Şimdi Ara

genelleme yapmak yanlıştır lafı %100 safsatadır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
182
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • genelleme yapmak insanoğlunun en güzel, en kıymetli, en işe yarar meziyetlerimizden biridir.

kuantum mekaniğine kadar birçok fizik fenomenini genelleme yaparak çözdü insanlık. mesela Boltzman'ın şiir gibi güzelliğe sahip dağılım denklemleri genelleme yaparak üretilmiştir.

gerçek dünyada karşılaştığımız sorunlarda %100 kesin veriye hiçbir zaman sahip olamayız. fakat çözüm için izlenecek bir yolda karar kılmak zorunda oluruz. o izlenecek yola karar vermek için de eldeki net olmayan verilerden bir genelleme yaparız. Boltzman da böyle yaptı. kuantum mekaniği formülleri de böyle yaparlar.

eğer "istisnalar var" diye kılıbıklık yaparak ilerlemeye çalışsaydık fizik gelişmezdi.

fizikte çoğu yerde eldeki formüller gerçek dünyadaki istisnai durumlarla çelişir ama gene de o fürmülleri doğru sayarız ve kullanırız, elimizdeki telefon da o formüllerle çalışıyo. bu sayede fizik ilerledi.

1- karar almadan ilerleme gerçekleşemez.
    2- istisnalara bakarak karar alınamaz.

bu yüzden genelleme yapılır ve hep yapıldı ve hep yapılacak.

genelleme yapılmayan bi yaşam hiç varolmadı ve varolmayacak.

ve bu durum kötü değil, tam tersine çok idi.

genelleme yapmanın yalnış olduğunu söyleyen kişiler hayatın nasıl işlediğini zerre kadar bile kavrayamamış kişilerdirler.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Genelde ''hem ayranım dökülmesin hem de....'' diye düşünen kişiler diyor bunu, aman bunu dedim diye başıma bela almayayım hesabı.

• günümüz modern sağlık sistemi genelleme ile çalışır.

mesela doktor sana şu ilacı almak zorundasın der. sen bunu yapmazsan sigorta ilerde bunu bahane gösterip senin tedavini reddetme hakkına sahip.

sen sigortaya şunu diyemezsin: "ama o ilacı almak herkeste aynı iyi etkiyi yaratmıyo, istisnalar var, neden ilacı almadım diye beni dışlıyosunuz?"

evet sen haklısın, gerçekten de istisnalar var, ama gene de sen yargı önünde haksız bulunursun ve davayı kaybedersin. çünkü modern sistem istisnaya bakmaz.

eğer istisnaları dikkate alacak olsaydık karar verilemezdi, ilerleme gerçekleşemezdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 6 Kasım 2024; 22:29:57 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sen ne anlatiyosun be zorgling

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Daha az olasılıkların göz ardı edilmesinin sakıncalı olduğu ya da haksızlığa neden olduğu durumlarda genelleme yapmak doğru değildir.

• Genelleme yapmak doğrudur. Genelleme yapıldığı için, o durumun özelde farklı olduğunu kabul etmemek ise cahilliktir.

• beyin böyle çalışıyor genelleme yaparak. bunlara kalsa beyni iptal edelim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    silinsin
    7 gün önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.