Bildirim
Fiber neymiş böyle
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü, 1 Mobil
Giriş
-
Oooh yarasın hayırlı olsun
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
black ops nasıl multisi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Multi'ye single'dan sonra geçicem feci sardı campaign bırakamıyorum
-
Türk net gigafiber kullanıyorum bizim upload da çok yüksek
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
konusu açılmışken şunu söyleyelim: fiber internet reklamlarında şöyle bi pazarlama lafı söylenir:
- ışık ile, ışık hızında internet.
evet fiber kabloda veri elektriksel gerilim yerine ışık ile taşınır. bu doğru. ama "ışık hızında" dediği yer yanıltıcı.
aslında bakır kablo ile gelen İnternet verisi de ışık hızında geliyo.
bakır ile fiber arasındaki fark, Band genişliği denen şey. yani elektrik kabkosunda bi sinyali gönderdikten sonra ikinci sinyali gönderebilmek için belli bi süre beklemek gerekiyor, yoksa sinyaller birbirine karışıyor. ışık ile veri gönderirken bu bekleme süresi yok denecek kadar az.
su hortumunun suyu taşıması gibi, fiber kablo ışığı taşıyo. yıllar önce sunucu salonunda loop aletini bulamadık, üst kattaki network cihazlarından alt kattaki sunuculara gelen kabloları ayırt etmek gerekti. arkadaş yukarıdan telefonun lediyle fiber kabloya ışık tutuyordu, ben de aşağıdaki kabloların uçlarına tek tek bakıyodum. ışık geleni yakalayınca bağlantıyı yapıyoduk.
ışığın geliş şekli de süper böyle sanki karanlığın içinde çok uzaktaki bi otomobil sis farlarını açmış gibi geliyo ışık. yani görüntü 3 boyutlu gibi oluyo, ışığın uzaktan sana geldiğini görüyorsun. derinlik hissi var.
İlginçmiş gerçekten böyle şeyleri görünce insan şaşırıyor. Normalde bir kıvrıma denk gelip durması gerekirken kablo boyunca devam etmesi güzelmiş.
-
biz de 100 mb'a talim...
-
kablonun en iç kısmı şeffaf, dışa doğru katman katman gidiyo, bu da ayna gibi yansıtıcılık sağlıyo. kablonun yanına çarpan ışık ters çapraza yansıyor ve sonra öbür taraftan tekrar yansıyor. böyle böyle ışık öbür uca varıyo.
fiber kablolar normal kablo gibi kıvrılabilirler ve çalışırlar, hatta rulo şeklinde sargı yapınca bile çalışırlar. ama bi noktadan keskin şekilde 90 derece katlarsanız çalışmaz.
fiberoptik kablonun birbaşka kullanım alanı da görüntü aktarımı konusu. 4K 60 Hz görüntüyü bilgisayardan monitöre aktarmak için 18 Gbps veri tarafiği oluşuyo. bu çok yüksek bi hız, ve bakır kablolarla sadece 2-3 metrelik kısa mesafelerde sağlanabiliyo, daha uzun kablolarda bu veriyi taşımak istiyosanız fiberoptik gerekiyo.
bende 20 metrelik fiberoptik HDMI kablo var. aynı kablonun 100 metrelik olanı da vardı, zaten fiber olunca uzunluk bişey fark etmiyo, fiyatları da aynı gibiydi, ben 20 metrelik olanı yeterli gördüm. fiberoptik HDMI kablonun şöyle bi özelliği var, teoride 8K 240 fps dahil herşeyi destekliyo. çünkü band genişliği derdi yok. yani ömürlük bi kablo denebilir.
Bu kabloyla ilgili beni şaşırtan şeylerden birisi neredeyse kıl kadar ince olması. Ben en azından bir ethernet kablosu kadar kalın olabileceğini farz ediyordum bu kadar ince olmasına hayret ettim. Demek ki ışık işin içine girince büyük veya küçük olması çok farketmiyor.
-
baya iyi
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X