Şimdi Ara

Estetik Değerler Göreceli Midir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
561
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Değildir. Argümanım şu: Brad Pitt ve İbrahim Tatlısesi yan yana koyun insanlar oy versin. Dürüstçe oy verenler kesinlikle Brad abiye verecektir. Demek ki İbo tipsizdir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Estetik hiper gerçekliktir

• Görecelidir. Tek kaşlı aşırı şişman iri kalçalı insanlar cazibe merkezi addedilebilir. Bu kültüre ve dürtülere göre değişiyor. Uzaydan gelen insansı bir kabile makyaj yapan kadını iğrenç, Brad Pitt'in de güzel yüzü ve kaslı vücudunu köşeli ve kabarık bulabilir.

• Bu bir argüman degil uzaydan gelenin Brad’i tipsiz bulacagi varsayim sadece. Eğer güzelden anliyorsalar Brad’in hakkini verirler.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nat Alianovna

Görecelidir. Tek kaşlı aşırı şişman iri kalçalı insanlar cazibe merkezi addedilebilir. Bu kültüre ve dürtülere göre değişiyor. Uzaydan gelen insansı bir kabile makyaj yapan kadını iğrenç, Brad Pitt'in de güzel yüzü ve kaslı vücudunu köşeli ve kabarık bulabilir.
    Evrimsel psikoloji öyle demiyo ama

• Zodion Z kullanıcısına yanıt
    Evrimsel biyolojiyi genetik determinizm ile karıştırma.

• Subjektiftir, sezgiseldir, subjenin sezgilerinden gelir. Subjeden bağımsız bir estetik değerden bahsedilemez. Ancak subje ile birlikte aynı zamanda objektiftir.

Mesela benim için X iyi görünümlü bir insan. Burada X'in iyi görünümlü bir insan olması subjektif bir değer. Ancak benim için X'in iyi görünümlü bir insan olması objektif bir değer.

Bu konuyla direkt olarak ilgilenen alanın adı Neuroaesthetics, isterseniz bir göz atabilirsiniz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-0E184FE49

Subjektiftir, sezgiseldir, subjenin sezgilerinden gelir. Subjeden bağımsız bir estetik değerden bahsedilemez. Ancak subje ile birlikte aynı zamanda objektiftir.

Mesela benim için X iyi görünümlü bir insan. Burada X'in iyi görünümlü bir insan olması subjektif bir değer. Ancak benim için X'in iyi görünümlü bir insan olması objektif bir değer.

Bu konuyla direkt olarak ilgilenen alanın adı Neuroaesthetics, isterseniz bir göz atabilirsiniz.
    Objektif değer öznelerin paylaşması, hepsi için geçerli ve bağlayıcı olması ile ilgili. Objektivite bu anlamda intersubjektivite. Ama bin kişi söylediği için objektif de olunmaz objektivite doğruluk ya da genelgeçerlilik ile ilgili. Argumentum ad populum bir argumanı objektif yapmaz; safsata kategorisinde. Tümevarım ise Hume bilgi kategorilerindeki ampirik bilgi açısından geçersizdir. Ancak insan düşüncesinde bir geometri, interaktivite ve "çelişkiler" var. Felsefe ve bilim bir yerde çelişkileri açımlamak; çözüme ulaştırmak. Bence estetik oldukça subjektif. Estetik esasında verilmiş bir özne için zevk meselesi. Bazı estetikler geometrik - doğal; doğadan gelen bir üstünlüğün ürünü denebilse de bu böyle. Subjektivizme rağmen nöro doğamızda muhakkak belirli imajları diğerlerinden üstün algılatan bazı baskın yapılar bulunuyor olmalı aksi takdirde önce Mısır Yunan - Ege'nin sonra da Yunan - Ege Roma'nın heykeltraşçılık geleneğini baştan aşağı etkilemezdi. Heykeltıraşçılıkta ilginç şekilde natüralizm ve idealizm her keşfedildiği yerde dinle veya fanatizm düzeyinde bir kültürel muhafazakarlık ile reddedilmediği sürece öne çıkıyor; örnek olarak. Yine de argumentum ad populum ve tümevarımın geçersizliğinden yola çıkarsak karşımıza bu sanat tarzını hiç beğenmeyen bir örnek veya ses çıkabilir beğenen yüzlercesinin anket ile gözlemlenmesinden sonra.

• Değer yargıları önemli olabilir. Tuval ve yağlı boya resmi oluşturur dersek tuval mi yoksa yağlı boya mı önemli sorunu total resimdeki estetik anlayışını oluşturur.

Alt kimlik belli bi kısım değer yargılarından oluşmalı zira ahlak erdem karakter asıldır dersek tuvale, üst kimlik alt kimliği belirler yani yakışıklı zengin belki kişilik bozukluğu da olan tuvale uyum gösterecektir dersek yağlı boyaya değer veririz.

Buradaki sorun tuval sorunudur. Bizler o orada olmak zorunda olduğundan üst yapıya değer verirken tuvalin yani zeminin ortadan kalkması halinde meydan playboy güzellerinin güreş sahasına dönecek olduğunu idrakte zorlanırız.

Yani akıl tutulması halinde yağlı boya Öncel iken idrak hali zemine değer verecektir. Bu açıdan estetik zemin bakımından aynı şey denebilecek iki ayrı nesnenin yer çekimine tabi olup olmadığı hususunda göre temellendirilmelidir.

Yakışıklı zengin güçlü ancak hiç bir manası olmayan biri ile itidalli eli geniş yardımsever biri arasında estetik yani duruş bakımından yerçekimi farkı mevcuttur.

• Aynı oylamayı 200 sene önce yapsak kim kazanır? Yada 500-1000 sene önce ?
  • ayrıca 1 milyon kişi bradi seçse sonra gidip 1 kişi iboyu seçse bile estetiğin göreceli olduğunun kanıtı olur.
  • Death Note kullanıcısına yanıt
    Güzelden anlamıyor derdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-02AA5DC42 -- 29 Kasım 2019; 12:53:10 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-02AA5DC42

Güzelden anlamıyor derdim.
    işte bu görecelik oluyor sana göre güzel olmayan başkasına göre güzel olabilir.
    Bir çok konuda anlaşmazlık var. Mesela fizikte hareket göreceli mi, mutlak mı? Hala tartışmalı ancak ortada tek bir gerçek var. Ya öyle ya böyle. O yüzden 1 kişinin Brad Pitt’i seçmenesi estetik değerlerin nesnelliğini zedelemez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-02AA5DC42 -- 29 Kasım 2019; 15:10:32 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-02AA5DC42

Bir çok konuda anlaşmazlık var. Mesela fizikte hareket göreceli mi, mutlak mı? Hala tartışmalı ancak ortada tek bir gerçek var. Ya öyle ya böyle. O yüzden 1 kişinin Brad Pitt’i seçmenesi estetik değerlerin nesnelliğini zedelemez.
    Verdiğin örnek bilimsel bir örnek. Estetik ise bilimsel değildir. İnsanlık boyunca da zaten estetik algısı değişmiştir.Dün güzel olan bugün çirkin bugün çirkin olan yarın güzel olabiliyor. Tabi ki bunun bir ortak paydası oluyor ama oda değişken.
  • "...Durustce oy verenler Brad Pit'e Oy verecektir..." durustlukle Brad Pit'e oy vermenin alakasini cozemedim yalniz.Vermeyenler durust mu olmuyor acaba? Mutlak bir gercek olarak Brad Pit'e(yakisikli diye) oy vermeyi ele aldigin icin nesnellik asiri derece de zedelenir.

Bilim olsa ne fark eder ki? Birçok alanda anlaşmazlık var fen bilim, felsefe, sosyal bilimler vs. önemli olan anlaşmazlığın nesnelliği zedelemediğini göstermek. Zaten estetiğin objektif mi subjektif mi olduğu sanat felsefesinin konusu. Felsefecilerin %40 civarı objektif %34 civarı subjektif olduğunu öne sürüyor. Bana göre büyük oranda objektiftir ancak subjektif olduğu kısımlarda vardır. Mesela kırmızının maviden daha güzel olduğunu iddia etmezdim bu görecelidir. Ama eşeğin anırmasıyla Mozart’ı bir tutmazdım. Estetik değerler ağırlıklı objektif kısmen de subjektiftir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-02AA5DC42 -- 29 Kasım 2019; 18:18:17 >
  • görecelilkikten dem vurursan sonu gelmez.

sen var mısın?

deka laflarıyla devam edeceksen konuyu kapatalım..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.