|
Have + V3 ile Have + V2 Arasındaki Fark
Have + V2 (Şimdiki Mükemmel Zaman)
- Geçmişte başlamış ve şu anda devam eden bir eylemi veya durumu ifade eder.
- Eylemin veya durumun başlangıç zamanı belirtilmez.
Örnek: "I have studied English for five years." (Beş yıldır İngilizce çalışıyorum.)
Have + V3 (Geçmiş Mükemmel Zaman)
- Geçmişte tamamlanmış bir eylemi veya durumu ifade eder.
- Eylemin veya durumun tamamlandığı zaman genellikle belirtilir.
Örnek: "I had finished the project by yesterday." (Düne kadar projeyi bitirmiştim.)
Have + V2 ve Have + V3 Arasındaki Fark
- Zaman: Have + V2 devam eden eylemleri veya durumları ifade ederken, Have + V3 tamamlanmış eylemleri veya durumları ifade eder.
- Başlangıç Zamanı: Have + V2'de eylemin veya durumun başlangıç zamanı belirtilmezken, Have + V3'te genellikle belirtilir.
- Süreklilik: Have + V2, eylemin veya durumun şu anda devam ettiğini gösterirken, Have + V3 eylemin veya durumun geçmişte tamamlandığını gösterir.
Örnekler:
- "I have been living in this city for ten years." (Bu şehirde on yıldır yaşıyorum.) (Have + V2)
- "I had lived in that house for three years before I moved." (Taşınmadan önce o evde üç yıl yaşamıştım.) (Have + V3)
Sonuç
Have + V2 ve Have + V3, geçmişteki eylemleri veya durumları ifade etmek için kullanılan iki farklı gramer yapısıdır. Eylemin veya durumun zamanını ve sürekliliğini doğru bir şekilde ifade etmek için bu iki yapı arasındaki farkı anlamak önemlidir.