Şimdi Ara

Hareketi verimli yaptigimi nasil anlarim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.656
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Biraz takintili bir insanim da, duzgun vucut calisamamaktan korkuyorum.

Mesela kasi hissetmekten bahsediliyor, ben sirt çalışırken sirt bölgemde hicbir sey hissetmiyorum, yalnizca kollarim ağrıyor?

Ve makinelerde genellikle soyle bir durum var, diyelim 10 tekrar yapiyorum, 8 tekrar kolay gelirken sonra bir anda zorlanmaya basliyorum ve birkaç tekrar çıkıyor yalnizca. Ama dambillarla çalışırken hareket gittikce zorlaşıyor. Bu durum daha faydalı gibi hissediyorum, bu dogru mudur?

Hareketleri artik yapamayacak duruma gelene kadar yapmak gerektiği söyleniyor. Burada kastedilen nizami sekilde yapamamak mi? Yoksa son tekrarları yarim yamalak yaparak kasi iyice yormak da faydalı mi? Yoksa boyle bir sey hic yok mu ve kendimi hareketleri sonuna kadar yapicam diye asiri yormadan da gelişir miyim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jusufk -- 15 Ağustos 2020; 3:41:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Tamamlayamadan gonderdim yanlışlıkla, simdi editleyecegim

• * Kasını hissediyorsan
    * Hareket bittikten sonra o kasta genel bir yorgunluk hissediyorsan
    * Hedef kas pump olduysa

Düşük tekrar aralıklarında kas hissiyatı, pump vs genelde daha düşük olur ama yüksek tekrar aralıklarını kullanmana rağmen bu 3 parametreyi gözlemleyemiyorsan pekte verimli olmuyordur diyebiliriz. Kas hissiyatın zayıfsa yüksek tekrar aralıklarına bir şans verebilirsin (10-20 || 20-30)

Hareketin tekniğini olabildiğince düzgün yap ekstradan bir kaç tekrar daha çıkaracağım diye cheat yapma önemli olan kaliteli tekrarlar çünkü

Yukarıda bahsettiğim 3 parametreyi sağlayabilmen için bir kaç taktik vereyim

* Hareketin negatif kısımlarını kontrol et, yavaşlat. Negatifi yer çekimi yapmasın yada kullandığın makine yapmasın, kas sadece pozitif tekrarlarda çalışmıyor

* Cheat yapma, ekstradan bir kaç tekrar daha çıkarmak için yada hareket zorlaştığı için savurma, başka kas gruplarını işin içine dahil etme.

* Tam hareket mesafesinde çalış, her bir tekrarında tam hareket mesafesinde çalış hareket mesafesini azaltma, normalde barbell row yaparken karnına değdiriyorsun diyelim ama 10 tekrardan sonra artık dizlerinin üstüne zor geliyorsa artık yapmanın bir anlamı yok tam hareket mesafesini sağlayamadığın zaman bitmiştir orda olay zaten

* İdmanlarında her türlü tekrar aralığına yer ver, sürekli çok ağır yada sürekli çok hafif çalışma

• Schizz kullanıcısına yanıt
    Hocam detaylı cevabin için cok teşekkürler. Son tavsiyeyi ve negatifleri uygulamaya calisiyorum, hatta negatifleri fazla uzun tutuyorum salonda çalışan diğerlerine göre. Fazla uzun tutmanın bi sakıncası var midir?

• quote:

Orijinalden alıntı: jusufk

Hocam detaylı cevabin için cok teşekkürler. Son tavsiyeyi ve negatifleri uygulamaya calisiyorum, hatta negatifleri fazla uzun tutuyorum salonda çalışan diğerlerine göre. Fazla uzun tutmanın bi sakıncası var midir?
    Bi sakıncası yok ama gereksiz uzun tutmanın da bir anlamı yok bence, kontrol et yeter
  • Spora başlayalı belli ki çok fazla olmamış?

Başlangıçta kasları yeterince hissetmemen normal bir durum aslında. Bu yüzden zaten sorarlar toplam spor geçmişin kaç yıl diye.

Çalışırken tüm kas liflerini uyarabildiğin şiddet zaman ile artacak. 1yıl spor yapan bir adam ile 5 yıl spor yapan adam arasındaki fark o oluyor zaten. Hareketleri nizami, olması gerektiği formda yap ötesine karışma. Tamamen kası hissetme olayı, önceden yorma, eklem kilitlememe, süper/drop set vs. bunlar esasında sporda salata kısımları. Ana yemek ağırlığı nizami çalışmak. 5-6 yıl sor geçmişi olan bir adam bu tip farklı teknikleri uygular verimde alır fakat 1-2 yıl çalışan arkadaşların tek dikkat edeceği şeyin hile/cheat'e kaçmadan nizami düzgün ağırlık kaldırması gerekli.
  • Evet hocam, baslayali bir seneyi geçti fakat donem donem biraktim, tekrar başladım. Bu son başladığımdan beri bi daha birakacagimi dusunmuyorum cunku artik spor yaparken keyif almaya basladim ciddi anlamda. Vücudumdaki değişimler ve insanların fark etmesi de cabası.

Yorumunuz için tesekkur ederim. Sanirim siz de onemli olanın yapılabilen maksimum nizami hareket sayısı oldugunu düşünüyorsunuz, ondan sonra yarim hareketlerle kasi yormak anlamsiz degil mi?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Notalari vs. nasil ogrenecegim
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: jusufk

Evet hocam, baslayali bir seneyi geçti fakat donem donem biraktim, tekrar başladım. Bu son başladığımdan beri bi daha birakacagimi dusunmuyorum cunku artik spor yaparken keyif almaya basladim ciddi anlamda. Vücudumdaki değişimler ve insanların fark etmesi de cabası.

Yorumunuz için tesekkur ederim. Sanirim siz de onemli olanın yapılabilen maksimum nizami hareket sayısı oldugunu düşünüyorsunuz, ondan sonra yarim hareketlerle kasi yormak anlamsiz degil mi?
    schizz arkadas yukarda detaylica yazmis zaten ben telefondan okumamistim.
    Baska binbir teknigi yapmaya enerjin varsa agirlik dusuk geliyordur. Nizami yapip formu bozmadigin ust agirligi secip yukarida arkadasin yazdigi gibi uygun formda yapman onemli olan

• sırt çalışırken çoğunlukla çekme hareketlerini uyguladığından, kollarda zayıf olduğundan ağrıması normal.
    makineler hareketi öğrenme aşamasında faydalı fakat ilerleyen aşamalarda güç orantısızlığını gidermek ve bölgeyi değişik egzersizlerle şaşırtma amacıyla serbest ağırlıklara geçmen verimi artırır.
    Yarım yamalak vücudu şekilden şekile sokarak hareket yapmanın faydası olmaz. Kaldırabileceğin bir ağırlıkla son tekrarları zorlanarak yapmalısın.
    Mesela dikkat et bazı videolarda adam tekrarları yaparken sonuncuyu zorlar yarıya kadar iter devamı gelmez hareketi tam bitiremeden ağırlığı bırakır bu onun son tekrarıdır artık gücü kalmamıştır.
    Kendini yormadan fitness yapmaya kalkarsan sadece vücuttaki hamlığı atarsın belki az bir miktar gelişme de kaydedersin ama genel olarak yorulmadan vücut gelişmez.
  • elweda kullanıcısına yanıt
    Cok sag ol hocam, bilgilendirici bir mesaj olmus

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jusufk -- 18 Ağustos 2020; 22:51:44 >
  • Öncelikle 1tm ni ölçmelisin , sonrasında ona göre bir şiddet belirleyip haftalık olarak kontrol etmelisin . Hareketi doğru yapmak adına kitaplardan yararlana bilirsin . Hareketleri öğrenene kadar makineler ile temelini kavrayıp o şekilde serbest ağırlıklara geçmelisin

• Kardeş yaptığın hareketin nereyi calistirdigini bilirsen hepsini hissedersin.
    Hissetmek çok önemli zevk alamazsın yoksa yaptım bitti dersin bir süre sonra osanirsin.

Ben sadece bench preste göğüs hissedemem diğer bütün bölgelerde yanma ve odaklanma ile hissederim.
    Göğüs hissedememekte dolgunluk az olduğundan büyük ihtimal.

Hareketi orta sekilde yap ne hızlı ne çok yavaş su aşamada zamanla kavrarsin.

Özellikle compaunt eksersizlerin yapilisini net öğrenin yanlış yapmayın sakatlanmayin

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.