Şimdi Ara

İnce işçilik ile lehim yapmak ??? Sırrı nedir bu işin? yapamadım :(

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
8.454
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Bu işlere merakım var ancak ince lehim yapmakta çok zorlanıyorum. Mesela bir telefonun şarj soketi için soket ayağından ince tel lehimleyip anakart üzerinde bazı yerlere kablo uçlarını lehimlemem lazım. Beceremedim.
    40w lık yeni aldığım havya var. lehim telini de yeni aldım. 20tl havya 20tl ye lehim teli aldım. Önceki ucuz setten kalma bir de küçük şişe içerinden lehim pastası mı ne oluyor ondan var.
    Kısaca yapamadığım şeye gelirsek soket ayakları çok ince ve yakın. Videoda izlediğimde adam havya üzerine azcık lehim alarak ayaklar arasında gezdiriyor. Ayaklar azar azar lehim alıyor ama ben yapmaya kalktığımda lehim top gibi havya üzerinde kaldığından ayaklar arasında gezidirince illa ayaklar arasında lehim kalıyor. Tel lehimlemeye kalkıyorum lehim hemen telden ayaklar arasına kaçıyor falan. deLi oldum sinirden. Başka videoda izliyorum adam azcık lehim sürüyor tele sonra ayağa tuttuğundan hemen yapışıyor ben telin üzerine lehim alamıyorum. Havyadan gelmiyor. Havyada topak şeklinde kalıyor. Az biraz başarıp aldığımda kabloyu lehim yaparken dediğim gibi hemen soket ayakları arasına kaçıyor falan.
    Neyi yanlış yapıyorum acaba bi de kaliteli lehim teli aldım sözde. havya aldım eski dandik olan yüzündendir diye ama sanırım benim yanlış yaptığım bişey var. Sırrı nedir bu işin?

• ısı ayarlı havya, mikroskop, soldex lehim (200gr 25TL), bakır ince telli lehim temizleme teli, purine lehim pastası, yumuşak uçlu lehim temizleme pompası. Mükemmel lehimlemenin sırrı bunlarda yatıyor, gerisi beceri kazanmak, ısı ayarına alışmak.
  • Standart havya ve lehim teliyle cep telefonu gibi PCB'ler üzerinde zorlanmanız normal. Bahsedildiği gibi daha farklı ekipman ve tekniklerle çalışmak lazım. Aşağıdaki video fikir verebilir.

• telefon işi yapacaksan o ufak cam kavanozdaki milyoncudan alınma pasta ile olmaz, deli olursun
    havyan güzel idare eder uç temizlemek için tel alacaksın birde beyaz renk flux.Aldığında farkı kendin göreceksin
  • iş amaçlı değil de hobi amaçlı benimkisi. Önerileriniz için tşkler. Vİdeodaki benim bahsettiğim gibi flux ın etkisiyle herhalde bacaklar arası lehim kalmıyor adam havya ile geçince yapışmıyor bir birine. Ben onu beceremiyordum özellikle. Sanırım flux ın büyük etkisi var. İyi bir flux , uç temizlemek için tel almam lazım. tşkler tekrardan
  • 80-90 tllik CYBER 936 isi ayarli havya , flux, duvar saatlerinin icinden cikan bobin veya trafodan sokulmus cok ince yalitilimli bakir tel, soldex 200 gr lehim teli 3 ay telefoncuda calistim. En cok zorlandigim gozle zor secilen note 3 alt board ile ust board arasi 3-4 yollu filmi bulamayip tel ile yeni yol cekmek oldu.

Bana soracak olursan tabikide kaliteli lehim ekipmanlari disinda ince isteki en ama en onemli nokta Flux tan geciyor.

Elimde cyber 936 , soldex lehim teli, pompa, pasta, bulasik teli, lehim temizleme teli(adini hatirlayamadim) var. 2. Senesine girmek uzere hepsi ve havya ucu degismedi hala canavar gibi ince is yapiyor her isten sonra ucunu temizleyip birakmak cok onemli.

Bende bi alet var babam eski kaynak makinesi diyor ama aparat gibi sanki. Altinda yuvarlak tabakasi var altindan yan yatirilmis U seklinde kol cikiyor onda da L seklinde vidali bir sey var onun ucunda da + sekline alttaki yuvarlak tabakaya bakan parca var demirden hepsi. Vidayi sikinca + olan asagiya iniyor bende arasina kart sikistirip lehim yapiyorum. Kart tutucu binevi.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• linyit43 kullanıcısına yanıt
    peki hocam bu ayarlı havya da ayarı neye göre yapıyorsun? yani hangi hallerde daha sıcak hangi hallerde az sıcak kullanıyorsun?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • DreamSs kullanıcısına yanıt
    Aslinda ayarlimasinin amaci su, duz havyayi fise taktin mi kafasina gore asiri sicaklara, kafasi estimi dusuk sicaklara inmesi ve ayarinin bilinmeemsi isi zorlastiriyor yaninda havya omrunu yiyor. İsi ayarini kendine gore 400-450 derece arasi ayarladin mi ince kalini cogu isi yaparsin. Belki ince islik degilde hassas parcalarda calisirken 350 gibi isiya dusebilirsin. Ama ben daha dusmedim.

100 w lik tabanca havyam vardi, afedersin hayvan gibi ele kola sigmaz, agirligindan calisilmaz, ucu desen sanki lehim degil kaynak yapiyorsun. Ondan once 15-20 tane kalem havya eskittim(sicaktan eriyip patladilar). Olay ne biliyo musun , adam gibi para verip malzeme aliyorsun devreyi kurmaya basliyosun o ara isinan havya nereye gidip isiniyor belli degil. Devre bitiyor fakat calismiyor , neymis transistor yanmis bilmem entegre yanmis. Ama isi ayarli aldin mi her sey tadinda oluyor. Patlama catlama yok, uç eskimesi 2 senede bir anca, parca yakmiyor (beceremezsen tabiki yanar ben digerine kiyasla yapiyorum), tak basiyosun aciliyor tak basiyosun kapaniyor. 10-15 sn icinde 450 dereceye ulasiyor. Omru 10-15 yil , iyi bakarsan omurluk.

Ama 15-20 tl ye havya al, ne lehimi adam gibi eritir, onla ugrasirken karttaki yollar kalkar, cok isinir dinlendirmen gerekir. İsinmasi icin beklersin. 1 ay sonra icindeki porselenler asiri isidan kayip kablolari temas ettirdimi ortalik havai fisek alanina doner( 4 kez yasadim, ölüm + yangin tehlikesi atlattim). Sana yemin ediyorum ki 100 tl de olsa acima, vallahi de billahi de ben ne kullaniyor musum dersin. O 15-20 tllik havyalar meslek lisesindeki stajyerler icin bi projelik omru olan dandik havyalar. Hobi veya is amacli kullanilmasi sinir, stres, beceriksiz hissetme, ve pismanlik hissedip digeri daha kalitelidir onu alayim diyerek para yeme ozelligine sahiptir. 200 gr soldex + cyber 936 ile 4-5 sene boyunca is yapar ustune sadece yeni lehim teli almak ve yeni havya ucu(5tl) alarak bir omur kullanabilirsiniz.

Edit: satisini falan yapmiyorumda ulan ben kendimi bu kadar ovmedim onu fark ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi linyit43 -- 11 Ağustos 2016; 21:18:31 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

tşk ederim hocam hobi amaçlı yapıyorum dediğim gibi fazla zaman harcayan biri değilim ama lazım olunca da işini yapamıyrsun acayip sinir oluyorum. 100tl açıkcası çok para değil bunların hem havya hem ısı tabancası şeklinde olanı varmış. Belki ayda yılda bir kullanıcam ama lazım olunca elimin altında olsun istiyorum. elim biraz bollaşınca madem ısı ayarlı alayım . bendeki 20tl lik havya bile ucuna dokundurunca erimiyor lehim bazen yukarıdan falan değdirip aşağı indiriyorum. görüyorum özellikle küçük boyuttaki elemanları takarken dokundurup çekiyorlar. bendeki ile imkanı yok hemen eritip yapsın. Neyse tşk ettim. öncelikle flux alayım ilerleyen zamanlarda güzel bir set edinicem kendime. Bana kalsa bir odayı alet edavat için ayırırım da imkan meselesi tabi :)
  • İstasyonlunun bir hava üfleme özelliği olanı vardır . Ona gerek yoktur o daha çok işlemci ve ramler için kullanılır. Cyber 936 en ideali .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    tşk ederim
    Bizim burada tanıdık malzemeci cyber 936 ya 100tl diyor (internette 80tl),, incesinden lehim teli Kutsal 60/40. 12tl ye aldım, birtane daha mavi renkli ısı ayarlı havya vardı, onada 70tl dedi. 70tl lik alıpta, 30tl lik havyenin dimmerlenmiş versiyonunu almak istemedim, ayarlı ucuz ve kaliteli olsun istiyorum... 70tl dediği piyasadaki zd-99 heralde, ona benziyor..
    kısaca internette göre 20tl pahalıya alıyorum, malzemecimden ....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 4 Eylül 2016; 8:08:54 >
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    İnternet daha ucuz tabiki.

Onu bunu bilmem ama zd99 alacaktım bende sakın bulaşma güzel trafolu olan cyberı al. Kaç tane dükkanla konuştum adamların hepsi onu kullanıyor uzun ömürlü bir cihaz. 70tl verip 2 yıl kullanacağına 30tl daha koy 10-20 yıl kullan. Hem kullanırken sıkıntı yaşamazsın, hem de daha fazla kullanırsın benden söylemesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi linyit43 -- 4 Eylül 2016; 11:34:12 >
    Teşekkürler yorum için, internete Gore ,20tl pahalı demek istedim.

Gecen haftalarda linktekini 10 tl indirim denk getirip almıştım, indirim bulabilirsen güzel olur. Sadece ismi farkli cyberdan.

http://urun.gittigidiyor.com/yapi-market-tamirat/isi-kontrollu-havya-istasyonu-polaxtor936-234232052

• dead-ly kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler, dediğim gibi önceki havyemin ucu hafif siyahlanıyor,, tabanca havye ile şerit lede çok güzel lehim yapıyorum,, aynı lehimi kalem havye ile yaparken kablonun bakırı siyahlanıyor, lehim tutmaz oluyor,,, aradabir plastik silikon eritip ucunu tekrar silmiştim,, onlardan oldu heralde havyenin ucu.... zaten dandik, ilk başlarda iyi iş yapıyordu, şimdi ,, yeni havye alırsam, ucunu leihmden başka birşeye deyirmeyecem... peki lehim yaparken ister istemez kablonun dış plastiğine deyiyor, onun sakıncası olurmu..
    Lehimle çok haşır neşir değilim, ihtiyacım oldukça kullandigimdan sorunuza cevap veremeyecegim. Bakirin siyahlasmasiylada karsilasmadim hic

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.