12400f stok fan ve 7900 xtx ekran kartım var . İşlemciyi 1 yıldır ekran kartını da 2 aydır kullanıyorum. Düne kadar bir sıkıntı görmedim ancak dün oyun açık uyudum uyandığımda ekranda işlemci aşırı ısındığı için bilgisayarın çalışmayı durdurduğunu dair bir uyarı vardı tekrar oyuna girdim 90 dereceyi gördü ve bu sefer yeşil bir ekran geldi. Termal macun alıp tekrar sürdüm monte ettim ve evet sadece 5 derece düsurmeyi basardim artık 85 derecede ama aynı anda ekran kartı max 65 derece oluyor. Ben hayatımda bu kadar işlemci sıcaklığı görmedim 1 yıldır stabil çalışan işlemciye ne olmuş olabilir ? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThePiraeusHunter -- 10 Ekim 2023; 7:4:20 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
işlemci ısınma sorunu 90 derece

-
-
O seri işlemcinin sıcaklığı yüksekmiş zaten. Aslında her şey normalmiş yani. Kasa ile uyumlu güzel bir kule tipi blok soğutucu alın iş çözülür gibi.
-
üstat bazı işlemci modellerinde sıcaklık sorunu oluyor bios ayarlarından bir ayar var onu kapatınca stabile dönüyor. genelde ryzen işlemcilerde bu sorun oluyor.
-
şu an ben de düzgün bir işlemci fanı almayı planlıyorum ama
2 fan arası 25 derece fark edecek mi ? bence 60 dereceyi geçmemeli bir işlemci..
1 yıldır bende öyle veya böyle zorlandı bu işlemci neden bugün sorun oldu?
benim aklıma sensör hatası olabili mi diye de geliyor.
-
1 yıldır normal derecelerde gezip bir anda ısı olarak sapıtması ne macun ne soğutucu ile ilgilidir aslında. Çünkü macun bir gecede bir sabahta kaybolup gitmez yavaş yavaş ay ay gibi zamanlarda etkisini yitirir.
Baştan montaj yaptım diyorsunuz yeni macunla ve aynı şey olmuş . Demek ki macun veya soğutucu ile ilgisi yok.
Siz bir virüs bulma programları ile tarama yapın , işlemci kullanımına bakın yüzde olarak , işlemciyi zorlayan bir virüs veya program var belliki. Görev yönetecisinden falanda bakabilirsiniz. Cpu kullanımına...
Malwarebytes programı ile falan bir tarama yapın, bulduğu sıkntılı dosyaları kaldırın, muhtemelen başka sıkntı yoksa düzelecektir. Macun yenilenip soğutucuda düzgün takıldığı sürece ve işlemcide de ani gerçekleşen bir bozulma durumu yoksa ( ender olan bir durumdur ) hala devam eden bir durumsa yukarda bahsettim yazılmsal durumdur.
İsteniyorsa tabi sonra kule tipi 12 cm fanlı bir soğutucu alınabilir özellikle yazında daha iyi olcaktır . O ayrı bir durum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erhan1982DZC -- 10 Ekim 2023; 12:41:11 >
-
psuyu süprizi kaçmasın diye daha sonra mı söyleyeceksin çünkü sorunun kaynağı o. 7900xtx ne kadar çekiyor haberin var mı çalışmaz öyle her üzerinde yalandan 700 800w yazan psularda. ben seasonic 750w ile kullanıyorum oradan bir fikrim var yani aşağısı kurtarmaz. bu psu da msi çıkarsa konu açacam kasa psu bölümüne msi ile dalga geçme başlığım diye.
-
işlemci bana göre 70 75 dereceye kadar normaldir üstü sıcaklık bi sorun vardır demek
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
750 watt TT bronze plus yaklaşık 2 aydır aynı sistem kullanıyorum bir sıkıntı yoktu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThePiraeusHunter -- 10 Ekim 2023; 20:42:11 >
Virüs aklıma geldi bir format dediysem. Olmazsa artık kule tipi bir sogutucu düşünüyorum TT marka en azından sogutucu hatasını ekarte ederiz hme d e13700k düşünüyorum bir kc aya
Stok soğutucu kullanıyorsunuz sanırım. Montaj hatası da yoksa muhtemelen kule tipi soğutucu alırsanız sıcaklık sorununuz büyük ölçüde çözülür. Tabi gidip de alt seviye kule tipi almayın. Kaliteli bir soğutucu alırsanız işlemci değiştirseniz bile soğutucuyu kullanmaya devam edebilirsiniz
-
aynı fikirdeyim 20 derece fark edebilirmiş o da benim işimi görür.
başka marka öneriniz yoksa thermaltake alıcam 1300 tl lik
-
Hangi modeli alacaksınız bilemiyorum ama üst düzey olarak Be Quiet Dark Rock 4 veya pro modeli, Noctua kule tipi soğutucuları, arctic e-sports duo, thermalright PE120, DeepCool AK400 ve AK600 modelleri kaliteli ve sessizdir.
Kendim DeepCool Ak600'ü noctua a120x25 fanlarla kullanıyorum. Çok memnunum. Ryzen 5600 ile 60'ın üzerini neredeyse görmüyorum. Bu sıcaklıklarda bile fan sesi duyulmuyor.
Bütün bunları yazma amacım, bir kere para verirsiniz ama 6-7 yıl belki 10 yıl sorunsuz kullanırsınız.
-
Evet hiç bir yerde bir sorun yokmuş desek yeridir. Biraz yabancı forumları karıştırınca 12400f in stok fazla 85 -90 dereceleri gördüğünü öğrendim. Benim sorunun sonradan ortaya çıkmasının nedeni ise sanırım fanın peteklerinin biraz tıkanması diye düşünüyorum.
Yine yorumlara bakarak bilindik bir marka değil degelbura.com
ID-COOLING SE-224-XTS White 4Pin PWM 120mm İşlemci Soğutucu Fiyathttps://www.gelbura.com/id-cooling-se-224-xts-white-4pin-pwm-120mm-islemci-sogutucu-pd-TET00995637439
Bu Ürünü aldım kurdum. 90 derece olan sıcaklıklar 60-65 derece arasına geldi ve kesinlikle fan sesi yok yorulmuyor fan şu an
yeni fan ile işlemci boşta 35 derece yük altında oyuna göre 50 65 derece arası değişiyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThePiraeusHunter -- 20 Ekim 2023; 6:42:6 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
kesinlikle bu . 6 bakır borusu ve çift fanı var. 200 watt tdp si var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi horifaydo -- 20 Ekim 2023; 13:20:19 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X