Şimdi Ara

herkes kendince lehim yapmanın inceliklerini yazsın.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
2.975
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • lehim yapıp duruyoruz. peki nedir bu işin inceliği herkes yazsın.

• El titrememesi icin kalsiyumlu gida maddeleri tuketin lehim oncesi :)
  • her şeyden önce doğru iş için doğru havya kullanılmalı bence. havya ucu da işe uygun ve parlatılmış olmalı.
  • Kaliteli havya, kaliteli havya ucu, kaliteli lehim teli + birazda kabiliyet
  • havya ucunu hem eleman bacağına hemde plakete değecek şekilde değdir, 1 sn sonra lehimi bu üçünün ortasına değdir,

eğer plaket dışında herhangi bişeyi lehimliyorsan o nesneye havyayı değdirip ısıt, lehimi havyaya değdirme, yine o nesneye değdirerek erit, unutma ki lehimin erime sıcaklığına kadar ısınmayan nesne o lehimi tutmaz.
  • yeni başlayanlar için; lehimin dumanını solumamak lazım.içinde kurşun var.kurşunsuz lehimlerde satılmaya başladı ama daha pahalılar.
  • CESARET
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: eloko

yeni başlayanlar için; lehimin dumanını solumamak lazım.içinde kurşun var.kurşunsuz lehimlerde satılmaya başladı ama daha pahalılar.

Dumanı solumamanın bir çaresi var mı?Yada kurşunsuz lehimler ne kadar?
  • quote:

Orjinalden alıntı: stromkreis

quote:

yeni başlayanlar için; lehimin dumanını solumamak lazım.içinde kurşun var.kurşunsuz lehimlerde satılmaya başladı ama daha pahalılar.

Profesyonel anlamda dumanı çeken ve filtre edip,zararsız hale getiren cihazlar var.
    Ama ben bilgisayar fanını masanın yanına koyup kendime doğru çeviriyorum.Bu sayede dumanı dağıtıyor.
    Ancak ev yapımı duman çeken cihaz yapılabilir.
  • ya benim lhim teli bakırdan korkuyor. evet yanlış duymadınız bakıra yapışmıyor. hata bende mi acaba? başka lehim teli ile denedim gayet güzel oluyor. bu lehim teli alırken dikkat etmemiz gereken bir şey mi var?
  • Belki oranı doğru değildir. Lehim yapılacak yüzeyin temiz ve kuru olması da önemli. Ayrıca lehimi illa havyaya değdirmeyeceksiniz diye bir şey de yok yeri geldiği zaman değdireceksiniz ama siz muhtemelen bakırı yeteri kadar ısıtmadan lehimi eritip bakıra sürüyorsunuz.

Oranı söylemeyi unutmuşum genelde 60 kalay / 40 kurşun çoğu işlem için iyidir. Lehimin içinde flux(lehim pastası) olmasına da dikkat edin. Lehiminizde pasta varsa çoğu zaman lehim pastası kullanmanız gerekmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 7 Ocak 2007; 22:09:41 >
  • çalışma masası mümkünse pencerenin yanında olmalı.küçük bir 12 V luk fan lehim yapılan yere yakın konulursa çıkan dumanı kendine çekip pencereden dışarı gönderebilir.kurşunsuz lehimler yanlış hatırlamıyorsam üç katı kadar fiatı vardı.
    buradan kurşunsuz lehimler rahat rahat solunur anlamı çıkmasın.

quote:

Orjinalden alıntı: stromkreis

quote:

• quote:

bu açıdan hiç düşünmemiştim gerçekten solumamak lazım. kurşunsuz lehim hiç duymamıştım. kurşun ve lehim alaşımı erime noktası en düşük olacak şekilde alaşımlandırılır. alaşımın kurşunu azaltılırsa alaşımın erime noktası yükselir. yani eritmemiz zorlaşır. kurşunsuz lehim ? maddesi ne ola ki acaba. ayrıca bu iş için kurşun kadar korozyana dayanıklı malzeme bulmasıda zor.
  • son yıllarda çıkan ROHS olarak adlandırılan elektronik komponentlerde insan sağlığına zararlı maddelerin kaldırılması direktifleri uyarınca 2006 dan itibaren kurşun, cıva, kadmiyum gibi zararlı maddeleri ihtiva eden tüm elektronik komponent pcb lehim gibi malzemelerin üretimi durdurulmaktadır. 2006 başından itibaren bu ürünlerin avrupa birliğine ihracatları yasaklanmıştır. Kurşun bileşikleri ihtiva eden ürünlerin avrupa birliğine ihraç edilmesi durumunda ve bu ürünlerin tespit edilmesi halinde şirketlere astronomik cezalar uygulanmaktadır. Bu sebeple tüm elektronik komponentler lehimler pcb ler kutulara etiketlere kadar artık rohslu üretilmektedir. Elektronik firmaları artık rohs suz malzeme almamaktadır. Sizin elinizde rohssuz malzemeler varsa bunlar muhtemelen önceden üretilmiş stoklarda kalan malzemelerdir.

Kurşun gibi maddelerin insan sağlığına büyük zararları bulunmaktadır.

google dan rohs olarak aratabilirsiniz

İyi çalışmalar

• erimiş lehim topunu, düzelteyim filan derken havyanın ısısı ile fazlaca muhatap edersek lehim matlaşıyor ve sanırım çürüyor. böylece ileride soğuk lehime dönüşme ihtimali yükseliyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mbbilici

erimiş lehim topunu, düzelteyim filan derken havyanın ısısı ile fazlaca muhatap edersek lehim matlaşıyor ve sanırım çürüyor. böylece ileride soğuk lehime dönüşme ihtimali yükseliyor.

matlaşma lehimin içindeki pastanın fazla ısıdan yanmasından kaynaklanıyor yani lehim çürümüyor havyanın ucunu biraz pastaya batırıp yeniden denersen lehimin geri parladığını göreceksin
  • quote:

Orjinalden alıntı: PHaLaNX[TUR]

Belki oranı doğru değildir. Lehim yapılacak yüzeyin temiz ve kuru olması da önemli. Ayrıca lehimi illa havyaya değdirmeyeceksiniz diye bir şey de yok yeri geldiği zaman değdireceksiniz ama siz muhtemelen bakırı yeteri kadar ısıtmadan lehimi eritip bakıra sürüyorsunuz.

Oranı söylemeyi unutmuşum genelde 60 kalay / 40 kurşun çoğu işlem için iyidir. Lehimin içinde flux(lehim pastası) olmasına da dikkat edin. Lehiminizde pasta varsa çoğu zaman lehim pastası kullanmanız gerekmez.

yok plaka ısıtmıyorum. tel lehimlerkende olmuyor. lehim telinin üstünde yazıyorsa oran ona dikkat edeyim bari.
  • arkdaşlar bana göre havya 40 watt lık 15 YTL ye satılan havya en iyisi.
    ama lehim pastasıda önemli. bir de sıvı lehim var. sıvı lehim de çok güzel ama kurşunsuz hehim gibi de pahalıdır.
    kurşunsuz lehimin pahalı olmasının nedeni ise lehimi yaptıktan sonra,normal lehim gibi havyayı değdirdin mi erimez,uğraştırır.Ama sonunda erir. Yani işin ucunda kaç derece sıcaklık var.
  • doğaldır, RoHS lu lehim RoHS lu havye ister...
  • yav arkadaşlar ben bu havya işinden öok çekiyorum. 3. havyamı aldım oda doğru düzgün lehim yapmıyo. ucuna değdirdiğim zaman lehim erimiyo başka tarafına değdirdiğimde eriyo. bi tanesinin ucu düştü kayboldu, bitaneside bi çalışıyo sonra 2 ay çalışmıyo. Nasıl olcak bu iş. bildiğiniz kaliteli bi marka varmı bu konuda. Yada nerden nasıl bişiy almak lazım
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.