Şimdi Ara

Hem tanrıya,hem de evrime inanılmazmı? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
226
Cevap
0
Favori
4.995
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    söyledikleriniz bu topic in konusu değil
  • biraz dikkatli okursan bu topic in konusu olduğunu anlarsın
  • evet hem evrime hemde allaha inanılabilir

ama islamın gelmesiyle butun diğer dinlerin hukmu kalkmıştır allah katında geçerli din islamdır
    ve onun karşısına kendisinin emri olmayan ne ile giderseniz gidin kabul etmeyecektişr

evrim islam inancının ve ve islama göre butun tevhid inancının dışındda bir kavramdır
    alemler uğruna yaratılan hz Muhammed (s.a.v.) ilk yaratılan ruh ve hz Ademde ilk can bulan insandır
    bu durumda hiç bir musluman ne HZ muhammed (s.a.v.)in nede yine peygamber olan Hz. Adem i Allahın bir hayvandan ya da başka bir canlıdan soyunu devam ettirdiğini idda etme yanılgısına düşmez
    hz Adem cenetten kovulduysa buda dinimizin bir gerçeği ise bahsedilen evrimin cenette gerçekleşmiş olması gererkir ki adem onlardan evrimleşip insan haline gelebilsin sonrada o yasdaklanmış ağacın meyvesinden yesin bu nedir ?

cennet insanların ihtiyaç içinde değil ferah içinde yaşayacakları bir mekandır bu durumda evrim için bahsedilen şartların hiç birinin orada olmaması gerekir
    aslına bakarsanız o şartlar dünyada bile yoktur

gelgelelim allaha ve onun yaratma kudretine inanan birinin evrime inanmak için hiç bir gerekçesi kalmaz
    ama allahın yaratma kudretine inanmayan biri için canlı çeşitliliğini açıklamak farklı vücut yapılarımız açıklamak için bir hikaye gerekir çünkü beyin allah tarafından sorgulayıp bulmaya programlanmıştır insan bi,lmediği nesnelere en azından onu öğren,inceye kadar geçici bir ad ve kural verir sonra ya doğrusunu bulur yada yanlışını gerçek sanmaya başlar

maalesef hiç bir mantık canlı çeşitliliğinin evrimle açıklanmasına müsaade etmez bu ancak inançla yapılabilir mantıkla yapıldığında mantık insanı yaratıcıya götürür

kendinizce bir din yapabi,lirsiniz ama bilinki müslümanım diyorsanız evrimci olamazsınız

insan iki şey olamaz bir zamanda bir yerde ve bir şey olabilir çifte vatandaş olmak bile sadece kağıt üstündedir hem hırıstiyan hem müslüman olamazsınız hem müslüman hem evrimci olamazsınız

ne olursanız olun ama olduğunuz şey olun neyseniz o olun

• quote:

alemler uğruna yaratılan hz Muhammed (s.a.v.) ilk yaratılan ruh ve hz Ademde ilk can bulan insandır

sen bana sadece şu kısmını ispatla da göreyim.Kuran'dan bana bir ayet getir ki o ayette Ey insanlar Hz Adem ilk insandır yazsın!

bilip billmeden sadece ve sadece yıllardır çevrenizin size öğretmiş olduğu bilgelere dayanarak yorum yapıyorsunuz..
  • quote:

Orjinalden alıntı: nofrost

sen bana sadece şu kısmını ispatla da göreyim.Kuran'dan bana bir ayet getir ki o ayette Ey insanlar Hz Adem ilk insandır yazsın!
    bilip billmeden sadece ve sadece yıllardır çevrenizin size öğretmiş olduğu bilgelere dayanarak yorum yapıyorsunuz..

Kuran'da Hz. Adem'in ilk insan olduğu hakkında verilen bir bilgi de onun cennetten çıkarılmasıdır. Ayetlerde şu şekilde buyurulmaktadır:

" Ve dedik ki: "Ey Adem, sen ve eşin cennette yerleş. İkiniz de ondan, neresinden dilerseniz, bol bol yiyin; ama şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz. Fakat şeytan, oradan ikisinin ayağını kaydırdı ve böylece onları içinde bulundukları (durum)dan çıkardı. Biz de: "Kiminiz kiminize düşman olarak inin, sizin için yeryüzünde belli bir vakte kadar bir yerleşim ve meta vardır" dedik. " (Bakara Suresi, 35-36)

Ayetde ki ifadeler çok açıktır. Hz. Adem özel bir yaratılışa sahiptir ve bu özel yaratılış onun önce cennette bulunmasından, daha sonra da buradan çıkarılmasından anlaşılmaktadır.

Tüm insanların Hz. Adem'den geldiğini, yani Hz. Adem'in ilk insan olduğunu haber veren pek çok ayetten biri de şu şekildedir:

" Hani Rabbin, Adem oğullarının sırtlarından zürriyetlerini almış ve onları kendi nefislerine karşı şahidler kılmıştı: "Ben, sizin Rabbiniz değil miyim?" (demişti de) onlar: "Evet şahid olduk" demişlerdi. (Bu) Kıyamet günü: "Biz bundan habersizdik" dememeniz içindir. Ya da: "Bizden önce ancak atalarımız şirk koşmuştu, biz ise onlardan sonra gelme bir kuşağız; işleri batıl olanların yaptıklarından dolayı bizi helak mi edeceksin?" dememeniz için. " (Araf Suresi, 172-173)

Kısacası Hz. Adem ilk insandır ve Allah'ın ilk elçisidir. Bu konudaki ayetler herhangi bir yoruma yer vermeyecek kadar açıktır. Tek yapılması gereken şey insanların samimi bir kalple, vicdanlarının sesini dinleyerek ve ihlasla Kuran ayetlerini okumalarıdır. Allah bu niyetle ayetlerini okuyan kullarına mutlaka doğru olanı gösterecektir.

• quote:

Hem tanrıya,hem de evrime inanılmazmı?

Ben inanıyorum, pekiala oluyo.
  • tam hatırlamıyorum surayi, hücurat yada zuhurat gibi bir şey idi adı, ondan da ademin ilk insan olduğu kanısı çıkıyordu.

ADEM peygamber önümüzde kollarını kavuşturmuş duruyor. Bekliyor, acaba kendisi hakkında bir sonuca vardığımızda , doğru sonucu mu bulacağız..
  • hocam boş yapıyosun
  • quote:

Orjinalden alıntı: cerende

quote:

Kuran'da Hz. Adem'in ilk insan olduğu hakkında verilen bir bilgi de onun cennetten çıkarılmasıdır. Ayetlerde şu şekilde buyurulmaktadır:

" Ve dedik ki: "Ey Adem, sen ve eşin cennette yerleş. İkiniz de ondan, neresinden dilerseniz, bol bol yiyin; ama şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz. Fakat şeytan, oradan ikisinin ayağını kaydırdı ve böylece onları içinde bulundukları (durum)dan çıkardı. Biz de: "Kiminiz kiminize düşman olarak inin, sizin için yeryüzünde belli bir vakte kadar bir yerleşim ve meta vardır" dedik. " (Bakara Suresi, 35-36)

Ayetde ki ifadeler çok açıktır. Hz. Adem özel bir yaratılışa sahiptir ve bu özel yaratılış onun önce cennette bulunmasından, daha sonra da buradan çıkarılmasından anlaşılmaktadır.

Tüm insanların Hz. Adem'den geldiğini, yani Hz. Adem'in ilk insan olduğunu haber veren pek çok ayetten biri de şu şekildedir:

" Hani Rabbin, Adem oğullarının sırtlarından zürriyetlerini almış ve onları kendi nefislerine karşı şahidler kılmıştı: "Ben, sizin Rabbiniz değil miyim?" (demişti de) onlar: "Evet şahid olduk" demişlerdi. (Bu) Kıyamet günü: "Biz bundan habersizdik" dememeniz içindir. Ya da: "Bizden önce ancak atalarımız şirk koşmuştu, biz ise onlardan sonra gelme bir kuşağız; işleri batıl olanların yaptıklarından dolayı bizi helak mi edeceksin?" dememeniz için. " (Araf Suresi, 172-173)

Kısacası Hz. Adem ilk insandır ve Allah'ın ilk elçisidir. Bu konudaki ayetler herhangi bir yoruma yer vermeyecek kadar açıktır. Tek yapılması gereken şey insanların samimi bir kalple, vicdanlarının sesini dinleyerek ve ihlasla Kuran ayetlerini okumalarıdır. Allah bu niyetle ayetlerini okuyan kullarına mutlaka doğru olanı gösterecektir.

hayır arkadaşım verdiğin ayetlerde Hz. Adem ilk yaratılan insandır diye bir cümle geçmiyor.bırak o cümleyi öyle bir anlam bile çıkmıyor..

ayette anlatılan bir olay var..nedir o?cennetten kovulma hikayesi.peki Hz. adem dünyaya gönderildiğinde sen dünyanın bomboş oldupğunu yani insansız olduğunu nereden biliyorsun?
    hatta ayetin için dikkat edersen ayağı kaydırmadan sonraki kısımda ''kiminiz kiminize düşman olarak inin diyor.'' yani inen kişi sadece Hz. adem ya da karısından ibaret te değil..burada yaratılan bir çok insandan bahsediliyor..ve bu insanların içinde ilk insan olarak Hz. adem diye bir cümle de geçmiyor.

peki gelelim ikinci kısmına..oldu da senin dediğin gibi oldu diyelim..bunun evrimle ve ya canlıların değişimiyle olan alakası nedir?hiçbir alakası yok..

boş yere saçma sapan süren tartışmalar..siz inansanız da inanmasanız da gerçekler değişmez..siz sadece olaylara belirli pencereden bakabiliyorsunuz..

sen söylesene bundan 4.5 milyar yıl öncesini hiç düşündün mü hayatında?peki bu 4.5 milyar yıl önce yaratılan dünyada bir canlının günümüze kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelebilmesi mümkün mü?bir canlının aynı besinle beslenen aynı yerde yaşayan ve ekolojik görevi aynı olan neden 1 türü yerine 10 larca türü vardır?

sen bırak ademi havvayı da ilkönce yaşadığın dünyayı gözünün önüne getir ve o beyinin biraz çalıştırmayı bir dene

• Oluşumcularının samimiyetine örnekler...

1- Önce aşağıdaki gibi soruyu sorarlar...
    "ispatla da göreyim...Adem ilk insandır yazsın."
    quote:

2- Cevabını samimi olarak öğrenince de, bırak derler... "bırak ademi havvayı "

quote:

sen bırak ademi havvayı da ilkönce yaşadığın dünyayı gözünün önüne getir ve o beyinin biraz çalıştırmayı bir dene

3- eee oluşumcu kardeşim bırak diyeceğin soruyu ne diye sorarsın...

4- Oysa ki arkadaş samimi bir üslupla aşağıdaki gibi açıklamış...

quote:

Orjinalden alıntı: cerende

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matrixx034 -- 30 Kasım 2005, 1:35:49 >

• Yaaa haklısın beyim, hep böyle bu oluşumcular, geçen otobüste yanıma bir oluşumcu oturmuş, her halinden belliydi oluşumcu olduğu...Kesin bu oluşumcudur dedim...
    Dayanamadım sordum "-siz oluşumcumusunuz?"
    Evet dedi ve ekledi "yoksa siz evrimci misiniz"
    "-Hayır" dedim
    O zaman darvinist falan mı?
    "Yok" dedim
    "Kesin yaratılışçısınızdır o zaman" ,"yoksa akıllıtasarımcı mı desem?"
    "-O da değil"
    "-Seni gidi harunyahyacı" dedi. "hiç çaktırmıyorsun"
    Şaşırdım kaldım....

• quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

Yaaa haklısın beyim, hep böyle bu oluşumcular, geçen otobüste yanıma bir oluşumcu oturmuş, her halinden belliydi oluşumcu olduğu...Kesin bu oluşumcudur dedim...
    Dayanamadım sordum "-siz oluşumcumusunuz?"

1- Yeni bir oluşumcu adayı mı, öyle ise müracaatı dikkate almanızı rica ederim...saygılarımla

2- Degilse de tebrik ederim.....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matrixx034 -- 30 Kasım 2005, 1:41:11 >
  • mevcut evrim teorisinde tanrıya bir yer bulunabilir,fakat çok soyut düşünmek lazım.
    yoksa birçok uyumsuzluk var.
    mesela ademin durumu.nuh hikayesi,canlılığın basitten karmaşığa oluşması.vs.
    bu konuları aşmak için dini literaturürü yeniden yorumlamak lazımdır.

tanrının yeri olarak en uygun yer,dünyanın şu anki konumunun seçimidir.
    fizik kuraları evrenseldir ve kuralların belirlenmesi de tanrıya ait olabilir.
    bu kurallar,dünyanın konumu sebebiyle sahip olduğu özelliklerle birleşince
    yaşamın oluşması kaçınılmazdır ve aynı zamanda tanrının öngördüğü işin gerçekleşmesi demektir.

bu sürecin anlaşılması işini evrime bırakalım.
    kuralları koyup,"ihtimallerin en güzeline" de dünyayı yerleştirme işini de tanrıya atfedelim.
  • aslında ben bu düşünceyi uzuun zamandır düşünüyorum ve bana çok mantıklı geliyor..

bana göre ,

yeryüzünde oluşmuş olan hiçbirşey insan beyinin alamayacağık mükemmellikte gelişmedi fakat aklımızın çok kısıtlı bir kısımını kullandığımız için şu anda bize inanılmaz gelebiliyor birçok olay. yani yaban kazlarının , bazı tür balıkların nasıl tüm dünyayı kendi radar merkezleriymiş gibi kullanarak yönlerini bulabildiklerini belki şimdiki aklımızla anlayamıyoruz fakat gelişen bilim eminimki bu ve buna benzer birçok olaya zamanla mantıklı bir açıklama getirecektir..
    belki duymuşsunuzdur hz. musa nın denizi yarması bile mantık olarak mümkün görülebiliyor. bu konuda yapılan bir araştırmada bu inanılmaz gerçek bilimsel delillerle kanıtlandı.
    benim düşünceme göre dünya yoktan var olurken zerresine kadar mantık hakimdi yani , büyük patlamadan sonra dünya adını alan bir toprak parçası , onun çevresinde hayata el veren bir gaz tabakası ve zamanla oluşan hayatla dünya , içinde ağaçlar , böcekler , hayvanlar , denizler olan bir gezegene dönüşmüş olabilir. fakat insanın maymun dan türemiş olması imkansız . eğer insanında evrimle bu günkü haline geldiğine inanınrsanız bana göre inancınızı kaybetmiş olursunuz.. bana göre allah dünyayı oluşturdu ve belli bir zaman sonra cennet teki malum olaydan ötürü adem ve havva yı dünyaya sürdü.

• buradaki asıl sorun evrimi ve dini tam olarak bilemeyişimizden kaynaklanıyor ...

evrimin duayenlerinin asıl amacı sebeplerin ve tesadüflerin herhangibir canlıyı oluşturabileceği ve tesadüfler zincirlerinin bu kadar canlıyı meydana getirmesidir ...

ancak burada siz bir müdahalenin söz konusu olduğunu söylediğiniz andan itibaren asıl evrim teorisinden uzaklaşmış oluyorsunuz ...

sonra da bazı arkadaşlarımız insanın maymundan gelebileceğini iddia ediyor ve ilahiyatçı bir profdan da kaynak gösteriyor ...

insanın yaratılışına bakarsanız anne karnında sperm ve yumurta gibi minnacık parçalardan oluştuğunu görürsünüz ...

Dolayısı ile Kur an da topraktan yaratılış kesin ve net ifadeler ile geçerken insanı maymun ile ortak atadan getirmek abesle iştigal etmektir ...

Hele hele ispatlanamayan bir teori ile bağdaştırmak ise ayrı bir abesliktir ...

din ile evrim teorisi elbette bir gün örtüşebilir ancak burada evrim teorisi revize edilmesi gereklidir ...

bilimsel olarak ispatlanamayan / ispatlanmayan mutasyon ile türden türe geçiş evrimi revize ettirmeye bile yeterlidir. türden türe geçişin ikansız olduğunun kabulü durumunda ise herbir canlının tıpkı evrimcilerin iddia ettiği tekhücre gibi topraktan yaratılması söz konusudur ...

bugün bilimsel olarak sunulan evrim teorisi bu işe kafa yormuşların yorumlarından öteye geçmemektedir. ne evrimin basamakları bellidir (sürüngenden memeliye geçiş;) ne de mutasyon ile yeni türün olabileceği ispatlanmamaktadır ...

hal böyle iken hem evrim teorisine inanmak hem de dinin evrim teorisine cevaz verdiği yorumu yapmak hem evrimi tam manası ile bilememek hem de dini tam manası ile kavrayamamak olduğunu düşünmekteyim ...

bilim ile din hiçbir zaman çatışmaz ve çatışmayacaktır. Din de Allah ın ayetlerinden oluşur kainat da Allah ın cc ayetlerinden oluşur birbirine zıtlık asla düşünülemez

bu durumda evrimin kendini revize etmesi ve bugünkü canlıların ilk canlılardan hafif değişiklikler ile geldiğini söylemesi gerekir.

tabiatta zaten adaptasyon ve seleksiyon var ...

• quote:

buradaki asıl sorun evrimi ve dini tam olarak bilemeyişimizden kaynaklanıyor ...

evrimin duayenlerinin asıl amacı sebeplerin ve tesadüflerin herhangibir canlıyı oluşturabileceği ve tesadüfler zincirlerinin bu kadar canlıyı meydana getirmesidir ...

ancak burada siz bir müdahalenin söz konusu olduğunu söylediğiniz andan itibaren asıl evrim teorisinden uzaklaşmış oluyorsunuz ...

• quote:

Orjinalden alıntı: vese

quote:

Orjinalden alıntı: mustafa_ogr

@ competanxp, Eyvallah...

(Bu arada haftanın sorusu hala çözülmedi... yapamıyoz )

competanxp nin neyi kastettiğini anlarsanız burdaki tartışmayı da anlamış olursunuz sayın hocam

Ben Competanxp değil de sizin burada ne demek istediğinizi anlayamadım.
  • quote:

quote:

bak nofrostum vıvanım anlamak istemiyorsan söyle bizde boşuna parmaklarımızı yormayalım ama anlayacaksan o zaman şunu bil adem bir milyarıncı insan bile olsa Allah alemleri hz.Muhammed (s.a.v.) için yarattıysa ona sen olmasaydın alemleri yaratmazdım dediyse ve eğer insanlar günah işlemeyecek bir topluluk olsaydı onların yerine günah işleyecek bir toplum yaratırdım dediyse o zaman bir müslüman için evrime inanacak sebep yok demektir çünkü bu durumda evrenin insan donanımı olduğu ortaya çıkar bu durumda insan diğer canlıların bir türevi olmaaz onlşardan türeyip onlara hakim olmuş olamaz herşey insana hizmet ediyorsa o zaman bir şeyler insandan türemiş olabilirdi ama buda darwinizme baya bi ters

hem eğer böyle bir türeme olabiliyor olsaydı allah nuh peygambere o türeyebilen çeşitlewnebbilen canlıyı gemiye alıp diğerlerini bırakmasını söylerdi

evrimemi inanmak istiyorsunuz inanın ama lütfen dinimizi karıştırmayın onu gönderen herşeyin en iyisini bilir ve işini eksik yapmış değildir öyleyse dinimizde eksik değildir ona bir şeyler eklemeye de çıkarmayada gerek yoktur zaten bunu yapan cehennemdeki yerine hazırlanmalıdır .

• ya arkadaşım din ispatlanmaz..inançtır...adı üstüde inanacaksın ispat aramayacaksın

ha ben inanmam o ayrı
  • bzim dinimizde ispatda vardır insanı düşünmeye muhakemeye bizzat kendisi yönlendirir kelam ilmi vardır
    biz müslümanlkar hem bilip hem inanırız
    hiç bilenle bilmeyen bir olurrmu der dinimiz

ama sende dersinki inaç ispatlanmaz sadece inanılır
    bende derimki o zaman evrimi ispatlamaya çalışma sadece inan
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.