elektronik olduğundan motor durdu. Westinghouse frenler motor kapalıyken çalışmadığından fren işe yaramadı el freniyle durabildik. Elektronik park frenine bir antipatim var ondan beri.

• quote:

Kendi aracım için konuşursam(passat) 10-20 km civarı hızlarda tuşa basarsanız 2 saniye direk el frenini çekiyor.Mevzuya giden şahinciler gibi(ankaralılar bilir) arabanın arka pısık bir şekilde duruyor.50km ile giderken basıncada önce araç sert bir fren yapıyor sonra devre dışı kalıyor.Hafif dönüşlerde yan felanda vermiyor araç tuşa basınca.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dgnakgnl

quote:

Kendi aracım için konuşursam(passat) 10-20 km civarı hızlarda tuşa basarsanız 2 saniye direk el frenini çekiyor.Mevzuya giden şahinciler gibi(ankaralılar bilir) arabanın arka pısık bir şekilde duruyor.50km ile giderken basıncada önce araç sert bir fren yapıyor sonra devre dışı kalıyor.Hafif dönüşlerde yan felanda vermiyor araç tuşa basınca.

Alıntıları Göster
    El freni araçtaki son kurtarıcıdır. Bunun sadece park freni olarak algılanması ve elektronikleştirilmesine karşıyım.

Elektronik el freni

• quote:

Orijinalden alıntı: BebeBiskuvisi

El freni araçtaki son kurtarıcıdır. Bunun sadece park freni olarak algılanması ve elektronikleştirilmesine karşıyım.

Elektronik el freni

Alıntıları Göster
    o CIRT sesi duyulmalı

• quote:

Orijinalden alıntı: mr.big

o CIRT sesi duyulmalı

aynen
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: mr.big

o CIRT sesi duyulmalı

aynen

Alıntıları Göster
    psa grubundaki gibi kontak kapanınca otomatik çekilen frenler soğuk bölgelerde yaşayanlara sabahları sıkıntı yaratabilir.

soğuktan donan frenden dolayı...

bu nedenle daha önce kullanmış ve tecrübe etmiş biri olarak, kışın otomatik çekilen freni manuel olarak boşa almanızı tavsiye ederim...

not: bir de yağmurlu havada uzun süre araç kullanımı sonrası freni çekili bırakmayın aynı soğuktaki gibi fren diske kaynayabiliyor, tecrübe ile sabit..

• quote:

Orijinalden alıntı: BebeBiskuvisi

Elektronik el freni

taramalı tüfek gibi
  • quote:

Orijinalden alıntı: kocaballi

psa grubundaki gibi kontak kapanınca otomatik çekilen frenler soğuk bölgelerde yaşayanlara sabahları sıkıntı yaratabilir.

bu nedenle daha önce kullanmış ve tecrübe etmiş biri olarak, kışın otomatik çekilen freni manuel olarak boşa almanızı tavsiye ederim...

not: bir de yağmurlu havada uzun süre araç kullanımı sonrası freni çekili bırakmayın aynı soğuktaki gibi fren diske kaynayabiliyor, tecrübe ile sabit..

yagmurlu havalarda uzun kullanım sonrası cekılı bırakmayın derken hocam ? Hareket halindeyken(sacma sordum :) mi park edincemi
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kocaballi

yagmurlu havalarda uzun kullanım sonrası cekılı bırakmayın derken hocam ? Hareket halindeyken(sacma sordum :) mi park edincemi

Alıntıları Göster
    Arıza çıkarttığında tamiri yok değişimide oldukça tuzlu birşey (4500 tl). Enazından bizim araçta öyleydi. (1 yil öncenin euro kuruna göre. Şimdi kaç olmuştur kimbilir)

• quote:

Orijinalden alıntı: Exxcrea

Arıza çıkarttığında tamiri yok değişimide oldukça tuzlu birşey (4500 tl). Enazından bizim araçta öyleydi. (1 yil öncenin euro kuruna göre. Şimdi kaç olmuştur kimbilir)

Hocam ne yaptınız 4500tl ...Benim Renault Scenic'in 450TL ayrıca 5 senedir elektronik el freni kullanıyorum en ufak sorun yaşamadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lewel123

quote:

Hocam ne yaptınız 4500tl ...Benim Renault Scenic'in 450TL ayrıca 5 senedir elektronik el freni kullanıyorum en ufak sorun yaşamadım.

745i de öyle. Sadece fren tellerinin tanesi 150 euro. e65 de herşey sorunlu zaten.
  • quote:

Opelmiydi ? Opelse ustam ne ugrascam elektronik el freniyle eller ne güne duruyo 4500 tlye ben body kitle jant alırım aga
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.