Kayak genel olarak pahalı bir aktivite mi?
-
-
Maalesef öyle. Yazın çok rahat 5 yıldızlı ultra her şey dahil bir otelde ailecek bir hafta tatil yapabiliyorken bugüne kadar hiç kayak merkezindeki bir otelde kalmadık açıkçası. Otelleri de pahalı, kayak takımı kiralamasıydı, kayak dersi almasıydı, kayak kıyafetleriydi, oydu, buydu derken gerçekten genel olarak pahalı bir aktivite.
-
Özellikle günümüzde, kişiye göre değişecek. Ben sana genel seçeneklerinden bahsedeyim. Ben Erciyes'i en iyi bildiğim için oradan örnek vereceğim.
a. Bireysel gidip ucuz yollu bir şehir otelinde kalıp kayak merkezine gidip gelmek: Bu, özellikle 2 kişiden fazla gidiyorsan en ucuz yol.
Erciyes şehir merkezinde öğretmenevi gibi bir yerde gecelik 250 TL'ye, Nüzhet Otel gibi 3 yıldızlı otellerde 500 TL'ye kalabilirsin. AirBnb de bir seçenek. Sabah araçla Erciyes'e çıkarsın (30 km-40 dakika) akşam da istediğin saatte şehre tekrar inip yemeğini yer ve uyursun.
b. Bireysel gidip orta halli bir şehir otelinde kalıp kayak merkezine gidip gelmek: Yukarıdaki gibi, ancak 4-5 yıldızlı bir otelde kalırsın. Otel masrafın gecelik 1.000-1.750 civarında olur.
c. Bireysel gidip dağda resort çevresindeki otellerde kalmak: Bu oteller şu anda gecelik 3000 civarından başlıyor. Avantajın, şehir merkezine gidip gelmekle uğraşmazsın. Sabah kalkıp kahvaltını yapıp kayakları giyip otelin önünden kaymaya başlarsın. Sana günlük yaklaşık 2 saat fazladan kayak yapma fırsatı oluşturur. (Otobüse binip başkalarını bekleme, 30-40 dakika şehir merkezine inme, otobüsten inip eşyaları yukarı çıkarma ve yemeğe inme vs. en az 1.5 saat, muhtemelen 2 saat alıyor)
d. Turla gidip ucuz yollu bir şehir otelinde kalma: Eğer tek başına gideceksen, araçla gitmeye göre çok daha karlı bir yol. Turlar 2400 TL'den başlıyor bu sene. Ankara-Erciyes (dağa çıkmayı da hesaba katınca) 1500 civarı tutuyor. kalacağın otel de 1000 TL civarı olacak 2 gün için. En azından gidip gelirken araba sürmekle uğraşmamış olacaksın, araban km yapmaycak, risk almayacaksın kaydım-vurdum diye.
e. Turla gidip orta halli bir şehir otelinde kalma: Daha iyi otellerle katıldığın turlar 3.650 TL'ye geliyor. Yine tek başına mantıklı, aile ile pahalıya geliyor.
Bana sorarsan tek gidip ekonomik davranacaksam otobüsle gidip ucuz otelde kalmayı,
tek gidip rahat takılmak istiyorsam turla ucuz otelde kalmayı,
ailemle gideceksem kendi aracımla gidip duruma göre ucuz veya orta halli otelde kalmayı,
özel bir günü kutlayacaksam kendi aracımla gidip dağ otelinde kalmayı
tercih ediyorum.
Kayak satın alma vs. işine gelince:
a. Eğer bu işe yeni başlıyorsan hiçbir şey almana gerek yok. Git orada her şeyi kirala. En azından ne kadar terliyorsun, ne kalınlıkta mont lazım, teknik detayları öğrenirsin.
b. Bir miktar tecrüben var ve devam edeceksen kask, mont ve pantolonu al (kask kayak kaskı al, bisiklet kaskı olunca bere giymek isteyeceksin üşümemek için, o da kaskı kafanda kaydıracak) ama kayak, bot ve bağlamayı alma. (veya işte board ve botu alma). Önce hangi fleks senin için iyi, kaç numara bot rahat, belki botun markası filan öğrenirsin. Özellikle bot çok önemli bir detay ve düzgün bir botun olmazsa ya paran çöp olur ya keyif alamazsın.
c. Eğer biraz tecrübelisin ama çok paran yoksa ikinci el filan alabilirsin temiz kayak (veya board).
d. Eğer çok paran varsa bot dışındakileri de al, botu cidden deneyip kendi ihtiyacına göre karar ver. (kask + mont + pantolon + kayak seti 16.000 civarı tutabilir şu sıralar)
Bu haliyle, bir kişinin Cuma gecesi-Pazar gecesi sürecek bir kayak tatili turla uygun fiyatlı otelde 2.400 + takım kirası (günlük 500 diyelim) + skipass (30 çıkış 475 TL) 3500 TL gibi bir fiyat yapar. Daha pahalısı lüks, daha ucuza ayarlamak kolay.
Örneğin: Öğretmenevi gibi bir yerde 1 hafta kalıp, toplu taşıma (veya kendi aracın ile) erciyes'e gidip gelirsen gün başına birim tutarı çok düşecektir.
-
Poşet -
Kayak forumları çökmüşken buraya bakayım dedim, bu posta denk geldim. mustafaodkem çok güzel detaylandırmış, tamamen katılıyorum.
Birde şöyle bir bakış açısı var; yazın tatil yapmaktan çok farkı yok bence. Tamamen tercih meselesi.
Ancak insanlar herşey dahil otele gidip tıka basa yemek yemeyi kendine fayda sandığı için kayakta yarım pansiyon otel pahalı geliyor elbette.
Yazın sezon ortasında Belek'te Ultra Dahil bir otel fiyatının, kayak otellerinden bir fark yok.
Şahsen ben yazın tatil yapmıyorum, bunun yerine mustafaodkem'in sıraladığı gibi tek başıma olduğumda tur vb., sömestr tatilinde de ailecek gittiğimizde dağ otelini tercih ediyorum.
-
kayak pahalıdır. ekipmanları çok pahalıdır.
kıyas yapmak gerekirse Bisiklet sporu kayağa göre çok daha ucuzdur ama bisiklet ekipmanları bile günümüzde hayli pahalı. -
Evet kayakları ve ayakkabıları sıfır almak şu an için pahalı ancak yılda bir iki defa yapılacak bir aktivite için almanın da mantığı yok.
Geçen sene erciyeste günlük 150-200tl kayak/ayakkabı kiralanabiliyordu. Enflasyon etkisi vs. bu sene tabi ki artış gösterecektir ancak toplam pakete bakıldığında kayak tatili, yaz tatilinden pahalıdır demek doğru değil kanımca.
Şahsen ben yılda 4-5 defa kaymaya gidiyorum ve iki sene önceye kadar kiralık kayak kullanıyordum.
-
Kayak sporu normalde de diğer spor dallarının çoğuna göre pahalıdır. Çünkü;
1-)Bir sürü ekipman alman gerekir. En basitinden futbol oynayacak olsan, bir tane top almanız yeterlidir. Ama kayak için tulumundan, gözlüğüne, bir sürü ekipman gerekir.
2-)Kayak sporunu yapacak isen ona uygun bölgeye ulaşım vs. gerekir. Bu da yine aynı şekilde bir maliyet demektir. Futbol örneğindeki gibi, mahalleden arkadaşlarla ara yolda oynayamazsın sonuçta.
3-)Geldik esas maliyetlere, kayak sporu diğer çoğu spora göre bence daha tehlikeli. Düşmeme ihtimalin yok gibi mesela ilk başladığın dönemlerde. (en azından benim gibi sakar biriyseniz)
-
ekipman almadan sadece yılda 2 kere ekipman kiralayarak yapmayı bu sporu yapmak olarak saymıyoruz zaten.
bisiklette olsun kayakta olsun, kiralık olarak verilen ekipmanlar aşırı derecede düşük kaliteli, yani kötüdürler.
zevk almak istiyosanız kendiniz ekipman satın almalısınız. işte bu noktada kayak pahalı.
tabi şu da var: ben bisikletimle çıkıp ormana girebiliyorum, ya da sahile inebiliyorum. ama kayak yapmak için Cuma gecesi uçağa atlayıp kayak merkezinin olduğu şehre gitmem, orda otelde kalmam falan gerekiyor. tüm bu süreç pahalı ama kayak zaten bir spordan çok bir ekosistemdir. tüm bu sürecin içinde otelde gece gerçekleşen partiler falan da var. yani tüm o süreci yaşayan kişiler zaten tek başlarına kayak yapmaya gitmiyolar oralara, gruplar oluyo genelde öyle gidip eğleniyosun hatta kayarken de en az 2-3 kişi birlikte kaymak daha doğru olandır. özellikle snowboard ile biri ücra bi yerde kara saplansa, ölebilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 16 Kasım 2023; 13:49:39 >
-
Tabi, sürekli yapılacak bir aktivite olarak bakıldığında yorumlarınıza katılıyorum. Sonuç itibariyle alplerde yaşamıyoruz ve kayak sezonu kısa.
Ancak konu başlığı ile arkadaşın ilk mesajındaki sorudan ötürü bir anlayış kargaşası var.
İlk mesajda tatil aktivitesi diyor, bende kayağı günlük aktivite olarak görmüyorum. Yoksa tabiki yürüyüşe, koşuya, top oynamaya göre pahalı.
Diğer bir açıdan bakarsak, örneğin ben izmirde yaşıyorum ve haftasonu şortumu giyip denize girebiliyorken (sıfır maliyet), istanbuldan birisi 3-5 saat araba yolculuğu yapıp veya uçak+otobüs+taksi, otele para verip vs. denizde yüzme aktivitesi pahalı diyebilir.
Bu bakımdan, yaz tatili ile kayak tatili arasında uçurumlar yok diyorum.
Ha, kışı seven birisi olarak dağda olmak, hava şartlarına uygun kıyafetlerle soğuk tertemiz havada mataramdan içkimi yudumlamak, yaşadığım ortamdan farklı bir ortamda, mutlu insanlarla birlikte olmak paha biçilmez...
-
Herkese tekrar merhaba,
Birkaç konuda daha paylaşım yapayım istiyorum. Özellikle başka arkadaşlar da yazmış, güzel paylaşım olmuş.
Ben bu sporda yeni sayılırım. 2020'de ilk defa kaydım, sonra COVID sebebiyle her yer kapalıydı. Sonra 2022'de tekrar kaymaya başladım. 2023 kışı ve bu kış da devam ediyorum.
+ Ben 2020 ve 2022 kışında kiralık ekipmanla kaydım. Açıkçası öyle çok kötü değildi. Hatta önce kiralık ekipmanla kaymanın büyük faydası var, hem kayakları hem ekipmanı tanıyorsunuz. Böylece satın alacağınız zaman kendinize en uygun ekipmanı bulmak daha kolay oluyor.
Bu sene ekipman kiralamak 600 TL. Geçtiğimiz sene 250 TL'ye ekipmanı, 400 TL'ye kıyafetlerle birlikte her şeyi kiralıyordunuz.
+ Sonrasında kendi ekipmanımı aldım. Bugün kayak veya board, yaklaşık 50.000 TL'ye geliyor. kiralama 600 dedik. Yani 83 gün kaydığınızda amorti etmiş oluyorsunuz. (ki buna bakımları ekleyince daha da fazla yapıyor). Bu açıdan satın almak ne kadar mantıklı, bilemiyorum. Ben geçen sene 28 gün kaydım, bunların 2-3 gününde board kiraladım, kalanında kendi ekipmanımı kullandım.
+ Benim kendi ekipmanımı alma sebebim, özellikle başkalarıyla aynı botları kullanmak istemeyişim. Bir de sabah kayak odasına gittim, onlarca kişinin arasından bana uygun kayağı aldım, doğru ayarlamaları yaptım filan 1-1.5 saat geçiyor bazen. Onun yerine 09.00'da ilk lifte binmenin keyfini yaşamak istedim :)
Sonuç: sadece kendi kayak botunuzu alıp (belki onu da almayıp) kiralama yaparak bu faaliyeti gerçekleştirmek çok mümkün. Şehir otelinde kalırsanız gerçekten inanılmaz uygun fiyatlara kayak yapabiliyorsunuz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafaodkem -- 2 Ocak 2024; 19:4:31 >
-
Bir arkadaşımız da ekosistemden bahsetmiş. Çok doğru söylemiş, bu spor her ne kadar bireysel ağırlıklı da olsa bir ekiple birlikte çok daha keyifli oluyor. Bu yüzden insanlar liftlerde, kafelerde hep birbiriyle tanışıp birlikte kayıyorlar sanırım.
Mesela ben snowrangers adlı bir gruba katıldım. (linkini aşağıda paylaşacağım)
Bu grup farklı şehirlerden onlarca, belki yüzlerce kişiden oluşuyor. Birlikte etkinlikler düzenliyor, turlar düzenliyor. Bu sene Sırbistan Kopaonik'e gideceğiz birlikte. Bunun dışında Erciyes, Ergan, Davraz vb. bir sürü etkinlikler düzenliyorlar ve genelde de aşırı uygun fiyata geliyor (fırsat kovalayıp en uygun zamanda almamızı sağlıyorlar. Mesela skipass'i indirimli alıyoruz vs.)
Bir de partiler filan oluyor. Bu tür bir gruba katıldığınızda hem maliyeti bölüşüyorsunuz (otelde 3-4 kişi kalıyorsunuz) hem de sizinle aynı şeylerden zevk alan kocaman bir komünitenin içine girerek kendinizi geliştiriyorsunuz.
snowrangers instagram: instagram.com/snowrangerstr
www.instagram.comSnow Rangers 🕶️🏂 (@snowrangerstr) • Instagram photos and videoshttps://www.instagram.com/snowrangerstrReklam gibi oldu ama tahmin edeceğiniz gibi bu gruptaki bahsettiğim yüzlerce kişiden biriyim sadece. Yani herhangi bir çıkarım vs. yok :) Ben keyif aldım, sizlerle de paylaşmak istedim :)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X